Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:01:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Beaver, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 22:25:54
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 63
Lid sinds: 15 aug. 2022
30 oktober 2023, 22:07 uur | Bericht #499498
Zeer uitzonderlijke stormsituatie onderweg naar west Europa.

Een lagedrukgebied die zich ontwikkeld nabij Canada gaat meeliften op de straalstroom die ligt op de Atlantische Oceaan naar Europa, bij de linkeruitgang van de jet ontwikkeld dit systeem van 980 hPa (Afbeelding 1) naar 955 hPa (Afbeelding 2) binnen 24 uur. Dit noemt men een rapid intensify storm/system. Daardoor ontstaat er een onwijs en uitzonderlijk windveld ten zuiden en westen van het systeem en kunnen windstoten oplopen boven de 160 km/u. De gemiddelde wind gaat naar 100/110 km/u, zelfs orkaankacht is mogelijk.

ONTWIKKELING;


(Afbeelding 1) het lagedrukgebied van 985 hPa.


(Afbeelding 2) Bomcycloon Ciarán ten westen van Frankrijk, met windstoten van 160 km/u+. 


(Afbeelding 3; overzichtskaart verwachting)


IMPACT;

Meteo-France en de MET-Office hebben al een waarschuwing staan voor zeer zware storm. Windstoten kunnen rond de kanaalregio dus de snelheden halen van 160 km/u, bij de versmalling mogelijk zelfs meer i.v.m extra forcering. Boten kunnen in de problemen raken, bomen kunnen omvallen, overstromingen kunnen plaatsvinden en ga zo maar door. Al met al een erg gevaarlijke situatie. Het KNMI overweegt om een code oranje uit te geven binnenkort.

Benelux;

Voor de Benelux lijkt het nog niet zo'n vaart te gaan lopen, maar we zijn nog iets te ver af van de situatie voor daadwerlijke windstoot kaarten. De verwachting is nu dat er maximaal windstoten aan de zee provincies kunnen voorkomen van 100 km/u, lokaal meer of eventueel bij buien. Aan zee een windkracht 8/9 en in het binnenland maximaal stoten van 80 km/u met een windkracht 6 a 7. 







  | Gewijzigd: 1 november 2023, 21:39 uur, door Niels112
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
30 oktober 2023, 23:30 uur | Bericht #499499

Discussietopic storm Ciarán

Hoe worden stormen geboren?
Newfoundland (Canada) wordt ook wel de kraamkamer van depressies genoemd, maar de meeste lagedrukgebieden boven Europa komen niet uit die regio. Het zaadje voor stormen wordt geplant boven het oosten van de Verenigde Staten. De VS is uniek in de zin dat er daar zeer koude lucht uit het noordwesten aangevoerd kan worden, de Rocky Mountains blokkeren immers de "oceaanwalm" van de Stille Oceaan. Aan de andere kant wordt het een zuidwestenwind wel klamme vochtige en vooral warme lucht aangevoerd vanaf de tropische Golf van Mexico. Dat zijn de ingrediënten voor een "barokliene zone". Een barokliene zone is een gebied waarin je van heel warme lucht naar zeer koude lucht gaat, een groot temperatuursverschil dus.

Vandaag waren er spectaculaire temperatuursdalingen zoals we dat alleen in de VS zien, van 27-28 graden binnen korte tijd naar 8-10°C. Overigens wel weinig onstabiliteit in de warme sector. Het Britse MetOffice heeft de toekomstige storm - die nog moet ontstaan - al een naam gegeven: Ciarán, een Ierse inzending in ons namensysteem. Het Britse weerinstituut had voldoende aanwijzingen: de modellen gaven al enkele dagen aan dat er grote kans op storm was voor de Britse kustgebieden.


De meeste lagedrukgebieden beginnen als temperatuursverschil boven het oosten van de VS.

Onderweg naar Europa
Goed, er ligt dus een felle buienzone op de grens tussen warme en koude lucht. Nu moet dit nog richting Europa. Hier zien we nog een belangrijke voorwaarde: er moet geen blokkerend hogedrukgebied in de weg liggen. Een westcirculatie is dan ideaal, vaak gaat de start van de reis naar Europa gepaard met een actieve straalstroom.

Dit is hoe de meeste lagedrukgebieden ontstaan en naar Europa gaan. We willen echter kijken naar stormen, naar de meest zware exemplaren. Deze groep gaat vaak gepaard met een "jet streak". Dit is een versnelling in de straalstroom. Ook Ciarán heeft een jet streak in de buurt (zie rode pijl). Een jet streak kan een lagedrukgebied zéér snel laten uitdiepen, maar ook helemaal laten uitdoven. Het gebied waar stormen vaak explosief in kracht toe kunnen nemen ligt vaak links van het einde van de jet streak (groene cirkel). We noemen dat vanaf nu de linkeruitgang.

Waarom kan een linkeruitgang een storm in kracht toe laten nemen?
Een storm is een tekort aan lucht aan de grond, waardoor lucht van alle kanten enorm snel toestroomt om dit tekort aan te vullen: dit ervaren wij als stormwind. Om uit te leggen hoe een linkeruitgang werkt, pak ik even een ander voorbeeld.
Een schoorsteen wordt precies zo gebouwd dat de wind die buiten over het uiteinde van de schoorsteen heen waait, lucht uit het huis aanzuigt. Zo gaat de rook altijd met de schoorsteen naar buiten, en niet het huis in. Deze gewenste tocht in het huis wordt veroorzaakt doordat de windsnelheid buiten zoveel hoger is dan binnen. De lucht wordt dan omhoog gezogen.

Zo werkt het ook bij een lagedrukgebied in de linkeruitgang. De hoge windsnelheden van de straalstroom boven het lagedrukgebied zuigen extra lucht omhoog. Hierdoor wordt het tekort aan lucht aan de grond groter, en wordt de storm krachtiger.

Maandag ligt ons lagedrukgebied nog in de linkeruitgang, maar we zien wel dat het lagedrukgebied koers zet naar de linkeruitgang. Nog een lange weg te gaan.


Maandag 30-10 05:00 NLse tijd.
Ciarán: Kerndruk 1015 hPa. Barokliene zone ten zuiden van jet streak.


Op maandag is de belangrijkste ontwikkeling dat er uit de buienlijn (barokliene zone) een lagedrukgebied is ontstaan, zo rond New York. Het lagedrukgebied beweegt zich met een snelheid van circa 130 km/u naar het juiste gebied (de linkeruitgang/groene cirkel). Het gaat de goede kant op.


Dinsdag 31-10 00:00 NLse tijd.
Ciarán: Kerndruk 1002 hPa. Daling van 0.7 hPa/uur. Lagedrukgebied ten zuiden van jet streak.


Op dinsdag gebeurt er nog wat belangrijks, er wordt bij de Bahama's een cluster tropische buien opgenomen in de westcirculatie. Dat is een andere bron van lagedrukgebieden (ex-orkanen en ex-tropische stormen). Dit lagedrukgebied wordt zaterdag in West-Europa verwacht, er is dus potentie voor meerdere forse stormen.


Ciarán: Kerndruk 989 hPa. Daling van 0.7 hPa/uur. Lagedrukgebied staat op punt om naar de linkerkant van de jetstreak te bewegen, daarmee betreedt het de linkeruitgang.
Potentiele zaterdagstorm: Kerndruk 1005 hPa.


Woensdag is het dan gebeurt, Ciarán heeft de linkeruitgang bereikt. Het lagedrukgebied is onder de jet streak gestroomd en diept op dit moment explosief uit. Binnen 24 uur daalt de luchtdruk meer dan 24 hPa: daarmee wordt het waarschijnlijk een bomcycloon. Die term vindt de media leuk, maar het betekent niet meer dan 24 hPa daling binnen 24 uur. De storm gaat nu fors in kracht én grootte toenemen.


