Stormschade in Winterswijk na supercell met zeer zware windstoten.
Zwaar onweer met hevige windstoten heeft voor overlast gezorgd in de omgeving. Op meerdere plekken zijn bomen als luciferstokjes omver geblazen, takken afgebroken en terrassen overhoop gewaaid. Niemand is daarbij gewond geraakt. De brandweer heeft meerdere bomen opgeruimd. Bij de buien is ook veel neerslag gevallen. Wouter Van Bernebeek heeft deze krachtige supercell net over de grens nog gefotografeerd, echter ging de meeste structuur er helaas uit, bij mij is alleen niet bekend of deze supercell nog stand heeft gehouden.
Schadepad
Het schadepad van deze bui gaat vanaf Aalten tot aan achter Enschede, dat is een zeer opvallende lange lijn van zo'n 45 KM. Het schadepad is erg interessant, alle bomen liggen 1 kant op wat duidt op een zeer krachtige stroming van de wind naar 1 bepaalde kant toe, dat duidt vaak op downbursts.
Vooral in Twente, rondom Enschede is veel schade gemeld bij de brandweer. Ook in het uiterste oosten van de Achterhoek is schade gemeld. Zover bekend zijn er in dat gedeelte van het land geen gewonden gevallen.
Moment opname van de bui, mooi te zien hoe hard de windstoten zijn en de regen in vlagen valt, daarbij word het vaak ook gelijk mistig wat nu ook te zien is. (Bron; Naaldenberg) Locatie; Winterswijk Kotten
(Bron; Niels112)
Radarbeelden
Ik heb de radarbeelden eens terug gekeken, hier zijn verschillende verdachte omstandigheden te zien. Een supercell die ter hoogte van Winterswijk overtrok heeft funnel verschijnselen laten zien, dit is ook te zien op de radar. Wat nog verdachter is, is het radarbeeld tussen Haaksbergen en Enschede. Waar tevens ook de meeste schade meldingen zijn. Op de radar is een hookecho te zien, er was veel rotatie en er was een hagel risico, wat weer duidt op een supercell, echter zou dit een andere supercell moeten zijn dan die Winterswijk heeft bezocht gezien de trekrichting. De bui die Winterswijk bezocht had, had tevens zijn vorm voor grotendeels verloren. Dat kan ook omdat de nieuwe supercell de energie uit de oude trok.
Persoonlijke ervaringen
Mensen die deze buien hebben meegemaakt geven allemaal aan dat zij een krachtige stroom van wind in dezelfde richting hebben gezien. In Oldenzaal werd tevens ook een windstoot van 104 km/u geregistreerd, precies in de buienlijn/supercell waar je dus ook kan uithalen dat de wind beduidend harder ging dan AL werd gemeten, vooral bij randverschijnselen. Veel mensen hebben het noodweer opgenomen, daar zie je veel takken afbreken en schuttingen omwaaien, ook weer allemaal dezelfde kant op.
Brandweer Twente & mogelijk hoosverschijnsel nabij Haaksbergen.
Meerdere brandweerkorpsen gaven aan dat bij alle meldingen alle bomen of andere objecten de zelfde kant op waren gewaaid, alleen onder Enschede nabij Haaksbergen is iets opvallends gemeld EN te zien op radarbeelden. Daar zijn een paar bomen kris kras door elkaar gebogen/omgewaaid. Ook zijn takken uit bomen gedraaid.
(Links een boom naar rechts gewaaid en rechts een boom naar links gewaaid, bomen liggen kris kras door elkaar heen)
Enschede
In Enschede is extreem veel schade ontstaan, de brandweer ontving daar boven de 100 meldingen in 2/3 uur. De hele dag zijn daar kettingzagen te horen. Ook het trein verkeer rond Enschede was gestremd, zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Een boom viel op een terras op de Markt in Enschede, gelukkig was iedereen al voorbereid op dit weer dankzij de code oranje die eerder die dag is afgegeven.
RADARBEELDEN (bron; Kachelmanwetter)
(Sterke rotatie nabij Enschede)
(Hoosverschijnsel nabij Haaksbergen op de radar te zien)
(Buienlijn kondigt zich aan voor de Achterhoek en Twente, in de paarse circkel de supercell die Winterswijk aantaste. Links daarvan een rode circkel waarbij vervolgens randverschijnselen voortdeden en later evolueerde naar een krachtige supercell)
SCHADEBEELDEN Winterswijk (Beelden Niels112)
Maïs en gras velden helemaal omvergeblazen.
