Zeer zonnige en zachte herfst
Bron afbeelding: OnweerOnline
Deze herfst was zeer zonnig. Alleen in 2018, 2005 en 1959 was het herfstseizoen nog zonniger. Al in oktober was de hoeveelheid uren zon genoeg om van 2022 het zonnigste jaar sinds het begin van de metingen te maken. In De Bilt scheen de zon deze herfst circa 435 uur tegen 349 uur normaal. Het zonnigst was het in De Kooij met circa 465 uur tegen 352 uur normaal. Het relatief somberst was het in Westdorpe met circa 410 uur zon tegen 357 uur normaal.
Zachte herfst
Met een gemiddelde temperatuur van 12,1°C tegen een langjarig gemiddelde van 10,9°C was afgelopen herfst zacht. Op 5 september liep de temperatuur op tot tropische waarden. In Gilze-Rijen en Eindhoven werd het die dag 32,0°C, de hoogste temperatuur deze herfst. In Twenthe werd het op 20 november -8,8°C, de laagste temperatuur van afgelopen seizoen.
De herfst telde vijf zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0°C of hoger), normaal telt de herfst er 2,2. Er waren 16 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger), tegen normaal 14 warme dagen.
In De Bilt waren er drie vorstdagen, dat zijn dagen dat de temperatuur onder het vriespunt komt. Normaal telt de herfst 6 vorstdagen.
Vrij natte herfst
De maanden september, oktober en november verschilden flink qua neerslag. September was gemiddeld over het land nat, oktober was zeer droog en hierna was november weer vrij nat. Gemiddeld was de herfst nat te noemen. De verschillen over het land waren groot.
Langs de westkust viel in de herfst de meeste neerslag, met in Vlissingen ongeveer 375 millimeter neerslag (normaal 226 mm). De minste neerslag viel in het oosten van het land. Op meetstation Twenthe viel circa 165 mm, minder dan het langjarig gemiddelde van 201 mm. In De Bilt viel ongeveer de normale hoeveelheid neerslag met ca. 245 mm tegen 239 mm normaal. Verder viel op 19 en 20 november de eerste sneeuw van het seizoen in het noordoosten van het land.
Bron: KNMI.nl
De start van september
Stabiel begin: droog en zomers door ooststromingSeptember begon met droog en zomers weer onder invloed van een hogedrukgebied bij Scandinavië. Met een oostelijke stroming werd droge lucht aangevoerd. Overdag liep de temperatuur op tot waarden rond de 25 °C.
Vanaf 3 september ontwikkelde zich een lagedrukgebied boven Ierland. Hierdoor kregen we een zuidelijke stroming. De temperatuur liep op 5 september op veel plaatsen op tot tropische waarden. In Gilze-Rijen en Eindhoven werd het die dag 32,0 °C , de hoogste temperatuur deze maand. In De Bilt werd de 30°C net niet aangetikt en werd 29,7 °C de hoogste temperatuur deze maand. De lucht werd onstabieler, het bleef dus niet droog die dag. Vooral in het zuidwesten ontstonden enkele onweersbuien.
Onstabieler: vochtig en warm weertype door zuidstroming
Het lagedrukgebied bij Ierland veroorzaakte in de dagen daarna wisselvallig weer met regelmatig buien of regen. Koud was het niet met maximumtemperaturen die tussen de 20 °C en 25 °C lagen. Ook op 6 september werd het nog warm, met plaatselijk tropische temperaturen. De dag eindigde echter met onweersbuien die vanaf de nacht over het land noordoostwaarts trokken.
Zeker opvallend, na een onweersarme zomer. Het begint typisch te worden, onweer in het einde van de lente en het begin van de herfst, en juist minder onweer in de hoogzomer (juli). De afgelopen jaren is dat in de winter ook zo, winterweer eind herfst en begin lente, en juist minder in januari.
Discussietopic onweer 5 t/m 8 september 2022
Onweer helmond 06-09-2022
Inzendingen twitter fototopic
Op 8 september viel er in Friesland nog lokaal 66 mm uit een zware bui. 9 september werd het code geel uitgegeven voor overvloedige regenval, plaatselijk zelfs ruim 70 mm in Zeeland. Hieronder zie je beelden uit Zeeuws-Vlaanderen, waar vooral Terneuzen veel regen te verduren kreeg.
Na een dag regen @Gem_Terneuzen
— Johan Van De Velde (@jpvdvelde) September 10, 2022
Brandgang en achtertuin een 10cm water🙈 pic.twitter.com/xoIAFKehzB
#Terneuzen schilderbuurt ben bij mijn moeder van bijna 88. #Brandweer gebeld maar we zijn niet de enige natuurlijk zoals je ziet. pic.twitter.com/P5E6EqaTmS
— Petra💎#AllTogetherWeBattle_InvisibleDiseases🌐 (@Petra_ikhebME_) September 10, 2022
Het lagedrukgebied trok langzaam via Nederland oostwaarts en maakte op 11 september tijdelijk plaats voor een hogedrukgebied. Er kwam die dag ook meteen dichte mist voor (zicht <100 m). | Gewijzigd: 5 januari 2023, 15:07 uur, door Thijs.
Er kwam echter al snel een volgend lagedrukgebied boven Scandinavië te liggen waardoor de stroming noordwestelijk werd. De temperatuur deed een flinke stap terug en daalde geleidelijk naar waardes onder normaal. Meerdere storingen trokken vanaf de Noordzee over het land zuidwaarts. Hierdoor waren er bewolkte dagen, waarbij soms langere tijd regen viel. Rond 17 september waren er polaire buien met opklaringen. De noordwestenwind piekte soms eventjes met windkracht 8, stormachtig. 18 september was uitermate kil met maxima van slechts 12-13°C (dagrecord).
Overgang naar koud en droog
Vanaf de 19e werd het weer even een paar dagen wat rustiger met een hogedrukgebied dat vanaf Engeland geleidelijk over Nederland oostwaarts trok. De temperaturen bleven echter aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Door een heldere en kalme nacht noteerden we 21 september de eerste vorst aan de grond van het vorstseizoen.
Toch nog een nat slot van september
Op 23 september kwam het rustige weer ten einde en trokken opnieuw veel storingen met neerslag en regelmatig veel wind over het land. De maximumtemperatuur kwam niet meer boven 15°C uit, waar 18°C de normaal is.
25 september begon droog met een fraaie zonsopkomst, zoals gefotografeerd in Overijssel:
Goedemorgen twitter vrienden, genoten van een prachtige zonsopkomst in Natuurgebied #Dakhorst. Fijne dag allen!🌻🍃🍀 #Wierden #Rectum @Talpaweer @Weerfotoklasse1 @BuienRadarNL @onweeronline @mooieluchten #rtvoostweer @weermanreinier @helgavanleur @LandschapOV pic.twitter.com/NWSKrZ9DcK
— Anny Spoolder🌻🍃 (@AnnySpoolder) September 25, 2022
Maar, gedurende dag trokken trokken er toch weer buien het land in:
Net voor zonsondergang in natuurgebied Dakhorst net buiten #Wierden #mooitwente #weerfoto @Weerfotoklasse1 @onweeronline @Weervrouwtje @BuienRadarNL @mooieluchten @weeronline @NOSWeer pic.twitter.com/NRWvPqZt6z
— Anny Spoolder🌻🍃 (@AnnySpoolder) September 18, 2022
Op de 27ste en 28ste vielen er opnieuw talrijke polaire buien in vrij koele lucht. Zeeland ving opnieuw ruim 30-40 mm, het telt in Zeeland op tot een extreem natte maand. In Brabant vielen forse hagelbuien waardoor het op de A50 eventjes glad was, er trokken prachtige wolkenluchten over Nederland. Hieronder een dreigende wolkenluchten uit Friesland en Zuid-Holland:
Zonet hadden we een behoorlijke stevige hoos en hagelbui boven #Noordwolde frl
— Jetty Meester (@Jetty1106) September 28, 2022
Deze lucht was net na de bui zichtbaar! @janvissersweer @MeteoRoodescho1 @ALageschaar @onweeronline @Art_of_thunders pic.twitter.com/kppf6PiIFx
Opkomende #mist aan de rand van #Noordwolde frl. @janvissersweer @Art_of_thunders @MeteoRoodescho1 @ALageschaar @Meteo_Friesland @weermanrobert @Weerplaza @weeronline @BuienRadarNL @onweeronline pic.twitter.com/tWJ6PBffEz
— Jetty Meester (@Jetty1106) September 28, 2022
Geweldige zonsondergang vanavond @onweeronline @helgavanleur @weer @Talpaweer @weeronline @Weerplaza @NoodweerBenelux @MeteoGouda @BuienRadarNL @AD_GroeneHart @omroepwest pic.twitter.com/TlYZx53102
— RFGFotografie (@RFGFotografie) September 28, 2022
Op de 29ste en 30ste was er minder wind, en kon er een fraaie zonsondergang met spiegelglad water op de foto gezet worden:
Het einde van de dag in #Bornerbroek. #mooialmelo #GroeneDelta Fijne avond!🍀🍃#sunset #weerfoto #mooieluchten @onweeronline @Weerfotoklasse1 @Talpaweer pic.twitter.com/XyEtDLU9cn
— Anny Spoolder🌻🍃 (@AnnySpoolder) September 29, 2022
In de temperatuurgrafiek zie je duidelijk hoe de eerste helft zeer warm was, terwijl de 2de helft juist vrij koud was.
In het oosten verliep september een tikkeltje te droog, terwijl in Zeeland de maand extreem nat verliep met plaatselijk zelfs 279 mm regen!
🌡️⛅⛈️🌧️☔
Uiteindelijk werd september dus een zeiknatte maand voor het zuidwesten. Verder was het een erg gevarieerde maand met zeer warme dagen, zeer koele dagen, polaire buien, forse wind, mist, zeer zonnige dagen en juist regenachtige dagen. Gemiddeld kwam september op een normale temperatuur, nat en vrij zonnig. | Gewijzigd: 5 januari 2023, 16:44 uur, door Thijs.
Oktober
Stormachtig beginBegin oktober waren we dichtbij een herfststorm, op 1 oktober stond er 10 minuten stormkracht, 9 bft. Voor een officiële storm hebben we echter een uurgemiddelde 9 bft nodig. Er trok die dag een actief front over, er was wat onweer en dat met een harde wind. Op 2 oktober stabiliseerde het weer op nadering van een hogedrukgebied boven Groot-Brittannië, dat op de 3e boven ons land kwam te liggen. De temperaturen lagen aanvankelijk rond het langjarig gemiddelde.
Warmer, later zonnig en droog
Met het wegtrekken van het Britse hogedrukgebied kwamen we op 4 oktober, aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied bij IJsland, in een zuidwestelijke stroming terecht en werd er tijdelijk zachtere lucht aangevoerd. Op de 5e was het in het zuidoosten warm, met middagtemperaturen rond 21°C. Later die dag passeerde het bijbehorende koufront, waarna het een aantal dagen zonnig en grotendeels droog bleef onder invloed van hogedrukgebieden in onze omgeving.
Tijdelijk kouder, wel zonnig en droog
Op 10 oktober passeerde er opnieuw een koufront, gevolgd door een hogedrukgebied. In de polaire (koude) lucht bleven de temperaturen achter met maximumtemperaturen van ca. 15°C. Bij weinig wind koelde het in de nachten flink af, soms tot net boven het vriespunt. In Deelen koelde het op de 11e af tot 0,8°C, de laagste temperatuur van de maand. Het kwam wel tot grondvorst. Overdag verliep de 11de zonnig, met een fraaie zonsondergang vanuit Overijssel:
Einde van een mooie dag in #Bornerbroek fijne avond allen!☕️🍪 #Almelo #GroeneDelta #weerfoto @onweeronline @BuienRadarNL pic.twitter.com/WdhhQMdzT7
— Anny Spoolder🌻🍃 (@AnnySpoolder) October 11, 2022
De weinige regenachtige en koude dagen
Op de 13de was het weer even regenachtig, maar over het algemeen was het weerbeeld in oktober vrij zonnig en droog. Op 17 oktober was er zelfs nog wat onweer op een warmtefront. Rond de 19de waren er enkele nachten met (dichte) mist, het was die dagen met 13-14°C weer wat kouder.
