nu maar even afwachten of dit binnen de redelijke termijn ook te zien zal zijn... ( dus met een weekje zou dat duidelijker moeten worden..)
Warmste jaarwisseling ooit gemeten?
Een blik in de recente weergeschiedenis laat ons zien dat de jaarwisseling van 2021-22 extreem zacht was. We hebben één jaar geleden de warmste jaarwisseling ooit gemeten. Nu gaan we misschien het piepjonge dagrecord weer verbreken. Het lijkt namelijk precies rond de jaarwisseling wederom extreem zacht te worden.Hieronder staat een overzicht met de weerrecords die bij mij bekend zijn. De maandrecords werden gemeten op (twijfelachtige) weerstations die inmiddels al lang opgeheven zijn (zoals Warnsveld, Buchten, Oost-Maarland). Daarom zijn die weerrecords eigenlijk niet te vergelijken met de huidige KNMI-stations.
31 december | 1 januari | |
Dagrecord De Bilt | 14,4°C in 2021 | 13,2°C in 2022 |
Dagrecord Landelijk | 15,1°C in 2021 te Ell | 15,1°C in 2022 te Maastricht |
Maandrecord De Bilt | 15,3°C op 24 december 1977 | 15,1°C op 13 januari 1993 |
Maandrecord Landelijk | 17,8°C op 5 december 1953 te Buchten | 16,5°C op 16 januari 1947 te Oost-Maarland |
Temperatuur
De komende uren schuiven complexe warmtefronten over het land. Hierdoor is het bewolkt, maar uit het warmtefront valt hoogstens wat motregen. Er schuift de komende nacht wel extreem zachte lucht het land binnen.
Met een stevige zuidwestenwind stijgt de temperatuur vannacht gestaag verder, morgenochtend staan we al op 10 tot dik 14°C.
In de eerste helft van de middag kan de temperatuur in het zuidoosten al oplopen tot 16°C, misschien dat Limburg nipt 17°C graden overschrijdt. Hiermee verbreken we zeer waarschijnlijk het dagrecord van 2021 (!), dat record staat namelijk op 15,1°C. Het zal erom spannen of we het maandrecord van 1953 verbreken (17,8°C). Ik denk dat we het maandrecord uiteindelijk net niet breken.
In de tweede helft van de middag stijgt de temperatuur in de rest van het land nog verder. De Bilt zal hierdoor ook met gemak het dagrecord verbreken (14,4°C). Ik verwacht dat De Bilt ook het maandrecord nipt gaat verbreken (15,3°C).
Tijdens de jaarwisseling zitten we enkele graden onder de recordtemperatuur, maar met 13-14°C is het natuurlijk boterzacht. De wind zal het voor het gevoel echter wel iets minder aangenaam maken.
Natte en winderige oudejaarsdag
Oudejaarsdag zal nat en winderig verlopen, maar zal de jaarwisseling ook veel wind en regen hebben, of wordt het met juiste timing net rustiger rond de jaarwisseling?Regen
Momenteel is het in bijna het hele land overwegend droog, plaatselijk valt er nog lichte regen. Het front waar vanmiddag wat regen uit viel (1-3 mm) is naar het oosten weggetrokken. Het zal echter niet lang droog zijn, want later vanavond schuift een warmtefront met bijbehorende regen alweer Vlaanderen binnen.
Wind
Er is morgen veel wind, maar rond dé jaarwisseling (00:00) neemt de wind iets af, vooral in het binnenland. Direct aan zee, en in Noord-Holland en Friesland kan het ook tijdens de jaarwisseling nog behoorlijk hard waaien. Aan zee en in deze regio's zijn windstoten tijdens jaarwisseling misschien nog nét 90 km/u, i.c.m. een harde wind, 7 bft.
Forse kou-uitbraak naar Rusland
De komende dagen houden hogedrukgebieden zich meer boven Oost-Europa op. Hierdoor zakken maximumtemperaturen naar -20°C, en minimumtemperaturen kunnen zelfs tot -35°C zakken. Dat is voor de omgeving van Sint-Petersburg en Moskou niet heel bijzonder, maar wel een kou-uitbraak waarvan er jaarlijks maar een enkele voorkomt.De grens tussen koude en zachte lucht komt boven Denemarken-Zweden en Polen te liggen. Ook Finland tot Oekraïne krijgt met een winterinval te maken. Aan de Finse kust was er de afgelopen dagen juist nog lichte dooi (!).
De oorzaak van de zeer lage temperaturen zien we ook duidelijk. Een krachtig hogedrukgebied zorgt voor windstil en soms helder weer boven Rusland. We zien ook gelijk het probleem voor ons. Aan de westflank van het hogedrukgebied staat een forse zuidelijke stroming. Hierdoor zijn er in de pluimen ook amper leden met vorst.
De pluim biedt weinig hoop op een snelle winterinval, maar toch is sneeuwval soms dichterbij dan je zou denken. Denemarken ligt mogelijk op de juiste positie voor 10-20 cm sneeuw. Daarbij zien we ook een lagedrukgebied wat ook voor wat storm op de Noordzee kan zorgen. Bij een kleine verschuiving ligt dat stormveld misschien net boven Noord-Nederland.
We verschuiven onze aandacht naar de kustgebieden van de Benelux. Ik pak IJmuiden als prikpunt.
We zien dat de wind aanstaande woensdag (4-jan) fors kan toenemen, mogelijk tot een ruime windkracht 7 aan de kust. Misschien piekt de wind op Texel en Vlieland wel tot 8 bft.
Vrijdag (6-jan), waarvan je hierboven ook al de EC oper zag, ligt er dus lagedruk boven de Noordzee. Er is nog wel forse spreiding op vrijdag, maar de wind zou kunnen toenemen tot 6-7 bft aan de kust (de kans op harde of stormachtige wind is opnieuw groter voor de Waddenregio).
Dit is de GFS windpluim voor IJmuiden.
In EC zien we deze twee pieken in de windpluim ook terug. EC berekend echter wel een kleinere luchtdrukgradient (isobaren verder uit elkaar) en dus een lagere windsnelheid. EC komt hierdoor voor een kortere periode tot 5-6 bft aan de kust.
Dit is de EC windpluim voor IJmuiden.
Woensdag zware windstoten en 12°C
Zeker woensdagochtend zouden er aan de kust zware windstoten van 85 tot 100 km/u voor kunnen komen. Dit komt doordat een lagedruk met een kerndruk van zo'n 988 hPa langs de Noorse kust naar het oosten trekt. Dit lagedrukgebied brengt ook een nieuwe portie zachte lucht mee. Hierdoor stijgt de temperatuur na een minder zachte dinsdag (8°C) op woensdag weer naar 12°C.
Vrijdag windstoten op koufront
Vrijdag zien we opnieuw dat een lagedrukgebied zachte lucht meeneemt (10°C) na een minder zachte donderdag (8°C). Daarbij komt ergens overdag wel een koufront over waarna de temperatuur iets zakt. Rond het koufront kunnen vrijdag opnieuw windstoten voorkomen, zo'n 60 tot 80 km/u.
Lichtpuntje: vanaf vrijdag vaker koufront
Op vrijdag komt er een actief koufront over het land, dit is de opmaat voor een westcirculatie waarbij we vaker een koufront over ons heen krijgen. Hierdoor zouden we op de lange termijn misschien vaker wat polaire buien, opklaringen en variatie in ons weertype kunnen krijgen. De temperatuur wordt dan "gewoon vrij zacht" met zo'n 6 - 10°C. GFS in het speciaal zinspeelt ook op wat randstoringen met een mogelijk stormkansje op de lange termijn.