Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

19 Dec 2024 23:13:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL.

19 Dec 2024 02:23:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colquitt, GA; Mitchell, GA; Worth, GA.

19 Dec 2024 00:16:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Schley, GA; Sumter, GA.

18 Dec 2024 23:49:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Newberry, SC; Saluda, SC.

18 Dec 2024 23:12:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chattahoochee, GA; Marion, GA; Stewart, GA; Webster, GA.

18 Dec 2024 22:18:10
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
James Bob
Moderator
Woonplaats: Bennekom, Gelderland
Berichten: 77
Lid sinds: 3 jun. 2019
1 september 2022, 10:00 uur | Bericht #498535

Meteorologische herfst van start gegaan: herfstweer lijkt nog ver weg




Vandaag, 1 september 2022, is de meteorologische herfst officieel van start gegaan. De komende dagen lijken echter nazomers te worden dan echt typisch herfstweer, zoals te zien is in de pluim. Na een rustige start lijkt er in de loop van volgende week wel een omslag te komen, het neerslagsignaal neemt toe en de temperatuur neemt iets af. Ook de kans op onweer, het fenomeen dat we juist in de zomer misten, neemt dan toe.


 

Wat zijn jouw voorspellingen voor de herfst van 2022? Deel deze, en alle modelbesprekingen hier in het officiële herfstdiscussietopic!


~ James Bob
 

 

| Gewijzigd: 1 september 2022, 10:00 uur, door James Bob
The name is Bob, James Bob.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 september 2022, 10:44 uur | Bericht #498605

Astronomische herfst start in stijl met herfstweer


Bron afbeelding: OnweerOnline

De astronomische herfst welke afgelopen nacht begonnen is start in stijl met echt herfstweer. Vandaag neemt vanuit het westen namelijk de bewolking toe gevolgd door periodes met regen of lichte regen. Ook morgen zijn er periodes met regen of lichte regen en regionaal kan er dan ook weer de nodige neerslag vallen. Zondag begint nog met veel bewolking maar uiteindelijk komt vrijwel overal de zon erbij waardoor het een stuk vriendelijker weer is dan op zaterdag.

Volgende week wisselvallig
Ook volgende week verloopt erg wisselvallig. Bijna elke dag zijn er wel periodes met regen of vallen er enkele buien. Dit begint maandag gelijk al met een actieve storing die vanuit het westen over de Benelux trekt. Achter deze storing vallen maandagavond en ook op dinsdag talrijke buien. Ook na dinsdag blijft het dan wisselvallig en uiteindelijk kunnen de neerslaghoeveelheden tot en met volgende week zondag behoorlijk oplopen. Dankzij het nog warme zeewater worden de grootste neerslaghoeveelheden (opnieuw) in de kustgebieden verwacht.


Neerslaghoeveelheden in EC tot en met komende zondag. Bron afbeelding: WXCharts.com
  | Gewijzigd: 23 september 2022, 10:44 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
4 november 2022, 23:09 uur | Bericht #498649

Fronten aftellen tot de blokkade

Het aftellen is begonnen voordat een blokkerend hogedrukgebied dominant in Europa kan worden. We moeten nog 2 fronten "ondergaan" voordat het mogelijk rustiger wordt. Er zijn nog de nodige onzekerheden, maar vooral zondag lijkt vrij regenachtig te gaan worden.



#1: koudste nacht is zacht
Een verwarrende titel: laat me hem even uitleggen: de koudste nacht uit de verwachting (komende nacht) is nog steeds vrij zacht. De gemiddelde nachttemperatuur in de eerste week van november is zo'n 4-5 graden. De komende nacht is het kalm en zijn er enkele opklaringen (ook nog enkele buien!). In de opklaringen kan de temperatuur dalen naar 6-7 graden in de noordwestelijke helft. In de zuidoostelijke helft kan het kwik zakken tot 3-5 graden. In Limburg is een tijdelijke mistbank bij zonsopkomst niet uit te sluiten.



