Maandag en dinsdag lijken onstuimig te verlopen, door een lagedruk gebied die aan de west/zuidkant voor hevige windstoten zorgt van zo'n 100 km/u lokale uitschieters van MAXIMAAL 110/120 km/u zijn mogelijk in de kustgebieden. Door een active straalstroom is het gemakkelijk voor lagedruk gebieden om zich snel uit te diepen en dat zorgt voor meer luchtdruk, deze worden aangegeven via de witte lijnen (Isobaren) wanneer deze kort op elkaar komen te staan spreken we van een flink windveld.
We zijn nog zo'n 12 uur verwijderd voor de laatste details, in de weerkaarten staat dat een uurgemiddelde van 9 BFT niet uitgesloten is op een van deze plekken; Hoek Van Holland, Wijk Aan Zee, Den Helder en de Waddeneilanden.
Wanneer het voor een uur lang gemiddeld 75 km/u waait spreken we van een 9 BFT, een officiële storm dus.
Maandag;
Alle weermodellen beginnen zo langzamerhand op 1 lijn te komen met windstoten van 100 km/u aan zee voor zo'n 6 uur lang, in het binnenland van 50 tot 70/80 km/u. Of er een uur lang 9 BFT gaat staan is nog onzeker binnen de modellen en ook waar. Dat het onstuimig word is wel zeker, stormschade is dus zeker niet uitgesloten. Over de regen kunnen we ook wel duidelijk zijn, het word erg nat.
Dinsdag (mogelijk vervolg stormsetting);
Voor dinsdag zijn we nog iets te ver verwijderd voor de echte details, echter lijkt er in 'de staart' van een lagedruk gebied een snelle uitdieping plaats te gaan vinden bij de UK die vervolgens boven Nederland trekt waardoor het windveld van dat lagedruk gebied op Nederland kust botst, daarna komen de windstoten ook verder het land op, nogmaals voor de details zijn we nog te ver verwijderd het gaat puur om een mogelijk scenario.
Arpege, ECMWF, UKMO komen al met een hevig windveld dinsdag met windstoten van 120 km/u+ aan zee en 100 km/u in het binnenland. Meerdere modellen berekenen al in 'de staart' van het eerdere lagedruk gebied die bij ons op maandag veel wind bezorgd een snelle uitdieping van een andere lagedrukgebiedje, een klein en venijnig ding. Voor de details ect zijn we nog te ver verwijderd maar dat hier de beste modellen al mee komen geeft al het een en ander aan.
Arpege gemiddelde wind 10M dinsdag 14 Maart;
Arpege maximale windstoot 14 Maart;
UKMO;
Maximale windstoot 14 Maart;
| Gewijzigd: 12 maart 2023, 10:59 uur, door Niels112
Tevens ook officieel een storm met 9 BFT voor 4 uur lang!
Windstoten Arome 18Z;
Windgemiddelde Arome 18Z;
https://images.meteociel.fr/im/26/27953/animrxx0.gif
WRF met windstoten van 110 km/u.
Arpege gaat ook mee windstoten 100 km/u en 75 km/u gemiddeld dus een 9 BFT;
| Gewijzigd: 12 maart 2023, 23:46 uur, door Niels112
Code geel vanwege windstoten van 90-100 km/u
https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/utrecht
DE STORM IS OVER ZIJN HOOGTEPUNT HEEN, WEL BLIJFT HET NOG EVEN DOORWAAIEN ECHTER GAAN ER GEEN ZWAARDERE WINDSTOTEN MEER PLAATSVINDEN.
DE MAXIMALE WINDSNELHEID OVER 1 UUR LANG WAS 9 BFT OP VLIELAND, DUS 75 KM/U TOT 88 KM/U.
DE MAXIMALE WINDSTOOT BEDROEG 108 KM/U IN BERKHOUT.
OVERZICHT MAXIMALE GEMETEN WINDSTOTEN;
BERKHOUT 108 KM/U (MAX 8 BFT)
LAUWERSOOG 107 KM/U (MAX 8 BFT)
HOUTRIBDIJK 106 KM/U (MAX 9 BFT)
VLISSINGEN 104 KM/U (MAX 9 BFT)
STAVOREN 103 KM/U (MAX 8 BFT)
SCHIPHOL 103 KM/U (MAX 8 BFT)
VLIELAND 102 KM/U (MAX 9 BFT)
WIJK AAN ZEE 98 KM/U (MAX 9 BFT)
MAXIMALE WIND IN BEAUFORT;
MAXIMALE WINDSTOOT;
De eerste storm van 2023 is een feit. Bij de weerstations op de Houtribdijk en Vlieland en bij IJmuiden werd maandag een uur lang gemiddeld windkracht 9 gemeten, meldt Weerplaza. In Amsterdam eiste de harde wind een dode. Daar overleed een man nadat hij een los gewaaide tak op zijn hoofd had gekregen.Windkracht 9 houdt in dat er windvlagen voorkomen met een snelheid van 75 tot en met 88 kilometer per uur. Als die gemiddelde snelheden ten minste één uur lang worden gemeten, is er sprake van een storm.
De storm heeft geen naam gekregen "omdat de impact van de storm beperkt is", legt Weerplaza-meteoroloog Rico Schröder uit. Stormen krijgen vrijwel altijd een naam als ze voor weercodes oranje of rood zorgen of op een andere manier impact op Nederland hebben.
Voor zover bekend zijn er nog geen (grote) ongelukken op de weg gebeurd door de harde wind. Op de A73 bij Linne viel om 14.15 uur wel een vrachtwagen om. De politie onderzoekt of de harde wind daarvan de oorzaak is. Niemand raakte gewond. Verder worden alle bruggen in de provincie Flevoland maandag niet meer bediend vanwege de harde wind.
Man overleden door tak op zijn hoofd
Rond 14.00 uur trof de politie het lichaam van een man aan in Amsterdam-Noord. De man is volgens de politie overleden nadat hij een afgebroken tak op zijn hoofd had gekregen. De tak viel op de tent van de man, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft.
Een voorbijganger die het lichaam opmerkte meldde dat bij de politie. Toen de hulpdiensten arriveerden, was het slachtoffer al overleden. De tak brak waarschijnlijk af door de harde wind. De politie spreekt van een noodlottig ongeval.
Schiphol annuleert sommige vluchten
Ook het treinverkeer heeft op sommige plekken overlast door de harde wind. Zo rijden tussen Amsterdam en Alkmaar geen treinen omdat bij de Hemtunnel rommel op het spoor was gewaaid. Verderop op het traject is de bovenleiding beschadigd geraakt, waarschijnlijk ook door de wind, denkt de NS.
Schiphol meldt dat vanwege de harde wind minder vliegtuigen kunnen opstijgen en landen. Daardoor zijn veel vluchten vertraagd en geannuleerd. Ook zijn niet alle banen open door de storm. Volgens NH Nieuws konden vliegtuigen vanwege te harde zijwind niet meer landen op de Polderbaan.
Het is voor het eerst in ruim een jaar dat het stormt in Nederland. De laatste storm vond plaats op 20 februari 2022. In heel 2022 stormde het in totaal vijf keer.
De eerste storm van het jaar gaat gepaard met relatief hoge temperaturen. In het zuidoosten kan het maandag zelfs 18 graden worden. "Maar dankzij de wind is het allesbehalve aangenaam buiten", zegt Schröder.
BRON; NU.NL
https://www.nu.nl/binnenland/6255107/eerste-storm-van-2023-een-feit-man-overleden-door-afgebroken-tak-op-hoofd.html