Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2618
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 januari, 22:59 uur | Bericht #499710

Wat staat daar in de Guidance?

De KNMI guidance is een waardevol stukje tekst om beter te begrijpen wat er allemaal in de lucht gebeurt. Ik zou iedereen die meer wil leren willen aanraden om de guidance eens een keertje te lezen (of voor lees 'm eens wat vaker).

https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-modelbeoordeling
https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-meerdaagse

Heb je een vraag over een begrip in de guidance? Stel de vraag hier!

Ik zal aftrappen met de begrippen uit de huidige guidance:

Stormdepressie Henk ligt om 18 UTC boven het zuiden van Denemarken en trekt langzaam verder oostwaarts. Grootschalig gezien bevinden we ons in een westelijke stroming met aanvoer van vrij zachte maritiem polaire lucht. Vanavond passeert een kortgolvige hoogtetrog van west naar oost. Een back-bent occlusie behorende bij Henk ligt noord van de Wadden en trekt langzaam zuidwaarts. Deze occlusie wordt geleidelijk de voorste begrenzing van beduidend koudere polaire lucht die over de Noordzee zuidwaarts stroomt. Achter het wegtrekkende laag komen we morgenochtend in een zadelgebied terecht, waarin de occlusie wordt ingevangen en stationair wordt boven het rivierengebied. Er passeert dan ook een hoogterug.

Wat is een hoogtetrog en hoogterug?
De atmosfeer bestaat uit meerdere lagen, zoals de laag op 500 hPa (5,5 km hoogte). Op die hoogte is de luchtdruk afgenomen van het onze bekende bereik (950 - 1050 hPa) naar 500 hPa. Ga je nog hoger, dan kom je zoal 300 hPa tegen op 9 km, 100 hPa op 16 km, 50 hPa op 20 km, en 10 hPa op 30 km.

500 hPa wordt vaak door mij de "bovenlucht" genoemd, de laag is belangrijk voor de intensiteit van buien. Als de bovenlucht koud is, zijn de buien doorgaans zwaarder, mogelijk met onweer. In de winter is er dan kans op winterse neerslag. Is de bovenlucht warmer, dan zijn er slechts lichte buien (of is het helemaal droog). 

Een hoogtetrog is een gebied in de bovenlucht waarin buien bevorderd worden, de luchtdruk is dan op 5 kilometer iets lager. Een hoogterug is een gebied die buiigheid onderdrukt, de luchtdruk is dan op 5 km iets hoger. Je kunt ze herkennen door de kromming van de isohypsen (de lijnen op een kaart van 500 hPa). De blauwe lijnen zijn hoogtetroggen, de rode lijnen zijn hoogteruggen. Je ziet dat ze een rug en trog een tegenovergestelde knik hebben in de lijnen.




Des te witter, des te hoger de wolk. Donkerste kleur = geen wolken. Rond de hoogtetrog zijn de wolken hoger en de buien zwaarder. Bij de hoogterug zijn er juist amper buien en wolken.

Je ziet dat de buien rond de hoogtetrog iets zwaarder zijn.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.501 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 120 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 120, lezen 12 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 17".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden