Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2617
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 februari, 21:32 uur | Bericht #499920

Komt saharazand boven Europa tegenwoordig vaker voor?

Misschien herinner je je de de oranje zon van 17 oktober 2017 nog, toen zorgde een diepe zuidstroming voor een toevoer van saharazand en as van Portugese bosbranden. De lucht kleurde bleek, de zon werd flets en oranje. Sindsdien zorgde saharazand nog veel vaker voor meer bewolking boven Nederland bij een diepe zuidstroming. Copernicus onderzocht of Saharazand boven Nederland vaker voor gaat komen.

Bron: Copernicus.eu

De winter van 2024 heeft tot dusver relatief veel grote uitbraken van saharazand over Europa en Latijns Amerika. Hoewel saharazand een normaal weersverschijnsel is in deze regio's, is de intensiteit en frequentie in recente jaren wel toegenomen. Dit zou gerelateerd kunnen zijn aan veranderingen in stromingspatronen.

In de afgelopen maanden hebben satellieten al minstens 3 grote saharazanduitbraken waargenomen over de Atlantische Oceaan en richting Europa.

Midden december kregen de Canarische Eilanden nog een forse portie saharazand over zich heen, het zorgde voor een grauwe en fletse lucht, verslechterde luchtkwaliteit en ongebruikelijk hoge temperaturen. Het saharazand kwam van de Maghreb (regio van Libië tot Mauritanië).


Een grote pluim aan saharazand stak 12 december vanuit Mauritanië en Marokko de zee naar de Canarische eilanden over.

Toen het kerst werd kreeg Spanje de volle laag van een nieuwe portie saharazand.

Tussen 23 en 31 januari kwam er opnieuw veel saharazand de lucht in. Het saharazand verspreidde zich naar Zuid-Amerika in het westen, en Scandinavië in het noorden. Het was duidelijk op satellietbeelden te zien (hieronder):


Saharazand boven de Kaapverdische eilanden, satellietbeeld van 25 januari. Je ziet ook Kelvin-Helmholtzgolven ten westen van de Kaapverdische eilanden.



De aerosolenverwachting (saharazand is een soort aerosol) toont de grote pluim boven de Atlantische Oceaan, en een lange tong richting het noorden. Animatie van 1 januari tot 12 februari.

In Noord-Europa werden de zonsondergangen veel kleurrijker. Gelukkig levert saharazand na duizenden kilometers op grote hoogte door de lucht te dwarrelen weinig gezondheidsschade op. Enkel als het dan even regent, kan het saharazand nog wel op de grond belanden (waar het op ruiten en auto's terecht kan komen). Daarnaast heeft het zand invloed op de chemische reacties in de lucht en ontstaan er door dit zand sneller wolken.

Voor de gebieden dichtbij de Sahara, zoals de Canarische eilanden, is het saharazand in de lucht wel gevaarlijk. Ze noemen het hier een "Calima" als de hete woestijnwind saharazand brengt. Ook rond de Middellandse Zee kan de lucht soms compleet oranje kleuren, ook het zicht kan teruglopen met alle gevolgen voor je gezondheid. De Spaanse weerdienst waarschuwt zelfs regelmatig voor saharazand.

De fijnstofverwachting (PM10) hieronder toont twee nieuwe saharazanduitbraken in de eerste helft van februari. Een deel van het saharazand valt namelijk onder fijnstof. De concentraties zand waren erg hoog rond de Middellandse Zee. Mid-februari trok een nieuwe pluim saharazand naar West-Europa.

Vaker zuidenwind en dus saharazand in de winter?
Terwijl er deze winter dus veel saharazand in de lucht was, kwam nieuw onderzoek tot de conclusie dat dit zand in de winter flink toe is genomen. Normaalgenomen heeft de winter juist het minste saharazand in de lucht. In februari-maart van 2020-2022 was er een sterke toename in saharazand. Soms hield de toestroom van saharazand aan voor nooit eerder geziene duur.

Het onderzoek laat zien dat de concentratie saharazand is toegenomen, en dat het ook hoger in de lucht komt in de winters van 2020-2022, vergeleken met de periode 2003-2019.

"Sinds 2020 wordt de regio rond de Middellandse Zee steeds warmer, en zien we een voortdurende droogte in de Maghreb (regio Noord-Afrika). Dit draagt bij aan de toename van saharazand in Europa van de laatste jaren", aldus Sara Basart (World Meteorological Organization), één van de auteurs van de studie.

Het artikel onderzoekt ook welke patronen bijdragen aan uitbraken van saharazand. "Afgesnoerde lagedrukgebieden (Cut-off lows) voor de kust van Marokko en hogedrukgebieden boven Europa zorgen voor veel van deze events in de winter" zegt Emilio Cuevas. David Barriopedro voegt daaraan toe "het type hogedrukgebied verschilt van geval tot geval, maar vaak gaat het om blokkades of ruggen van hogedrukgebieden in de subtropen. Deze kwamen regelmatig voor in de winters van 2020-2022."

Uit een analyse uit 2021 bleek dat het aantal uitbraken van saharazand in de periode 2005-2019 zelfs verdubbelt is.

Er is nu ook een nieuwe tool gelanceert die laat zien welke vorm aerosolen er in de lucht waargenomen zijn:
https://aerosol-alerts.atmosphere.copernicus.eu/


Momenteel zorgt een diepe zuidstroming opnieuw voor een uitbraak van saharazand over Italië. Daarnaast zie je in rood ook een significante hoeveelheid SO4 (zwavel) aerosolen.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2617
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 februari, 21:52 uur | Bericht #499921
Komend weekend opnieuw bijzonder veel saharazand boven Oost- en Noord-Europa
Ook Finland en Zweden zijn niet veilig voor het saharazand. Door een diepe zuidstroming wordt het zeer zacht boven Oost- en Noord-Europa, die zuidstroming brengt ook voor langere tijd een grote portie zand met zich mee:




Een strook saharazand van Griekenland, via Hongarije en Polen, reikt helemaal tot aan Finland en Zweden.


Op de laatste februaridagen kwam het kwik in Hongarije al enkele dagen boven de 20 graden uit. Polen, Oekraïne en Wit-Rusland hebben ook al de 15 graden gehaald. Met de vooruitzichten zal het zeer zachte weer lange tijd blijven aanhouden.


Temperaturen zijn in het oosten en noorden van Europa het komend weekend veelal rúím boven het klimaatgemiddelde. In Polen kan het plaatselijk ook al 20 graden worden. | Gewijzigd: 28 februari, 21:54 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2617
Lid sinds: 29 mrt. 2016
22 maart, 14:43 uur | Bericht #499935

Calima (saharazand) zorgt voor stofregen in Spanje

Een behoorlijk grote, intense en langdurige pluim met saharazand hangt boven het zuiden van Spanje. Het zorgt niet alleen voor oranje-bruine luchten, maar ook voor een laagje saharazand dat alles bedekt. Auto's, de stoep, vensterbanken, ramen, even wordt het allemaal vies.

Al sinds maandag komt er steeds een nieuwe portie saharazand richting Spanje. Ook het komende weekend blijft het zand maar komen. Het zand komt echter voorlopig niet onze kant op, want bij ons komt komend weekend tijdelijk een noordweststroming op gang.


Lagedruk voor de Spaans-Marokkaanse kust zorgt dat er in Noord-Afrika veel zandkorrels door de wind opgepikt worden en vervolgens in grote nummers de lucht boven Spanje verduisteren.

Vanaf volgende week maandag verdwijnt de noordweststroming in de Benelux, in plaats daarvan krijgen we waarschijnlijk een zuidoostelijke stroming. Met deze zuidoostelijke stroming zouden we dinsdag dan nog een minimaal klein staartje van het sarahazand kunnen krijgen. Je ziet het hieronder in de animatie:



De Calima is een wind vanuit de Sahara, die vooral de Canarische eilanden in een lucht vol zand kan verhullen. Bij deze Calima kwamen in de bergen al windstoten voor van circa 80 km/u. Het kan een gezondheidsrisico vormen voor kwetsbaren, maar voor de meesten zal het bij een zeer opmerkelijke periode blijven (met schoonmaakongemak). Pas vanaf maandag zullen de luchten boven Spanje weer volledig helder worden. Volgens sommigen is het de meest intense Calima sinds jaren.
 
Meer over een Calima lees je hier https://www.buienradar.nl/nederland/weerbericht/blog/komt-saharazand-tegenwoordig-vaker-voor-da668b
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2617
Lid sinds: 29 mrt. 2016
26 maart, 22:29 uur | Bericht #499943

Vandaag voorproefje qua saharazand

Vandaag hadden we te maken met de passage van een warmtefront. Dat warmtefront bracht niet alleen warme lucht, vanuit het zuiden werd ook een portie saharazand aangevoerd. Dat zorgt voor een wat meer melkachtige lucht. Ook komend weekend zouden we een vlaag saharazand kunnen krijgen. Iets verder naar het oosten (de Alpen bijv.) krijgen ze nog meer saharazand, zeker komend weekend.


Links de "forecast" voor dinsdag 16:00 (vandaag), rechts de forecast voor komende zondag 01:00.


De universiteit van Athene heeft een eigen saharazand-model, dit model geeft opvallend meer saharazand. Misschien dat dit model iets te enthousiast is met het zand.

Beide modellen geven in ieder geval vandaag een relatief lage concentratie zand, en zaterdag een hogere concentratie iets ten oosten. Op deze termijn zal er nog wel een beetje verschuiven, dus misschien dat die pluim zand iets verder boven de Benelux komt te liggen.