Tropische lucht met zomers onweer
Vanaf 21 oktober kregen we te maken met een krachtige zuidelijke stroming aan de oostflank van een lagedrukgebied ten zuidwesten van Groot-Brittannië, waarin tropische lucht naar ons land werd gevoerd. Met middagtemperaturen van 18 tot 20°C was het zeer zacht voor de tijd van het jaar. Verder overheerste de bewolking en kwam het af en toe tot regen of enkele (onweers)buien. Maar, zoals op de foto's te zien zijn hadden we meestal enkel wat sluierbewolking:
Mooie sundogs op deze prachtige herfstdag.#bijzon #parhela #sundogs #herfstzonnetje@helgavanleur @BuienRadarNL @weermanreinier @onweeronline @NoodweerBenelux pic.twitter.com/NX8rPHXUUb
— Jazzz (@Jazzz_B) October 19, 2022
Goedemorgen vanuit #Almelo #windmolenbroek
— Anny Spoolder🌻🍃 (@AnnySpoolder) October 20, 2022
Fijne dag vandaag! #weerfoto @BuienRadarNL @onweeronline @Talpaweer @NOSWeer @weeronline @Weerfotoklasse1 @weermanreinier @onwukaa pic.twitter.com/7lOZ8ljxgK
Oktober was vrij droog, en de weinige buien die we kregen deden meer aan de zomer denken. Vanuit Friesland werden in de avond van 23 oktober zelfs sprites gefotografeerd!
Afgelopen nacht de zeldzame #RedSprites boven een onweersbui boven #friesland. Geschoten van #andijk#natuur #onweer #thunder #weerfoto @WilliamHuizinga @weermanreinier @weeronline @Weerplaza @Talpaweer @BuienRadarNL @Buienalarm @onweeronline #astrofotografie pic.twitter.com/8Ze66wfEhj
— Corné Ouwehand (Denachtfotograaf.nl) (@DNachtfotograaf) October 24, 2022
Oktober bleef boeien, en op 25 oktober konden we opnieuw omhoog kijken, deze keer naar een gedeeltelijke zonsverduistering!
Gedeeltelijke zonsverduistering 25 oktober 2022 @janvissersweer @Art_of_thunders @MeteoRoodescho1 @ALageschaar @onweeronline #zonsverduistering pic.twitter.com/m6mqgz9jMU
— Jetty Meester (@Jetty1106) October 25, 2022
Uitzonderlijk warm einde
Op de 26e bereikte nog warmere lucht onze omgeving en deed de temperatuur er nog een schepje bovenop, met landinwaarts 4 à 5 warme dagen (20°C of meer) op een rij. 28 oktober was de warmste dag, de temperatuur schoot pijlsnel omhoog. In het zuiden waren maximumtemperaturen van 24°C. Eindhoven registreerde die dag met 24,6°C de hoogste temperatuur van de maand. De zon scheen regelmatig en het bleef op de meeste plaatsen droog. We haalden de 28ste net geen all-time oktoberrecord (mede door saharazand), maar dagrecords werden wel massaal verbroken.
In de bewolking spotte Bolbliksem ook nog een Kelvin-Helmholtz wolk (met golfstructuur):
@WilliamHuizinga @BuienRadarNL @Weerplaza @Weerprimeur @weeronline @onweeronline Een kelvin helmholtz wolken te zien in Enschede vandaag. foto: Danny Ketzener pic.twitter.com/3NI2T3CoVN
— VideoRama-HD (@Nieuws112twente) October 27, 2022
De maand eindigde met hoge bewolking, en wat lichte neerslag die net de grond raakte. Vanuit Overijssel was weer een fraaie zonsondergang te zien:
Mooie afsluiting van de laatste zondag in oktober, een mooie ochtend in #Zenderen #weerfoto @BuienRadarNL @Talpaweer @weeronline @onweeronline @onwukaa @weermanreinier @rtvoost @WNLVandaag @jordiweerman @MarcdeJongRTL #sunrise pic.twitter.com/gLKQCc47F4
— Anny Spoolder🌻🍃 (@AnnySpoolder) October 30, 2022
Aan het einde van de maand kwamen we nog 20 tot 50 mm aan neerslag te kort. Daarmee verliep oktober zeer droog.
🌡️☀️⛈️
Oktober was uiteindelijk zeer zacht, zeer zonnig en zeer droog. Er waren veel droge dagen, maar op sommige dagen waren er nog onweersbuien (met tornado's in Noord-Frankrijk). De fronten waren vaak vrij zwak, en hogedruk domineerde. Het zeker overdag vaak (te) warm, en in koele nachten ontstond gemakkelijk mist.
| Gewijzigd: 5 januari 2023, 16:45 uur, door Thijs.
November
Zeer zacht beginDe maand begon zeer zacht, maar ook wisselvallig in een zuidelijke aanvoer. De temperatuur liep overdag op tot rond een graad of 16, ’s nachts koelde het slechts af tot een graad of tien. Op 1 november stond er aan de kust opnieuw kort windkracht 9, maar opnieuw net geen officiële storm. Het was soms erg regenachtig.
Vanaf 4 november draaide de wind naar het noorden. Overdag deed de temperatuur slechts een kleine stap terug, maar vooral ’s nachts koelde het af, met in het binnenland temperaturen tussen 2 en 5 °C.
De lagere temperaturen waren maar van korte duur. Vanaf 6 november werd de stroming opnieuw zuidwestelijk en werd het wederom zacht, maar wisselvallig weer, met regelmatig veel wind. Onder de sluierbewolking van het warmtefront werd een maanhalo waargenomen. De hoge bewolking zorgde de dag erna ook voor een zonnezuil:
Momenteel is er een halo om de maan te zien boven Noordwolde frl, foto is gemaakt met de nacht stand van de camera van mijn oppo a74 5 g telefoon! @janvissersweer @MeteoRoodescho1 @ALageschaar @Art_of_thunders @onweeronline @weeronline @BuienRadarNL @NoodweerBenelux pic.twitter.com/WWsylL50jH
— Jetty Meester (@Jetty1106) November 7, 2022
Wat een kleurrijke lucht vanavond. #sunset in #Almelo #Windmolenbroek @Talpaweer @onwukaa @Weerfotoklasse1 @onweeronline @BuienRadarNL pic.twitter.com/baKushvQSo
— Anny Spoolder🌻🍃 (@AnnySpoolder) November 8, 2022
Zonnig en droog herfstweer
Vanaf 10 november bouwde een hogedrukgebied zich op boven het midden van Europa en werd het een aantal dagen zonnig en droog herfstweer. Overdag liepen de temperaturen flink op. Op 13 november werd het in Ell 18,5 °C, de hoogste temperatuur deze maand. ’s Nachts koelde het onder heldere hemel wel af, maar tot de eerste vorst kwam het op de KNMI stations nog net niet.
Zonsondergang vanavond in #Bornerbroek #groenedelta #mooialmelo #weerfoto @Talpaweer @BuienRadarNL @onweeronline pic.twitter.com/XkcPybxKum
— Anny Spoolder🌻🍃 (@AnnySpoolder) November 12, 2022
Vanaf 15 november werd het opnieuw wisselvallig, maar bleven de temperaturen boven normaal.
Koud intermezzo
Op 19 en 20 november veroorzaakte een hogedrukgebied boven Scandinavië tijdelijk een oostelijke stroming. Van het noorden uit trok koude lucht het land binnen. Alleen in het uiterste zuiden van het land kwam de kou niet aan. In het midden en noorden van het land bleef de temperatuur overdag steken tussen de 2 en 4 °C. ’s Nachts doken de temperaturen voor het eerste deze herfst onder het vriespunt. In De Bilt kwam het twee nachten tot matige vorst (-5,0 °C of kouder). Op 20 november werd het op KNMI-station Twenthe -8,8 °C, de laagste temperatuur deze maand. In Overijssel viel ook nog 1-3 cm sneeuw.
Opnieuw zacht
De kou was maar van korte duur, vanaf 21 november werd de stroming weer zuidwestelijk, bleef het de meeste dagen wisselvallig en lagen de temperaturen boven normaal. De maand eindigde met twee rustige dagen met veel mist. Op de laatste avond van de maand wist de temperatuur in De Bilt nog net onder het vriespunt te duiken (-0,1 °C) en werd de derde vorstdag deze maand geregistreerd.
Mooi einde van de dag in #Bornerbroek aan de Wolbeslanden bij de #GroeneDelta. Fijne avond en goed weekend!🌿🍀 #zonsondergang @Talpaweer #weerfoto @BuienRadarNL @onweeronline @mooieluchten pic.twitter.com/Tvwwm5S8X4
— Anny Spoolder🌻🍃 (@AnnySpoolder) November 25, 2022
In november werd het geleidelijk minder zacht, toch lag de temperatuur vrijwel altijd boven het langjarig gemiddelde. Enkel 19 en 20 november verliepen erg koud.
Er viel in het binnenland een normale hoeveelheid regen, aan de kust was het erg nat. Noord-Holland kreeg plaatselijk ruim 200 mm.
🌡️🌦️🌫️☀️☔
November was wederom zeer zonnig, dat merk je wel aan de hoeveelheid foto's van fraaie zonsondergangen. Er was vaak hoogstens wat dunne sluierbewolking. Verder was november qua neerslag normaal tot vrij nat, en wederom erg zacht.