Mwaa ik zou het meer als een speldeprikje willen benoemen...het gaat kouder worden.. de dubbele cijfers boven nul verdwijnen en we gaan naar het midden van de 10 graden... ergens rond de 5 gemiddeld gok ik.. in een klein "poostje" eerder schreef ik al over mogeljke sneeuwkansen a,s, maandag.
Dat is nu een beetje opgeschoven naar dinsdag ->woensdag.. zeg maar de omstandigheden om even een witte wereld te krijgen zijn dan op zn best.
Met een 850hPa van minimaal -5 to -8 denk ik dat we dinsdag en woensdag ( zeker in het oosten vh land) wel eens heeeel even sneeuwballen kunnen gooien,,.( vooral op de hogere plekken in NL)..
Lang zal het niet duren want na maandag 23ste lijkt het weer warmer te worden en zit bijvoorbeeld de 850hPa al ruim boven nul graden en ik gok zelf dat we dan naar temperaturen gaan die normaal zijn voor de tijd vh jaar ( ergens rond de 8 graden)
dus zoals GFS het nu ziet is het even wat kouder..... zeker wbt de gevoelstemperatuur...daarna weer terug naar temps rond de 8 graden
| Gewijzigd: 13 januari 2023, 22:50 uur, door Callie-P
ECMWF:
GFS:
Toch mooi om te zien dat GFS en EC het niet helemaal met elkaar eens zijn... EC wil beetje winter en GFS denkt " bekijk het maar" | Gewijzigd: 14 januari 2023, 11:12 uur, door Callie-P
Komende dagen winterse buien
Na de regen van gisteren en het weekend staan de komende dagen in het teken van (stevige) winterse buien met vooral landinwaarts ook kans op sneeuw.Oorzaak aanvoer koudere lucht
Aan de achterzijde van een depressie welke gisteren van zuidwest naar noordoost over Nederland trok is er een noordwestelijke stromingen ontstaan. Met deze noordwestelijke stroming is met name op enige hoogte koude lucht over het gehele land uitgestroomd. Dit zorgt voor aanvoer van winterse buien die met name opleven bij het passeren van storingen.
Stevige winterse buien op Terschelling vanochtend:
Winterse buien, landinwaarts kans op sneeuwVette hagelbui/ sneeuw op #Terschelling
— Sytse Schoustra (@SytseSchoustra) January 17, 2023
Alles is wit hier, valstrepen mooi belicht door de opkomende zon.
+1.3 °C bij WNW 5 Bft pic.twitter.com/DnhFX6UmqJ
Zoals hierboven beschreven ontstaan er in de noordwestelijke stroming dus winterse buien waarbij er tijdens het passeren van (kleinschalige) storingen een opleving van de activiteit is. Dit zijn trogjes maar ook kleinschalige lagedrukgebieden welke kenmerken kunnen hebben van een polarlow.
Verschillende storingen boven de Noordzee welke met een koude noordwestelijke stroming richting Nederland trekken. Bron afbeelding: KNMI
Bij de buien is er kans op onweer, hagel en (natte)sneeuw waarbij er landinwaarts zomaar een sneeuwdek van enkele centimeters kan vormen. Deze kans is met name aanwezig in de avonden en nachten en tijdens het passeren van een storing. Aan de kust is de sneeuwkans kleiner door de soms stevige, aanlandige wind welke zachtere lucht vanaf de Noordzee aanvoert. Waar en hoeveel sneeuw er eventueel gaat vallen zal iets zijn wat gezien de onzekerheid van buien per dag bekeken moet worden.
Naast de buien zullen er ook de nodige opklaringen zijn waardoor er in de nachten met name landinwaarts kans is op lichte vorst.
Buien tot vrijdag, daarna droger
Dit weertype met winterse buien en landinwaarts ook kans op sneeuw lijken we tot en met vrijdag te houden. Daarna komen we onder invloed van een gordel van hogedruk welke zich uitstrekt van de van de Atlantische oceaan tussen Portugal en de Azoren richting het zuiden van Scandinavië.
Hiermee wordt met een (noord)oostelijke stroming bij vlagen koudere lucht aangevoerd met in de nachten lichte vorst en overdag temperaturen boven 0’C. Verder zijn er veel wolkenvelden waar soms wat lichte (winterse) neerslag uit kan vallen. Door de positionering van de hogedrukgebieden lijkt de aanvoer van echte winterse kou voorlopig klein.
Drukverdeling komend weekend met hogedruk boven de oceaan richting Scandinavië en lagedruk boven zuid en centraal/oost Europa. Bron afbeelding: WXCharts.eu
Hoe deze hogedrukgebieden zich precies gaan ontwikkelen zijn de modellen het nog niet over eens en verschilt ook per run. Wel is het iets om te blijven volgen de komende dagen.
