even een reactie op hierboven, inderdaad wordt er weer wat om naar uit te kijken zondag a.s.
worden wel verwend met al die onrust in de atmosfeer dit jaar, enfin, morgen waarschijnlijk een beter beeld
van het e.e.a , hopelijk komt Tatanka weer met mooie kaarten
Misschien kom ik vanavond laat nog met een update. Ome en kans neer te zetten heb ik geen tijd. Ik ga zondag zelf op pad denk ik.
Edit vanavond geen zin, vandaag drukke dag op werk gehad. Morgenvroeg wellicht nog even wat tijd.
| Gewijzigd: 7 juli 2023, 21:58 uur, door Tatanka
Vanavond in NW-N Frankrijk delen van België, en mogelijk zuidelijke helften NL. Enkele onweersbuien, daarbij is kans op lokaal veel neerslag in korte tijd, hagel en windstoten.
Voorwoord:
Bijna overal wordt vandaag de tropische waarde van 30 graden gehaald, mogelijk alleen op de Wadden net niet. In het zuiden van het land kan het kwik tot 34 graden stijgen. Mogelijk wordt zelfs lokaal 35 graden gehaald. Een thermische vore boven Frankrijk beweegt noordwaarts en bereikt in de tweede helft van de middag en begin avond. WNW-ONO georiënteerd zuidelijk Benelux. Tezamen met de vore stroomt van het zuiden uit duidelijk vochtigere lucht ons land binnen, waar wij zondag meer en meer mee te maken krijgen . Voor vanavond in onder genoemde regio's alle ingrediënten aanwezig maar de echte vonk ontbreekt. Mochten er in NW-Frankijk-Vlaanderen wel het een en ander gaan dan is er forse convectie mogelijk (Onder in wat meer detail per regio).
NW/N-FR- (Vlaanderen)België:
Vandaag een onzekere situatie in deze delen. Een typische loaded gun situatie, alle ingrediënten zijn aanwezig. Maar een sterke CIN beperkt de onweersactiviteit in een groot deel van het land. Toch is er een grotere kans voor diepe convectie in de provincies Normandië in Haute-de-France. Er is ruim 2000 tot lokaal 2500 j/kg beschikbaar, schering bedraagt circa 40-45 knopen in die hoek. Een krachtige (Multicel cluster is dan mogelijk) en zelfs een kans op een enkele SC. Mogelijk kan het koufront al wat voor extra push zorgen bij de thermische vore. Er blijft dus echter onzekerheid bestaan over de omvang van convectie. Gezien de vaak niet-optimale overlap. ( verschillende triggers en de weerstand van CIN). Het is dan ook een kleine kans. Gisteren gebeurde vrijwel hetzelfde verhaal wat zuidelijker.
Zuidelijk NL:
Mogelijk krijgen delen in zuidelijk NL (ZW-Z-Z0) ook al wat mee. Cape is daar wat minder maar nog altijd orde 1500-2000 j/kg schering stuk minder. 20-25 knopen. De convectie modus is daar enkele multicel, mogelijk zelfs nog wat minder single cel. Ook hier is de overlap verre van optimaal. . Randverschijnselen zijn in minder mate windstoten 75 km/u, veel neerslag in korte tijd. Op een actief exemplaar 20-30mm. En een kleine kans op zomerhagel in de orde van 1-2 cm. Deze kleine kans ligt nog wat verder van de echte (mogelijke forcering af).
We pakken eerst dit eens mee, vanavond laat de kans voor morgen. Helaas geen tijd om hier een kans voor morgen te zetten.
Met vriendelijke groet,
| Gewijzigd: 8 juli 2023, 10:24 uur, door Tatanka
Het is nog ver weg maar toch even de eerste signalen voor de kans voor de zaterdag aanstaande, hopende op goed korte termijn kaarten !
Stukje KNMI:
Zaterdag zien we aan de voorzijde van het naderende koufront tijdelijk de aanvoer van warme lucht met opnieuw zomerse, mogelijk tropische temperaturen.
Interessant is zaterdag ook het activerende koufront, aan de warme zijde van de frontale golf zou wat georganiseerde convectie kunnen voorkomen.
De CAPE-waardes lijken niet bijzonder hoog maar er is wel veel schering, we zien in het ensemble dan ook een forse neerslagsignaal.
Vanaf vrijdag wordt het dus weer tijdelijk warmer met zaterdag weer zomerse tot tropische temperaturen.
Later op zaterdag dus kans op stevige buien, mogelijk met onweer....
Vannacht lokaal kans op onweer, vooral oostelijke helften
Snel een plaatje uit het weermodel Arome:
KNMI guidance hierover:
Het koufront is aanvankelijk nauwelijks actief, maar in de loop van de avond en komende nacht treedt er frontogenese op. We zien de thermische gradient boven ons land duidelijk toenemen. Voor het koufront zien we in de tweede helft van de avond en in de nacht naar woensdag enkele stevige buien tot ontwikkeling komen. CAPE 400-800 J/kg en effectieve schering (1,5-6 km) rond 30 kn, het zal voornamelijk gaan om multicells. De belangrijkste trigger voor deze buien is PVA aan de voorzijde van de inkomende kortgolvige hoogtetrog. Onweer is goed mogelijk, met name boven de oostelijke helft. Ook op het koufront is onweer mogelijk gezien de profielen | Gewijzigd: 11 juli 2023, 18:36 uur, door Sven
| Gewijzigd: 11 juli 2023, 19:47 uur, door NielsKoomans
Krijgen we meer van dit soort avonden xD?
De zwaarste convectie lijkt ergens in het grensgebied met Duitsland te gaan ontwikkelen, of mogelijk pas boven Duitsland. De T2m gaat een rol spelen in de beschikbare hoeveelheid energie, hierin heerst nog onzekerheid. Hagel rond 2 cm en (zware) windstoten zijn de voornaamste randfenomenen. 20-30% kans op zware windstoten rond 75 km/uur boven land.
Bij de buien bij het koufront in het zuidoosten/oosten 35-50 kt effectieve schering (ca. 0 - 4,5 km) met ongeveer 500-1000 J/kg SbCape. De hoeveelheid energie hangt nog wel af van de maximale temperatuur. Het windscheringsprofiel is vrijwel lineair. Convectiemodus waarschijnlijk splitsende low-top supercellen en/of lineaire structuren als bow-echo's. Hagel (rond 2 cm) en zware windstoten van ca. 75 km/uur zijn daarbij zeker niet onrealistisch. Signaal voor heliciteit tot ongeveer 75 m^/s^2 ondersteunt supercelmodus. Meer dan 30 mm/uur is gezien de treksnelheid niet realistisch. Bij de ingedraaide occlusie 20-25 kt effectieve schering, ongeveer 500 J/kg CAPE. Multicel. Triggering en lijnvorming door kustconvergentie mogelijk. Neerslagaccumulaties zijn t/m donderdagmiddag weer fors, op veel plaatsen 20-40 mm.
KNMI
Aangezien er al sinds vanochtend een pakket met bewolking en continue regen is, zal de temperatuur mogelijk minder warm uitpakken dan verwacht.
Een 22C is verwacht in het Oosten van Nederland. Het is er nu rond de 15C. Mocht te temperatuur achter blijven dan zal dit de ontwikkeling van buien niet ten goede komen.
Onweer 2015: 14x
Onweer 2016: 10x
Onweer 2017: 12x
Onweer 2018: 14x
Onweer 2019: 15x
Onweer 2020: 8x
Onweer 2021: 11x
Onweer 2022: Niet bijgehouden
Onweer 2023: 20x
Onweer 2024: 10x 31-3 een paar flinke flitsen en donders, 15-4 3 donders, 30-4 donders en bliksems in de verte. 2-5 flinke donders en bliksem 19-5 uren lang gerommel, uiteindelijk een paar flinke donders. 21-5 Een aantal lekkere donders. 26-5 donders 9-7: matig, zware donders 23-7 vele zware diepe ' bass' donders 7-8 Een diepe donder
______________________________________
Als we even een snel kijkje nemen naar de huidige luchtdrukverdeling, zien we net ten noordwesten van Portugal een lagedrukgebied, en op het noordwesten van Rusland, een hogedrukgebied. Tussen deze twee drukgebieden wordt vanuit het zuidoosten warme lucht aangevoerd, en deze wordt met een bocht via het oosten over ons land heen verspreid.
Dit kunnen we zien aan het temperatuurplaatje, waarin we over het centraal continent overwegend warme temperaturen tegen komen van tussen de 23 en mogelijk 28 graden.
_________________________________________________________
Kijken we eventjes op de satellietplaat van tussen half 2 en 2 uur, dan zien we boven het noordoosten van Frankrijk een hoogterug. Een tong van hogedruk boven de Alpen en zuid Frankrijk duwt deze hoogterug naar het noorden.
_________________________________________________________
Voorop deze hoogterug moet in de loop van de middag boven België een thermische vore gaan ontstaan. Deze vore kan hoge CAPE genieten, dit vooral boven het zuidoosten van Nederland, en het noorden van België, getuige Arome HD, om 18u.
Deze buien trekken vervolgens naar het noorden, waar op lagere CAPE waarden, en minieme schering (10-20 knopen) deze in activiteit verloren gaan. Deze buien kunnen gepaard gaan met onweer, met name in het zuiden, in het noorden is deze kans kleiner. Overige randverschijnselen zoals windstoten en hagel worden niet verwacht, maar zijn ook niet uitgesloten. Er is wel een redelijke kans op veel neerslag in korte tijd, dit met name vanwege de lage schering, maar ook vanwege de hoge luchtvochtigheid.
_________________________________________________________
Vanaf dit moment wordt het nowcasten voor vanavond, maar voornamelijk uitkijken naar de kansen morgenavond op maandag, en maandag overdag. | Gewijzigd: 16 september 2023, 19:42 uur, door NielsKoomans