Weer een ander saharazand-model, min of meer zelfde verhaal.

Zaterdag gaat het waarschijnlijk ook even regenen, in combinatie met saharazand zou er misschien spetters zand op auto's en ramen achter kunnen blijven. We houden het in de gaten, dit model gaat in totaal voor zo'n 0,6 gram zand per vierkante meter.



 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2617
Lid sinds: 29 mrt. 2016
27 maart, 13:23 uur | Bericht #499946
Saharazand boven Sicilië en Zuid-Italië
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2617
Lid sinds: 29 mrt. 2016
29 maart, 10:15 uur | Bericht #499951
Saharazand op satellietbeelden
De hete Calimawind bracht zand en stof van de Sahara naar Portugal en Spanje. De lucht werd oranje en de besneeuwde berghellingen bij Granada (Sierra Nevada) werden bruin. In sommige regio's liet regen overal druppels met zand achter. Dagenlang was er sprake van een slechte luchtkwaliteit. Dit is het satellietbeeld van 22 maart.

Vooral een fenomeen van de winter en lente
  • In de winter en lente neemt de lucht uit het diepe zuiden saharazand uit Noord-Afrika mee richting West-Europa. Het saharazand zweeft dan vooral door relatief lage luchtlagen (0 tot 6 km).
  • Vanaf het einde van de lente tot het begin van de herfst is waait het saharazand vooral met de noordoostelijke passaat mee, westwaarts richting de Caraïben en de Amazone. Bij deze wind belandt het zand juist in hoge luchtlagen (5 tot 12 km).
In recent onderzoek bleek dat er in de winters van 2020 tot 2022 vaker saharazand door een diepe zuidstroming naar Europa gebracht werd, vergeleken met 2003-2019.

Saharazandseizoen 2023 weinig zand, 2024 terug veel zand
Toen had de winter van 2023 een relatief rustig "saharazandseizoen". In de afgelopen winter keerden de extreme toevoer van zand uit de Sahara weer terug. In december, januari en februari waren er ook al veel krachtige stromingen die het zand tot in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië brachten.

Oorzaken: droogte en vaker blokkades
De onderzoekers hebben een paar factoren op een rijtje gezet die dit hevige "saharazandseizoen" kunnen verklaren:
  1. Door voortdurende droogte in Noordwest-Afrika wordt er meer zand door de wind opgepikt
  2. Door blokkades meandert de straalstroom meer en zijn er meer zuid-noordstromingen, die het zand vaker naar Europa brengen. 
Het zand kan ook gevolgen hebben voor het sneeuwdek in de bergen van o.a. Spanje en de Alpen. Sneeuw met een laagje zand is donker en kaatst daardoor 40% minder zonlicht terug, zodoende warmt de sneeuw sneller op. Dit versnelde de sneeuwsmelt in de Alpen, het sneeuwdek halveerde in amper een maand tijd.
Meer informatie: https://earthobservatory.nasa.gov/images/152604/desert-dust-envelops-portugal-and-spain


Bron: NASA’s Earth Observatory, freely available for publishing.

Saharazand op weg naar Nederland, gevolgen voor zon en kans op onweer?
Gisteren vertrok een flinke wolk saharazand uit Noord-Afrika. Het trok over Italië, vanavond steekt het zand de Alpen over. Morgen verwachten we het zand boven West-Duitsland en Oost-Nederland. Mocht er veel zand in de lucht aanwezig zijn, zou het misschien 1-2 graden minder warm kunnen worden langs de Duitse grens (i.p.v. 19 graden dan mogelijk 17 graden). Dat verkleint de instabiliteit en de kans op onweer.


Satellietbeeld van 28 maart (gisteren), Saharazand op weg naar Nederland

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2617
Lid sinds: 29 mrt. 2016
29 maart, 16:49 uur | Bericht #499954
Saharazand kleurt Alpen bruin
We kunnen het zand live volgen op weg naar Duitsland (en Oost-Nederland).
 
Mocht er überhaupt ruimte zijn voor de zon langs de oostgrens, dan zal het saharazand ook zonneschijn in de weg zitten.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2617
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 mei, 15:17 uur | Bericht #500002

Saharazand op de Gletsjer: een soort jaarringen

Niet op bomen, maar in het ijs van de Gletsjers in de Alpen zorgt het saharazand voor duidelijk herkenbare lijnen van flinke porties saharazand. Aan het einde van iedere winter en begin van de lente komt saharazand het vaakste voor. In het gletsjerijs kan je daardoor best goed zien wanneer er telkens een jaar voorbij is, als je het volgende saharazand-laagje tegenkomt.
 Februari 2021 bracht bij ons sneeuwstorm Darcy, maar in de Alpen bracht Darcy een flinke portie saharazand. Ook minder grote porties zijn als zwakke lijntjes wel duidelijk te zien.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 68 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 68, lezen 15 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 17".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden