Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

19 Dec 2024 23:13:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL.

19 Dec 2024 02:23:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colquitt, GA; Mitchell, GA; Worth, GA.

19 Dec 2024 00:16:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Schley, GA; Sumter, GA.

18 Dec 2024 23:49:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Newberry, SC; Saluda, SC.

18 Dec 2024 23:12:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chattahoochee, GA; Marion, GA; Stewart, GA; Webster, GA.

18 Dec 2024 22:18:10
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 december 2022, 10:29 uur | Bericht #498759

Nieuwe satelliet zorgt voor betere weersverwachting


Bron afbeelding: KNMI

Op dinsdag 13 december is een nieuwe weersatelliet gelanceerd. Deze satelliet levert vanaf 2024 elke tien minuten weerbeelden van Europa en Afrika. De satelliet geeft een nauwkeuriger beeld van het weer en ziet ook waar het onweert. Het KNMI gaat deze nieuwe beelden gebruiken om beter en meer lokaal te kunnen waarschuwen voor bijvoorbeeld onweer.

Als alles volgens verwachting verloopt vertrekt op 13 december 2022 een Ariane 5 vanaf de Europese raketlanceerinstallatie in Frans Guyana. De raket vervoert de eerste Meteosat Third Generation (MTG) , die de weersatellieten vervangt die vanaf 2004 weerbeelden van Europa en Afrika leverden. De oude satelliet geeft elk kwartier nieuw beeld, de nieuwere doet dat elke tien minuten.

Gedetailleerdere weerbeelden
De nieuwe weersatellieten maken de weersverwachting vanaf 2024 nauwkeuriger. De oude satelliet gaf een beeld van Nederland in blokken van ongeveer 3 bij 6 kilometer. De nieuwe satelliet geeft weerbeelden in blokken van 1 kilometer bij 2 kilometer. Daarnaast kan de satelliet elke 2,5 minuut satellietbeelden leveren voor Europa. Die zullen vooral voor bijzondere weersituaties worden gebruikt. 

Hierdoor zien meteorologen veel meer details die informatie kunnen geven over nog te ontwikkelen of al aanwezig gevaarlijk weer. Het KNMI wil deze satellietbeelden inzetten om de waarschuwingssystematiek te verbeteren. 

Nieuwe functies
De MTG-satelliet is uitgerust met een nieuw instrument: een bliksemdetector. De bliksemdetector (de Lightning Imager) is een zeer snelle camera die elke milliseconde een beeld maakt bij een specifieke golflengte die het menselijk oog net niet meer kan waarnemen. Met de gegevens van deze bliksemdetector krijgt de meteoroloog inzicht in de omvang van onweer.

Ook levert de MTG-satelliet meer informatie over vocht in de atmosfeer, wat een belangrijke rol speelt bij de vorming van bewolking, mist en neerslag, en ook bij het ontstaan van gevaarlijk weer. Door deze data in de weermodellen te verwerken, zullen er betere weersverwachtingen komen.

Onmisbare informatie voor meteorologen
Met de nieuwe satelliet krijgen meteorologen sneller gedetailleerdere beelden die onmisbare informatie over het actuele weer geven over een groot gebied. De meteoroloog heeft al vanaf tien minuten na de waarneming toegang tot die informatie. Het gaan dan bijvoorbeeld over wolkenvelden en het soort wolken, de positie van weerfronten, of de banen van lage drukgebieden. Met het achter elkaar afspelen van de weerbeelden wordt ook de snelheid waarmee weersystemen zich verplaatsen zichtbaar. Daarnaast kan de meteoroloog de beelden vergelijken met de verwachting van computermodellen.

Zes lanceringen
Na de lancering van deze satelliet staan voor de komende 15 jaar nog vijf lanceringen van MTG-weersatellieten gepland. Deze MTG-weersatellieten moeten minimaal 20 jaar weerbeelden gaan leveren.

De satellieten worden gebouwd door de European Space Agency (ESA) in opdracht van de Europese Meteorologische Satelliet organisatie (EUMETSAT). EUMETSAT is een samenwerkingsverband tussen Europese landen - waaronder Nederland - dat operationele weersatellieten beheert. De weerdiensten van al die landen krijgen toegang tot de weerbeelden.

Ook stimuleert EUMETSAT wetenschappelijk onderzoek bij alle Europese weerdiensten, zoals het KNMI, om nieuwe toepassingen met die weerbeelden te ontwikkelen en ze geschikt te maken voor klimaatmonitoring. Verder organiseert EUMETSAT trainingen voor meteorologen hoe de weerbeelden te gebruiken. De verschillende lidstaten dragen bij aan de trainingen door lesmateriaal aan te leveren, speciaal voor die situaties die vaak lokaal voorkomen. Voor Nederland is dat weer dat vaak optreedt door het effect van de kust. Tevens draagt het KNMI bij EUMETSAT bij door klimaatreeksen van bewolking en zonnestraling op basis van weersatellieten te maken.

Bron: KNMI.nl
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 677 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 677, lezen 5 mensen het topic "BjornOnweer's weerfoto's".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden