A: omdat ik nog niet 1 keer deze winter het 4 sneeuwvlokjes sympbool boven NL heb gezien
B: om aan te tonen dat de winter nog lang niet voorbij is..
C: omdat het gewoon leuk is.. ( blijven dromen)
Kaartje van 13 februari
Ook iets dichterbij dan 13 februari hebben we mogelijk al wat interessante situaties voor een vorm van winterse neerslag. Zo heeft de periode rond dinsdag 6 februari voorzichtig mijn aandacht.
Ergens tussen maandag 5 februari en woensdag 7 februari lijkt er een lagedrukgebied ergens tussen Noorwegen en Frankrijk te trekken. Mocht het ten zuiden van ons trekken, is er kans op sneeuw in een regio. Dat zou eruit kunnen zien zoals de GFS oper hieronder schetst:
Maar goed laten we eerst nog even genieten van het droge weer., vanmiddag schijnt het wat te gaan regenen maar dat zal zeer lokaal zijn en niet bijzonder spannend.. de komende week gaat dit eigenlijk een beetje zo door.. maar gelukkig nog niet van die langdurige regen..
Op de middellange termijn gaat het weer wel veranderen en zo na mid/eind vlgde week lijkt het zo te zijn dat de hogedruk gebieden de battle op gaan geven en dat laag het weer gaat overnemen en dan gaat het dus weer regenen en de wind zal weer gaan aantrekken.. sterker nog GFS komt met een klein stormpje op de 10de.. maar goed dat is wel weer LT dus even afwachten.
Prettige dag nog !
| Gewijzigd: 30 januari, 08:23 uur, door Callie-P
ECMWF:
GFS:
De pluim van EC begint er toch weer zin in te krijgen,,, krijgen we dan toch "zoals we al eerder zagen bij GFS "( zie een berichtje eerder (28 jan) zo rond 13 februari nog even winter ?... ik las op de duitse weersite wetter online dat de mogelijkheden er in ieder geval zijn..
we gaan het gewoon weer volgen
Hier regent het op dit moment van schrijven ieg pijpestelen.. of was het nou pijpeNstelen | Gewijzigd: 1 februari, 08:18 uur, door Callie-P
SSW, de hele stratosfeer materie is erg ingewikkeld en eigenlijk weet men nog lang niet alle ins en outs hiervan dus ook niet de gevolgen van bepaalde verandering ( bv een SSW)
Men gaat er wel vanuit dat een SSW meestal na een week ( ik dacht ) of 4 minimaal impact kan hebben op ons weer, waarbij de kansen dat het koud(er) wordt wel toeneemt. Maar het is niet per definitie zo dat een SSW hier voor koude zorgt...
Toegegeven ik heb de laatste paar weken mij niet gefocussed op de stratosfeer ( ben ook wat lui ) ik zal er weer eens naar kijken plus misschien dat Karel of Thijs er wel een stukje over schrijft.
En je hebt gelijk het is rustig met posts hier.. ik haal de pluimen al zoveel mogelijk weg omdat ze in deze hoeveelheden het forum nogal vervuilen. Maar het posten zelf is ook rustig geworden doordat we al zo een jaar of 4 ( minimaal) geen echt intressante winters meer hebben en dat nodigt niet echt uit tot het schrijven..
Vroeghar heb ik heel veel geschreven maar om diverse redenen ben ik er mee gestopt ( had niets met OO te maken hoor)
Sinds afgelopen December ben ik weer een beetje begonnen omdat de winter toch wel intressant leek te gaan worden.. nu is het niet echt een spannende winter voor Nederland al zullen de omringende landen er anders over denken met bv de extreme koude in Scandinavie en gisteravond een mega sneeuwstorm in Noorwegen..
Ik denk dat de mogelijk kans op koude mid Februari wel eens de laatste stuiptrekking zou kunnen zijn van deze winter. ( duuh is ook de laatste maand:P )
Daarna kan het natuulijk nog wel een keertje sneeuwen/vriezen maar meestal is dat zo kort dat ik er persoonlijk niet warm of koud van wordt.
maar voor nu gaan we ons even focussen op de mogelijke aanval(etje van koning winter mid februari.. :
| Gewijzigd: 1 februari, 11:44 uur, door Callie-P
De LMG op ECWMF. EC laat de grens van koude lucht (-5 tot -8 graden) verder afzakken waardoor we op woensdagmiddag/nacht tijdelijk een meer noordelijke stroming hebben vanaf de noordzee, met winterse buien. Neerslaggebieden worden ten zuiden van onze landsgrenzen gehouden, tot 8 februari overdag in ieder geval.
De LMG op GFS. GFS laat de grens van koude lucht meer over ons land zwabberen. Iets minder koud op 1.5 km hoogte, maar nog steeds een kans op winterse neerslag vanwege de noordoostelijke wind aan de noordzijde van de grens. Uiteraard zit in het scenario van GFS alleen het noord(oost)en ook een kans op winterse neerslag.
Het is nog maar 2 februari, dit betekent dat het nog 4 dagen duurt voordat we zeker weten hoe dit scenario gaat verlopen. Tegelijk is het al niet meer zo lang wachten op de eerste KT runs. Ik ben heel benieuwd hoe noordelijk het lagedrukgebied gaat komen ten westen van Ierland, en welke vorm deze aan gaat nemen.
Yup het gaat heel even in het noorden winter worden... zie ook artikel hieronder,, we kunnen een langere periode van koude nu wel afschrijven vrees ik.
( al gaat het in het hoge noorden (zweden ) wel weer goed koud worden -20 en kouder)
https://www.wetteronline.de/14-tage-wetter
| Gewijzigd: 5 februari, 15:09 uur, door Callie-P
Leek het eind Januari er nog wel op dat er voor feb wat mogelijk kunnen zijn, met de laatste runs is dat eigenlijk verdwenen.. er komt een zuidwestelijke stroming op gang en na deze week waar er al weer wat regen gaat vallen lijkt het er nu toch echt op dat we vanaf volgende week weer vol de regen in gaan. GFS laat vanaf midden volgende week een groot lagedruk gebied met regen langs trekken ..wat vervolgens gaat bivakeren boven Europa.
Dus.. het is wel niet uitgesloten dat er in de komende maanden nog wat winterse perikelen kunnen voorkomen ( " maart doet wat hij wil, en april roert zijn staart" is het spreekwoord maar ik denk dat we wel kunnnen concluderen dat de schaatsen in het vet gaan blijven deze winter...
" Op naar de volgende winter, maar nu eerst een lange hete DROGE zomer".
Mocht je nou een een uitleg willen check dan deze link..
UItleg van de komende SSW
| Gewijzigd: 15 februari, 09:03 uur, door Callie-P
Inmiddels is er in de omgeving van Arnhem in 1 uur 8 mm naar beneden gekomen, wat neer komt op 17 mm de afgelopen 24 uur. licht convectief karakter is vrij losjes gebruikt hier.Neerslag:
Perioden met regen en motregen, soms mogelijk met een licht convectief karakter.