#2 Een regenachtige zondag
Op zaterdag sleept er een front over de Noordzee. Uiteindelijk zorgt een frontale golf ervoor dat dit front als een koufront zondagmiddag over zal trekken. We beginnen de dag met buien, afgewisseld met droge momenten. Vanaf 10-11 uur verdwijnen in het westen de droge momenten al uit het weerbeeld. In het oosten gaat het pas vanaf 14-15 uur voor lange tijd regenen. In de avond kan je met wat geluk weer een paar droge momenten tegenkomen.
Belangrijkste boodschap: als je naar buiten wil: ga 's ochtends op zoek naar een droog moment, want dan zijn er nog maar een paar buien. 's middags regent het lange tijd.



#3 koufrontje op dinsdag
Gelukkig zijn niet alle fronten zo actief als die van zondag. Dinsdag trekt een minder actief koufront over het land. Waarschijnlijk verloopt de dag grotendeels droog, met een koufront van west naar oost (afwisselend regen en droge momenten).



#4 De rol van de wind
De wind neemt op zaterdag in kracht toe, en houdt deze kracht voorlopig vast. Er worden voorlopig geen zware windstoten verwacht, en ook geen storm. De wind blijft in het binnenland beperkt tot 4 bft (matige wind), en aan de kust soms 6-7 bft (krachtige/harde wind). Windstoten bereiken 50 km/u in het binnenland en ruim 75 km/u aan de kust.



#5 blokkade
Er is redelijk wat overeenkomst dat er vanaf donderdag een hogedrukgebied komt. Met het centrum rond Duitsland hebben we dan ook minder wind uit het zuiden. Het blijft zeer zacht (warmer dan gemiddeld).

| Gewijzigd: 4 november 2022, 23:09 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 november 2022, 23:49 uur | Bericht #498658

Koud weekend op komst

Zoals al vermeld in de OnweerOnline-livestream gisteren, krijgt het komend weekend een licht winters tintje. We maken kans op de eerste (natte) vlokken winterse neerslag en de eerste matige vorst. Op de zondag wordt de kou verdreven, maar krijgt de koude lucht nog een kans om terug te keren?

#1: De regen van vandaag
Vandaag viel gemiddeld zo'n 15 mm regen, uitschieters naar beneden waren de 2 tot 10 mm in het zuiden, en de 25 tot maarliefst 40 (!) mm aan de Hollandse kust.


De regen had alles te maken met een lagedrukgebied dat boven de Noordzee stil is komen te liggen, hierdoor kreeg het noordwesten nog langer een slepende occlusie. Door deze langdurig slepende occlusie viel er in De Kooy (Den Helder) 39,3 mm, het is er nu vrijwel droog geworden.
Het lagedrukgebied dat je in de kaart hieronder met de kern voor de Britse kust ziet, gaat opvullen en verdwijnt in de loop van de vrijdag geheel van de weerkaarten.


Hier zie je de infrarood satellietbeelden, met daarbij de radarbeelden van 19:00 en de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk).

In Duitsland is het occlusiefront geheel tot stilstand gekomen, en door de toevoer van koude lucht regent het er nu bij 2-3°C, rond Berlijn geeft de radar al een indicatie voor natte sneeuw.


Radar geeft winterse signalen voor Noordoost-Duitsland momenteel. Vanwege bodemwarmte verwacht ik dat er rond Berlijn nu eerder natte sneeuw valt.

#2 Komst koude lucht, vrijwel geen winterse neerslag
De scandihoog zorgt er uiteindelijk voor dat het front boven Duitsland retrograad gaat bewegen (omgekeerde richting, van oost naar west). Daarbij schuift de koude lucht onder het front (wat de kansen op (natte) sneeuw vergroot), maar het front gaat grotendeels afbrokkelen en verdwijnen (uiterst kleine kans op (natte) sneeuw).

Het is momenteel 8 tot 10 graden in grote delen van het land, met een zuidenwind, in het noordoosten is het echter 6°C met een oostenwind.



Kijken we verder naar Duitsland, dan zien we een hele zone met 4 tot 6°C, tussen een windsprong (gestreepte lijn) en de occlusie. Pas aan de oostkant van de occlusie wordt echt koudere lucht aangevoerd en is het 0 tot 3°C (en daalt momenteel nog).



De grens met koudere lucht komt dus onze kant op, en vanaf het middaguur (12:00) vrijdag zal de temperatuur vanuit het noordoosten gaan dalen van 5°C naar 0°C middernacht (0:00). 

Vrijdagavond trekken de flarden van het afbrokkelende occlusiefront over het noordoosten heen, in de vorm van een paar lichte buitjes waaruit mogelijk wat natte sneeuw kan vallen, vooral in Drente & Twente.



