Donderdag 22 juni
Na het onweer van gisteren dient zich morgen al een nieuwe kans aan, maar dan in een heel andere grootorde dan gisteren. Het grootste aandachtspunt wordt neerslag, want op meerdere plaatsen zou er wel eens veel neerslag kunnen vallen.
De situatie zoals op het kaartje hierboven: een lagedrukgebied beweegt zich door centraal europa met daaraan verbonden een lange golvende storing. De positie van het lagedrukgebied is van belang om te kijken welke gebieden het aandachtsgebied worden. Daarin zijn de modellen het niet echt over eens, want alles zou ook zomaar 100km westelijker kunnen vallen en dat wordt gewoon nowcasten.
Even wat kaartjes (neerslagsom van Icon en Harmonie, stevig ingebedde buien bij Arome). Hier kan je dus ook het verschil zien in positie.
Stukje van het KNMI wat aardig de situatie schetst:
Donderdag overdag is het belangrijkste aandachtspunt de neerslag bij de frontale golf in het zuidoosten. De Harmonies komen vooral in het zuidoosten regionaal met 40+ mm en lokaal met 70+ mm. Voor het zuidoosten staat nu code geel uit voor zware regen (criterium = 60% kans op ergens in de provincie > 50 mm in 24 uur). Het hele gebied kan nog zowel noordwaarts en zuidwaarts verschuiven. Aan de warme kant van de golf is er veel CAPE (1000+ J/Kg) en een hoge PW-content (40+ mm) en is er kans op ingebedde zware (onweers)buien. EC houdt het onweer volledig buiten de landsgrenzen, maar volgt een zuidelijkere koers (net als het grootste deel van het ENS). Er is veel schering 35-45 kn, dus de organisatiegraad zal hoog zijn. Buien die elders (Frankrijk) ontstaan kunnen zich lang blijven handhaven door deze aanwezige schering, ondanks dat de buien boven Nederland al niet meer vanaf de grond kunnen ontstaan. De hoogtetrog zorgt daarbij nog voor een dynamische forcering. Harmonie43 (06 UTC) komt in het oosten plaatselijk met meer dan 100 mm en dit komt door een sterk actief onweerscomplex in dit model.
Lokaals zijn windstoten en hagel tot 2cm ook niet uit te sluiten.
Zoals vermeld, staat hiervoor in ZO Nederland een code geel uit. Het KMI heeft voor delen van Belgie reeds een code oranje uitgegeven die later nog zou kunnen worden opgeschaald naar code rood.
| Gewijzigd: 21 juni 2023, 15:39 uur, door Sven
Deel 1 - Een voorbode voor zwaar weer boven Centraal-Europa
Kijk eens naar de lucht? Wat zie je? Zie je een mooie zonsondergang terwijl hoge bewolking (cirrostratus of cirrocumulus) bezit neemt van de Benelux?
Wen d'r maar aan! De komende dag zijn wij overgeleverd aan de genade van de fronten. De hoge bewolking die nu vanuit het zuiden binnentrekt hoort bij een warmtefront. Wij vallen de komende 24 uur net telkens aan de rand van een actief lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk onze kant op komt.
We zien boven Zuid-Frankrijk een lagedrukgebied ontstaan. Een warmtefront ligt van Noord-Duitsland over de Benelux richting Frankrijk. Hierbij vindt warmteadvectie plaats (de aanvoer van warme onstabiele lucht). Ten oosten van het warmtefront zien we in de warme sector boven Frankrijk al zware onweersbuien (vermoedelijk supercel) met plaatselijk grote hagelstenen, overstromingen en modderstromen.
De fronten heb ik ingetekend met behuld van de theta-E hieronder (theta-E laat zowel verschillen in vocht als temperatuur zien).
Door combinatie van thermische lagedrukgebieden enerzijds en een hogedrukgebied boven Italië anderzijds ontstaat er een stroming waarmee warme en onstabiele lucht naar Duitsland stroomt.
Het thermisch lagedrukgebied kan fors uitdiepen (nog niet vergelijkbaar met een winterstorm!!) doordat de straalstroom op een gunstige positie ligt. In de groene cirkel zie je waar de linkeruitgang van de straalstroom ervoor zorgt dat er nog eens extra zware buien kan ontstaan (de straalstroom zuigt lucht omhoog = stijgende lucht = condensatie = zware buien).
Met de rode stippellijn zie je de locatie van de grootgolvige trog boven Spanje. De straalstroom draait daar omheen en zorgt rond de Pyreneeën voor een extra duwtje in de rug voor het lagedrukgebied.
Het blijkt nu dat dat lagedrukgebied inderdaad fors aan het ontwikkelen is. Het is zelfs zo snel aan het ontwikkelen dat er aan de achterkant van het ontwikkelende koufront lucht uit de stratosfeer naar beneden getrokken wordt. Hierdoor is er vannacht kans op zwaar onweer voor Zuid-Frankrijk.
De blauwe streep laat het koufront zien. De achtergrondkleuren laten de vochtigheid van de luchtlagen boven je zien, zwart = zeer droog, wit = zeer vochtig. In de lichtblauwe pijl zie je zeer droge lucht uit de stratosfeer naar beneden getrokken worden. Aan de voorzijde van het koufront juist stijgende lucht (rode pijlen) waardoor zware onweders ontstaan.
Vannacht gaat dit lagedrukgebied zich ontwikkelen in een MCS, waardoor Frankrijk vannacht plaatselijk tot regionaal zeer zwaar onweer kunnen verwachten.
Donderdag trekt het lagedrukgebied van het noordoosten van Frankrijk, via Luxemburg naar Duitsland, waar het in de middag aankomt. Morgen rond 17:00 ligt het warmtefront (weinig onweer, vooral bewolking en regen) boven de Nederlands-Duitse grens, terwijl het koufront met zware windstoten en veel onweer Duitsland in gaat trekken.
| Gewijzigd: 21 juni 2023, 22:43 uur, door Thijs.
Deel 2 - een lastige situatie voor de Benelux
Het wordt steeds duidelijker dat het een grensgeval wordt. Komen de onweersbuien volledig buiten de landsgrenzen of krijgt het zuidoosten hier een (behoorlijke) portie van mee? Het kan meevallen en het kan tegenvallen.Een lagedrukgebied ligt morgen rond 16:00 met de kern boven Luxemburg, en trekt vervolgens richting het Sauerland waar het rond 18:00 aankomt. Een paar uur later ligt de kern van het laag boven Midden-Duitsland.
Het warmtefront ligt morgenmiddag en gedurende de avond boven het oosten van het land. Ten oosten van de fronten (vooral Duitsland) bevindt zich warme en onstabiele lucht. Ten westen van de fronten (o.a. Benelux) is de lucht veel stabieler en gedomineerd door bewolking van het warmtefront.
Doordat het lagedrukgebied dichterbij komt, trekt de wind morgen aan tot 3-4 bft, aan de kust plaatselijk 5 bft.
De volgende uitspraken zijn geldig voor morgenmiddag en morgenavond. Er kan nog een 50 km verschuiving plaatsvinden, maar dit is een grove schets.
Zone 1: het gehele westelijke helft van de Benelux & het noorden
Weinig aan de hand voor deze zone. Er is veel hoge bewolking door het warmtefront dat morgenmiddag over het oosten van het land ligt. Aan de kust kan zelfs een waterig zonnetje door de bewolking heen schijnen. Door de zonneschijn in de ochtend wordt het in de westelijke helft nog circa 25°C. De buienactiviteit blijft zeer beperkt in deze zone.
Zone 2: de zuidoostelijke helft van de Benelux
Deze zone ligt waarschijnlijk onder de stratiforme, lichte tot matige regenval van het warmtefront. De regen blijft enige tijd slepen over de zuidoostelijke helft van het land. Ook hier is het rond de lunch nog 25 graden, later zakt de temperatuur mede door de regen naar zo'n 20 graden.
Zone 3: de onzekere zone: Limburg, Achterhoek, Twenthe (en verder Duitsland in)
Hier bevinden we ons vrijwel onder het warmtefront. Door warmteadvectie en enige zon in de ochtend kan het hier 22 tot 25 graden worden. Temperatuur is afhankelijk van de hoeveelheid bewolking bij het warmtefront. Het voelt erg benauwd aan. Deze zone ligt boven de grens, en zou morgen ook geheel in Duitsland kunnen liggen (!).
De cape waardes liggen rond 1000 J/kg en de windschering is vrij hoog met 25-30 knopen. Op nadering van de kern van het lagedrukgebied neemt de kans op initiatie van enkele zware onweersbuien toe. Deze buien ontwikkelen zich tot multicell, en blijven vaak ingebed in de regen van het warmtefront, of liggen net aan de oostelijke rand. Aandachtspunten voor deze regio zijn: gebruikelijke kans op onweer, hagel tot 2 cm, en zware neerslag. Door het slepende karakter van de buien kunnen enkele zware buien achter elkaar 40 tot plaatselijk 70 mm regen achterlaten. Vooral Zuid-Limburg zou in de eerste helft van de middag vooral veel zware neerslag kunnen krijgen, de donder wordt mogelijkerwijs iets door de bui gedempt.
Het grootste potentie voor onweer is er een klein stukje over de grens, en misschien ook in Zuid-Limburg.
Harmonie heeft opvallend genoeg in de eerste helft van de middag in Drenthe-Overijssel-Gelderland. Dat ontbreekt in andere modellen, en ik zet er dus mijn vraagtekens bij.
Zone 4: Duitsland
Ik verwacht zware windstoten en squallstructuren boven Duitsland. Daar op het koufront zullen deze wat beter georganiseerd zijn, schering ligt daar immers meer richting 50 knopen en 2000 J/kg. Zeker boven Midden- en Zuid-Duitsland is er potentie voor zware windstoten van 100 km/u of plaatselijk 120 km/u. Ook grote hagelstenen zijn niet uitgesloten.
Kans op squall-gerelateerde windstoten in het Arome ensemble, tot 60% voor Baden-Wurtemberg (ZW-Duitsland).
De zone met veel neerslag is zoals je hieronder ziet vrij smal, vaak 50 tot 100 km breed.
De uiteindelijke kans dat de totale neerslagsom 50 mm overschrijdt: zo'n 25% tegen de Duitse grens. Dat betekent het op een willekeurige locatie tegen de Duitse grens onwaarschijnlijk is, maar het is wel waarschijnlijk dat zo'n neerslagdump érgens kan gaan vallen.
| Gewijzigd: 21 juni 2023, 23:49 uur, door Thijs.Guidance
Donderdag in de zuidoostelijke helft buiige regen. Sterk wisselende intensiteiten. Het zwaartepunt ligt boven het oosten en zuidoosten, met in het zuidoosten mogelijk onweer. Dit zijn dan voornamelijk buien die al boven Frankrijk/België ontstaan zijn. Het verticale profiel is om 15 UTC boven Beek al stabiel in de onderste niveaus (met weinig CAPE), maar de eventuele eerder gevormde onweersbui kan zichzelf nog altijd handhaven doordat die zich blijvend bevindt in een gebied met veel schering (tussen 0 en 6 km 35-45 kn, tussen 1 en 6 km zelfs nog iets meer). De maximale updraft helicity ligt rond 14 UTC in het zuidoosten tegen de 100 m2/s2, het hodogram is hier ook sterk gekromd. Plaatselijk valt in het zuidoosten meer dan 50 mm binnen 24 uur, waarvan het grootste deel vanaf donderdagochtend t/m donderdagavond valt. In het geval van een hele zware onweersbui (met hagel rond 2 cm) kan er plaatselijk in korte tijd nog veel regen bij komen, dit is een belangrijk aandachtspunt.
Donderdag overdag is het belangrijkste aandachtspunt de neerslag bij de frontale golf in het zuidoosten. De Harmonies komen vooral in het zuidoosten regionaal met 40+ mm en lokaal met 70+ mm. Voor het zuidoosten staat nu code geel uit voor zware regen (criterium = 60% kans op ergens in de provincie > 50 mm in 24 uur). Het hele gebied kan nog zowel noordwaarts en zuidwaarts verschuiven. Aan de warme kant van de golf is er veel CAPE (1000+ J/Kg) en een hoge PW-content (40+ mm) en is er kans op ingebedde zware (onweers)buien. EC houdt het onweer volledig buiten de landsgrenzen, maar volgt een zuidelijkere koers (net als het grootste deel van het ENS). Er is veel schering 35-45 kn, dus de organisatiegraad zal hoog zijn. Buien die elders (Frankrijk) ontstaan kunnen zich lang blijven handhaven door deze aanwezige schering, ondanks dat de buien boven Nederland al niet meer vanaf de grond kunnen ontstaan. De hoogtetrog zorgt daarbij nog voor een dynamische forcering. Harmonie43 (06 UTC) komt in het oosten plaatselijk met meer dan 100 mm en dit komt door een sterk actief onweerscomplex in dit model.
De modellen zijn het er allemaal over eens dat de MCS zich gaat ontwikkelen en naar onze regio komt. Het ene model laat 'm echter net over West-Duitsland trekken, de laatste harmonierun is een westelijke uitbijter en heeft hem over Brabant en Gelderland heen.
Hieronder kan je hem live volgen. Hij begint in het zuidwesten en gaat richting de Ardennen.
In de 18Z runs (Icon2 21Z) is duidelijk naar voren gekomen dat de meeste modellen het toch iets westelijker laten gaan, aangezien ik nu niet zoveel tijd en zin heb om een heel bericht te typen laat ik jullie zelf naar de kaarten kijken die ik heb opgeslagen. Het is vanaf nu kijken wat de MCC in Frankrijk gaat doen!
https://media.discordapp.net/attachments/1120315685705371659/1121204350233092216/WRF_22_Juni_18Z_windstoot.gif?width=676&height=676
https://media.discordapp.net/attachments/1120956696957833326/1121204433762664468/WRF_22_Juni_18Z.gif?width=676&height=676
https://media.discordapp.net/attachments/1120956696957833326/1121204436635766875/Icon_D2_21Z_22_Juni.gif?width=676&height=676
| Gewijzigd: 22 juni 2023, 06:07 uur, door Niels112
Korte Update
Even een korte update wat betreft de actualiteit. We zien momenteel het laagje boven Oost-Frankrijk met daaromheen gekruld een warmtefront en langs de zuidkant een koufront. Dit laagje zal verder noordoostwaarts trekken en hierbij zal de kans op hevige onweersbuien in het zuidoosten van België en oosten van Nederland toenemen. Hevige neerslag trekt momenteel het zuiden van België binnen.
Visualisatie actuele situatie, warmtefront (rood) en koufront (blauw) zijn aangeven. In het grijs een mooie warme sector met opklaringen waar de temperaturen al degelijk aan het oplopen zijn. Hier lijkt het meeste potentie op hevig onweer te zitten.
Aandachtsgebied voor ontstaan onweersbuien in de komende uren. | Gewijzigd: 22 juni 2023, 11:41 uur, door Jenss
Icon D2 9Z;
https://images.meteociel.fr/im/80/24493/animhiz6.gif
UKMO 0Z;
Harmonie 6Z;
Arome 6Z;
| Gewijzigd: 22 juni 2023, 12:41 uur, door Niels112
Ik heb mijn best gedaan om een schets te maken voor vandaag, in de zwarte circkel onstaan momenteel (zware) onweersbuien. Tussen de blauwe lijnen en dan vooral in de rode circkel gaan straks opklaringen komen voor de onweersbuien uit wat gaat zorgen voor meer onstabiliteit. De blauwe lijnen zijn tevens ook ongeveer het markeer gebied voor waar de buien heen trekken.
Op de plek van de rode circkel staat tevens ook een lvl 3 uit door Estofex.
We zien actueel boven de Ardennen en ten oosten hiervan heel stevige onweerscellen. Nederlands Limburg krijgt hier zo dadelijk mee te maken. Opletten voor heel veel neerslag, hagel en windstoten.
Buien worden lang in stand gehouden, dus later kunnen de gebieden aan de oostgrens hier ook nog mee te maken krijgen.
Ondertussen heeft het KMI code rood beeindigd wat betreft de provincie Namen (wel nog steeds code oranje actief). Lokaal viel daar in 1 uur tijd meer dan 40mm en op 6 uur tijd meer dan 60mm. Dit zijn nog maar de eerste voorlopige gegevens.
| Gewijzigd: 22 juni 2023, 16:50 uur, door Sven
Tussenstand regenval
We zijn inmiddels ruim 5 uur verder sinds het rond 11:00 in Vlaanderen begon te regenen. De regen zal pas iets na middernacht het oosten van Nederland verlaten. We kunnen alvast een tussenstand opmaken.Dit overzicht is aan de hand van de neerslagsom van radarbeelden (data groot gebied, maar minder betrouwbaar) en weerstations (data maar op één punt, meting wel betrouwbaar).
In Vlaanderen viel de meeste regen tot dusver in een strook van Brussel naar Turnhout, daar viel plaatselijk ruim 25 mm. In België blijft het wel tot zo'n 21:00 regenen, maar de meeste regen hebben ze in de westelijke helft al wel gehad, vooral oostelijk Vlaanderen krijgt er nog wat bij.
In Nederland kunnen we al de Duitse radars gebruiken. Daarop zien we dat er rond Tilburg misschien plaatselijk al 50 mm gevallen is. Ook hier geldt dat er de komende uren in het oosten nog fors wat neerslag bij gaat vallen. Op basis van het wunderground netwerk van weerstationnen is er plaatselijk inderdaad ruim 30 tot 40 mm gevallen.
We kunnen ook gelijk de conclusie maken dat een geïnterpoleerde kaart zoals dit, met enkel gegevens van een paar weerstations, een erg matig beeld geeft van de werkelijkheid.