Welkom in het winter klets- én waarneemtopic
In een poging om de verschillende topics zo overzichtelijk mogelijk te houden voor iedereen is er naast het winterdiscussietopic nu ook weer het grote winter kletstopic. Alle waarnemingen zijn hier ook welkom!
WINTERDISCUSSIETOPIC
» Klik hier
In het discussietopic staat het actuele en aankomende weer centraal. Hier kan gediscussieerd worden over de laatste pluimen, modelbeoordelingen, etc. Ook de discussie over winterse weerfenomenen (zoals een portie smeltende sneeuw of aankomende nachtvorst) kunnen hier worden gehouden.
ARDENNEN SNEEUWTOPIC
» Klik hier
De sneeuwkansen voor de meest sneeuwrijke regio van de Benelux kunnen hier worden besproken. Hier gaat het nu net iets makkelijker dan in de rest van onze Lage Landen.
HET GROTE WINTER KLETS- EN WAARNEEMTOPIC
Hier ben je welkom om te kletsen over alles omtrent de winter, natuurlijk kan je ook een eigen kletstopic aanmaken in de Koek en Zopie kletscorner. Klagen is hier toegestaan, maar hou het netjes.
De meteorologische winter is van start en dus kunnen de winterwaarnemingen weer binnenstromen! Hier kan je, naast het meldboek op de homepage, terecht kan om jouw eigen actuele weersituatie te delen. Regen, hagel, sneeuw, onweer, wind, etc.: deel het gerust, eventueel ondersteund met één of meerdere foto's.
Sneeuwval in zuid-Limburg en België
In het zuiden van Limburg en de hogere delen van België is het de afgelopen nacht en vanohtend tot sneeuwval gekomen. Lokaal ligt er een sneeuwdek van 10-15 centimer.Goede morgen vanuit bergdorpje Vijlen🤗 pic.twitter.com/eLgbv6Tmkn
— mirjam (@mirjamcigri) December 5, 2022
Zo werden we vanmorgen wakker in #zuidLimburg.
— Piet Berger (@PietBerger) December 5, 2022
Iedere keer weer bijzonder die eerste #sneeuw van het seizoen. pic.twitter.com/ngt4YmWeY9
Wakker worden in zuid-limburg met dik pak sneeuw pic.twitter.com/SZOFlq138B
— mirjam (@mirjamcigri) December 5, 2022
❄️ Dik pak #sneeuw in de Belgische Ardennen! Enkele tientallen kilometers onder de grens met Limburg ligt regionaal 10 cm; op het hoogste punt (Mont Rigi) zelfs ruim 15 cm 👇 pic.twitter.com/f4BpXj7Sbj
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) December 5, 2022
| Gewijzigd: 5 december 2022, 09:45 uur, door LakoMogguhhh! 🙋♂️🙋♂️❄️❄️ #sneeuw pic.twitter.com/z8Hx2Yeh4L
— Remco Ploem (@Wielerman1979) December 5, 2022
Elders nog geen vorstloze winter
Het KNMI-station aan de Westerschelde is de enige plek waar gedurende een volledig winterjaar - dat loopt van 1 juli t/m 30 juni - geen enkele vorstdag is gemeten. Op andere weerstations aan zee heeft het iedere winter wel een paar keer gevroren. In Hoek van Holland bijvoorbeeld 3 keer in de winter van 2014 en in Den Helder zowaar nog 9 keer. In Vlieland kwam het in het winterjaar 2020 ook nog 3 keer tot vorst.
Overigens kan het ook in Vlissingen vaak tot vorst komen. Het winterjaar van 1947 telde bijvoorbeeld 74 vorstdagen en in 1963 waren het er zelfs 80. Het hoogste aantal deze eeuw is 48 vorstdagen in het winterjaar van 2013. Toen vroor het in de maand maart zelfs nog 15 keer licht aan de Westerschelde.
Nog meer vorstdagen op komst
Naast afgelopen vrijdag werd ook gisteren nog een vorstdag geregistreerd. De minimumtemperatuur in Vlissingen bedroeg wederom -0,5 graden. De komende nachten kan het door een combinatie van weinig wind en brede opklaringen nog een stuk beter afkoelen. Het gaat dan bijna heel het land matig vriezen en ook Vlissingen zal nog een aantal vorstdagen kunnen bijschrijven. Maar het gemiddelde aantal van 21 vorstdagen per winterjaar wordt voorlopig nog zeker niet bereikt.
Bron: weer.nl
allereerst de beste wensen aan iedereen op dit forum en een gezond 2023,
hopelijk komt er nog wat winter al geloof ik het niet meer helemaal , weet...het is nog te vroeg maar misschien speldeprik met sneeuwdump
afwachten maar
gr uit Fryslân
Erg jammer om te merken dat half januari we al moeten constateren dat ook 22/23 geen winter heeft geleverd of zal leveren waar de meesten op zaten te wachten. Waarschijnlijk ook de rest van het jaar te warm, een droge zomer etc.
klimaatverandering is een feit....
Normaal gesproken is het hier 1 grote chaos als één model winter op meer dan 1,5 week vooruit laat zien (GFS, wat bijna altijd verschuiven en annuleren is wat de meeste nog niet weten), terwijl nu alle modellen zeer positief op een week vooruit zijn en het volledig stil is.
Dit is een mooi voorbeeld van 'stilte voor de storm' denk ik...
Volgende week komt vanuit het noorden arctische lucht ons land binnen en ontstaan er allerlei lagedrukgebieden in onze omgeving die voor veel sneeuw kunnen zorgen!
Het hoogtepunt van de winter(s) komt eraan!
| Gewijzigd: 2 maart 2023, 09:50 uur, door Tieske