De komende dagen zijn er meerdere onweerskansen. Ik ga er nu 2 behandelen, die van morgen middag en die van de nacht naar vrijdag/vrijdagochtend. Verder dan dat is nog buiten het bereik van de meeste korte termijn modellen.
Kort samengevat:
Morgen middag is er met name in het zuidwesten kans op enkele onweersbuien, ontstaan vanaf de grond. Flink wat CAPE (1.000 tot 1.500 J/kg), maar schering is gering (15-20 kn). Voornamelijk single cell/pulse storm, misschien net multicell.
Nacht naar vrijdag/vrijdagochtend is er in het oosten en noordoosten (langs de Duitse grens) mogelijk opnieuw opleving van onweersbuien. Dit zal gaan om elevated onweersbuien, gevoed vanaf ongeveer 5.000 voet (~1.500 m). Nog steeds behoorlijk wat CAPE (1.000 J/kg), maar de effectieve schering is toegenomen (20-25 kn). Multicell/cluster.
Hieronder de KNMI Guidance:
Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 23 juni 2022 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog
Synoptische situatie:
Een de zuidflank van een hoog met een centrum ten noorden van de Wadden wordt met een noordoostelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Een zwakke occlusie ligt vrijwel stationair noord van de Wadden en lost tgv subsidentie gedurende de dag geleidelijk op. Het hoog trekt langzaam noordoostwaarts en bereikt morgenmiddag Baltische Staten, hierbij draait de stroming geleidelijk naar oost en morgen naar zuidoost. Op hoogte wordt de stroming dan zuidelijk tussen een hoogterug boven Duitsland en een hoogtelaag ten westen van Frankrijk. Van het zuiden uit nadert er dan een (complex) thermisch lagedrukgebied, dat donderdag in de loop van de middag/avond het zuiden bereikt en in de avond en nacht naar donderdag de noordwestelijke Noordzee op beweegt. Bijbehorend warmtefront, met daarachter vochtige en tropische lucht, bereikt donderdagmiddag het zuidwesten en verlaat het noordoosten in de nacht. Op hoogte loopt een kortgolvige hoogtetrog donderdagavond en nacht naar vrijdag van zuid naar noord over het land. Het (diffuse) koufront bereikt in de loop van donderdagavond het zuidwesten, trekt noordoostwaarts verlaat aan het begin van vrijdagmiddag het noordoosten. Achter het koufront bevinden we ons vrijdag overdag in een valse warme sector.
Modelbeoordeling:
Synoptisch zijn de modellen redelijk consistent en bruikbaar. Verschillen zijn er in de hoeveelheid/hoogte van de bewolking bij de occlusie boven de Noordzee. Ha43 lijkt hier het beste op te zitten, en volgen we. Verschillen zijn er morgen nabij het thermische laag en de buienvorming daaromtrent; In opeenvolgende runs is een voorkeursgebied waarneembaar voor buien die in de tweede helft van donderdagmiddag vanaf de grond kunnen ontstaan bij het warmtefront boven het westen van België en in het zuidwesten van ons land, exacte timing en locatie variëren logischerwijs wel van run tot run. Voor deze buien geldt morgenmiddag en -avond code geel in het zuidwesten, totdat deze in de loop van de avond uitsterven doordat de voeding wegvalt. In de loop van de avond en in de nacht naar vrijdag zien we met name in het oosten en noordoosten een oplevend karakter van buien nabij het warmtefront, te verklaren door lichte convergentie rond 850 hPa (boven de inversie) en het inlopen van de kortgolvige hoogtetrog op het warmtefront, wat voor PVA/stijgbeweging op hoogte kan zorgen. Deze (onweers)buien zijn wat actiever in neerslagintensiteit, maar het is nog wel onzeker of dit gebied Nederland aandoet of net oost van ons blijft, aandachtspunt dus.
Aandachtspunten
Temperatuur:
Donderdagmiddag op veel plaatsen ca. 30 graden.
Wind:
Vanmiddag een thermisch effect, daardoor een iets aantrekkende noordelijke wind aan de zuidwestkust, mogelijk 5 Bft. Morgenmiddag en -avond bij buien zien we in de harmonieuitvoer zo nu en dan indicaties van uitschieters tot maximaal 25-40 kn (met als voornaamste term 'afkoeling door verdamping'). Bij de buien die later op de avond en in de nacht naar vrijdag ontstaan zien we nauwelijks nog het effect van windstoten (afnemend verschil tussen T en Tw door het ontstaan van een inversie).
Bewolking:
In de polaire lucht alleen boven het noorden iets meer vocht en kans op wat Cu vandaag, vanavond oplossend. Ten noorden van de Wadden St/Sc, vandaag oplossend. Donderdag bij het frontale systeem middelbare bewolking (Sc/Ac) van het zuiden uit. In de middag in de zuid(west)elijke helft en later op de avond en in de nacht naar vrijdag boven het noordoosten eveneens, mogelijk een enkele Cb vanaf de grond, toppen dan rond FL350/-45C.
Neerslag:
Vandaag geen bijzonderheden. Donderdag in de loop van de middag een toenemende kans op enkele (onweers)buien (vanaf de grond) nabij en achter het warmtefront in het zuidwesten. In een regime met een SBCAPE van 1000-1500 J/kg en een effectieve schering van 15-20 kt is de convectieve modus pulse/onderkant multicell. Hierbij is naast onweer kans op kleine hagel. Met het verdwijnen van de dagelijkse gang dooft de buiigheid in de avond weer uit. Later op de avond en in de nacht naar vrijdag leeft de buiigheid boven het (noord)oosten mogelijk weer op (zie ook modelbeoordeling). De buien ontstaan dan boven de inversie (rond 5000 vt). Deze buien ontstaan in een regime met ca 1000 J/kg CAPE en een toegenomen effectieve schering van ca. 20-25 kt. De convectieve modus is dan multicell/cluster en onweer en kleine hagel zijn mogelijk.
Zicht:
Uitstekend. In buien mogelijk matig.
Paraaf meteoroloog: boonstra
Uitgifte: 22/06/2022 11.20 uur LT.
Weerkaart van morgenmiddag (verder gaat het KNMI nog niet):
Hierop zie je het thermische laag boven België met het frontensysteem boven west België en zuidwest Nederland dat morgenmiddag voor de buien gaat zorgen.
Ik zal straks wellicht nog enkele neerslagkaartjes plaatsen.
Eddy.
Ja, mooi uitzicht daar. Ik stond zelf vaak te kijken bij de vijvers in Nieuw Weerdinge, meestal richting Pottendijk.
Maar ik woon sinds kort wat verder naar het zuiden (Weiteveen), dus moet nu nieuwe plekjes zoeken. (tot dusver lijkt het Bargerveen aardig wat te bieden te hebben )
Eddy.
Code geel
Het KNMI had gisteren alvast code geel afgekondigd voor vandaag vanwege onweersbuien met mogelijk windstoten en kleine hagel, en nu ook voor vrijdag vanwege (onweers)buien met veel neerslag.| Gewijzigd: 23 juni 2022, 06:40 uur, door NoviEr zijn de eerstvolgende uren geen waarschuwingen van kracht.
In de loop van de middag kunnen vooral in het zuiden en zuidoosten plaatselijk enkele stevige onweersbuien tot ontwikkeling komen. Hierbij is kans op windstoten rond 60 km/u en mogelijk ook kleine hagel. Deze buien lossen in de avond op.
In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend trekken er buien met lokaal onweer en veel regen over het land. De buien beginnen waarschijnlijk in het oosten en zuidoosten en bewegen geleidelijk naar het noord(west)en.
https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/
Onweerskansen 23 & 24 juni 2022
Zoals er hierboven al beschreven is kunnen we vandaag en morgen (en mogelijk ook de dagen erna) te maken krijgen met stevige regen en onweersbuien. De kansen van vandaag en morgen zijn in grofweg 3 rondens/kansen op te delen.De buien hebben we te danken aan een thermisch laag welke vanuit het zuiden langzaam dichterbij komt. Aan dit laag is een occlusie te koppelen welke van zuid naar noord over de Benelux trekt. Ook vormt dit front de scheiding tussen warme lucht boven Centraal-Europa en koelere lucht boven West-Europa
Eerste ronde: vandaag overdag
Vandaag begint met veel zon en snel oplopende temperaturen van 25-27’C aan de kust en 30-32’C in de oostelijke helften. In de middag neemt dan de bewolking langzaam toe en in de zuidelijke helft en deels ook het midden ontstaan dan enkele (stevige) regen- en onweersbuien. In de avond doven deze buien op veel plaatsen dan weer uit al kan er met name boven de oostelijke helft nog een enkele bui mogelijk.
Vanmiddag enkele regen- en onweersbuien. Bron afbeelding: WXCharts.com
Tweede ronde: nacht naar vrijdag en vrijdagochtend
Laat in de avond en in de nacht naar vrijdag nadert vanuit het zuidoosten dan een actief buiencomplex welke van zuidoost/zuid naar noord/noordwest over Nederland trekt. Ook het oosten van België krijgt met deze buien te maken. Dit complex met stevige buien trekt langzaam noordwaarts om vrijdag overdag nog een tijdje te blijven slepen boven de noordoostelijke helft van Nederland. Mogelijk kan het trouwens nog tot de ochtend duren voordat de buien het (uiterste) noordoosten van Nederland bereiken en ook delen van het zuidwesten van Nederland en België lijken het gewoon droog te houden vannacht.
Vannacht en deels ook morgenochtend trekt er een gebied met stevige regen- en onweersbuien over de Benelux. Bron afbeelding: WXCharts.com
Doordat het op een aantal plekken vannacht en deels morgenochtend langdurig kan regenen en onweren kunnen de neerslaghoeveelheden flink oplopen met regionaal 30-50 mm. Daarnaast valt er op grote schaal 15-30 mm aan regen.
Derde ronde: vrijdag(middag)
Vrijdagochtend heeft het noorden nog te maken met (restanten) van dit buiencomplex. Deze buien trekken in de middag dan weg de Noordzee op. Ondertussen ontstaan vrijdagochtend boven België dan alweer nieuwe buien die zich langzaam naar het noorden toe uitbreiden en mogelijk in avond ook nog het noord(oosten) kunnen bereiken voordat deze buien weer uitdoven. Wel zijn de temperaturen met 20’C tot 24’C weer een stuk lager dan vandaag.
Morgenmiddag opnieuw stevige regen- en onweersbuien. Bron afbeelding: WXCharts.com | Gewijzigd: 23 juni 2022, 11:22 uur, door Lako
Vandaag lijkt het noordoosten het droog te houden maar vannacht en ook morgen krijgen deze regio's wel te maken met stevige buien.
Er is een waarschuwing uitgegeven door het KNMI dus de kans is er. Ook Arome laat zoals je in de post van Lako kon zien, activiteit zien in Gouda
Boven het zuidoosten van de Benelux zijn de eerste onweersbuien tot ontwikkeling gekomen. De komende uren kunnen er zowel in deze regio en wat verder westelijk en noordelijk enkele (onweers)buien ontstaan. De meeste buien nemen vanavond weer in activiteit af voordat het grotere buiencomplex het zuidoosten bereikt. Bij de buien van dit moment is er kans op veel regen in korte tijd, hagel (max 2 cm) en windstoten.
Bron radarbeeld: Weerplaza | Gewijzigd: 23 juni 2022, 16:18 uur, door Lako
Op dit moment zien we met name boven de zuidoostelijke nog helft enkele onweers(buien). Deze buien zijn lokaal behoorlijk pittig maar doven vanavond langzaam weer uit en het is daarom ook veel interessanter om te kijken naar Frankrijk. Vanuit het oosten van Frankrijk nadert namelijk een actief complex met stevige regen- en onweersbuien. Deze buien trekken later vanavond het zuidoosten van België binnen en trekken vervolgens noordwestwaarts over de Benelux.
Verwachting volgens Arome voor 03:00 uur vannacht. Bron afbeelding: WXCharts.eu
De buien van vannacht zullen op een stuk grotere schaal voorkomen dan de buien van vanmiddag en nu. Daardoor kunnen redelijk wat plekken te maken krijgen met stevige regen- en onweersbuien waarbij grote neerslaghoeveelheden en daarmee mogelijk wateroverlast de belangrijkste randverschijnselen zijn. Het zuidwesten van België en het noordoosten/oosten van Nederland houden het in de nacht waarschijnlijk gewoon droog.
In de ochtemd bereiken deze buien dan het noordoosten van Nederland al is het afwachten hoe hoog de onweersactiviteit dan nog is. In de middag trekt deze zone dan weg de Noordzee op. Ondertussen hebben zich boven het zuiden en deels midden van de Benelux dan alweer nieuwe stevige buien ontwikkeld mogelijk met onweer, hagel en windstoten.
Verwachting Arome voor morgenmiddag. Bron afbeelding: WXCharts.eu
| Gewijzigd: 23 juni 2022, 19:47 uur, door Lako
| Gewijzigd: 23 juni 2022, 19:54 uur, door Lako#onweer @Gemeente_ES pic.twitter.com/iJjLR0tXfK
— Berry Heijman (@berryheijman) June 23, 2022
Na de onweersbuien van gisteravond en afgelopen nacht hebben we ook vandaag weer te maken met stevige buien. Op dit moment liggen de (restanten) van het complex van afgelopen nacht nog boven het noorden en oosten. Hier zitten nog steeds pittige buien met lokaal ook onweer. Deze buien trekken samen met de bijbehorende storing de in de middag de via het noordoosten de Noordzee op.
Ondertussen liggen er boven België en het zuidwesten van Nederland alweer nieuwe onweersbuien. Deze buien, mede getriggerd door een hoogetrog, kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel tot 2 cm. Tevens kan er weer veel water in korte tijd vallen. Deze buien trekken langzaam naar het noordoosten toe en zullen in de avond weer uitdoven.
Radarbeeld van 11:00 uur met zowel boven het noorden en oosten van Nederland en België een gebied met buien. Bron radarbeeld: Weerplaza
Waarschuwingen KNMI en KMI