Temperatuur- en bewolkingpluim de Bilt. Bron: KNMI
Winterstoplicht
Gezien de redelijk goede sneeuwkansen de komende dagen en ook de mogelijkheid voor kouder weer op de langere termijn heb ik besloten het winterstoplicht op oranje te zetten. Mochten de sneeuwkansen van deze week of de situatie op de langere termijn verbeteren dan gaat kan het stoplicht mogelijk op oranje/groen of zelfs op groen.
Termijn: tot 10 dagen vanaf plaatsing
Groen: Het is winter binnen de gestelde termijn.
Groen/oranje: Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn.
Oranje:
1. Bij een voorgaande winterperiode: lijkt deze op zijn einde te zijn.
2. Bij een voorgaande zachte periode: is er reële kans op winterweer, of kleine kans op winter.
Oranje/Rood: Er is geen kans op winter, maar er is een kleine kans dat winterweer in de steigers wordt gezet.
Rood: Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn.
Definitie winterweer:
De volgende weersomstandigheden kunnen binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig:
- (Stralings) vorst
- Hagel
- Sneeuw (nat en droog)
- IJzel
- IJsregen
Dezelfde weersomstandigheden als bij winterweer alleen hierbij is sprake van (bijna) elke nacht vorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.
Extra uitleg stoplicht: We gebruiken dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.
!Vergeet trouwens niet om interessante waarnemingen door te geven in het klets- en waarneemtopic! | Gewijzigd: 17 januari 2023, 10:53 uur, door Lako
Sneeuwdek of geen sneeuwdek?
Dat is de hamvraag. Er trekt morgen een polar low van de Noordzee via de Wadden naar Duitsland. Hierdoor zijn er geclusterde winterse buien mogelijk, plaatselijk kan het ook sneeuwen. Donderdag en vrijdag zijn er opnieuw forse buien mogelijk op troggen, eventuele sneeuwval zal echter een plaatselijk/regionaal karakter houden, het is de vraag op welke schaal een sneeuwdek zal ontstaan. Deze vraag - sneeuwdek op grote schaal of niet? - is van groot belang later in de verwachting. In het weekend schuift een hogedrukgebied over de Benelux en komt er een zwakke noordoostenwind. Er komt geen direct koutransport, maar EC en GFS koelen wel fors af doordat ze rekenen met een sneeuwdek. Mocht er een aanzienlijk sneeuwdek liggen op vrijdagavond, dan kunnen we de dagen daarna misschien wel matige vorst hebben, met een temperatuur overdag rond 0°C. Sneeuwdek of geen sneeuwdek leidt dus tot winterweek of geen winterweek.Polar low:
Een polar low is het volgende stadium van een CAD (Cold Air Development). Een trog kan zich ontwikkelen tot CAD, en vervolgens tot polar low. Zo'n ontwikkeling heeft een groot verschil tussen zeewater en 5,5 km hoogte (500 hPa) nodig. Zo'n verschil komt vooral in de poolgebieden voor, daarom heet het een "polar low". Een polar low herken je aan een oog, een warme kern, asymmetrie, diepe convectie en de benodigde zeer koude bovenluchten (T500 hPa lager dan -40°C).
Sneeuwjacht in Jura
Een regio die al wel sneeuw en kou heeft gezien gisteren (maandag) is de Franse Jura. Doordat een lagedrukgebied zeer snel uitdiepte (noemen we een bomcycloon), ontstond een fors windveld dat over Frankrijk trok. Bretagne kreeg 158 km/u windstoten, Normandië 163 km/u! Uiteindelijk nam ook de wind in de Franse middelgebergtes toe, de Jura kreeg windstoten van ruim 70 km/u, daarbij viel sneeuw. Dit leidde tot een forse sneeuwjacht:
⚠️ Blizzard américain ce matin à 1100m dans le Doubs, le ressenti est proche de -20… Certaines routes de montagne disparaissent sous les congères. Ici, le Crêt Monniot (25) !❄️ #Jura #TempeteGerard pic.twitter.com/KdJt4S8FJV
— Météo Franc-Comtoise (@Meteo_FC_) January 16, 2023
Polar low nadert vanaf noordelijke Noordzee
Komende nacht vriest het in hele land licht (circa -3°C), dit komt door heldere omstandigheden en weinig wind. Over de Noordzee nadert echter een polar low (warme kern, windveld >7 Bft, Tzee-T500 > 44°C en diepe convectie). Woensdagmiddag trekken de eerste buien het noordwesten binnen. De kern van het polar low trekt in de nacht naar donderdag net noord van Nederland naar Noord-Duitsland.
Stormachtig rond polar low
Vannacht is het kalm, daardoor kan het overal gaan vriezen. Morgen neemt de wind in de buurt van het polar low weer toe. Op de Wadden (zuidflank polar low) staat af en toe 8 Bft, een stormachtige wind. Vooral bij buien kunnen dan zware windstoten van maximaal 90-100 km/u voorkomen. Waar de wind precies het hardste zal waaien is afhankelijk van de koers van het laag, het lijkt er nu op dat het windveld zich vooral concentreert langs de noordwestkust en het Waddengebied.
Winterse buien met kans op onweer
Rond het polar low zien we sterk geclusterde winterse buien. In de loop van de avond worden de buien landinwaarts toenemend winters van karakter. Bij de buien is er kans op onweer, de kans op onweer is het grootst aan de kust. Plaatselijk zou er thundersnow mogelijk kunnen zijn.
In het binnenland gaan de buien woensdag plaatselijk over tot droge sneeuw. De kust krijgt korrelhagel, (natte) sneeuw en een klap onweer.
Eindstand woensdagavond, hoogstens een plaatselijk sneeuwdek in het oosten en noordoosten.
Het lijkt erop dat donderdagavond een nieuwe trog over het land trekt. In die forse buien zou natte sneeuw opnieuw overgaan tot droge sneeuw. Met zo'n neerslagintensiteit kan in korte tijd plaatselijk een sneeuwdek van enkele centimeters ontstaan.
Pas aan het eind van de nacht en donderdagochtend zijn er forse buien, plaatselijk potentie voor misschien wel 5 cm. Morgen hierover meer informatie!
Vorst na sneeuw?
De modellen (GFS en EC) rekenen met een gesloten sneeuwdek voor grote delen van de Benelux. Ik denk dat de buien uiteindelijk wat plaatselijker zullen worden, daarom zal er niet op grote schaal sneeuw vallen. De temperaturen die GFS en EC berekenen (soms zelfs strenge vorst in EC) zullen achteraf misschien iets aan de koude kant blijken. Matige vorst lijkt me wel goed mogelijk, zeker als het onder hogedruk helder wordt vanaf het komende weekend. Overdag kan de temperatuur nog wel (ruim) boven nul komen, opnieuw afhankelijk van een sneeuwdek.
'Polar low' nadert Nederland
Bron afbeelding: EUMETSAT.
Op dit moment zien we een lagedrukgebied met de kenmerken van een Polar low vanaf de Noordzee afzakken richting Nederland. De kern zal uiteindelijk (net) noord van de Wadden langstrekken richting de Duitse Bocht maar de effecten in vorm van stevige buien en veel wind zullen we zeker merken. Naar verwachting bereiken de eerste buien het noordwesten in de loop van de middag en trekken daarna langzaam zuidoostwaarts. In de zuidelijke helft blijft nog lang droog met opklaringen.
Regen, hagel of toch sneeuw?
De neerslagvorm is en blijft onzeker. Op enige hoogte is de lucht rond het lagedrukgebied namelijk net wat minder koud. Tel daar een stevige, aanlandige wind bij op en de kans is groot dat het in de kustgebieden maar ook een redelijk stuk landinwaarts vooral om een mix van regen, hagel en natte sneeuw zal gaan. Hier kan het tijdens een intensieve bui mogelijk wel kortdurend wit worden door een combinatie van hagel/sneeuw.
Verder landinwaarts en op enige hoogte is de kans op sneeuw groter. Denk hierbij aan regio’s zoals de Veluwe, Twente, de Achterhoek en Limburg. In deze regio’s kan vannacht en morgenochtend zomaar een sneeuwdek van enkele centimeters ontstaan.
Verwachting EC voor begin van de avond. In en rond de kern van het laag net iets minder koude lucht. Ook liggen de isobaren dicht bij elkaar wat zorgt voor een stevige aanlandige wind. Bron afbeelding; WXCharts.com
Onweer en windstoten
Naast de neerslagvorm zijn ook onweer en de mogelijkheid op zware windstoten met name voor de kustgebieden aandachtspunten. In de namiddag en avond kunnen er in het noordwesten zware windstoten van 80-90 km/uur voorkomen. Tijdens stevige buien kan dit nog wat hoger uitpakken, mogelijk tot 100 km/uur. Denk hierbij aan regio's zoals de Wadden, het noorden van Noord-Holland, Friesland en Groningen.
Op de namiddag en avond zware windstoten in het noordwestelijk kustgebied. Bron afbeelding: WXCharts.com
Donderdag en vrijdag
In de nacht naar en donderdagochtend trekt het lagedrukgebied richting de Oostzee/Denemarken. Bij ons blijft de west tot noordwestelijke stroming aanhouden waardoor de aanvoer van koude lucht en winterse buien aanwezig blijft. Met deze stroming worden ook nog steeds storingen aangevoerd (kleinschalige laagjes/troggen) waardoor de buienactiviteit weer opleeft. Dit weerbeeld hebben we vrijdag ook nog waarbij het vrijdagmiddag/avond vanuit het noorden wel langzaam droog wordt.
Verwachting voor morgen op het begin van de Middag. Het laag van vanmiddag is dan alweer doorgetrokken naar Denemarken. Bij ons dan een west tot noordwestelijke aanvoer. Boven de Noordzee zijn ook nog steeds enkele storingen te zien. Bron afbeelding: KNMI
Waarschuwingen KNMI:
| Gewijzigd: 18 januari 2023, 12:00 uur, door Lako
Eerste neerslag bereikt het noordwesten
Bron radarbeeld: Weerplaza
Op dit moment heeft de eerste neerslag het noordwesten van het land bereikt. Dit is op dit moment voornamelijk regen al zit er soms wel wat natte sneeuw tussen. Naarmate de neerslag verder landinwaarts trekt zal er steeds vakker (natte) sneeuw voorkomen. Verder staat er zoals verwacht veel wind in het noordwesten met daar op dit moment windstoten van 70 tot 80 km/uur.
ECMWF:
GFS:
Jaaaaa de eerste sneeuw vh jaar is een feit... jammer dat het niet in het mooie Den Haag is 🤪
De pluimen zijn toch wel bijzonder moet ik zeggen... volgens mij heb ik op de korte termijn nog nooit zulke mega verschillen gezien tussen EC en GFS..
EC is nog wat kouder geworden met een Oper die wel heel diep duikt... en dit terwijl GFS incl alle leden egeinlijk niet of nauwelijks onder nul komt oo de korte termijn.... heel benieuwd wie er het beste op zit... ( tot nu toe wbt het westen overigens GFS)
ook even naar harmonie gekeken en die lijkt ook een beetje GFS te volgen... ieg leuk om het "weer" weer te volgen 😃 | Gewijzigd: 19 januari 2023, 09:19 uur, door Callie-P
Nieuwe ronde nieuwe kansen
Na de passage van het ‘polar low’ trokken vanochtend de laatste (sneeuw)buien weg naar het zuidoosten. Waar de sneeuw viel was redelijk volgens de verwachtingen alleen de hoeveelheden waren wat minder dan gehoopt. De meeste sneeuw viel in het zuidoosten en dit zorgde onder andere voor problemen op de (snel)wegen.Sneeuwhoogtes van vanochtend. Dikste sneeuwdek lag in zuidoost Brabant en Limburg. Bron afbeelding: KNMI
Nieuwe ronde nieuwe kansen
Op dit moment hebben we te maken met een mix van zon en wolken waarbij er in de noordelijke helft ook weer enkele winterse buien voorkomen. Dit weerbeeld blijft vandaag aanhouden waarbij met name in de avond de kans op een lokaal (tijdelijk) wit landschap weer toeneemt.
Vannacht en morgen(ochtend) wordt de situatie weer interessanter wanneer er vanuit het noordenwesten een laag over de westelijke helft zuid(oost)waarst trekt. Dit laag en de bijbehorende trog gaan weer voor een opleving van de buienactiviteit zorgen. Hierdoor kan er met name landinwaarts weer een sneeuwdek(je) vormen, lokaal mogelijk +5 cm. De beste kansen zijn wel weer voor dezelfde regio's als afgelopen nacht. Denk dus aan de Veluwe, Twente, Achterhoek, oosten van de provincie Brabant en Limburg.
Verwachting voor morgen begin van de middag. Het kleinschalige laag ligt dan net voor/boven de westkust met de trog boven Nederland. Bron afbeelding: KNMI
Morgenmiddag wordt het vanuit het noorden dan weer droog met opklaringen terwijl in het zuid(oosten) de winterse buien tot in de avond aan kunnen houden.
Persoonlijk schat ik de sneeuwkansen voor vanavond, vannacht en morgenochtend beter/hoger in dan afgelopen nacht. Dit houdt in dat meer regio’s kans maken op een sneeuwdek(je) en dat de sneeuwhoeveelheden groter zullen zijn. Dit omdat de aanlandige wind minder sterk is en de bovenluchten net wat kouder zullen zijn.
Waarschuwingen
| Gewijzigd: 19 januari 2023, 12:28 uur, door Lako