Code oranje voor sneeuwval
Het KNMI heeft code oranje uitgegeven voor sneeuwval voor Utrecht, Brabant, Gelderland en Limburg. Elders, m.u.v. de Wadden, geldt code geel. In deze regio's met code oranje kan er 5-10 cm aan sneeuw vallen met hoge intensiteiten. Elders zijn de hoeveelheden lager of is er een mix van regen, hagel en sneeuw te verwachten. In het noorden/noordoosten blijft het mogelijk zelfs helemaal droog.Het laaste radarbeeld laat omvangrijk neerslaggebied zien boven het zuiden/midden. In dit gebied komt het tot stevige sneeuwva; en vanaf de Noordzee komen nog meer buien het land binnen drijven.
Waarschuwingen
| Gewijzigd: 20 januari 2023, 07:47 uur, door Lako
In vorige winters is meerdere malen gesproken over Sudden Stratospheric Warming (SSW) en de (mogelijke) gevolgen voor het verloop van de winter in onze regio. Een plotselinge opwarming in de stratosfeer (met name boven Siberie) kan na enkele weken leiden tot een koude golf in onze regio.
Ik zie nu al geruime tijd in het 10 HPa vlak een continue vorming van een SSW. In de GFS-run van Do 19-1 18h is de SSW heel krachtig.
Wederom een (heel) koud einde van deze winter?!
Klein lagedrukgebied zorgt voor stevige buien
Op dit moment ligt er een kleinschalig lagedrukgebied voor de kust van Nederland. Rond dit lagedrukgebied zitten talrijke buien welke landinwaarts ook voor sneeuw zorgen. Op enkele plekken worden al hoeveelheden van 5-10 cm aan sneeuw gemeld. De buiigheid focust zich op dit moment op het westen, midden zuiden van het land. De meeste sneeuw valt een stukje landinwaarts met aan de kust vooral een mix van neerslagvormen. In het noorden/noordoosten is het overigens gewoon droog en bewolkt.
In het westen, midden en zuiden van het land komen stevige (sneeuw)buien voor. Bron radar: Weerplaza
Het lagedrukgebied en de bijbehorende (sneeuw)buien trekken vanmiddag verder zuidwaarts weg waardoor het vanuit het noorden/noordoosten langzaam droog wordt met enkele opklaringen. In het zuiden/zuidoosten kunnen de (sneeuw)buien tot in de avond aanhouden waardoor daar nog de nodige sneeuw kan vallen.
De oorzaak van de (sneeuw)buien: een lagedrukgebied welke voor de kust langzaam zuidwaarts trekt. Bron afbeelding: EUMETSAT
Weekend
Het weekend verloopt vervolgens op veel plaatsen droog met een afwisseling van zon en wolkenvelden met kansen op nevel of mist. Wel kunnen er op zaterdag in het noordoosten nog enkele winterse buien voorkomen en op zondag kan er in het (uiterste) oosten wat motsneeuw vallen. De temperaturen liggen overdag rond de 2°C en in de nachten vriest het op de meeste plekken.
Waarschuwingen
Laatste (sneeuw)buien verlaten het land
Op dit moment verlaten de laatste (sneeuw)buien het land en daarmee is deze sneeuwkans ten einde gekomen. Regionaal sneeuwde het bij vlagen door al waren de verschillen op korte afstand soms groot. Op enkele plekken wordt een sneeuwdek van meer dan 10 cm diep gemeld.
❄️ Live: dik pak #sneeuw in Zuid-Limburg! Bij Vijlen ligt nu 12 cm 👇@helgavanleur @magnifiekZL @L1 pic.twitter.com/rhpdqGBSOe
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) January 20, 2023
Vanavond en vannacht zijn er wolkenvelden maar ook opklaringen met kans op nevel of mist. Verder koelt het af naar 0'C direct aan zee tot, afhankelijk van de opklaringen, lokaal -5'C in het binnenland. Op de plekken waar vandaag neerslag is gevallen kan het dan ook glad worden door bevriezing van natte weggedeelten en/of opvriezende sneeuwresten. Hiervoor geldt vanavond en vannacht, muv het noorden/noordoosten, code geel.
Waarschuwingen
| Gewijzigd: 20 januari 2023, 17:38 uur, door Lako
Komende dagen veel bewolking
Na een koude nacht met -5,9°C in Eelde en -6,7°C in Maastricht hadden we vandaag te maken met een afwisseling van zon, wolkenvelden maar ook velden met hardnekkige nevel/mist. Op de plekken waar dit het geval was is de temperatuur niet of nauwelijks boven 0°C graden gekomen en op dit moment zijn 3 KNMI weerstations dan ook nog in de race voor een ijsdag:Tmax voor vandaag. Op dit moment zijn de KNMI stations Cabauw, Lelystad en Marknesse nog in de race voor een ijsdag. Bron afbeelding: Weerplaza
Op dit moment koelt het op de plekken waar het helder is snel af en op aantal plaatsen is er sprake van (dichte) mist. Ook vannacht blijven we te maken houden met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen met mistkansen. Wel wordt de bewolking vanuit het oosten steeds dikker waarmee de mistkansen afnemen. Op plekken met de meeste opklaringen kan het vannacht nog afkoelen naar -4°C/-5°C.
Sneeuw in Limburg
Morgen is het is een groot deel van het land dan bewolkt al is er in het westen en noordwesten ook ruimte voor de zon. Daarbij valt er in Zuid-Limburg wat sneeuw met daar maximaal 5 cm verse sneeuw. Ook in het uiterste oosten is er kans op wat lichte sneeuwval of motsneeuw maar de hoeveelheden zijn daar zo klein dat accumulatie niet verwacht wordt. De temperatuur ligt daarbij tussen de 5°C in het noordwesten en rond het vriespunt in het zuidoosten.
Morgen kan er in Zuid-Limburg wat sneeuw vallen zoals te zien is in de verwachting van Harmonie. Bron afbeelding: Buienradar
Nieuwe week begint grijs
Ook de nieuwe week start met rustig maar bewolkt weer. Dit hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven onze omgeving met de kern net ten noorden van ons land. Doordat de wind hierbij uit het oosten tot noordoosten komt is het niet echt warm met 2°C tot 4°C graden overdag. In de nachten kan het, afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen, licht vriezen. Verder is er kans op nevel en mist.
Met een hogedrukgebied net ten noorden van het land staat er bij ons een oostenwind. Bron afbeelding: WXCharts.com
In de tweede helft van de week verplaatst het zwaartepunt van het hogedrukgebied zich richting de Atlantische Oceaan, ten westen van de Britse eilanden. Mede door lagedruk boven Finland en Rusland draait bij ons de wind naar het noordwesten waardoor we te maken krijgen met zachtere lucht vanaf de Noordzee. Hierbij nemen ook de neerslagkansen weer wat toe.
Met het westwaarts verplaatsen van hogedruk onstaat er bij ons een noordwestelijke stroming. Bron afbeelding: WXCharts.com
Waarschuwingen
In vorige winters is meerdere malen gesproken over Sudden Stratospheric Warming (SSW) en de (mogelijke) gevolgen voor het verloop van de winter in onze regio. Een plotselinge opwarming in de stratosfeer (met name boven Siberie) kan na enkele weken leiden tot een koude golf in onze regio.
Ik zie nu al geruime tijd in het 10 HPa vlak een continue vorming van een SSW. In de GFS-run van Do 19-1 18h is de SSW heel krachtig.
Wederom een (heel) koud einde van deze winter?!
Mocht je interesse hierin hebben dan kun je bij wetter-online ( zie link) een mooie uitleg zien wat er mogelijk (!) kan gebeuren.. van een milde februari tot een ijskoude februari....
https://www.wetteronline.de/wetterticker/folgen-fuer-den-winter-polarwirbel-schwaechelt--f1db47c0-5c5e-4fae-9f04-4a56401e8e8b
Bron: https://www.meteociel.fr/modeles/harmonie.php?ech=41&mode=42&map=510
Bron: https://www.meteociel.fr/modeles/harmonie.php?ech=41&mode=0&map=510
Ik had mijn post voorbereid met gifjes, blijkbaar werken gifjes niet op onweeronline. Edit Thijs: je kan wel degelijk gifjes toevoegen, ik zal wel eens een topic openen met instructies.
Het is vandaag een koude, windstille dag. De temperatuur komt vandaag overdag waarschijnlijk moeizaam boven de 0 graden, behalve aan de kuststrook. Aan het einde van de middag, zo rond 19:00, komt er vanuit het noordwesten een neerslaggebied binnen. In het noordwesten gaat dit voornamelijk om regen, omdat de temperaturen hier vrijwel bij aanvang al (ruim) boven 0 zullen zijn.
Omdat het niet bizar makkelijk is smeltlaag kaarten te vinden van Harmonie, ga ik even aannemen dat er landinwaarts, als het neerslaggebied verder trekt, er naast regen zeker een kans is op natte sneeuw met een risico op ijzel, maar dat dit niet overal gebeurt, en het ook niet gaat blijven liggen.
Verder zuidoostelijk is het een ander verhaal. De temperaturen op hoogte (850 hpa) liggen i.c.m. de oppervlaktetemperaturen op, of onder 0. Het dauwpunt ligt hier ook lager, dus de kans op onderkoelde neerslag (ijzel/ijsregen) / sneeuw is hier hoger. De kans op accumulatie in deze gebieden is ook groter.
Een gemiddelde van 0,1-1 á 2 cm over (uiterste) zuidoosten. Bron: https://www.meteociel.fr/modeles/harmonie.php?ech=41&mode=56&map=510
Zo ongeveer in of achter het neerslaggebied klapt de wind om naar een aanlandige noorwester, en loopt de temperatuur meteen op naar 8 of 9 graden aan de noordwestkust, waarna het weer afkoelt in de loop van de vroege ochtend.
| Gewijzigd: 25 januari 2023, 20:40 uur, door Thijs.
Toch blijft het afwachten hoe de situatie zich gaat ontwikkelen. En dan bedoel ik met name op de activiteit van het neerslaggebied icm met de temperatuur welke toch langzaam zal gaan oplopen met een aantrekkende aanlandige wind.
Op dit moment liggen de temperaturen op 2 meter overigens wel iets lager dan in de meeste modellen. Dit is ook terug te zien aan de temperatuur van het wegdek welke in het oosten en zuidoosten onder nul ligt. Dit kan gevolgen hebben of het tot ijzel/sneeuwval komt of niet.
Kortom het wordt nowcasten voor vanavond en vannacht!
Waarschuwingen KNMI
| Gewijzigd: 25 januari 2023, 18:06 uur, door Lako
Zeer plaatselijke ijzel, kijk naar wegdektemperatuur
>> Check wegdektemperaturen <<Op het moment schommelt de temperatuur in grote delen van Nederland iets rond het vriespunt. Het wegdek is vaak iets boven nul, objecten die snel afkoelen zoals auto's zijn vaak al onder nul. De temperatuur ligt al de hele dag iets onder nul, hierdoor kunnen weerstation Deelen, Twenthe, Woensdrecht en misschien ook Nieuw Beerta een ijsdag noteren.
Temperatuur op 2 meter
Onder een pak bewolking koelt de lucht momenteel geleidelijk af. De vorige nacht lag de temperatuur nog rond nul, en vandaag daalde de temperatuur de hele dag. De huidige maximumtemperatuur werd dus rond middernacht al gehaald. Het zuidoosten is het momenteel -2°C.
Windsprong en temperatuursprong
De temperatuur zal de komende uren echter gaan stijgen. Dit kan vrij plots gaan door een windsprong. Hierbij draait de wind van zuid naar zuidwest, uiteindelijk draait de wind helemaal tot een noordenwind. De noordenwind voert zachtere lucht aan vanaf de Noordzee.
Rond 15:30 zagen we op Vlieland al een temperatuursprong. Deze snelle toename (temperatuur stijgt naar 5°C) zullen we vannacht langzaam op steeds meer plaatsen in het noordwesten zien.
Wegdektemperatuur rond 0°C
De wegdektemperatuur ligt zo'n 1-2°C hoger dan de luchtemperatuur. Dit komt doordat de bewolking de infrarode straling van de grond tegenhoudt. De grond kan zijn warmte niet kwijt. Plaatselijk ligt de wegdektemperatuur onder nul. Alleen in Limburg is de wegdektemperatuur overal onder nul.
Motregen vóór het front: niet op radar
De radar pikt de motregen niet op, omdat de motregen pas in de onderste luchtlaag ontstaat, motregen ontstaat in de lage bewolking. De radar kan de lucht vlakbij de grond niet scannen door de kromming van de aarde en onder andere verstoring van flats en windmolens. Op basis van waarnemingen valt er al motregen in grote delen van Midden- en Noordoost-Nederland.
Het front zwakt langzaam af terwijl het zuidwaarts trekt, hierdoor valt er morgenochtend hoogstens lichte regen.
Er valt plaatselijk al motregen in het omcirkelde gebied. Dit is niet te zien op de radar. Op basis van waarnemingen zorgt de motregen al voor een laagje ijs op autoruiten en een spekgladde stoep.
Deze motregen kan bevriezen op objecten die zich snel aan de luchttemperatuur aanpassen, zoals auto's en bruggen. De stoep en straat kan lokaal spekglad worden. Het is een randgeval, kan je van ijzel spreken als het vrijwel alleen op auto's bevriest?
De motregen bevriest wél op autoruiten omdat die zich aanpassen aan de luchttemperatuur. De motregen bevriest op de meeste plaatsen niet op het asfalt.
Front komt eraan: zachtere lucht & meer neerslag
Het front zie je op de neerslagradar al naderen. In het front vinden we ook de windsprong, achter het front stijgt de temperatuur daardoor snel naar 5°C. Momenteel ligt de wegdektemperatuur heel lokaal onder nul, terwijl de neerslagintensiteit zal toenemen van motregen naar (lichte) regen.
Plaatselijk zal ijzel blijven voorkomen, maar gedurende de nacht wordt het gebied met een plaatselijk risico op ijzel steeds kleiner. Morgenochtend vroeg is er in het oosten en zuiden nog plaatselijk ijzel mogelijk. Het ijzelgevaar verdwijnt daarna weer.
Limburg: smeltlaag wordt te dun
De laag waarin de temperatuur boven nul ligt (smeltlaag) ligt tussen 1400 en 400 meter hoogte. Deze luchtlaag is dik genoeg om de sneeuwvlokken vannacht te laten smelten, de temperatuur ligt rond 600 meter zelfs rond 3°C. Hierdoor valt er regen (wegdektemperaturen grotendeels boven nul) en zeer plaatselijk ijzel (zeer lokaal wegdek nog onder nul).
In Limburg is de smeltlaag echter maar 100 meter dik (500 tot 600 m hoogte). Hierdoor is de laag niet dik genoeg om de sneeuwvlokken te laten smelten. Ik verwacht dat er in Limburg hierdoor (natte) sneeuw zal vallen. In de middag gaat het tenslotte ook in Zuid-Limburg dooien.
In totaal kan er circa 1 cm sneeuw vallen, de sneeuw kan mogelijk vrij nat zijn.
Ik vermoed dat de modellen een te lage wegdektemperatuur hebben. In werkelijkheid ligt de wegdektemperatuur vrijwel overal boven nul. Hierdoor denk ik dat het ijzelgebied kleiner zal zijn dan de modellen berekenen. In Zuid-Limburg rond de lunch wel enige uren (lichte) sneeuwval. | Gewijzigd: 25 januari 2023, 23:41 uur, door Thijs.
KNMI Guidance
Aandachtspunt is de neerslagsoort bij het front. Daarvoor is de uitgangssituatie in de modellen belangrijk. Qua temperatuur en wolkenbasis zitten de modellen er momenteel niet goed op, HA43/HAP1 benaderen de T2m het best. De berekende opklaringen in HAP1/HA40 gaan er niet komen. Daarmee zullen de wegdektemperaturen zeer waarschijnlijk tot en met frontpassage boven nul blijven. We gaan tevens uit van een T2m onder nul in het zuidoosten van het land tijdens frontpassage. Vervolgens zijn de temperatuur van de wolkentoppen (i.v.m. ijskristallen) en de dikte/magnitude van een evt. smeltlaag onzekere factoren. Maar beide variabelen geven in eerder genoemd gebied aanleiding tot een reële kans op onderkoelde motregen. In de diverse NESO's lijkt het ijzelsignaal echter overdreven vanwege het feit dat de skintemperatuur van alle modellen tijdens neerslag onder nul ligt. Vooralsnog code geel voor de zuidoostelijke helft, Utrecht, Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg.Neerslag:
In de modellen zijn bij het front aanvankelijk 2 neerslaggebieden te onderscheiden, te koppelen aan warmtefront en koufront. Afgaande op neerslagintensiteiten, toptemperaturen en progtemps lijkt het te gaan verlopen als volgt. Aanvankelijk iets voor het front uit (onderkoelde) motregen, op het front mogelijk overgaand in (natte) sneeuw. Het front lijkt vooral richting het zuidoosten steeds meer in betekenis af te nemen waarbij ook weer toppen van de bewolking warmer worden waardoor evt. sneeuw weer in onderkoelde motregen zou kunnen overgaan. In het kritische gebied (zuidoosten) lijken de neerslagduur en intensiteit voldoende om ook op een wegdek boven nul gladheid te kunnen krijgen a.g.v. sneeuw en onderkoelde motregen. Na frontpassage enkele lichte buien (geen gladheid meer).
Plaatselijk spekglad door ijzel: risico op verkeersongevallen
Verkeersongevallen door ijzel
Onder andere in Drenthe en rond Apeldoorn is het plaatselijk spekglad, dit heeft al tot meerdere ongevallen geleidt op de A37, A32 en A1 bij Apeldoorn.
Gepriegel met tienden
Van Drente tot aan Noord-Brabant is er vannacht kans op plaatselijke ijzel. Het gevaar van plaatselijke ijzel beperkt zich rond de ochtendspits tot het zuiden en oosten, want zachte lucht komt vanuit het noordwesten het land binnen.
| Gewijzigd: 26 januari 2023, 00:14 uur, door Thijs.