Neerslag:
In de modellen zijn bij het front aanvankelijk 2 neerslaggebieden te onderscheiden, te koppelen aan warmtefront en koufront. Afgaande op neerslagintensiteiten, toptemperaturen en progtemps lijkt het te gaan verlopen als volgt. Aanvankelijk iets voor het front uit (onderkoelde) motregen, op het front mogelijk overgaand in (natte) sneeuw. Het front lijkt vooral richting het zuidoosten steeds meer in betekenis af te nemen waarbij ook weer toppen van de bewolking warmer worden waardoor evt. sneeuw weer in onderkoelde motregen zou kunnen overgaan. In het kritische gebied (zuidoosten) lijken de neerslagduur en intensiteit voldoende om ook op een wegdek boven nul gladheid te kunnen krijgen a.g.v. sneeuw en onderkoelde motregen. Na frontpassage enkele lichte buien (geen gladheid meer). Inmiddels is er een nieuwe Guidance:
Modelbeoordeling:
Het belangrijkste aandachtspunt is de neerslagsoort bij het front. Aan de voorzijde zit een zone met vooral coalescentieneerslag (motregen) en die valt door een smeltlaag en vervolgens een luchtlaag die net onder nul is. De vraag is of er ook onderkoelde (mot)regen valt met voldoende intensiteit om op uitgebreide schaal voor gladheid te zorgen (ijzel), lokaal gebeurt dit wel. Op koude/losse voorwerpen vormt zich gemakkelijk ijs maar op het wegdek gaat dat lastiger omdat de wegdektemperaturen op de meeste plaatsen rond of net boven nul liggen. Op de meeste plaatsen zien we dan ook nog geen gladheid optreden en daarnaast wordt er natuurlijk gestrooid. We houden het voorlopig op een code geel voor lokale gladheid, overeenkomend met het huidige beeld. Dat neemt niet weg dat het plaatselijk wel degelijk glad kan zijn en er zijn ook al meldingen van ongelukken. Het meest gevoelig lijkt het gebied rond de Veluwe. Wanneer de neerslag van het noordwesten uit meer zal worden gevoed door ijskernen zal deze vrij snel boven nul komen of, in het zuidoosten en oosten, plaatselijk over gaan in (natte) sneeuw.
Neerslag:
Zie de modelbeoordeling. In het (uiterste) zuidoosten geleidelijk een toenemende kans op (natte) sneeuw, mogelijk dat er heel lokaal accumulatie optreedt. Na de frontpassage enkele lichte buien (geen gladheid meer). In de loop van de avond en nacht naar vrijdag in de vochtigere lucht vanaf de Oostzee weer een toenemende kans op een plaatselijk spatje regen.
Eddy.
Droog en rustig weekend, volgende week bij vlagen guur weer.
Bron afbeelding: OnweerOnline
De afgelopen dagen verliepen met name landinwaarts licht winters met in lokaal nog wat sneeuw maar ook ijsdagen. Dit licht winterse weer is vandaag verdreven met het binnenstromen van zachtere lucht vanaf de Noordzee. Dit zorgde in het midden, zuiden en oosten nog voor ijzel en bijbehorende gladheid.
Vrijdag en zaterdag
Morgen en zaterdag is het dus wat zachter met overdag temperaturen rond de 4°C/5°C en in de nachten tijdens opklaringen lichte vorst. In Zuid-Limburg ligt de temperatuur dankzij de nog aanwezige sneeuwresten wat lager. Verder is er veel bewolking met kansen op nevel en mist. Dit rustige maar ook vrij grijze weer hebben we te danken aan een rug van hogedruk boven onze omgeving.
Vanaf zondag wisselvalliger
Vanaf zondag neemt de invloed van lagedrukgebieden toe doordat het hogedrukgebied zich wat meer terugtrekt richting de Atlantische Oceaan, ten westen Frankrijk. Lagedrukgebieden nemen hierdoor een vrij noordelijke koers over Scandinavië. Aan de achterzijde van deze lagedrukgebieden weten koudere bovenluchten ons land bij vlagen te bereiken. Dit levert, afhankelijk van hoe sterk het hogedruk gebied is, kansen op winterse buien op.
Verwachting maandag in EC. Bron afbeelding: WXCharts.com
De toename van invloed door lagedruk zorgt zondag voor toename in wind en bewolking met in de avond en nacht naar maandag wat regen. Maandag overdag vallen er dan enkele buien, mogelijk met een winters karakter (hagel/natte sneeuw). Op woensdag en donderdag lijkt een nieuwe portie aan koudere bovenluchten ons te bereiken. Ook dan is er weer kans op winterse buien en redelijk wat wind. Het lijkt volgende week bij vlagen dus behoorlijk guur weer te kunnen worden al wordt het met een noordwestelijke (aanlandige) stroming natuurlijk nooit echt koud.
Verwachting woensdag in EC. Bron afbeelding: WXCharts.com
Pluim EC
Dat het koude kwakkelweer wel voorbij is zien we ook terug in de EC pluim van het KNMI/Weerplaza van vanavond. Door de stevige, aanlandige wind, welke volgende week verwacht wordt is de kans op nachtvorst voor dan klein.
Stoplicht
Ik zet het stoplicht terug naar oranje/rood. Dit omdat het winterse weer zoals de definitie deze aangeeft nu wel voorbij is. Wel zijn er voorzichtig weer kansen op winters weer volgende week. Dit zal dan waarschijnlijk in de vorm winterse buien zijn. Hierdoor gaat het stoplicht niet direct op rood hoeft.
Termijn: tot 10 dagen vanaf plaatsing
Groen: Het is winter binnen de gestelde termijn.
Groen/oranje: Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn.
Oranje:
1. Bij een voorgaande winterperiode: lijkt deze op zijn einde te zijn.
2. Bij een voorgaande zachte periode: is er reële kans op winterweer, of kleine kans op winter.
Oranje/Rood: Er is geen kans op winter, maar er is een kleine kans dat winterweer in de steigers wordt gezet.
Rood: Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn.
Definitie winterweer:
De volgende weersomstandigheden kunnen binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig:
- (Stralings) vorst
- Hagel
- Sneeuw (nat en droog)
- IJzel
- IJsregen
Dezelfde weersomstandigheden als bij winterweer alleen hierbij is sprake van (bijna) elke nacht vorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.
Extra uitleg stoplicht: We gebruiken dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.
Update Temperatuurpluimen 30-01-2023 21:45 uur
ECMWF:
GFS:
Berichten samengevoegd door Callie-P | Gewijzigd: 31 januari 2023, 08:11 uur, door Callie-P
in oostenrijk en zuid duitsland hebben ze in ieder geval te maken met bakken met sneeuw...
https://www.wetteronline.de/wetterticker/schneechaos-in-ostbayern-und-oesterreich-viel-nasser-schnee-lastwagen-stecken-auf-strassen-fest--7f4107dd-d467-480a-b329-ee699adf2a7a
Update Temperatuurpluimen 04-02-2023 09:45 uur
ECMWF:
GFS:
Berichten samengevoegd door Callie-P
Update Temperatuurpluimen 06-02-2023 21:45 uur
ECMWF:
GFS:
Berichten samengevoegd door Callie-P | Gewijzigd: 4 februari 2023, 15:53 uur, door Callie-P