Wisselvallige zomerweer houdt aan
13 augustus 2007 - Terwijl er in ons land nog altijd geen zicht is op een langere periode met standvastig zomerweer komen reizigers naar Scandinavië volop aan hun trekken. Het zuiden van Finland meldt 26 tot 29 graden. Vorige week was het zelfs in het hoge noorden tropisch. Karasjok in het noorden van Noorwegen (Finmark) registreerde op 15 augustus 29,9 graden, heel bijzonder voor 70 graden noorderbreedte. Dat is nog iets warmer dan de hoogste temperatuur ooit in augustus gemeten (29,5 graden op 10 augustus 1939). Tromso aan de noordwest kust van Noorwegen heeft volgens het Meteorologisch Instituut van Noorwegen deze zomer al zeker 22 dagen geboekt met meer dan 20 graden. Dat is niet ver onder het record van 27 warme dagen. Ook in het gebied van Estland, Estland en het noorden van Rusland is het volop zomer met temperaturen rond 30 graden. De komende dagen blijft dat nog zo en pas tegen het komende weekeinde wordt het ook hier minder warm. Dankzij het aanhoudend warme weer in Scandinavië zijn de watertemperaturen van de Oostzee flink opgelopen tot 18 à 20 graden.
In ons land valt de tweede helft van deze week weer in het water met een grote kans op buien en soms ook veel wind. Ook Groot Brittannië krijgt het weer te verduren met vooral dinsdag en woensdag hevige regen en stormachtig weer.Zomer in ons land nog aan de warme kant
Ook in ons land is de zomer ondanks het sterk wisselvallige weer nog steeds warmer dan het langjarig gemiddelde. Juni leverde een gemiddelde op van 17,5 graden (tegen 15,2 normaal), juli 17,0 graden (17,4 normaal) en de eerste helft van augustus ongeveer 17,8 graden (17,2 normaal voor de hele maand). Het voorlopig zomergemiddelde staat daarmee in De Bilt op 17,4 graden tegen 16,6 normaal.
Warmterecords in Europa
In Zuid-Europa is de ergste hitte voorlopig voorbij. Op verschillende plaatsen zijn dagen achtereen temperaturen gemeten van meer dan 40 graden gemeten. Andalusië noteerde op 28 juli 43,6 graden. Ook augustus is hier begonnen met veertigers, daarna wezen de thermometers meer dan een week boven de 40 graden. Italië had op 24 juli zijn heetste dag: 45,6 graden in Bari. Het Oostenrijkse Andau-Seewinkel in het Burgenland registreerde op 20 juli 39,5 graden. Dat is vrijwel net zo warm als het landelijke record van 39,7 graden op 27 juli 1983 in Dellach.
Twee hittegolven in Griekenland
Griekenland beleefde van 22-26 juli zijn tweede hittegolf van deze zomer. Lamia in Griekenland meldde op 25 juli 45,6 graden en zelfs het noordelijke Thessaloniki kwam tot 44,0 graden. Temperaturen van 45 graden zijn in Griekenland ook in juni gemeten, op veel plaatsen kwam het kwik toen een week achtereen boven de 40 graden. Zo'n hittegolf komt volgens de Griekse meteorologische dienst eens in de honderd jaar voor en twee van dergelijke hittegolven na elkaar is nog zeldzamer.
Zuidelijke straalstroom achter extreme weer
De ligging van de straalstroom speelt een belangrijke rol in de aansturing van het weer. Lagedrukgebieden, die gewoonlijk over het noorden van Europa trekken, volgden de eerste zomermaanden een zuidelijker koers en trokken veelal via Groot Brittannië over ons land richting Scandinavië. De zuidelijke ligging van de straalstroom droeg er ook aan bij dat zeer warme lucht vanuit Afrika het zuiden en oosten van Europa kon bereiken. Volgens weerman Jan Visser hield de zuidelijker ligging van de straalstroom mogelijk verband met het veelvuldig uitbreken van koude luchtmassa's (vooral op hoogte) uit het gebied van Groenland en Canada waardoor het een komen en gaan was van depressies.
Recordnatte zomer in England
In het overgangsgebied met de zeer warme lucht ontstonden vooral in West-Europa actieve storingen die zorgen voor de enorme regenval. Engeland en Wales beleven de natste zomer sinds het begin van de neerslagwaarnemingen in 1766. Volgens voorlopige cijfers is hier tussen 1 mei en 23 juli 387 mm gevallen. Dat is twee keer de normale som. Het vorige zomerrecord stond op naam van 1789 met 350 mm. Juni was volgens het Engelse KNMI de natste sinds 1914. Gemiddeld over het land viel 134,5 mm tegen 121,2 in juni 1980, de vorige recordmaand.p 25 juni kreeg Fylindales in North York Shire in 24 uur 103,1 mm, op 20 juli viel in Pershore College in Worcestershire nog eens 120,8 mm in een etmaal. (Toelichting onder Nieuws- zware regen in Engeland).
Steeds meer bezoekers Meteoalarm
Het wisselvallige en soms bijzondere weer van de laatste maanden komt goed tot uiting in de bezoekersaantallen van Meteoalarm.eu, het nieuwe platform voor Europese weerswaarschuwingen. In april kreeg de toen net opgerichte site ruim 80 duizend bezoekers die goed waren voor 34 miljoen hits, in juli zijn de aantallen opgelopen tot 282 duizend bezoekers die 49 miljoen hits opleverden. Vooral tijdens de hittegolven in het zuiden en zuidoosten van Europa en de zware regen in Engeland hebben veel internetgebruikers vanuit diverse landen Meteoalarm weten te vinden.
©KNMI