Stormkans (Isha) op 21 en 22 januari 2024
Er is een storm op weg naar de Benelux. Er zijn windstoten mogelijk van rond de 105-115 km/u in Noord-Holland en op de Waddeneilanden, langs de gehele kustlijn van 95-105 km/u en in het binnenland zullen de windstoten veelal in de orde van 75-95 km/u liggen. Zeer plaatselijk zijn hogere windstoten mogelijk. Daarnaast is er kans op een officiële storm, daarvoor moet een uurgemiddelde van windkracht 9 worden gehaald. Enkele weermodellen zoals GFS komen met zwaardere windstoten. Het hoogtepunt zal in de nacht van zondag op maandag liggen, al kan het maandagochtend nog pittig waaien.
De Met Office heeft code oranje afgekondigd voor het Verenigd Koninkrijk vanwege zeer zware windstoten tot 130 km/u. Daardoor heeft deze storm de naam Isha. Hier in Nederland wordt het iets milder, maar we krijgen toch nog een flinke veeg mee. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor heel Nederland vanwege (zeer) zware windstoten. Een opschaling tot code oranje is niet uitgesloten volgens eerdere guidances.
Isha is de negende storm van dit stormseizoen die een naam krijgt van de westgroep (Het KNMI, de Met Office en de Met Éierann).
Verder lezen: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen
De verschillende operationele runs:
| Gewijzigd: 20 januari 2024, 22:15 uur, door Novi
KNMI guidance: 65% kans op code oranje, 10% kans op code rood (weeralarm)
Synoptische situatie:
Een sterke zuidwestelijke stroming voert aanvankelijk droge continentaal polaire lucht aan. Zondagochtend trekt een zwakke warmtefrontocclusie (duidelijk herkenbaar aan een band met hoge Theta-w 850 hPa) over Nederland oostwaarts. Daarachter stroomt beduidend vochtigere lucht uit over ons land. Zondagavond volgt het (zwakke) warmtefront (Theta-w 850 hPa 8 °C) van een actieve depressie (Isha) die over de Atlantische Oceaan noordoostwaarts trekt en maandag 00 UTC tussen Schotland en de Faeröer ligt. Maandag in de loop van de nacht passeert het koufront (band met hoge Theta-w 850 hPa). Maandagochtend passeert een secundaire occlusie (ongeveer Theta-w 850 hPa 6 °C).
Modelbeoordeling:
De neerslagactiviteit bij de occlusie van zondagochtend blijft gering. Hoewel de temperatuurverschillen tussen de diverse uitvoer klein zijn en de afwijkingen van de waarnemingen ten opzichte van de uitvoer ook klein zijn, is er toch onzekerheid omdat de Tweg precies rond nul ligt wanneer de neerslag begint. Actueel is de Harmonie40 uitvoer, die de input voor het wegdekmodel vormt, op de meeste plaatsen wat te koud. Aan de westkant van de occlusie in alle uitvoer lage bewolking, met de gebruikelijke verschillen. De Hap1/Harmonie43 uitvoer lijkt realistisch (stratus lokaal lager dan 500 vt). De wind in de nacht naar maandag en maandagochtend is in de diverse uitvoer wat toegenomen, met de gebruikelijke verschillen (EC uitvoer te laag vwb de gemiddelde wind boven zee, uitschieters in de Harmonie uitvoer boven land wat te hoog).
Aandachtspunten
Temperatuur:
Oplopen van de temperatuur zondag is belangrijk ten aanzien van lokale gladheid. Harmonie40 uitvoer is wat te laag, overdag loopt de temperatuur in de EC uitvoer duidelijk sneller op dan in de Harmonie uitvoer, dit hangt af van de exacte structuur van de grenslaag en de uitwisseling. Vanaf zondagmiddag liggen T en en Tweg ruim boven nul.
Wind:
De wind neemt op nadering van Isha geleidelijk toe, zondag ZW 8 Bft, in de avond 9 Bft met kleine gebiedjes van 10 Bft. Kansschatting windstoten op basis van de EC18 en Harmonie00 uitvoer levert 65% kans op Oranje op, 10% kans op Rood, dit is aanmerkelijk hoger dan in de vorige kansschatting, (45%). Aandachtspunt zijn de windstoten tot ongeveer 110 km/uur in de nacht naar maandag en maandagochtend in Noord-Holland en in mindere mate Friesland. Onzekerheid is de stabiliteit boven land en koud water en daarmee de uitwisseling. In de Hap1 uitvoer zitten boven het zuidwesten en midden bij de secundaire occlusie enkele buien met uitschieters tot >120 km/uur. Dit is een serieus aandachtspunt. Na passage van de secundaire occlusie neemt de wind af.
Bewolking:
Wolkenbasis in de Harmonie43/Hap1 uitvoer is realistisch. Er is enige onzekerheid hoe sterk de inversie boven het koude kustwater en het land blijft. Ten westen van het koufront en bij de back bent occlusie mogelijk (emb) TCu/Cb FL100-150.
Neerslag:
De neerslag (vloeibaar, aan de oostkant eerst nog wat lichte sneeuw/ijsregen) bij de occlusie van zondag is in combinatie met mogelijke gladheid een belangrijk aandachtspunt. Onzekerheid zit hem in een aantal zaken: de intensiteit, de neerslagsoort en de temperatuur van de weg. De wegen zijn grotendeels droog, dit geeft een grotere kans op gladheid dan een natte weg met zout. Bij motregen is er wel kans dat de neerslag korte tijd nog onderkoeld is (Tnat onder nul). Vooral in de noordelijke helft lokaal mogelijk glad, maar ook in het zuiden is dit niet uit te sluiten. Kansschatting Oranje op basis van Harmonie 00 UTC uitvoer was 20%. Eventuele motregen valt aan de westzijde van het front, de wegdektemperatuur is dan overal ruim boven nul. Ook het warmtefront van zondagavond stelt weinig voor, als er wat valt is dat in het noordelijk kustgebied. Bij het koufront in de nacht naar maandag valt neerslag van betekenis, 5-10 mm. Bij de secundaire occlusie is de bewolking deels convectief, CAPE is gering, orde 200 J/kg, maar als gevolg van een sterke effectieve schering is wel organisatie van de convectie mogelijk met sterke uitwisseling als gevolg, zie de Hap1 uitvoer. Iets om goed te monitoren.
Zicht:
In de zachte vochtige lucht en in neerslag teruglopend zicht.
https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-modelbeoordeling | Gewijzigd: 21 januari 2024, 10:54 uur, door Novi
Het KNMI heeft inmiddels opgeschaald naar code oranje
Link: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen
Fraai voorbeeld waarom de windrichting uitmaakt
Waar waait het morgen het hardste?
De locatie heeft morgen met 2 dingen te maken:
- De aanloop (fetch) van de wind. Des te langer de aanloop over zee, des te langer de wind in kracht toe kan nemen over het gladde zeeoppervlak. Dan is de windrichting van doorslaggevend belang. In dit geval wordt de windrichting ongeveer zuidwest met een vleugje zuidzuidwest. Hierdoor is de aanloop bij Hoek van Holland bijvoorbeeld maar 85 km, terwijl de aanloop bij Den Helder 285 km is. Daarom worden de hoogste windstoten in de kustlijn die hieronder paars is gekleurd verwacht. Code oranje is afgegeven omdat de wind buiten de kustzone nog steeds >100 km/u kan bereiken. Dat geldt dan voor het rode gebied. In dat gebied remt de wind langzaam af.
- Vooral op de buien haalt de wind hard uit, dus dan verschilt het van plaats tot plaats. Ik verwacht wel plaatselijk wat uitschieters of juist minder wind als je tussen de buien valt.
Kleine zwarte pijl: 85 km. Grote zwarte pijl: 285 km. Roze: kustlijn met hoogste windstoten. Rood: gebied waarvoor code oranje af is gegeven.
Vannacht trekt een koufront over het land, en laat al 1 à 2 mm achter. Dit koufront is hieronder (licht)blauw aangegeven. Achter dit koufront volgt nog een secundair occlusiefront. Met dit front hebben we morgenochtend in alle vroegte mee te maken. In het zuidoosten blijft het occlusiefront langer slepen en hier worden de buien dus een algemeen ochtendverhaal dat tot de lunch kan duren. Uit dit secundaire occlusiefront valt nog eens 1 tot 5 mm regen. Dat brengt de totale som op 2 tot 7 mm.
Nadat het morgen (vrij vlot) weer droog wordt breekt de zon door. De zon kan best uitgebreid gaan schijnen, maar opnieuw blijft in de zuidoostelijke helft de bewolking wat langer slepen.
Het uitgezoomde plaatje: een koufront (lichtblauw) gaat vooraf aan het occlusiefront (paars). Beeld van 07:00.
De rode achtergrondkleur laat lage bewolking zien. Paars: occlusie, blauw: koufront. Dit gaat om data van Harmonie (15z run).
De wind neemt vooral toe tussen het koufront en het occlusiefront in. Dan vervolgens verwacht ik de hoogste windstoten eigenlijk op de buien van de occlusie, wanneer ze Noord-Holland en de Wadden passeren.. Zoals je misschien al ziet is het occlusiefront opgebroken in verschillende losse delen, een interessante structuur.
Hoe hard zullen die windstoten zijn?
In de runs van vandaag en gisteren zijn de windstoten gestaag in kracht toegenomen. Vooral in Harmonie is dit toegenomen. Ging het eerst om krap 100 km/u, is het nu 115 km/u aan de kust. Ging het eerst om alleen een dunne kustzone, gaat het nu ook om het land achter de kust (Noord-Holland).
Echter, Harmonie staat hierdoor ook een beetje alleen. De overige modellen gaan voor ruim 100 km/u in een dunne kustzone en het uiterste van de kop van N-Holland. Dat is zo'n 10 km/u lager dan dat Harmonie zit. Aandachtspuntje, we kunnen pas achteraf zeggen welk model juist zat.
Impact
De hoogste windstoten vallen precies tijdens het starten van de ochtendspits, dat zou een risico op kunnen leveren. Aan de andere kant lijken de hoogste windstoten ten noorden van de Randstad te vallen. In de Randstad rond 08:00 windstoten van krap 100 km/u.
Na de passage van de buien neemt de wind snel in kracht af. Een uitslaper die door het gebeuk van de wind vannacht heen slaapt zou er bij wijze van spreken niets van kunnen merken. | Gewijzigd: 21 januari 2024, 22:23 uur, door Thijs.