Ik moet nog even noemen dat ICON de koude lucht ook laat botsen met het nieuwe occlusiefront. Hierdoor zou er in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend ook nog kans kunnen zijn op natte sneeuw boven Midden- en Zuid-Nederland. Maar ICON staat hier volledig alleen in, dus ik heb het plaatje lekker klein gemaakt. Ik ga er niet vanuit, maar ik wil het toch even genoemd hebben voor de volledigheid. Andere modellen laten het in de nacht naar zaterdag gewoon regenen, zaterdagochtend (als de kou in het zuiden aankomt) is het gewoon alweer droog. Geen overlap dus.


Andere modellen tonen dit signaal voor natte sneeuw voor regio Midden en Zuid dus niet of amper! Alleen ICON-D2 en ICON-EU tonen dit.

Koude maar zonnige zaterdag :@
Ondanks het gevaar van lage bewolking (momenteel namelijk onder het scandihoog veel lage bewolking), laten de modellen het hier zaterdag opklaren. Enkel in het zuiden blijft het waarschijnlijk bewolkt. 


De bewolking van het occlusiefront hangt zaterdag waarschijnlijk nog boven Vlaanderen en Zuid-Nederland. De precieze locatie van het front en daarmee de bewolking is nog onzeker. Door de zon kan het in Midden- en Noord-Nederland waarschijnlijk warmer worden dan Harmonie berekend. Mogelijk wordt het zaterdag nog 3-4°C (tot 2 graden warmer dan Harmonie laat zien).

De nacht naar zondag verloopt in grote delen van het land koud, met mogelijk net -5°C in het oosten. Vanuit het zuidwesten loopt de temperatuur 's nachts al op door nadering van een front met regen en bewolking. Als dat zondag maar goed gaat in combinatie met kou aan de grond door een koude nacht.



#3 Winterse neerslag bij aanval zachte lucht?
Zondag nadert er vanuit het westen een nieuw occlusiefront met actieve neerslag. Hierbij loopt de temperatuur langzaam op, maar op het randje van het front kan het tijdens het vallen van de eerste druppels nog net vriezen. Hierbij is het zondagochtend lokaal kans op ijzel. We zitten nog op de lange termijn voor deze details, er is nog onzekerheid!
  • Het zou gaan om lichte neerslag
  • Het duurt kort, de temperatuur komt na de eerste druppels snel boven 0°C
  • Het is in de huidige modellen nog zeer plaatselijk.




Noordoost Nederland
In het noordoosten is de lucht op 850 hPa (1.5 km) nog wel onder nul, hierdoor smelten de sneeuwvlokken hier mogelijk niet onderweg. Er zou daardoor zondag in het noorden ook wat neerslag als (natte) sneeuw de grond kunnen bereiken. Het duurt nog 3 dagen, dus er kan nog wat veranderen. Er is een kleine kans op (natte) sneeuw, sommige modellen laten dit zien. Ensembles schatten de kans momenteel 5% tot 40% voor het noordoosten.


Arpege geeft een genuanceerd beeld (met de huidige onzekerheden). EC en GFS oper laten enige sneeuwval zien boven Friesland en Groningen. In de ensembles is echter nog veel spreiding.


Een sneeuwsignaal, wat momenteel in 40% van de EC-leden te zien is. Door de koude nacht naar zondag speelt bodemwarmte een kleinere rol.

Lange termijn: koude lucht blijft in de buurt, maar wordt uiteindelijk definitief verdreven
Zondag stroomt zachtere lucht binnen, en stijgt de temperatuur naar 4 tot 8°C. De koude lucht blijft echter aanwezig in Denemarken, en daardoor is een verrassing waarbij koude lucht maandag dichtbij Noord-Nederland blijft, niet uit te sluiten. Woensdag is de zachte lucht uiteindelijk onverbiddelijk en gaat het kwik naar 6 tot 10°C.

Koude lucht ligt maandag mogelijk nog boven Denemarken. Er is maar een kleine verschuiving nodig om de koude lucht net boven Noord-Nederland te krijgen.


De kans op een verlenging naar maandag is zeer klein in Midden-Nederland.



Vrijdag een knipoog van de zon, Zaterdag grote kans op zon, maar de dagen daarna vaak bewolkt. | Gewijzigd: 18 november 2022, 00:02 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
18 november 2022, 13:38 uur | Bericht #498659

Inval vorst begonnen

Het eerste flitswintertje staat op het punt te beginnen. Nieuw Beerta staat op 3,4°C. De komende 11 uur daalt de temperatuur daar tot het vriespunt (wordt rond 00:00 bereikt).  In het midden en zuidoosten prikt het zonnetje er juist doorheen, waardoor de temperatuur daar 10-11 graden is. Grote tegenstellingen!



In deze animatie zie je mooi hoe Noord-Duitsland de afgelopen 24 uur al afkoelde.



De koude lucht verovert uiteindelijk heel Nederland, Vlaanderen valt op de grens. Eind komende nacht bereikt de koude lucht Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen, op zaterdagochtend daalt ook in Vlaanderen de temperatuur van 7 tot 10°C naar 2 tot 4°C



Het oude front brokkelt momenteel snel af. De afgelopen ochtend viel er in Noord- en Oost-Duitsland lokaal een poederlaagje sneeuw (minimale hoeveelheid) die alleen op auto's, gras en ruiten kort bleef liggen. Het stelt weinig voor. Omdat het front nog verder af gaat nemen zal het ook in Nederland weinig voorstellen.



In het Zuidwesten van Nederland gaat de buiigheid toenemen gedurende de middag. De buien gaan zich verder verspreiden naar Vlaanderen en het gehele zuiden van Nederland. Daar kan het dus de komende uren regelmatig gaan regenen. In het noordoosten ook een paar buitjes, die nemen in betekenis af.

Vanavond ligt er dan een regenzone over het westen en zuiden, deze zone trekt in de loop van de nacht weg via Vlaanderen. In Drente of Groningen kan een vlok natte sneeuw vallen, het stelt weinig voor. Aan het einde van de nacht vriest het in Noord- en Oost-Nederland.



Zaterdag is het zonnig (met uitzondering van bewolkt Vlaanderen, Zuid-Limburg en vlakbij de Nederlands-Belgische grens). In de zon kan de temperatuur stijjgen tot 3-4°C. Als de zon onder gaat daalt de temperatuur snel, het koelt fors af. In Oost-Nederland kan de eerste matige vorst gemeten worden.

In Groningen kunnen kleine buien vanaf de Noordzee afkoeling tegenhouden, mogelijk valt er daar wel lokaal wat winterse neerslag. Vanuit het zuidwesten nadert aan het einde van de nacht alweer bewolking.



Bij de binnenkomst van zachte lucht zondag is er een kleine kans op ijzel, de kans op wat sneeuw in Noord- of Oost-Nederland is gestegen in de laatste runs. Hoeveelheden zijn beperkt, maar een kort sneeuwdek van circa 1 cm is mogelijk. De vorst van de nacht naar zondag houdt het bodemwarmteprobleem tegen.


Het ensemble van Arpege-Arome laat 20-30% kans op een kort en dun sneeuwdekje zien, vooral voor Drente-Groningen-Twente.

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tieske
Lid
Woonplaats: Bavel (Breda) / Kamer in Arnhem
Berichten: 313
Lid sinds: 30 jun. 2015
19 november 2022, 11:02 uur | Bericht #498660
CAD's in aantocht?

De weermodellen tonen steeds meer zogenaamde Cold Air Developments (CAD's) voor morgen!
Dit zijn mini lagedrukgebiedjes die zich in koude lucht ontwikkelen.
Indien zo'n CAD zich goed ontwikkeld en over de Benelux trekt, kan dit zeer plaatselijk tot een storm leiden.
Zo wordt er in Arome een zware storm (10 beaufort) met windstoten tot wel 120 km/u aan de Belgische kust berekend!
CAD's brengen een groot gevaar met zich mee doordat ze moeilijk te voorspellen zijn en plotseling stevig op kunnen treden.
Vandaar wil ik u waarschuwen en adviseren de weerkaarten en waarnemingen in de gaten te houden indien u op pad gaat.

