Onweerskansen 24-25 Augustus
Bij deze een apart topic omdat er een significante onweerskans op het programma staat morgen en overmorgen. Er is nog veel onzekerheid aanwezig wat betreft timing en locatie en dat zal ook zo blijven tot aan het nowcasten. Ik ga toch proberen een zo duidelijk mogelijk beeld te schetsen, en ik zal eerst op morgen focussen. Voor vrijdag volgt dan nog wel een update.
Synoptische situatie:
Momenteel bevinden we ons in een zuidwestelijke hoogtestroming tussen een sterke hoogterug die zich van de Sahara uitstrekt tot in het Alpengebied en een hoogtetrog van Scandinavië tot het zeegebied ten noordwesten Ierland. Binnen deze hoogterug en aan de westzijde ervan bevindt zich zeer warme lucht, wat ook valt te zien aan de temperaturen die in Zuid-Frankrijk gemeten worden; tot boven de 40 graden. Wat ook bijzonder is, is dat zich al een behoorlijke hoeveelheid vocht heeft opgebouwd onder deze hoogterug, vooral boven Frankrijk. Dit komt door de voortdurende verdamping onder een inversie, zonder dat er de voorbije dagen zwaar onweer heeft opgetreden.
Opvallend bij deze setting is de westelijke component in de hoogtestroming, het is daarmee geen klassieke Spaanse pluim. De Elevated Mixed Layer komt bij deze setting niet van over Spanje, maar eerder van het zeegebied ten westen van Africa, en oorspronkelijk van de Sahara. Deze westelijke component zal geleidelijk minder worden, maar zorgt voor de aanwezigheid van een hoge richtingsschering omdat de grondwind nog uit het zuidoosten komt.
Triggers voor onweer
Het gaat hier om een setting zonder een duidelijke lijnvormige trigger langs de grond zoals een vore of convergentielijn, daar kunnen we bij deze setting dus niet op rekenen als trigger. De forcering is bij deze setting voornamelijk dynamisch van aard (linkeruitgang van de jet, naderende hoogtetrog, warmteadvectie en subtiele golvjes in het hoogtepatroon) en vrij subtiel. Dit zorgt voor een erg grote onzekerheid wat betreft timing en locatie, maar zorgt er ook voor dat er meerdere rondes onweer mogelijk zijn. Dit kan mogelijk ook fotogenieke structuren met zich meebrengen, want geïsoleerde cellen maar ook dynamische complexen behoren tot de mogelijkheden. Het kan echter ook mislopen, want de meerdere rondes kunnen elkaar in de weg zitten en de opwarming morgen is daardoor nog een groot vraagteken, en die opwarming hebben we nu net nodig om buien vanaf de grond te krijgen net omdat de forcering zo subtiel is.
Vanavond en vannacht zal de hoogtetrog bij Ierland langzaam dichterbij komen waardoor de stroming een meer zuidelijke component zal krijgen, als gevolg hiervan zal er warmteadvectie optreden en zal een warmtefront boven het noorden van Frankrijk noordwaarts beginnen bewegen. Op deze warmteadvectie bevindt zich ook de eerste onweerskans van komende nacht voor de zuidelijke benelux. Het is nog niet duidelijk hoe fors dit gaat uitpakken dus dit wordt nowcasten.
De volgende mogelijke trigger is de linkeruitgang van de jet morgen in de voormiddag en vroege middag met initiatie wellicht boven Noord-Frankrijk en het westen van België. Sommige modellen laten hier een MCS op ontstaan dat over België en het zuiden van Nederland trekt. Tegelijk laten de modellen consistent ook enkele cellen in het noordwesten van Nederland en de Noordzee ontstaan omdat ze hier dichter tegen de hoogtetrog aanzitten. Deze lijken wel minder fors dan de cellen die verder zuidelijk berekent worden. Ik persoonlijk heb het meeste vertrouwen in deze trigger, want die oogt mij het sterkst omdat de meeste modellen hier initiatie op tonen en de linkeruitgang van de jet duidelijk aanwezig is. Onzekerheid is wel hoe ver zuidelijk de hevigste cellen zich zullen bevinden. Het is mogelijk dat deze boven België en Frankrijk blijven.
Na dit eventueel onweerscomplex is het kijken hoeveel opwarming er nog mogelijk is voor de volgende mogelijkheid morgenavond, hierbij is er ook weer een subtiele dynamische forcering aanwezig door een nieuwe impuls van warmteadvectie aan de voorzijde van de naderende hoogtetrog en nog steeds de linkeruitgang van de jet die voor forcering zal zorgen. Het is hier echter niet duidelijk of initiatie zal plaatsvinden, niet alle modellen tonen dit.
Dan volgt er nog een mogelijke volgende mogelijk ronde in de nacht naar vrijdag, hierbij zie ik wat signalen in de modellen die vooral richting het zuidoosten wijzen maar dit is nogmaals heel onduidelijk allemaal. Ook vrijdag overdag zijn er nog kansen maar daar ga ik nu nog niet op in omdat de kansen van morgen de situatie van vrijdag zullen beïnvloeden en het is niet zeker te weten wat er morgen juist gaat gebeuren.
Waardes en randverschijnselen
Wat waardes betreft staat er morgen zo'n 1000-1500 joule cape in het zuidoosten, tot 2000 in het oosten van België, ook afhankelijk van de hoeveelheid opwarming. Voor elevated cellen is de effectieve schering zo een 30 knopen, dan is de convectieve modus dus goed georganiseerde multicel, wanneer cellen van de grond kunnen ontstaan staat er ruim 40 knopen, waarbij een supercelmodus mogelijk is. Het hangt echter af van de opwarming of dit uberhaupt mogelijk zal zijn.
De modellen vallen al bij al mee wat windstoten betreft al blijven sterke windstoten altijd mogelijk bij een eventueel complex. Hoge bliksemactiviteit en grote hagelstenen (richting 5cm, vooral in het oosten van België) bij een eventuele supercel lijken me de grootste aandachtspunten.
Conclusie
Als conclusie is er morgen dus een aardige kans op fotogeniek onweer. Randverschijnselen lijken mee te gaan vallen al zijn grote hagelstenen mogelijk vooral in België en het zuidoosten van Nederland. Nowcasten zal bij deze kans nog belangrijker zijn dan anders, omdat de forcering subtiel is en meerdere rondes mogelijk zijn die elkaar zullen beïnvloeden.
| Gewijzigd: 23 augustus 2023, 19:52 uur, door Jenss
A level 2 was issued from France through N Switzerland, S Belgium towards S Germany mainly for large to very large hail and damaging wind gusts.
A level 1 was issued for NW France, SE UK, Netherlands, W Germany mainly for large hail, severe wind gusts and to the lesser extent for heavy rain.
Potentieel staat er ruim 40 knopen aan shear vandaag, de vraag is alleen of dat dit benut wordt.
Mocht dit zo zijn, dan zijn supercellen mogelijk waarbij tornado's zeker niet uit te sluiten zijn.