Tussenstand: Grote verschillen tussen Noord- en Zuid-Nederland, gaat dat nog veranderen?
In de periode van 1 april tot en met 31 oktober kunnen de zogenoemde 'warmtegetallen' berekend worden. Het warmtegetal wordt berekend door het aantal graden dat de gemiddelde etmaaltemperatuur van elke dag boven de 18.0 °C ligt, op te tellen. Een dag met gemiddeld over 24 uur een temperatuur van 20.2 °C draagt dus 2.2 bij aan het warmtegetal. Zo komen we uiteindelijk tot een totale som die het mogelijk maakt de warmte in het jaar te classificeren.
Tussenstand
Voor de periode van 1 april tot en met 7 juli 2022 ziet de verdeling van de warmtegetallen voor Nederland er zo uit (figuur 1):Figuur 1: Warmtegetallen Nederland, 1 april - 7 juli 2022. Data verwerkt door James Bob. Bron data: KNMI
De kaart laat zien dat er grote verschillen zijn in Nederland. Zo komt men in het noorden niet hoger dan een warmtegetal van 15 (met maar ongeveer 5 - 10 warme dagen (warme dag = waar de gemiddelde etmaaltemperatuur boven de 18 °C is geweest)), terwijl dat in het zuiden al richting de 55 gaat (met ruim 20 - 27 warme dagen).
Er zijn verschillende factoren die het verschil kunnen verklaren. Een deel van het verschil kan misschien verklaard worden door de wind(richting). In de gemiddelde windrichting over deze periode in graden, zien we de verdeling zoals in figuur 3. De windrichting in graden is dan 0° = Noord, 90° = oost, 180° = zuid, 270° = west en 360° = noord. (figuur 2)
Figuur 2: windrichting in graden. Bron: Google
Figuur 3: Gemiddelde windrichting in graden voor Nederland, 1 april - 7 juli 2022. Data verwerkt door James Bob. Bron data: KNMI
De windrichting laat zien dat de wind in Noord-Nederland iets meer zuidwestelijker is dan in Zuid-Nederland. Hierdoor is de invloed van de (nog) koudere Noordzee op Noord-Nederland wat groter. Terwijl de zuidelijke helft meer onder de invloed is van de warme continentale lucht afkomstig uit Spanje/Frankrijk.
Ook de bewolkingsgraad/zonuren kan misschien invloed hebben (figuur 4). De gemiddelde bewolkingsgraad/zonuren laat zien dat delen van Noord-Nederland, gemiddeld, zo'n 0.5 - 1 uur minder zon heeft gekregen dan Zuid-Nederland.
Natuurlijk zijn er meer factoren of een combinatie van deze factoren die invloed hebben op het warmtegetal. Voornamelijk veroorzaakt door de grootschalige circulatie.
Figuur 4: Gemiddelde zonduur in uren voor Nederland, 1 april - 7 juli 2022. Data verwerkt door James Bob. Bron data: KNMI
Een kleine disclaimer voor de kaarten is dat deze gebaseerd zijn op waarnemingen van 32 KNMI-stations. Door interpolatie (het verbinden van de verschillende stations) worden grove verschillen over Nederland zichtbaar. Regionale verschillen (tot op detail, zoals de werkelijkheid) zijn daarbij niet zichtbaar.
Zuiden op weg naar een warme zomer. Worden de verschillen nog groter?
Met een warmtegetal voor De Bilt van 59.4 in 2021, lijkt de zomer in het zuiden nu al warmer te worden dan het jaar ervoor. Met de aankomende warme tot (zeer) hete dagen halverwege komende week (zoals de pluim voor De Bilt, figuur 5, laat zien) zal het warmtegetal voor veel delen in Nederland weer wat hoger uitkomen.Figuur 5: Pluim voor De Bilt, Nederland. Data verwerkt door James Bob. Bron data: ECMWF/KNMI
Wat betreft het verschil tussen Noord- en Zuid-Nederland? Dat wordt goed zichtbaar in de pluim voor de verschillende regio's in Nederland. Uit deze pluim komt naar voren dat het verschil naar alle waarschijnlijkheid toe blijft nemen en niet meer goed gemaakt kan worden. De gecombineerde pluim (alleen de hoge resolutie) (figuur 6) laat zien dat met name het zuiden het warmst wordt met temperaturen die op zondag 17 juli de 30 °C kunnen aantikken. Opnieuw zijn er grote verschillen in het land zichtbaar. Met name in het noordwesten blijft het koel en komt de temperatuur maar net boven de 20 °C uit op zondag 17 juli. De andere regio's hebben temperaturen tussen de 20 en 30 °C in.
Figuur 6: Pluim voor verschillende regio's, Nederland. Data verwerkt door James Bob. Bron data: ECMWF/KNMI
In combinatie van de spreiding van de ECMWF-leden uit de DeBilt-pluim (figuur 5), weten we dat het allemaal nog vrij onzeker is. Hogere temperaturen van +30 °C in een groot deel van Nederland en een heuse 'hittegolf' zijn (nog) niet geheel uitgesloten. Maar, met de aanvoer van warme (tropische) lucht uit met name het zuiden, is de kans dus vrij groot dat de verschillen in warmtegetallen tussen Noord- en Zuid-Nederland, alsmaar groter worden.
Eind resultaat: Jouw verwachting?
Hoe denk jij dat de verdeling van de warmtegetallen er 31 oktober uitziet? Plaats je voorspelling voor het warmtegetal voor De Bilt (momenteel 18.8) in dit topic! De deadline is 1 september 2022. Dan zullen we zien wie er de meestervoorspeller is!Historische warmtegetallen inzien, kijk hier: https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/warmtegetallen
~ James Bob
| Gewijzigd: 8 juli 2022, 21:30 uur, door James Bob
Vorig jaar opmerkelijk, De periode van mei tot en met september was de temperatuur nagenoeg gelijk met de jaren 1975 en 1982, toch waren de warmtegetallen in beide jaren, wat betreft de Bilt een stuk hoger. resp. 109 en 112. En wat te denken van 1989, toen de zomer nog een stukje koeler uitpakte over zijn geheel. Op de meimaand na. Warmtegetal 98.
Het lijkt er op dat we zelden meer een koude periode in de zomer meemaken, waardoor de gemiddelde temperatuur net onder de 18 graden kan blijven, ook met lichte regen.
Jolen, Dev.
Nog een paar uurtjes officieel zomer: geef nu nog je voorspelling door!
Nog maar een paar uurtjes en dan is de meteorologische zomer officieel voorbij. Morgen, op 1 september 2022, begint officieel de meteorologische herfst. Van herfstweer is nog niet echt te spreken, dus de kans is groot dat er een nazomer aan zit te komen. Hoeveel invloed heeft dit op het warmtegetal?
Morgen sluit dit topic en zal ik een voorlopige tussenstand delen. Op 1 november stopt het bijhouden van het warmtegetal echt, dan volgt de definitieve uitslag. Benieuwd wie er de meestervoorspeller gaat zijn!
~ James Bob
Ondertussen hebben we 1 november bereikt, en daarmee het einde van het bijhouden van het warmte getal. Hieronder een overzicht van het warmtegetal verspreid door Nederland gebaseerd op KNMI data (credits James Bob). Wat mooi zichtbaar is, is de gradient vanuit het noordwesten naar het zuidoosten, waarbij de hoogste warmtegetallen zijn gemeten in Maastricht.
Hebben we met deze getallen een record te pakken kun je je afvragen, nee helaas niet. We staan op plek 8 met 2022.
Dan als laatste, wie van ons heeft het warmte getal het beste ingeschat dit jaar, en dat is Thijs!
Dit bericht is afkomstig van OnweerOnline LIVE, aflevering 4, van woensdag 2 november. De uitzending terugkijken? >> OnweerOnline LIVE S01:04