Ciarán: Kerndruk 977 hPa. Daling van 1.8 hPa/uur. Lagedrukgebied in linkeruitgang, explosieve uitdieping voor de kust van Ierland en Cornwall (Engeland).
Potentiële zaterdagstorm: Kerndruk 1003 hPa. Daling van 0.5 hPa/uur.


Hoe stormen sterven
Ja, heel oud gaat Ciarán niet worden. Zodra een storm door de linkeruitgang heel snel in kracht en omvang toeneemt, graaft het ook zijn eigen graf. Als een lagedrukgebied groot wordt, dan gaat het ook de jet streak (straalstroom) beïnvloeden en van zich weg duwen. Zo ook hier, Ciarán trekt over Engeland, maar de jet streak neemt een steeds grotere bocht, de linkeruitgang komt boven Frankrijk te liggen en de explosieve uitdieping stopt. De explosieve uitdieping stopt wellicht net voor het Britse record voor laagste luchtdruk gemeten in november. Dat novemberrecord staat op 948,4 hPa, de storm staat (in grove modellen) op een minimumdruk van 951 hPa. Het record blijft dus misschien nét staan.


Ciarán: Kerndruk 951 hPa. Lagedrukgebied beïnvloed straalstroom. Bereikt laagste luchtdruk.
Potentiële zaterdagstorm: 989 hPa. Daling van 0.7 hPa/uur. Lagedrukgebied wordt veel eerder "volwassen". Ligt nu recht onder de jet streak, maar gaat naar de linkeruitgang.


Ciaran is hier vrijwel gestorven, de linkeruitgang ligt vooral boven de zuidelijke Alpen: daar kan veel regen gaan vallen door de linkeruitgang. De kerndruk van het lagedrukgebied wordt alweer minder laag. Daartegen neemt de potentiële zaterdagstorm al ten zuiden van Groenland fors in kracht toe.


Ciarán: Kerndruk 961 hPa. Luchtdruktoename +0.3 hPa/uur. Storm is mogelijk al in kracht af aan het nemen als het boven de Noordzee komt te liggen.
Potentiële zaterdagstorm: Kerndruk 975 hPa. Daling van 0.6 hPa/uur. Betreedt linkeruitgang.


Zaterdag kan de potentiële zaterdagstorm Europa bereiken, vooral Frankrijk maakt kans op stormcondities.


Ciarán: Kerndruk 966 hPa.
Potentiële zaterdagstorm: Kerndruk 961 hPa.


Ik hoop dat je vooral wat meer inzicht hebt gekregen waar het een gunstige plek is voor een lagedrukgebied om flink uit te diepen. Verder zie je hierboven ook goed dat lagedrukgebieden ook maar met de stroming "meedobberen" en daarmee vaak van de ene kant van de straalstroom naar de andere trekken. Ten slotte zie je ook dat, zodra een lagedrukgebied explosief uitdiept en heel groot wordt, het ook de straalstroom gaat beïnvloeden.

Grootste onzekerheden
Explosieve uitdieping: om een bomcycloon te worden moet de overlap tussen de storm en de linkeruitgang ideaal zijn. Een kleine verschuiving kan ervoor zorgen dat het lagedrukgebied minder uitdiept. Deze processen zijn gewoonlijk lastig voor weermodellen, maar de modellen geven wel constent explosieve uitdieping aan.

Koers: Eerder lag de koers van het lagedrukgebied een stuk zuidelijker, bij een zuidelijke koers krijgt de Franse kust een (zeer) zware storm, en krijgen Engeland en de Benelux vooral een bak neerslag en wellicht een recordlage barometerstand. Verder qua wind geen bijzonderheden. In de nieuwste runs is de koers van het lagedrukgebied wat noordelijker. Hiermee treft de (zeer) zware storm Cornwall en de kust van het Kanaal.

Timing: We hebben hierboven gezien dat explosieve groei van een storm uiteindelijk ook het einde betekend van de storm. De scherpste kantjes gaan er een paar uur na explosief uitdiepen vanaf. In eerdere runs vond de explosieve utidieping eerder en dus verder op de Atlantische oceaan plaats. Hierdoor waren de maximale windsnelheden aan de Franse kust hoger, maar was de wind bij ons minder. In de nieuwste runs vindt de uitdieping later plaats, hiermee krijgen Dover en de kust van Normandië eerder de hoogste windsnelheden, en blijft er voor ons ook nog een 90 tot 110 km/u aan windstoten over.

Tenslotte nog een laatste opmerking over de windrichting. Die is consistent in de modellen: zuid tot zuidzuidoost. Dit is een aflandige wind, hiermee zien we aan de kust minder hoge windstoten omdat de wind afgeremd wordt door het land, en niet vrij over zee in kracht kan toenemen. De verschillen tussen het binnenland en de kust zijn ook minder groot, ook voor het binnenland kan het ongewoon hard gaan waaien. De hoogste windsnelheden zullen echter op volle zee of aan de Engelse kust gemeten worden en niet boven Nederland. | Gewijzigd: 31 oktober 2023, 11:02 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
30 oktober 2023, 23:54 uur | Bericht #499500
Even een modelvergelijk:


Oost-Nederland: 4-5 beaufort. Windstoten 60 - 80 km/u.
West-Nederland: 5-6 beaufort. Windstoten 75 - 90 km/u.
Zeeland, IJsselmeer, de Wadden: 7 tot 9 beaufort. Windstoten 90 - 115 km/u


Oost-Nederland: 5-6 beaufort. Windstoten 55 - 75 km/u.
West-Nederland: 6 beaufort. Windstoten 70 - 85 km/u.
Zeeland, IJsselmeer, de Wadden: 7 tot 9 beaufort. Windstoten 85 - 110 km/u


Oost-Nederland: 6 beaufort. Windstoten 75 - 85 km/u.
West-Nederland: 6-7 beaufort. Windstoten 80 - 90 km/u.
Zeeland, IJsselmeer, de Wadden: 8-9 beaufort. Windstoten 90 - 105 km/u

Vooruitblik potentiële zaterdagstorm:
Stormkans vooral voor Frankrijk, in mindere mate ook mogelijk onstuimig in Benelux, maar opnieuw aflandige wind.

 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
31 oktober 2023, 00:05 uur | Bericht #499501
Dat de windrichting ongunstig is voor storm aan de Nederlandse kust, zie je ook aan de ensembles. Het EC ensemble heeft 23% kans op 7 bft of meer bij Den Helder, en 27% kans op 7 bft of meer voor Vlissingen. In de modellen heb ik tot dusver voor de Nederlandse kust geen uitzonderlijke berekeningen gezien. Voor de Engelse en Franse kust wel, maar voor de Nederlandse kust niet.

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 63
Lid sinds: 15 aug. 2022
31 oktober 2023, 13:37 uur | Bericht #499502
Alvast code geel ivm zware windstoten door storm Ciarán.

Donderdag veroorzaakt storm Ciarán veel wind. M.u.v. het noordoosten worden vanaf de tweede helft van donderdagochtend zware windstoten verwacht van 75-90 km/uur, in de kustgebieden van 90-100 km/uur. In het Waddengebied en rondom het IJsselmeer zijn in de middag en avond zeer zware windstoten van 100-110 km/uur mogelijk. De windstoten komen uit een zuidelijke richting. In de loop van donderdagavond beperken de zware windstoten zich tot de kustgebieden. In de nacht naar vrijdag neemt de wind verder af.

| Gewijzigd: 31 oktober 2023, 13:38 uur, door Niels112
Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 63
Lid sinds: 15 aug. 2022
31 oktober 2023, 14:23 uur | Bericht #499503
Ook code geel in België

Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
31 oktober 2023, 21:38 uur | Bericht #499505
Interessante briefing Britse Metoffice over Ciarán
Bedenk wel dat Engeland (en Frankrijk) waarschijnlijk veel zwaarder getroffen gaat worden dan Nederland. De reden dat je er misschien ook al op het nieuws over gehoord hebt is vooral omdat het in Engeland en Frankrijk (rond het Kanaal) extreem kan worden. In Nederland wordt het niet zo extreem.



