Wat kan ik verwachten en wat kan ik doen bij een weerwaarschuwing?
Afgelopen woensdag, 19 oktober, heeft het KNMI nieuwe stappen gezet in het verbeteren van hun weerwaarschuwingen. Naast alleen het delen van een code geel, oranje of rood, gaat het KNMI nu ook uitgebreide instructies delen over 'wat te doen' bij deze waarschuwingen. Een onderdeel dat past in een groter plaatje waarin het KNMI de weerwaarschuwingen wil verbeteren.
Sinds een paar jaar is het KNMI druk bezig om de waarschuwingen te verbeteren. Het doel daarbij is om de waarschuwingen:
- Eerder uit te geven. Dit doet het KNMI al door in de verwachtingen en guidance meer informatie te geven over de 'kans op' een weerwaarschuwing.
- Gedetailleerder te maken. Het doel is om de globale waarschuwingen op provinciaal niveau: voor bijvoorbeeld provincie Gelderland of Zeeland, lokaler te maken. Denk dan aan een waarschuwing per veiligheidsregio of zelfs binnen een straal van XX km rondom jouw locatie.
- De nadruk te leggen op de impact. Een weerwaarschuwing, zoals een code oranje of rood, heeft veel invloed op de maatschappij. Denk aan het afgelasten van evenementen, de verminderde inzet van het openbaar vervoer of luchtvaart en minder verkeer op de weg. Door bij de waarschuwingen hier meer nadruk op te leggen, verwacht het KNMI meer duidelijkheid en perspectief te bieden.
- Richting geven aan het handelingsperspectief. Wat te doen bij een specifieke weercode?
- Duidelijke communicatie. Door middel van duidelijke communicatie van de weerwaarschuwing, kan er miscommunicatie e.d. voorkomen worden.
"Door preciezer advies te geven, kunnen we de impact op de samenleving zoveel mogelijk beperken en voorkomen" ~ KNMI
De verbeteringen van de weerwaarschuwingen is onderdeel van de introductie van het Early Warning Centre (EWC): een nationaal waarschuwingsadviescentrum. Het centrum, bestaande uit verschillende lagen binnen de maatschappij, werkt samen op nationaal en internationaal niveau, met marktpartijen, kennisinstellingen en medeoverheden om zo beter te kunnen handelen bij (extreme) weersituaties.
Hoe ziet het nieuwe handelingsperspectief eruit?
Het nieuwe handelingsperspectief is gemaakt voor de 9 weerextremen waar het KNMI waarschuwingen voor uitgeeft, samengevat in onderstaande afbeelding:Op de website van het KNMI is per code in detail te lezen wat je kan/moet doen (KNMI-Toolkit). Dit is onderverdeeld in drie categorieën: Mens en dier, Omgeving en Verkeer. Naast wat je kan doen, wordt er voor de weerextremen een korte uitleg over het ontstaan en de onzekerheden gegeven. Zoals hieronder voor onweer:
Voor Social Media, zoals Facebook, Instagram en Twitter, heeft het KNMI infographics gemaakt (zoals te zien is voor onweer, hieronder) waarop dezelfde informatie over 'wat je kan/moet doen' samengevat staat. Deze informatie deelt het KNMI dan gezamenlijk met de weerwaarschuwing zodat er meer bewustwording ontstaat.
Vind jij dit een goede verbetering van de weercodes?
Ik ben benieuwd wat jouw mening hierover is. Denk jij dat de weercodes/waarschuwingen hierdoor duidelijker worden? Naar mijn idee is het een goede stap voorwaarts. Alleen zijn de 'wat je kan doen' iets te ruim opgezet, waardoor het vooral aan de interpretatie van de mensen ligt. Nu lijkt het net alsof we allemaal zachter moeten gaan rijden op de snelweg als er een code geel is afgegeven, terwijl er misschien nog geen onweersbui in zicht is...Ik denk dat deze interpretatie d.m.v. goede uitlegvideo's of andere infographics + een lokalere waarschuwing verbeterd kan worden.
Bronnen: KNMI
~ James Bob
-----
Dit bericht is afkomstig van OnweerOnline LIVE, aflevering 3, van woensdag 19 oktober. De uitzending terugkijken? >> OnweerOnline LIVE S01:03