Met vriendelijke groet,
Tieske

| Gewijzigd: 19 november 2022, 11:11 uur, door Tieske
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
19 november 2022, 19:22 uur | Bericht #498661

Een validatie van Harmonie


Even checken hoe het model Harmonie op de werkelijkheid zit:

Bewolking - vergeleken met runs van gisteren
Het is duidelijk dat de bewolking noordelijker is blijven hangen dan gisteren door Harmonie berekend werd. De bewolkingsgrens lag in de verwachtingen gisteren over het uiterste zuiden van NL. In Vlaanderen werd gisteren ook al bewolking verwacht. Het gebied met bewolking ligt echter noordelijker dan verwacht. 

De bewolkingsgrens volgt nu de grote rivieren & de zuidelijke Randstad. De Harmonierun van gisteren (09z) is te zien met de rode kleuren. De observaties van wolkenhoogte zijn gegeven per station. 1 voet = 0.3 meter, 1000 voet is 300 meter.

Temperatuur - 18:00 vandaag
Momenteel daalt de temperatuur snel waar het helder is. Soms onderschatten modellen nachtelijke afkoeling iets, zo is te zien dat sommige stations sneller afkoelen dan hun omgeving (en logischerwijs ook sneller dan Harmonie berekend). We liggen daarmee op koers voor de eerste matige vorst vannacht. Morgenochtend wordt het al vroeg minder koud door de binnenkomst van nieuwe bewolking.

Onder de bewolking is het soms misschien 0,5 tot 1 graad warmer dan verwacht.



Verwachting - trog Groningen
Vannacht trekt er een trog over de Noordzee, deze ligt nu boven Noord-Duitsland/Denemarken. De buien van deze trog kunnen net de Groningse kust aandoen, maar ze zullen snel oplossen zodra ze de zee verlaten. Zeer plaatselijke winterse neerslag is daarmee mogelijk, omdat de neerslagintensiteit laag ligt zal het amper impact hebben.

Occlusiefront morgen
Het occlusiefront dat morgenochtend en vooral morgenmiddag over Nederland trekt ligt nu boven de Britse Eilanden. Dit occlusiefront kan morgen misschien in een smalle zone (meest waarschijnlijk Drente of Overijssel) voor even wat sneeuwval zorgen. Sneeuwdek zal beperkt blijven tot circa 1 cm. De eerste vlokken zullen voor die regio wel leuk zijn!


Het hoogtelaag boven Polen bereikt ons niet. Het front van vorige nacht stelt weinig voor, behalve een zone met wolken.

Gezien de termijn zijn er ook nog verschuivingen in het sneeuwgebied mogelijk, tweederangs kanshebbers zijn Gelderland, Flevoland, Friesland, Groningen. De kans op sneeuw is voor deze provincies vooralsnog aanzienlijk kleiner. Ook kan de neerslag sneller afbrokkelen, waardoor de waarnemingen van winterse neerslag wel mee kunnen vallen. | Gewijzigd: 19 november 2022, 19:23 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 395
Lid sinds: 31 mei. 2018
19 november 2022, 21:37 uur | Bericht #498662

Eerste regionale matige vorst van het winterhalfjaar een feit: -5,1 in Eelde.


Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 395
Lid sinds: 31 mei. 2018
20 november 2022, 08:25 uur | Bericht #498664

Koudste novembernacht in 24 jaar: -8,8 in Enschede


Het is nu ook de koudste novembernacht van de 21ste eeuw. Hiervoor was 29 november 2016 de koudste novembernacht van de eeuw, met temperaturen van -8,5 in Eelde. In een tussenmeting tussen 7:50 en 8:00 werd er volgens Weerplaza een temperatuur gemeten van maar liefst -8,8 graden. Hiermee is het nu ook al kouder dan in de gehele winter van 2021-2022, waarbij er een temperatuur van -8,6 werd gemeten op Tweede Kerstdag. In De Bilt is er ook sprake van de eerste officiële matige vorst van het winterhalfjaar met minima van -7,0. 

Aan de grond was het nog een stuk kouder met regionaal strenge vorst op 10 cm hoogte, in Enschede werd er-11,0 genoteerd en in Hupsel -10,3. 29 november 2016 was nog een stuk kouder aan de grond met -12,3 graden.
 

Minimum-temperatuur 2022:




 

Minimum-temperatuur 1998:

 

 

| Gewijzigd: 20 november 2022, 08:26 uur, door Novi
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 november 2022, 17:38 uur | Bericht #498665

Spannende situatie voor Overijssel & Drenthe


De modellen sturen nu aan op een smalle strook van circa 35 km breed waarin er (natte) sneeuw kan vallen, met mogelijk komende nacht een tijdelijk dun sneeuwdek.

Een sinterklaasfront
Momenteel zien we op de radar een mooie krul, in de vorm van de staf van sinterklaas (dank Tatanka ;P). Dit komt door een secundair lagedrukgebiedje in het front (geen CAD). Dit front trekt de komende uren nog iets verder naar het noordoosten, en komt dan boven Overijssel-Gelderland stil te liggen.


Radarbeeld 16:00

Kans op (natte) sneeuw: Overijssel & Drenthe
De verschillen tussen de modellen zijn momenteel vrij klein, maar omdat het om een smalle strook met sneeuw zal gaan, maken die verschuivingen het verschil tussen geen sneeuwdek en wél een sneeuwdek. Lig je te zuidelijk? Dan valt er geen sneeuw, want daar ligt de vorstgrens maarliefst op 700-800 meter hoogte. Die luchtlaag is te dik, de sneeuw is dan al lang tot regen gesmolten wanneer het de grond bereikt.

Arome ligt met het hele Arome-ensemble vrij noordelijk, op de lijn Sneek-Coevorden. Rond 18:00-19:00 gaat de neerslag in Zuidwest-Friesland, de kop van Overijssel en zuidelijk Drente over in (natte) sneeuw. Er valt circa 1 cm, dit sneeuwdek smelt maandagochtend weg.


ICON-D2 ligt iets zuidelijker, op de lijn Emmeloord - Almelo. Rond 18:00 - 19:00 gaat de neerslag in Overijssel en de Noordoostpolder over in (natte) sneeuw. Er valt 1-2 cm sneeuw, dit sneeuwdek smelt maandagochtend weg.


Harmonie volgt ICON-D2 in locatie. Qua timing loopt Harmonie gelijk, tussen 18:00 en 19:00 valt er in een dunne strook (natte) sneeuw. Het wordt voor het einde van de avond alweer droog, het laatst in Twente. De hoeveelheid sneeuw is in Harmonie een fractie hoger, circa 1-3 cm.



Conclusie
Er kan in een dunne strook in Overijssel/Drenthe tussen 18:00 en 00:00 natte sneeuw en later ook sneeuw vallen. Er ontstaat mogelijk een tijdelijk sneeuwdek van 1-3 cm.



Temperaturen nu:
Afbeelding wordt automatisch ververst!

De temperatuur zal in het zuiden weinig veranderen. De temperatuur van stations Stavoren - Marknesse en Hoogeveen wordt belangrijk. Daar zal de temperatuur in de neerslag waarschijnlijk tot rond het vriespunt zakken waardoor natte sneeuw overgaat in drogere sneeuw.

Tweede helft nacht droog en met nachtvorst
Nadat de neerslag rond 00:00 het land via het oosten verlaat, zijn er enkel nog een paar buien boven het westen, zuidwesten en zuiden. in het oosten en noordoosten zijn er opklaringen en kan er weer nachtvorst voorkomen. Er kan ook plaatselijk mist ontstaan (de mist lost maandag weer op).

Als het opklaart kan er in het oosten en noorden nog een nacht lichte vorst bijgeschreven worden.

Morgen zacht in het zuiden, koud in het noorden
Morgen wordt het in de hele zuidelijke helft vrij zacht met 8°C. In het noorden is er nog een frisse dag met 2°C. In de nacht naar dinsdag stijgt de temperatuur overal geleidelijk, in combinatie met wat regen.

  | Gewijzigd: 20 november 2022, 18:12 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
23 november 2022, 00:15 uur | Bericht #498670

Lange termijn: mogelijk iets kouder?

Vallen de blokkades op de juiste plaats?

EC- pluimen

De zuid(westen)winden blijven de komende week zachte lucht aanvoeren. Vanaf 30 november gaat zo'n 60 tot 80% van de leden over naar een wind uit continentale richting. Hierbij kan er mogelijk wat koudere lucht aangevoerd worden.


We zien zondag en maandag de eerste grote spreiding, dit heeft te maken met onzekerheid over de timing van een front. Wanneer december start komen er meer koude opties bij, maar het blijft nog onbetwist, er zijn immers ook nog zachte opties.