 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4156
Lid sinds: 26 aug. 2011
1 november 2023, 15:07 uur | Bericht #499507
Citaat van Thijs., dinsdag 31 oktober 2023, 21:38 uur
In Nederland wordt het niet zo extreem. Aandachtspuntje lijkt me vooral natte grond in combinatie met het blad wat nog aan veel bomen hangt. Niet ongebruikelijk voor de herfst maar toch.
 
Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 63
Lid sinds: 15 aug. 2022
1 november 2023, 16:19 uur | Bericht #499508
Daar is die dan! Storm Ciarán. 

Luchtdruk al lager dan verwacht, ondertussen 963 HPA en geen 968 HPA zoals verwacht.



| Gewijzigd: 1 november 2023, 16:20 uur, door Niels112
Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 63
Lid sinds: 15 aug. 2022
1 november 2023, 16:25 uur | Bericht #499509
Storm lijkt westelijker te gaan trekken waardoor het windveld meer op zee gaat dan verwacht, 120 km/u gaat eruit en er komen nu waardes van 100 km/u. (12Z)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
1 november 2023, 17:36 uur | Bericht #499510
Citaat van jcroon, woensdag 1 november 2023, 15:07 uur Citaat van Thijs., dinsdag 31 oktober 2023, 21:38 uur
In Nederland wordt het niet zo extreem. Aandachtspuntje lijkt me vooral natte grond in combinatie met het blad wat nog aan veel bomen hangt. Niet ongebruikelijk voor de herfst maar toch.

Klopt, dat is zeker een aandachtspunt. Het KNMI hanteert ook nog zomerwaardes (code geel >75 km/u en code oranje >100 km/u) omdat de bomen nog in het blad staan.

Hoewel, de zwaarste windstoten bevinden zich vóór het occlusiefront. Het occlusiefront lijkt Nederland echter niet binnen te komen, want de storm trekt in noordnoordoostelijke richting de Noordzee. Wanneer het occlusiefront parallel aan de trekrichting komt te liggen (dit gebeurt voor de NLse kust) worden de windstoten en buien minder intens.

Bij kleine verschuivingen kan het occlusiefront echter wel precies over West-Nederland trekken.




Het gebied met zware windstoten (rood gearceerd) trekt pal voor de Nederlandse kust. Het occlusiefront lijkt het land echter net niet op te komen. | Gewijzigd: 1 november 2023, 22:05 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 63
Lid sinds: 15 aug. 2022
1 november 2023, 20:40 uur | Bericht #499511
Windveld komt aan bij Bretagne (FR), al 130 km/u gemeten en het 'echte' windveld moet nog aankomen de komende uren. 
Op een amateurstation werd zelfs 138 km/u gemeten!; https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IPLOUG2


Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 63
Lid sinds: 15 aug. 2022
1 november 2023, 22:08 uur | Bericht #499512
Storm Ciarán heeft 955 hPa gehaald, nog steeds uitdiepend! 
(Op de afbeelding nog 956 hPa)

Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 63
Lid sinds: 15 aug. 2022
1 november 2023, 23:28 uur | Bericht #499513
Zeer hoge windstoten worden gemeten in FR.

166 km/u; Point du roc (Gemiddelde wind; 118 km/u)
Verder windstoten van 130 km/u

| Gewijzigd: 1 november 2023, 23:29 uur, door Niels112
Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 63
Lid sinds: 15 aug. 2022
2 november 2023, 00:09 uur | Bericht #499514
Conclusie 18Z runs; storm trekt oostelijker waardoor het windveld meer op de Benelux komt te liggen.

België; Aan de kust van België kunnen windstoten voorkomen van 100 tot 120 km/u en waait er een goede 9 BFT uit zuidelijke richtingen. In het binnenland schommelen de windstoten tussen 70 en 90 km/u, bij buien mogelijk 100 km/u en een 6/7 BFT.

Nederland; Aan de kust en met name in Zeeland, Zuid Holland en het Waddengebied (zeer) zware windstoten tot 120/130 km/u. Met een 9 BFT, in IJmuiden mogelijk 10 BFT. In het binnenland waait een stevige wind 6/7 BFT met windstoten van 70-90 km/u, ook hier geldt bij buien eventueel 100 km/u.


Harmonie


Arome




Icon


IconD2


Arpege
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4156
Lid sinds: 26 aug. 2011
2 november 2023, 00:26 uur | Bericht #499515
Stop de pers, 170 km/u op de Pointe du Raz.


Ik weet niet hoe het met jullie is maar ik moet de hele tijd aan een klein Gallisch dorpje denken.

 
Raymond
Lid
Woonplaats: Midden Delfland
Berichten: 519
Lid sinds: 13 aug. 2008
2 november 2023, 05:00 uur | Bericht #499516
Die Galliërs slaan zich er wel doorheen 😊
Nelisz
Lid
Woonplaats: oosterbeek
Berichten: 20
Lid sinds: 29 apr. 2018
2 november 2023, 06:19 uur | Bericht #499517
Citaat van jcroon, woensdag 1 november 2023, 15:07 uur Citaat van Thijs., dinsdag 31 oktober 2023, 21:38 uur
In Nederland wordt het niet zo extreem. Aandachtspuntje lijkt me vooral natte grond in combinatie met het blad wat nog aan veel bomen hangt. Niet ongebruikelijk voor de herfst maar toch.
 


Juist... Ik zit in de bosbouw.. de bossen en grond algemeen zijn super verzadigd. Dat in combinatie met het blad , en natuurlijk de droogtes waar de bomen ook al van op hun donder hebben gekregen en dan ook nog eens het wanbeleid qua onderhoud ( omdat het beter is voor de natuir om zieke en dode bomen maar zo lang mogelijk te laten staan en/of bezuinigingen) zorgen voor gevaarlijke condities.. Mijn persoonlijke tip: ALS JE NIKS IN HET BOS TE ZOEKEN HEBT VANDAAG, BLIJF DAN LEKKER THUIS. GA GEEN ONNODIG RISICO LOPEN. Er is niks leuks aan bomen van een auto afhalen waar een verwrongen geplet mens in zit.
Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 63
Lid sinds: 15 aug. 2022
2 november 2023, 07:18 uur | Bericht #499518
Code oranje voor kustprovincies.



Vanaf 11u code oranje in Zeeland voor zeer zware windstoten, vanmiddag ook in Zuid- en Noord-Holland

Vandaag veroorzaakt storm Ciarán veel wind.

Vanaf het einde van de ochtend staat er voor Zeeland code oranje uit vanwege zeer zware windstoten van 100-110 km/u. De windstoten komen uit een zuidelijke richting. Vanmiddag breiden deze condities zich noordwaarts uit en staat er ook code oranje uit voor de kustgebieden van Zuid-Holland, Noord-Holland en voor het westen van het Waddengebied. Vanavond neemt de wind van het zuiden uit geleidelijk af en geldt er code geel voor windstoten van 80-100 km/u.

Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen.
Niels112
Lid
Woonplaats: Winterswijk
Berichten: 63
Lid sinds: 15 aug. 2022
2 november 2023, 08:13 uur | Bericht #499519
De zwaardere windstoten beginnen zich al te laten merken in Zeeland. 



 
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 181 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 181, lezen 2 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 8".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden