De modellen zijn er vrij duidelijk in, we krijgen de komende week vooral te maken met zuidwestenwinden. In de pluim van zuidoost moet je zelfs zoeken naar een kans op windrichting noordwest, noord en noordoost. Bij zo'n windpluim is een zeer zachte temperatuur van 6 tot misschien soms wel 13°C niet verwonderlijk. Het is weer even door de zure appel heenbijten als winterliefhebber, gelukkig kan het ook zijn dat we in begin januari weer een kans op winter krijgen. Ik zou ook in dit geval niet naar het uiteinde van de pluim staren, maar nu tot circa 1 januari vooruitkijken.
In de stromingspatronen-kanskaart zien we ook duidelijk dat NAO+ dominant is tot het einde van 2022. NAO+ wil zeggen: een lagedrukgebied bij IJsland en hogedruk rond de Azoren.
Stromingspatronen die voor de winterliefhebber gunstiger zijn, zijn ATR (Atlantic Ridge, noordenwinden) en Block (een blokkade boven Scandinavië).
Kans op storm?
Er zal de komende tijd vrij wel wat wind aanwezig zijn, maar het lijkt vooral in EC dan vaak tot een langdurige strakke zuidwestenwind te komen, zonder aparte stormlagedrukgebieden. GFS heeft wat dat betreft een wat meer meanderende straalstroom waardoor losse randstoringen tot storm uit kunnen groeien. Dat verschil tussen GFS en EC zien we ook terug in de windpluim. EC oper en control laten vrijwel geen kansen op 8 bft of meer zien, maar enkele leden pieken rond 30-31 december wel tot 8 bft in de kustgebieden. Het is nog uiterst onzeker gezien de termijn, maar interessant om te volgen, ook gezien de jaarwisseling.
GFS overschrijdt de 8 bft lijn wat vaker. Binnen 4 dagen zijn er al verschillen rond 27 december, die dag kan in GFS al een randstoring een stormachtige wind naar de kustgebieden brengen. Verder zien we in GFS een breder tijdsframe tussen 29 en 31 december waarin er mogelijk 1 of 2 stormkansen kunnen komen. Het blijft ook hier tot slechts enkele leden (maar wel incl. de oper en control).
Het is dus nog echt te vroeg om een stormkans in detail te beschrijven, maar er zitten wel hints in de ensembles. Een storm is zeer afhankelijk van de exacte liggen t.o.v. de straalstroom, en de overlap tussen een randstoring en de straalstroom kan soms zelfs 24 uur van tevoren nog onzeker zijn.
Een vooruitblik: het weer tijdens oud&nieuw
Er is in de chat al veel over gesproken: wat wordt het weer tijdens oud&nieuw. Vuurwerkliefhebbers willen graag een beetje wind (tegen vuurwerkmist), maar niet te veel. Bij te veel wind kan je vuurpijlen niet fatsoenlijk afschieten. Daarnaast ligt er ook (behoorlijk wat) regen op de loer.De GFS oper kwam enkele runs op rij met een uitdiepend lagedrukgebied en een stormkans op de 31ste. EC was al die tijd al wat stabieler met een vrij harde wind (4-7 bft), maar geen storm.
Nu lijken de rollen omgedraaid. GFS run 12z gaf nog een uitdiepend laag met aan de kust 9 bft. Het 12z ensemble én de 18z run van GFS geven beiden echter veel kalmer weer door een hogedrukrug die met de juiste timing voor minder wind zorgt in de nieuwjaarsnacht. Met 1-3 bft zit je dan al eerder tegen een mistkans aan te kijken. De GFS oper gaat hier van het ene uiterste naar het andere uiterste. Wie echter naar het GFS ensemble kijkt, zag dit al aankomen. Het GFS ensemble is al langer consistent met deze hogedrukrug, en de oper loopt nu eindelijk in de pas met het ensemble.
In EC oper is de druk van nieuwe lagedrukgebieden vanuit het zuidwesten groter, en wordt de rug al "omvergelopen". Hierdoor waait het tijdens oud&nieuw mogelijk redelijk, met windkracht 4 tot 7. Bovendien laat EC een slepend front zien, waardoor het regionaal vrij regenachtig kan zijn. Het ensemble komt overeen met de oper.
Zoals je ziet, GFS en EC zijn behoorlijk verschillend. In GFS maakt een kleine verschuiving niet heel veel uit, het is een vrij robuuste setting die veel wind redelijk op afstand houdt. In EC maakt een kleine verschuiving veel uit, als het slepend front net over de Noordzee blijft slepen, blijft het op veel plaatsen droog. In EC zijn ook grotere regionale verschillen in wind en neerslag mogelijk. Voor details is het nog te vroeg, laten we eerst eens bekijken of EC of GFS de situatie juist berekent.
In de 12z run gaf GFS oper nog een stormkans, in de nieuwste GFS 18z (niet hierboven te zien) komt dat lagedrukgebied niet tot ontwikkeling. In GFS ligt een hogedrukrug over de Britse Eilanden, in EC ligt daar juist een lagedruktrog. Met het rood-blauwe stippellijntje heb ik het slepende front aangegeven. Dit front heeft nog grote spreding over de exacte locatie.
In GFS liggen we mogelijk precies tussen twee windrijke lagedrukgebieden in. Timing is voor vuurwerkliefhebbers vrij goed in GFS.
In het windensemble van IJmuiden zien we een lichte daling van de windsnelheid rond de jaarwisseling. Mogelijk starten we oudjaarsdag met een windpiek (stormachtige wind?), en neemt de wind gedurende de 31ste fors af.
Binnen de betrouwbare termijn is het antwoord simpel.. " nee". Er is binnen nu en pakweg 10dgn geen winterweer in de dop.
na 5 januari wordt het iets frisser maar vanaf dan staat er ook nog geen winterweer in de planning...we komen gewoon ( nog) niet uit de zuid/zuidwest hoek...
Dus met de kaarten die er nu zijn is het antwoord " nee'
maar er is natuurlijk altijd een " maar' .. .de winter duurt nog officieel 2 maanden dus er kan nog heeeeeeeel veel gebeuren.. of niet... maar dat weten we op 1 maart,,,
Vele runs achter elkaar kwam het weermodel GFS als enigste met een storm op de 31e.
Inmiddels zien we dat de berekende windstoten voor vandaag en morgen in alle modellen flink zijn opgelopen.
Waar de kans op zware windstoten morgen aan de kust eerst klein was, lijkt dit nu realistisch met zelfs een redelijke kans op zware windstoten van meer dan 90 km/u!
Daarbij zal hier een windkracht 7 (hard) tot 8 (stormachtig) komen te staan.
De kans op een officiële storm (>1 uur windkracht 9) is helaas nog steeds klein.
Ook in het binnenland zal de wind flink uithalen met morgen windstoten van zo'n 65 km/u en een bijbehorende windkracht 6 (krachtig) tot 7 (hard).
Het weermodel Harmonie zit bij stormen altijd circa 1 beaufort lager dan de realiteit en dit lijkt ook voor morgen het geval.
Hieronder staan de windberekeningen van de laatste 06z run van het weermodel Arome, samen met Arpege mijn favoriete weermodel (www.wxcharts.com).
Iedereen alvast een fijne jaarwisseling gewenst.
Op naar een jaar met hopelijk veel weerspektakel!
Met vriendelijke groet,
Tieske
| Gewijzigd: 30 december 2022, 13:30 uur, door Tieske