Qua neerslag zien we heel duidelijk een front woensdagmiddag, donderdagavond, en een onzeker front op zondag/maandag. Zaterdag en donderdag lijken de beste (droge) dagen te worden. Eind november/begin december zien we geen duidelijke neerslagpieken meer, komen er dan nog fronten?


Qua sneeuwval: geen sneeuwvalkansen in de verwachtingen. Aangezien de koude opties in december mogelijk ook wat droog zijn, levert dit nog erg weinig leden met sneeuwval op.


De komende dagen wisselvallig met duidelijke regenachtige momenten, en opklaringen tussen de fronten. Zondag en maandag duidelijk bewolkt. De lange termijn laat nog geen toename zon zien, ondanks signalen voor hogedruk en blokkades.

Weermodel GFS - pluimen


In deze grafiek zien we duidelijk dat eind november de luchtdruk fors gaat stijgen, met een dal rond 27/28 november (onzeker front zondag/maandag). Daarna blijft de luchtdruk hoog, wat logisch is gezien het signaal voor blokkades.


Meerdere fronten de komende dagen, maar duidelijk minder neerslag zodra december begint.


Voorlopig vrijwel geen vorst op de pluim, de vorst komt pas op de lange termijn in beeld.

EC - cluster scenario's
Hierbij zijn de leden van de modellen opgedeeld in groepen van gelijke luchtstromingen.


EC zegt heel duidelijk dat er tussen 26 november en 5 december een blokkade kan ontstaan rond Europa. Dit kan echter zowel koude lucht als zachte lucht onze kant opsturen. In de periode daarna is er een lichte voorkeur voor een rug over de Atlantische oceaan, maar dat is nog koffiedik kijken.


In EC gaat het grootste cluster in het ensemble voor een blokkade buiten ons bereik. Hierdoor draait de wind weer naar het westen en wordt het vrij zacht. Er zijn ook 2 clusters die samen de grootste zijn, welke beiden voor oostenwinden gaan. Het wordt daarbij wel maar zeer langzaam wat kouder.


In GFS zijn de vrij zachte leden in de meerderheid, maar ook hier zien we een spannende tweedeling die we ook in EC zagen.


Hier zien we een dendogram, waarin de X1 de leden zijn (in dit geval lid 1). Hier zijn meerdere zaken zoals temperatuur, luchtdruk etc.. meegenomen om te bepalen welke leden op elkaar lijken, en welke niet. Zie het als een familiestamboom, cluster 1 en cluster 2 lijken het minste op elkaar, terwijl cluster 1 en 4 juist vrij veel op elkaar lijken. Dit kan je ook zien als je naar de afbeelding hiervoor kijkt.

  | Gewijzigd: 23 november 2022, 00:31 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
DieuGi
Lid
Woonplaats: Breda
Berichten: 183
Lid sinds: 2 feb. 2012
25 november 2022, 13:53 uur | Bericht #498672
Russisch Beertje in de maak?

Nu december nadert en er zulke kaarten continue gepresenteerd worden, begint het toch wel een beetje te kriebelen. Zou het dan toch een keer gaan lukken om de kaarten goed te krijgen voor een ouderwets wintertje? Het is nu in ieder geval al interessant genoeg om te volgen......:D

Woonplaats: Gouda
Berichten: 976
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 november 2022, 11:02 uur | Bericht #498674
Die lagedruk gebied baart mij zorgen, maar t is jaren geleden dat er zo in t begin zulk mooie kaarten waren.
Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2156
Lid sinds: 16 jan. 2010
28 november 2022, 20:12 uur | Bericht #498676
Staat een hele mooie verwachting bij wetteronline.de..
ik word er wel blij van als winterliefhebber

https://www.wetteronline.de/wetterticker/auf-frost-folgt-wohl-schnee--43e75475-5445-4b3f-ba95-902af3d65b0e

 
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
29 november 2022, 04:13 uur | Bericht #498677
Er gaat één oog open. Het ensemble van GFS begint er stilaan toch wel winters uit te zien. Leuk zo aan het begin van het seizoen. Hieronder het ensemble voor midden Nederland van GFS18Z. Let niet op de hoogte (197m), dat klopt niet. 

| Gewijzigd: 29 november 2022, 06:40 uur, door Stefanv
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 311 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 311, lezen 3 mensen het topic " Lente discussietopic 2021".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden