Skiraces in Garmisch en Chamonix afgelast door warmte in de Alpen
Het warme weer in de Alpen heeft voor meerdere afgelastingen gezorgd in het wereldbekerprogramma van de alpineskiërs. Nadat zondag al bekendgemaakt was dat twee afdalingen voor de mannen in het Franse Chamonix niet doorgaan, is nu ook duidelijk dat er komende weekeinde in Garmisch-Partenkirchen helemaal niet geskied zal worden. - Lees verder op NOS.nlSauerland / Winterberg
Ook in het Sauerland is het slecht gesteld met de huidige sneeuwsituatie:
Vooruitzichten: zacht en droog voor de Franse Alpen, kansen voor de Oostenrijkse Alpen
Ook voorlopig zien de verwachtingen er niet erg goed uit voor de Alpen. Er lijkt in de eerste 10 dagen van februari wel wat koudere lucht iets zuidelijker te komen. Maar, mogelijk blijven de Alpen in de zachte lucht en krijgt enkel Noord-Duitsland winters weer. De echt koude lucht blijft misschien buiten bereik van de Alpen.
EC versus GFS
In EC blijft de westcirculatie meer in stand, de stroming blijft west naar oost. Hierdoor kan de koude lucht minder ver zuidelijk doordringen en blijven de Alpen in de zachte lucht. De vorst daalt slechts tijdelijk af tot 1200 meter, en verschanst zich vervolgens weer snel hogerop in de bergen. De sneeuwhoeveelheden zijn 1 en 2 februari beperkt. 3 of 4 februari lijkt een forse toestroom van zachte lucht het sneeuwvalniveau zelfs weer terug te jagen naar 2600 meter hoogte (!). Dat betekend dus dat in vrijwel alle skigebieden de dooi (genadeloos) toeslaat. Vervolgens zakt de sneeuwvalgrens weer iets, maar het blijft aanhoudend zacht in het EC ensemble.
In GFS wordt de stroming in februari juist meer meridonaal. Dat wil zeggen dat er meer zuidelijke en noordelijke wind mogelijk is. De koude lucht kan dan verder zuidelijk doordringen, maar zuidelijke wind kan ook voor korte zeer zachte momenten zorgen.
Westelijke Alpen versus oostelijke Alpen
Er lijkt een rug van hogedruk te vormen ten westen van de Alpen. De amplitude van de rug is niet heel hoog, waardoor er nog wel zachte lucht over de rug naar de westelijke Alpen stroomt. Verder naar het oosten wordt de stroming steeds noordelijker, hierdoor kunnen de oostelijke Alpen in koudere lucht komen. De grens zou ook boven de Alpen kunnen komen, en het in een westelijk en oostelijk deel op kunnen delen.
Sowieso zorgt de hogedruk ervoor dat er in de Franse Alpen slechts weinig neerslag gaat vallen, wat de sneeuwkansen daar sowieso nog wat kleiner maakt. In het oosten zijn er nog wel wat kansen, ook daar is er eerst vooral hogedruk en weinig neerslag.
Oost versus west, en GFS versus ECMWF. De hoogtes zijn voor de sneeuwvalgrens, de sneeuwvalgrens ligt meestal zo'n 300 meter onder de vorstgrens, omdat sneeuw gedurende een val van 300 meter grotendeels smelt.