OnweerOnline weerkaarten en waarnemingen: jouw waarnemingen op de kaart!
Zoals misschien al een aantal forumleden hebben gezien, ben ik de laatste tijd bezig om verschillende weerkaarten te ontwikkelen voor OnweerOnline. Ik maak deze kaarten met name om als eerste te gebruiken voor de sociale media en berichtgeving voor op het forum. Uiteindelijk wil ik de kaarten toegankelijk maken voor iedereen die dat wil.
Met de kaarten hoop ik dat de (soms) gecompliceerde data van de weermodellen, toegankelijk en inzichtelijk worden voor iedereen.
Mijn interesse
Met mijn studie, de master Earth & Environment, met de specialisatie Meteorology & Air Quality aan de Wageningen Universiteit, ben ik vaak bezig met meteorologische data. Van het maken (meten of modelleren) tot aan het inlezen en visualiseren, van alles komt erbij kijken. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om hiermee in mijn vrije tijd mee bezig te zijn.Het maken van de kaarten doe ik met name in de programmeertaal Python. Veel van deze programmeertaal ken ik al, maar ik leer ook elke keer bij. Daarom doe ik het ontwikkelen van de kaarten ook in stappen.
Weerkaarten Nederland
Momenteel ben ik bezig om de data voor Nederland in te lezen en visualiseren. Het gaat hier met name om data van het HARMONIE-AROME model (2,5×2,5km) van het KNMI. Via het KNMI is het mogelijk om op aanvraag (vanwege het feit dat de data ‘open source’ is) automatisch de meest recente data te ontvangen. Hierdoor kan ik de meest recente modelrun gebruiken om tot 48 uur vooruit, met tijdstappen van 1 uur, kaarten te maken.In het HARMONIE-AROME model zitten ruim 45 variabelen (van 2m-temperatuur tot grenslaaghoogte) in het eerste datapakket voor alleen Nederland. In een Noordwest-Europees gericht datapakket van het model, zijn nog eens meer variabelen beschikbaar. Veel van de variabelen, zoals temperatuur en windsnelheid/-stoten, zijn ook nog eens beschikbaar per hoogte niveau (hPa) in de atmosfeer. Kortom, een groot scala aan variabelen die allemaal inzichtelijk zijn en iets kunnen vertellen over bijvoorbeeld het scenario voor het vormen van convectieve (onweers)buien of wanneer die neerslagzone precies Nederland bereikt.
Figuur 1 laat een aantal voorbeelden van de kaarten zien die ik tot nu heb ontwikkeld. Stapsgewijs hoop ik van meer van de variabelen kaarten te maken. Het is met name nu het passend maken per variabele, om zo het proces van het kaarten maken te herhalen voor de eerste kaarten.
Figuur 1: weerkaarten HARMONIE model.
Naast weerkaarten ben ik ook bezig om een meteogram ofwel pluim te visualiseren. Momenteel werkt deze nog door het inlezen van de CSV’s (comma-separated values tekstbestanden) van de KNMI-expert pluim (ECWMF-model data). Voorbeelden hiervan zijn weergegeven in figuur 2. Uiteindelijk wil ik vanuit een weermodel (zoals HARMONIE), op coördinaten (latitude en longitude) een meteogram/pluim realiseren. Zo kan het weer per locatie per uur (tot aan 48 uur vooruit) bekeken worden.
Figuur 2: weerpluimen KNMI.
Weerwaarnemingen: jouw waarnemingen op de kaart!
Naast weerkaarten om het weer te voorspellen, wil ik ook weerwaarnemingen inzichtelijk maken. Wat is daarbij leuker om de leden van OnweerOnline daarin te betrekken!Om dat mogelijk te maken maak ik gebruik van het Weather Underground (WUNDERGROUND) netwerk. Daarbij is het mogelijk om Personal Weather Stations (PWS) van weeramateurs in te lezen. Zo ook mijn eigen weerstations.
Gezamenlijk met de OnweerOnline weeramateurs op het WUNDERGROUND-netwerk, hoop ik de weerwaarnemingen op de kaart te laten zien. Op die manier zijn de observaties ook ons eigen! De waarnemingen zal ik dan combineren met de waarnemingen van officiële KNMI-stations, om de afwijkingen inzichtelijk te krijgen.
Om de kaart te realiseren, heb ik alleen het weerstation ID (bijvoorbeeld IVOORT21) nodig, samen met de provincie waarin deze staat (bijvoorbeeld Gelderland) (figuur 3). Op die manier kan ik de waarneming goed op de kaart plaatsen. Deze info kun je delen door een reactie te plaatsen op dit forumtopic!
Figuur 3: jouw weerwaarnemingen op de kaart!
Uiteindelijk hoop ik de weerwaarnemingen die via de site doorgegeven worden (onderaan de homepage) hier ook aan te koppelen. Echter is dat pas mogelijk wanneer deze module in de site zelf wordt aangepast.
De volgende stappen: eventuele hulp en het zelf ook leren?
Zoals al te lezen is, is het verre van af. Er zijn een tal van openstaande projecten en dingen die gedaan kunnen worden, waarvan een deel is samengevat in figuur 4. Naast de eerder benoemde dingen, zoals het afronden van de HARMONIE kaarten en observaties, is het ook mogelijk om radar data en klimatologische data van het KNMI in te lezen en te analyseren. Daarnaast zijn er ook andere weermodellen die publiekelijk toegankelijk zijn.Figuur 4: to do + hulp?
Uiteindelijk is het ook belangrijk dat de kaarten voor iedereen toegankelijk worden. Via de OnweerOnline-website, een eigen website of een mobiele (apple/android) applicatie.
Ik heb jammer genoeg voor het maken van de websites/apps geen ervaring. Ook ik leer bij elke stap van het maken van de kaarten weer iets nieuws. Dit betekent dat het ontwikkelen van de kaarten langzaam in stapjes gaat.
Mocht je het leuk vinden om te helpen bij het ontwikkelen van de kaarten, dan is je hulp van harte welkom! Samen kunnen we het misschien makkelijker en sneller ontwikkelen. Ook als je een idee hebt om de kaarten toegankelijk te maken voor iedereen via een website of mobiele applicatie, dan verneem ik het graag.
Als je wel wil helpen, maar niet precies weet hoe, dan wil ik je graag helpen om door middel van Excel, dan wel python, kennis te maken met de weerdata.
Via dit forumtopic zal ik zo nu en dan eens wat updates van de kaarten plaatsen. In de tussentijd zullen jullie de kaarten vast en zeker vinden in de verschillende forumposts of op sociale media.
~ James Bob
| Gewijzigd: 8 augustus 2022, 21:23 uur, door James Bob