Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

26 Jan 2025 08:26:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

25 Jan 2025 15:15:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

25 Jan 2025 15:15:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

25 Jan 2025 15:15:20
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
James Bob
Moderator
Woonplaats: Bennekom, Gelderland
Berichten: 77
Lid sinds: 3 jun. 2019
1 augustus 2022, 15:02 uur | Bericht #498454

Onderzoekers vinden relatie tussen raketlanceringen en het voorkomen van lichtende nachtwolken


Foto van Lichtende Nachtwolken, bron: OnweerOnline
 

Lichtende nachtwolken?

Lichtende nachtwolken, ofwel Noctilucent clouds, in de wetenschap aangeduid als Polar Mesospheric Clouds (PMC) bestaan uit water en ijsdeeltjes die zich in de zomerperiode in de mesosfeer op een hoogte van 83 km vormen. Op deze hoogte kan het maar liefst 150 Kelvin = -123.15 graden Celsius worden. De PMC's zijn vanuit Nederland, kijkend naar het noorden en tijdens heldere nachten goed te zien.

De laatste tijd wordt er veel onderzoek gedaan naar PMC's, mede omdat de wolken erg gevoelig blijken te zijn voor kleine wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid.
 

Eerder onderzoek

Eerder onderzoek tijdens de lanceringen van de Space Shuttles (tussen 5 jan. 1972 – 31 aug. 2011) toonde aan dat waterdamp dat vrijkwam in de thermosfeer (de enerhoogste laag in de atmosfeer), getransporteerd kon worden naar de Zuid- of Noordpool om daar, ruim een week later in de mesosfeer (één luchtlaag onder de thermosfeer, zie figuur 1), een toename in PMC's te veroorzaken.


Figuur 1: luchtlagen in de atmosfeer - Bron: Buienradar.
 

Nieuw onderzoek

In 2007 is NASA de Aeronomy of Ice in the Mesosphere (AIM) missie gestart met als doel om de vorming en de verandering van PMC's te bestuderen. Door gebruik te maken van een nieuw algorithme, kunnen de felste lichtende nachtwolken gemeten worden. In de nieuwe studie, heeft een Amerikaans onderzoeksteam, onder leiding van onderzoeker Michael H. Stevens, data van deze missie van 2007 tot nu onderzocht. Het voorkomen van de PMC's werd daarbij vergeleken met de windsnelheden met hoogte en de tijd van lancering van de raketten.
 

Wind voert pluim met waterdamp richting de polen

Door het traceren van de uitlaatgassen van verschillende raketten en het voorkomen van de PMC's konden, met behulp van het alogrithme, relaties gevonden worden. Zo werd er bijvoorbeeld gekeken naar de lancering van de Space-X Falcon 9 raket, die op 12 juni 2019 werd gelanceerd. In figuur 2, geven de zwarte lijnen de 'lanceerpluim' (uitlaatgassen + waterdamp van de raket) aan. De rode vlekken zijn de gemeten lichtende nachtwolken.

Figuur 2: lancering van de Space-X Falcon 9 raket, die op 12 juni 2019 werd gelanceerd in combinatie met het voorkomen van lichtende nachtwolken.
 

Conclusie

Het onderzoek concludeerde dat waterdamp uit de uitlaat van raketten gelanceerd in, bijvoorbeeld Amerika, significant bij konden dragen aan de vorming van PMC's boven de Zuid- en Noordpool. De wind op grote hoogte is daarbij een sturende factor.

Het onderzoek toonde aan dat de lanceerpluim binnen 2 dagen de Zuid- of Noordpool kan bereiken. Daarbij droegen raketten, die tussen 23u 's avonds en 10u 's ochtends lokale tijd (LT) gelanceerd werden, het meeste bij aan het vormen van zichtbare lichtende nachtwolken.


Bron paper: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2022EA002217


~ James Bob

| Gewijzigd: 1 augustus 2022, 15:02 uur, door James Bob
The name is Bob, James Bob.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.902 topics, welke bij elkaar 448.577 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.613 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 229 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 229, lezen 10 mensen het topic "Lentediscussie 2014 ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden