Een analyse van de heetste dagen van Nederland
Onderstaande kaarten zijn gemaakt met https://psl.noaa.gov/data/composites/day/. De 9 heetste periodes zijn hierin opgenomen. Van deze periodes heb ik de heetste dag gepakt. Van deze dagen kan je het gemiddelde berekenen in allerlei meteorologische variabelen. Het is ook mogelijk te kijken naar de dagen vóór of ná een extreem.We zien dat een opstoot van extreme hitte naar de Benelux zo'n 3 dagen van tevoren op de kaarten verschijnt in Noord-Spanje, die dan steeds oostelijker afwijkt door de westcirculatie. De bel met hete lucht is 2 dagen voor impact boven Midden-Frankrijk te vinden. 1 dag van tevoren ligt het heetste deel boven Noord-Frankrijk/België.
We zien ook dat het tijdens een typische hitte-opstoot vaak kouder dan normaal is in Oost-Europa.
Tijdens de gemiddelde extreme hitte ligt er een hogedrukgebied boven de Oostzee, terwijl een thermisch lagedrukgebied nadert vanuit Frankrijk. De wind in Nederland is zuidoostelijk, draaiend naar zuid/zuidwest.
Warme zeewatertemperaturen spelen mogelijk ook een rol bij het ontstaan van een bel hete lucht. Bij een hogere zeewatertemperatuur zou de kans op zeewinden bijvoorbeeld al kleiner zijn (het verschil tussen land en zee is dan kleiner).
Tijdens extreme hitte liggen we vaak aan de warme zijde (ten zuiden) van de straalstroom. De staalstroom ligt om een blokkade heen, over Noorwegen en Schotland.