(Ratumseweg, Winterswijk Ratum)
10 BOMEN OMVER GEBLAZEN AAN DE RATUMSEWEG
SCHADEBEELDEN HAAKSBERGEN, MOGELIJK HOOSVERSCHIJNSEL (bron; Brandweer Twente)
CONCLUSIE
Zware onweersbui met valwind is over de Achterhoek en Twente getrokken, mogelijk een hoosverschijnsel in Haaksbergen dat verder onderzocht moet worden.
Met vriendelijke groet, Niels.
Contact; niels.lammers2000@gmail.com
of via
facebook/instagram; 112winterswijk
| Gewijzigd: 10 juli 2023, 20:48 uur, door Niels112
In jouw geval - op basis van wat ik kan zien op de foto's - lijken de bomen wel allemaal keurig in dezelfde richting te liggen. Dat doet mij aan een valwind denken, en niet aan een windhoos. Je foto's zijn gemaakt in een schadestrook die langere tijd aan de zijkant van een valwindfront lag. Ik moet wel zeggen dat de zijkanten van een valwindfront ook de plek is waar mogelijk een gustnado (of tornado) kan ontstaan. Een combinatie van een windhoos en een valwind is dus ook mogelijk. Kortom, ik denk aan een valwind, maar ik heb de foto's niet om een plaatselijke gustnado/tornado uit te sluiten.
Hieronder zie je de zwarte stippellijn, dat is het valwindfront. In het blauw zie je de richting van de wind. Aan de zijkanten van het valwindfront zie je de wind achter het valwindfront gezogen worden, en daar is dus veel draaiing in de wind. Dat zijn voorkeurslocaties voor een gustnado of een tornado.
Gustnado, wat is dat?
Een gustnado is een gust front tornado. Een gustnado ontstaat door de windraaiing aan de randen van een gustfront en zit niet vast aan de wolkenbasis erboven. Een gustnado ontstaat dus niet door rotatie vanuit een wallcloud. Een gustnado is daardoor vaak van korte duur en zeer lokaal.
Het is best vergelijkbaar met een peddel in het water, als je met je kajak of kano je peddel door het water beweegt, zie je vaak aan twee zijden van je peddel kleine draaikolkjes door de waterstromen achter je peddel. Dat is best vergelijkbaar wat er aan de randen van een gustfront gebeurt.
Een tornado ontstaat door rotatie in een wallcloud, deze rotatie gaat veel dieper door, tot in de wolkenbasis of zelfs de hele onweersbui. Daardoor leeft een tornado langer en kan een veel langer schadespoor afleggen, of soms weggaan en dan later opnieuw touchdown aan de grond maken.
In het geel de plek waar een gustnado (of tornado) bij voorkeur voor kan komen. Maar nogmaals, op basis van wat ik zie, denk ik meer aan een plaatselijke valwind. Een valwind kan over circa 100 meter echt enorm versnellen en daardoor ook een relatief smal schadespoor veroorzaken.
Op basis van radaranalyse kunnen er op de cell van Bocholtz-Aalten-Winterswijk bij de valwind windstoten van 140 km/u zijn voorgekomen. De radarbeelden zijn niet van voldoende resolutie om zo'n lokaal schadespoor van enkele tientallen tot honderden meters breed in kaart te brengen.
Hagel opgepikt?
Kachelmannwetter heeft ook een hagelrisico op basis van radaranalyse. Het laat ook zien dat op de grens bij Bochtolz-Aalten het hagelrisico groot was, en dat dat erg abrupt geïntensiveerd is. In het volgende uur (2de plaatje) trok de bui met het risico op hagelstenen in zwakkere vorm richting Enschede.
| Gewijzigd: 11 juli 2023, 00:50 uur, door Thijs.
Zoals mijn conclusie al aangaf is boven het oosten inderdaad een valwind geweest. Bij het radarbeeld van Haaksbergen denk ik ook aan een gustnado, komen hier relatief vaak voor. Heb er zelfs 1 op de video staan mogelijk! Gezien de mooie informatie die je erbij hebt staan met foto's is het een best logische redenatie, echter heb ik helaas geen video's gezien maar alleen foto's (jammer).
Hierbij mijn gustnado in een mooie sqaulline.
https://www.youtube.com/watch?v=xMNFJPN8gaY
| Gewijzigd: 11 juli 2023, 13:48 uur, door Niels112