Vulkaan in zuidwesten van IJsland barst opnieuw uit
In het zuidwesten van IJsland is de vulkaan Fagradalsfjall opnieuw uitgebarsten. Op beelden van het IJslands meteorologisch instituut is te zien dat er lava uit een kleine opening van de vulkaan stroomt. De uitbarsting komt niet onverwacht: de afgelopen dagen werden er steeds kleine aardschokken waargenomen rondom de Fagradalsfjall. De vulkaan ligt op ongeveer 32 kilometer van hoofdstad Reykjavik en niet ver van de nationale luchthaven, Keflavik Airport. Of de uitbarsting gevolgen heeft voor de omgeving, is nog onduidelijk. (Bron: https://nos.nl/artikel/2439301-vulkaan-in-zuidwesten-van-ijsland-barst-opnieuw-uit)
Uitbarsting ook nu weer live te volgen
| Gewijzigd: 4 augustus 2022, 13:55 uur, door James Bob
Meer beelden
Amazing video of the new #VolcanicEruption in #iceland #fagradalsfjall #meradalir #volcano @samgerrits @SpaceToday1 @chematierra
— SatWorld (@or_bit_eye) August 3, 2022
@EUinICELAND @StormHour @buzzfeedstorm
@BBCAmos @ai6yrham @afreedma @jessphoenix2018pic.twitter.com/P3LHrxKQQ2
A volcano erupted in #Iceland on Wednesday. The eruption was around 40 kilometres from #Reykjavik, near the site of the #Fagradalsfjall volcano in southwestern Iceland. #icelandvolcano #icelanderuption pic.twitter.com/zMBC98iYfu
— The World Reviews (@tworldreviews) August 4, 2022
I’ve heard someone decided to wake up again 🥳🌋👀 #NFTCommunity #volcano #VolcanicEruption #Iceland #nature #nftphotography pic.twitter.com/vmnZ7XIouD
— Leonardo Papèra || leonardopapera.eth (@Leo_Papera) August 4, 2022
#VolcanicEruption What an experience seeing the volcano as we descended into Reykjavik just now! @Shimi_Goodman pic.twitter.com/nAu0XR1451
— Chris Hamilton - Tiano (@topherham) August 3, 2022
Op 30 juli 2022 begon een zwerm aardbevingen iets ten noordoosten van de Geldingadalir vulkaan. De aardbevingen waren eerst op 7 km diepte, maar de aardbevingen kwamen daarna steeds dichterbij. Oorzaak van de aardbevingen was een scheur waardoor magma zijn weg omhoog duwde. Zo'n scheur gevuld met magma heet een "magmadijk".
Uitbarstingen op dit IJslandse schiereiland komen vaak voor in clusters, nadat er honderden jaren geen uitbarstingen waren, is het mogelijk dat we nu binnen tientallen tot honderden jaren enkele uitbarstingen op rij zien.
GeologyHub: www.youtube.com/watch?v=fcFgbid8d9A
Reykjavík Grapevine: www.youtube.com/watch?v=VKsxHvEntYk
3 augustus 2022: spleetvulkaan is een feit
Op 3 augustus kwam deze scheur of "magmadijk" aan de oppervlakte, dit was sneller dan verwacht. Er stonden webcams opgesteld in het gebied, dus daardoor werd het snel bekend dat er een nieuwe uitbarsting was. De scheur was in het begin 100 tot 200 meter lang.
De toevoer van magma in deze uitbarsting was in het begin veel hoger dan die van Geldingadalir. In Geldingadalir stroomde er in het begin 5,0 m3/s uit, gemiddeld over die hele uitbarsting stroomde er 9,3 m3/s uit.
Deze uitbarsting is veel groter begonnen, met een uitstroom van 32,0 m3/s. Hierdoor verlopen alle processen bij deze uitbarsting wat sneller dan voorheen.
Spleeteruptie gaat over in sintelkegel
We zien dat deze uitbarsting hetzelfde patroon volgt als de Geldingadalur uitbarsting. Een spleeteruptie (fissure eruption) gaat langzaam over in één centrale sintelkegel (cinder cone of spatter cone). De hoeveelheid magma wordt dan wel door een kleiner gat geperst, waardoor de lava fonteinen hoger worden.De uitbarsting produceert vrijwel geen as en is niet explosief (VEI 0).
Lavastroom drastisch afgenomen: verrassing op komst of einde uitbarsting?
Nadat de uitstroom langzaam afgenomen was van 32 m3/s in het begin tot 15 m3/s, zien we nu een afname naar amper 4 m3/s. Deze afname komt vrij onverwacht, en kan verschillende oorzaken hebben.- Magma beweegt door een nieuwe spleet.
Magma zoekt altijd de makkelijkste weg naar boven. Als er een makkelijkere route is, dan zal de magma de oude route verlaten en een nieuwe weg naar het oppervlak nemen. Het kan zo zijn dat magma nu steeds minder door de oude opening stroomt, en er steeds meer magma ondergronds naar een nieuwe spleet beweegt. Hierdoor zou er een spleetuitbarsting kunnen ontstaan op enkele honderden meters afstand van de huidige sintelkegel. - De uitbarsting nadert het einde.
Om zichzelf in stand te houden is er een minimale doorstroming van magma nodig. Als er te weinig stroming van magma is, dan zal de magma gaan stagneren en stollen. Dit vormt dan een prop in de opening, wat het einde van de uitbarsting zou betekenen.
Wil je meer zien? Hier is een Vulcanocast van Reykjavík Grapevine die ik heb overgeslagen: https://www.youtube.com/watch?v=kI91luXjWko&ab_channel=TheReykjav%C3%ADkGrapevine. Ook GeologyHub heeft talloze leerzame fragmenten opgenomen rond de vulkaan: https://www.youtube.com/c/GeologyHub.
Lava Map Update from Iceland: Lava flows have worked their way through #Meradalir east heading to the exit from the valley as this update from 15 August 2022 shows. High-resolution version & more info at https://t.co/oJIRU72rlS #volcano #iceland #icelanderuption #icelandvolcano pic.twitter.com/LFI4M5ikHf
— Benjamin Hennig (@geoviews) August 17, 2022
Geen lava meer zichtbaar, officieel einde uitbarsting kwestie van tijd
Na 17,5 dag is de uitbarsting van Meradalir (Fagradalsfjall) waarschijnlijk voorbij. De lava kan het oppervlak nu niet meer bereiken. Een officieel einde wordt vastgesteld wanneer er na een maand geen nieuwe activiteit is geweest, dit doet men voor de zekerheid. Vaak kan je een officieel einde al van tevoren aan zien komen. Waarschijnlijk wordt 21 augustus dus het officiële einde van de uitbarsting die op 3 augustus begon.Dit was de 2de keer dat een bel magma het oppervlak bereikte. Het is mogelijk dat er in het komende jaar nog nieuwe bellen magma gaan proberen het oppervlak te bereiken in dit deel van IJsland. Momenteel heeft de uitbarsting een flinke laag nieuw basaltgesteente toegevoegd. Je zult er nu nog een stomende zwarte steenmassa aantreffen, waar de rook nog opstijgt van de afkoelende lava.