Meteorologische zomer van start gegaan
Alora, Spanje - 12-06-2022
Het is al een tijdje zomer, maar nu lijkt de eerste hitte-opstoot van deze zomer plaats te gaan vinden. De herkomst van deze opstoot is Spanje (en indirect de Sahara). Spanje is tevens waar ik deze maand veldwerk heb (met weinig internet). Vandaar dat ik deze maand weinig aanwezig zal zijn.
Momenteel zien we Spanje volstromen met hete lucht door een zuidstroming, maar de lucht komt niet verder dan Spanje door een rug van hogedruk over Frankrijk. In de Spaanse binnenlanden is het vandaag al 42°C geworden.
De temperaturen gaan later deze week naar 45°C voor de Spaanse binnenlanden (aan de kust iets minder heet). De rug houdt de bel hete lucht nog vast boven Spanje, maar de rug gaat verzwakken, hierdoor kan de hete lucht naar het noorden uitstromen, en uiteindelijk ook (het zuidoosten van) de Benelux bereiken. Tot die tijd is het ten noorden van de rug nog 20-25°C.
45°C in Spanje is voor de eerste helft van juni erg extreem, dit worden mogelijk nieuwe records. In de 2de helft van juni werd het al vaker 45°C. Ook voor Frankrijk kan het extreem worden, met rond 17 juni mogelijk 40°C tot net in Bretagne.
Waarschijnlijk is de hitte in Nederland (potentie voor 25-30°C in het noordwesten tot 35°C in het zuidoosten) van korte duur. Mogelijk kan er nog wat onweer voorkomen rond het einde van de hitteopstoot. De kans op een verlenging is voorlopig klein.
Ik nodig iedereen uit om aan te vullen met een eigen bericht, groot of klein!
Groetjes uit een zonnig en extreem warm Spanje
Goede avond allemaal.
Vanaf morgen komt het zomerse weer weer terug met hoge temperaturen🌡️, veel zon🌞, maar ook weer met stevige onweerkansen.⛈️
Morgen wordt het in het zuidoosten 27 graden en schijnt in een groot deel van het land volop de zon.🌞
Vooral het zuiden van Limburg en het noorden van het land maken ook kans op bewolking.☁️
De wind is meest matig (3 beaufort), aan de westkust mogelijk vrij krachtig (5 beaufort) en heeft een noordoostelijke richting.🌬️
Donderdag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop.🔥
Alle modellen laten een tropische 30 graden in de kaarten zien.
De lucht is vooral in het zuiden onstabiel (1.000-1.500 j/kg cape met een shear van ≈30 knopen) en daardoor is een stevige onweersbui in de categorie 'multicel' mogelijk.⚡
De wind waait eerst uit het oosten, maar draait gedurende dag naar het zuiden en is meest matig (3 beaufort) van kracht.🌬️
Vrijdag wordt een minder mooie dag.
Mogelijk trekken er de gehele dag buien over het land met daarbij weer kans op onweer
(er is 500-1.000 j/kg cape beschikbaar met een shear van ≈30 knopen).
Dit zullen single- en/of multicels zijn.⛈️
De temperatuur loopt op naar zo'n 25 graden, maar waar het het precies het warmst wordt is afhankelijk van de opklaringen.🌦️
De temperatuur op zaterdag is sterk afhankelijk van wanneer precies het koufront overtrekt.
Mogelijk tikt de temperatuur niet eens de 20 graden aan, maar het kan even goed 28 graden worden.❓
Op het koufront zit een groot neerslaggebied die voor een natte dag kan zorgen.🌧️
Van onweer lijkt geen sprake te komen door gebrek aan cape.
De wind waait het meest matig (3 beaufort) uit het zuiden of zuidwesten.🌬️
Dit bericht is gebaseerd op de weermodellen: GFS, ECMWF, ICON, ARPEGE EN HARMONIE.
| Gewijzigd: 21 juni 2022, 18:48 uur, door Tieske
Net geen eerste tropische dag in De Bilt
Op veel plekken wel de hoogste temperaturen van het jaar tot nu toe. Alleen in het zuidoosten van Nederland werd het afgelopen zaterdag warmer.In Hupsel werd het met 32,9 graden zelfs bijna 33 graden.
Ook in Duitsland werden er op uitgebreide schaal tropische temperaturen gemeten op de weerstations tot wel 33,1 graden in Duisberg-Baerl, vlakbij de Nederlandse grens. In Duitsland komt het echter niet in de buurt van afgelopen weekend, afgelopen weekend werd er 39,2 graden gemeten in Cottbus, een all-time record voor dat weerstation.
Rustig zomerweer onder invloed van hogedruk
De komende week hebben we te maken met rustig maar koel zomerweer. Dit rustige zomerweer wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied zuidwest van Ierland en lagedrukgebieden die over Scandinavië oostwaarts trekken. Hierdoor is een noordwestelijke stroming opgang gekomen waarmee koele lucht aangevoerd wordt met zo nu en dan de passage van een (zwakke) storing.Hogedruk zuidwest van Ierland en lagedruk boven Scandinavië zorgt bij ons voor een noordwestelijke stroming. Bron afbeelding: WXCharts.com
Aan de grond resulteert dit in een weerbeeld dat gekenmerkt wordt door een afwisseling van zon en wolkenvelden met soms wat (lichte) regen of een bui. Verder is het dus wat aan de koele kant voor de tijd van het jaar met temperaturen rond de 20'C (normaal: 22'C-23'C).
Als we kijken naar EC-pluim van vanochtend zien we dat dit koele weer in ieder geval tot en met het weekend aanhoudt. Daarna lijkt er voorzichtig een stijgende trend te ontstaan maar daarmee neemt ook de spreiding en dus de onzekerheid toe.
EC pluim van de ochtendruns. In ieder geval tot en met het weekend koel zomerweer. Bron: KNMI
Warmte op komst
De komende dagen wordt het langzaamaan warmer. De weermodellen als GFS en ECMWF hebben al langere tijd hoge temperaturen weggelegd voor eind volgende week. In de pluimen van De Bilt, zien we het volgende:Figuur 1: pluimen van temperatuur, dauwpuntstemperatuur en windrichting voor De Bilt. Data verwerkt door James Bob. Bron data: ECMWF/KNMI.
Onder aanvoer van een zuid tot zuidwestelijke stroming komt in twee etappes ook vochtigere lucht (dauwpuntstemperatuur) onze kant op. Het eerste speldenprikje is op dinsdag 12 juli, waar de temperatuur boven de 25 graden uitkomt en in de nacht maar weinig lijkt af te nemen. Wellicht hebben we dan al te maken met de eerste tropennacht.
Richting het weekend van 16 en 17 juli volgt de tweede etappe en lijken uitschieters van +30 °C niet uitgesloten.
De verschillen binnen Nederland zijn groot, met name het zuidoosten lijkt het het vooralsnog het warmste te krijgen.
Figuur 2: combinatiepluim temperatuur regio's Nederland. Data verwerkt door James Bob. Bron data: ECMWF/KNMI.
Langdurige hitte?
Wordt het een periode met langdurige hitte, of wordt de tweede etappe ook een speldenprikje? De onzekerheid is nog groot, maar de signalen voor onweer na het weekend van 16 en 17 juli beginnen ook steeds zichtbaarder te worden. Een situatie om nauwlettend in de gaten te houden!
Figuur 3: pluim voor CAPE/Onweer voor De Bilt. Data verwerkt door James Bob. Bron data: ECMWF/KNMI.
~ James Bob
| Gewijzigd: 8 juli 2022, 14:40 uur, door Lako
Gaat de voorspelde hitte in rook op?
Het was en is topdrukte op het forum en bij alle weerdiensten. En we praten allemaal maar over één ding: de aanstaande hitte. Al ruim een week presenteren de runs van het Amerikaanse weermodel GFS hoge temperaturen van +40°C. Zelfs een 46-er werd genoteerd in het model (zie figuur hieronder). Deze temperaturen waren weggelegd voor aankomend weekend en de dagen erna.Zitten deze waardes nog steeds in de voorspelling, en hoe realistisch zijn ze? Om daar achter te komen kunnen we het beste kijken naar de pluim van het ECMWF. Daarin zien we het volgende:
De pluim laat inderdaad zien dat we naar we te maken gaan krijgen met warmere tot tropische temperaturen. Gelukkig geen uitzonderlijke hitte van +40°C, maar helemaal uitgesloten is het ook (nog) niet.
Op dinsdag en woensdag krijgen we het eerste speldenprikje van de warmte. De temperatuur komt dan in een groot deel van het land boven de 25°C uit. In de nacht daalt de temperatuur niet ver en blijven we rond de 20°C steken, naar waarschijnlijkheid de eerste tropennacht van de week. Daarna lijkt de temperatuur een stapje terug te nemen, om vervolgens vanaf zaterdag weer in de lift te zitten richting de 30°C. In het begin van de nieuwe week, met de start van de Nijmeegse Vierdaagse zullen de temperaturen verder oplopen naar +30°C. Regionaal, ziet het er als volgt uit:
Met name in het zuidoosten en oosten is de kans op +30°C het grootst. De gecombineerde pluim laat zien dat er grote regionale verschillen zullen ontstaan. In het noorden van het land komt er, door de noorden wind, verkoeling vanaf zee, terwijl het zuiden onder de invloed blijft van de aanvoer van warme lucht.
Waar het wel op lijkt is dat in ieder geval het zuiden en oosten te maken zullen krijgen met een regionale hittegolf, beginnend vanaf komend weekend.
Onzekerheid nog groot
Ook met een week voorafgaand aan de aanstaande hitte is de onzekerheid nog groot. Wat terug te zien valt in de spreiding in de pluim voor De Bilt. Ook tussen de modellen is de onzekerheid nog groot, wat goed zichtbaar is in onderstaande zogenoemde 'spaghetti plots'. In dit figuur zijn 7 verschillende weermodellen gezamenlijk in één figuur gezet.Het zijn misschien mooie Picasso schilderijen, maar het geeft voornamelijk de onzekerheid in de modellen weer. Met name rondom de Benelux is dit het geval. Bij het ene model zitten we onder een uitloper van een hogedrukgebied met een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming, terwijl het andere model een noordelijke stroming inzet.
Kortom, vooralsnog grote onzekerheid en met de komende dagen hopen we dat de onzekerheid wat meer verdwijnt.
Zijn de weermodellen het dan nu wel eens met elkaar? Ja hoor, de spaghetti plot van de komende 24 uur ziet er als volgt uit:
Hierin valt te zien dat de modellen het op de korte termijn, vrij goed met elkaar eens kunnen zijn.
~ James Bob
Tropisch warm in het begin van volgende week
Situatie
Het zat al wat langer in de lucht, maar begin volgende week, en dan met name de dinsdag, belooft tropisch te worden! Onder invloed van een lagedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk en een uitloper van een hogedrukgebied boven Scandinavië komt de Benelux voor een paar dagen in de directe toevoer van warme lucht vanuit Frankrijk/Spanje en Oost-Europa.Door deze toevoer wordt zeer warme en droge lucht onze kant op. De weermodellen GFS en ECWMF berekenen voor een groot deel van Nederland temperaturen van boven de 30 graden, waar in het zuiden van het land ook kans is op temperaturen tot aan de 40 graden, met lokaal uitschieters van boven de 40 graden! Waar het precies zo warm wordt is nog niet helemaal zeker, dat is afhankelijk of alle puzzelstukjes op de juiste plek passen.
Woensdag: onweer verdrijft de hitte
Op woensdag volgt naar alle waarschijnlijkheid de passage van een koufront uit (zuid)westen, waardoor de hitte verdreven wordt. Dit zal dan gepaard gaan met (stevige) regen- en onweersbuien. Het is nog afwachten of het front in de loop van de ochtend of pas in de middag overkomt. Wanneer dat laatste het geval is, kan het in een groot deel van het land eerst nog 30 graden worden.~ James Bob
Hoe staan de hitterecords erbij?
Het is pas 3 jaar geleden dat het oude hitterecord van Warnsveld (1944) werd verbroken. Komende dinsdag komen we opnieuw in de buurt. Ik verwacht niet dat de 40,7°C van Gilze-Rijen (juli 2019) verbroken gaat worden. Het is wel mogelijk dat een record aangescherpt gaat worden bij enkel weerstations, vooral in de randstad zou het mogelijk enkele tienden warmer kunnen worden dan 2019. Hoe warm het precies gaat worden is onzeker.9 weerstations behaalden in 2019 40,0°C. In het noordwesten staan nog enkele records van de droge en hete zomer van 2018 (26 en 27 juli 2018). Gilze-Rijen draagt het nationale hitterecord (40,7°C), gevolgd door Westdorpe met 40,6°C op de 2de plaats.
De volgende tabel maakt wel duidelijk hoe uitzonderlijk de hitte van 2019 was. Sommige weerstations braken hun temperatuurrecord met maarliefst 3 tot 4°C! In Twenthe is - in de bijna 70 jaar dat het weerstation bestaat - nog nooit een temperatuur hoger dan 36,2°C gemeten. Tot de bewuste juli 2019, toen werd het record verbeterd met maarliefst 4,0°C (40,2°C).
Verder wordt de lijst gedomineerd door 2019, 2018, 2015, 2014, 2012, 2006, 2003, 1947, 1944. Dit zijn op 1947 en 1944 alleen maar jaren uit de 21ste eeuw (terwijl de meeste weerstations al operationeel zijn sinds 1951-1990)
We krijgen extreme hitte, maar krijgen we een hittegolf?
We staan aan de vooravond van een korte maar zeer hevige opstuwing van een bel extreem warme lucht. Momenteel stroomt op de achtergrond al steeds warmere lucht binnen (tegelijk gaat de dagelijkse gang van de temperatuur ook door). We merkten vandaag al dat de maximumtemperatuur iets later in de middag/avond bereikt werd dan normaal. Morgen is een warme tropische dag, dinsdag wordt het extreem heet. Na dinsdag neemt de temperatuur weer (snel) af. Woensdag wordt het überhaupt lastig om nog overal tot tropische waardes te komen.Om een hittegolf te behalen moet de temperatuur minstens 5 aanééngesloten dagen boven de 25°C uitkomen, waarvan 3 dagen boven 30°C. Doordat deze hete periode zeer kort zal zijn, wordt het heel lastig om aan 3 tropische dagen te komen, én het wordt lastig om 5 aanééngesloten dagen boven de 25°C te krijgen.
Ik heb een overzicht gemaakt met de tot dusver behaalde temperaturen, en een verwachting gebaseerd op de gebruikelijke temperatuurverdeling op extreem hete dagen & modeluitvoer van GFS, EC en ICON. Hiermee kom ik tot een hoogste temperatuur van 39,5°C in Noord-Brabant. Ik verwacht dat de temperaturen in Vlaanderen nog iets warmer zullen zijn, zo rond de 40°C. Geen enkel weerstation zou een hittegolf behalen.
Met name in het westen zouden er enkele weerstations een nieuw hitterecord kunnen vestigen (voor alle duidelijkheid, een dagrecord halen we sowieso overal!)
In het oranje behaalde zomerse dagen (25+), in het zalmrood zien we verwachtte tropische dagen, in het lichtoranje zien we verwachtte zomerse dagen (25+). De temperaturen met een box erom zijn de hoogste waardes voor die dag. Onderstreepte weerstations zouden mogelijk een nieuw hitterecord behalen.
Probleem 1: wordt woensdag de 3de tropische dag?
Dit probleem kan misschien nog meevallen, de temperatuur kan woensdag zeker in het oosten nog net boven de 30°C komen. GFS toont zelfs nog een landelijke tropische dag waarbij de meeste plaatsen allemaal een 3de tropische dag erbij krijgen.
Probleem 2: Kunnen we überhaupt aan 5 zomerse (25+) dagen komen?
Het grootste probleem wordt het halen van de 25°C. De temperatuur lag gisteren tussen de 18,4 en de 24,2°C. Het werd gisteren dus nergens warmer dan 25°C. Vandaag werd voor veel plaatsen de eerste zomerse dag. Maandag t/m woensdag wordt het vrijwel overal warmer dan 25°C, dit zijn dan dag 2,3 en 4. Donderdag zou het dan voor dag 5 opnieuw warmer dan 25°C moeten worden. Donderdag hebben we volgens GFS en ICON juist te maken met een noordenwind, bewolking en enige buien. Het wordt in GFS en ICON niet warmer dan 17-21°C.
In de overgang van extreme hitte naar een nieuwe weersverbetering, moeten we eerst door een korte koude fase met een noordenwind. GFS en ICON tonen deze koude fase nadrukkelijk met een koude donderdag. EC en ARPEGE laten donderdag alweer zon en 21-25°C zien.
De extreme hitte schuift vrij snel door naar Polen en Scandinavië (in Scandinavië kans op hitterecords). In Hongarije en verder richting de Balkan blijft de extreme hitte veel langer hangen en is de lange duur gevaarlijk.
EC en ARPEGE komen eerder met een weersverbetering achter het front dat de extreme warmte verdrijft, en tonen 22-26°C. De kans dat het donderdag op grote schaal warmer dan 25°C wordt is momenteel vrij klein.
Update verwachtte maximumtemperaturen
Met name de woensdag en donderdag zijn warmer geworden in de huidige runs. In het zuiden is woensdag nog een regionale tropische dag mogelijk, en donderdag kan het in het zuiden nog 25°C worden. Al met al is de kans op een regionale hittegolf iets gestegen, maar het wordt kantje boord.
Eerste landelijke tropische dag een feit, morgen nog warmer
Vandaag was een zonnige en warme dag met temperaturen die in vrijwel de gehele Benelux opliepen naar tropische waarden. Alleen in het noorden en in een smalle kuststrook bleef het met 27°C tot 30°C iets koeler en daarmee ook aangenamer. Ondanks dat het deze zomer al een paar keer tropisch warm was in Nederland hebben we vandaag pas de eerste landelijke tropische dag te pakken. De temperatuur liep in De Bilt namelijk op naar 32,2°C. Verder was Westdorpe met 35.4°C het warmste KNMI station van Nederland.
De maximumtemperaturen van vandaag. Bron: Weerplaza
Dinsdag nog warmer
Morgen, dinsdag, wordt het nog een slag warmer dan vandaag. Met volop zonneschijn lopen de temperaturen snel op naar 30°C tot 33°C op de Wadden, 34°C tot 37°C in het noordwesten/noorden/noordoosten en 36°C tot 39°C in het midden en zuiden van het land. Mogelijk dat in het uiterste zuiden zelfs de 40°C aangetikt kan worden als de omstandigheden ‘perfect’ zijn. Verder schijnt de zon volop en dankzij de zuidoostelijke wind is de kans op verkoeling door zeewind klein. Ook morgenavond blijft het nog lang warm.
De temperatuurverwachting volgens het model Harmonie voor morgenmiddag 17:00 uur, ongeveer het warmste moment van de dag. Bron: Weerplaza
De 38,6 van het oude record van Warnsveld alweer overschreden: 39,5 in Maastricht
In Maastricht is het vandaag tot nu toe al tot 39,5 graden gekomen.
Ook in Westdorpe werd het oude record van Warnsveld opnieuw verbroken met 38,9 graden. In Wilhelminadorp is deze geëvenaard.
Dit is al de vierde keer in 3 jaar. Daarvoor duurde het 74 jaar om boven de 38,6 van Warnsveld te komen.
Op veel plekken is de temperatuur boven de 37 graden gekomen.
Het all-time hitterecord staat op 40,7 graden op 25 juli 2019, maar de verwachting is dat dit record niet verbroken zal worden.
| Gewijzigd: 19 juli 2022, 17:35 uur, door Novi
Nieuw hitterecord voor Wijk aan Zee, De Kooy en Leeuwarden
Hieronder is de vernieuwde kaart van de hitterecords per weerstation te vinden. Wijk aan Zee (Noordzeekust N-Holland), De Kooy (Den Helder) verbroken het oude record. In De Kooy werd het fors warmer dan het oude record (36,1°C versus 34,8°C).In Leeuwarden werd het 26 juli 2018 34,8°C. Toevallig werd het bijna precies een jaar later weer 34,8°C (24 juli 2019). Het geval wil dat het afgelopen dinsdag (19 juli 2022) dus opnieuw 34,8°C werd in Leeuwarden. Dat betekend dat we nu dus een hitterecord hebben dat gedeeld wordt door 3 jaar (2018 - 2019 - 2022).
Wijk aan Zee en De Kooy hebben een nieuw hitterecord, Leeuwarden heeft het oude record opnieuw geëvenaard.
Op veel plaatsen veroverde 2022 wel de 2de plaats, op 2019 na werden nog nooit zo'n hoge temperaturen gemeten als 19 juli 2022:
Geen hittegolf
Uiteindelijk kwam geen enkel weerstation aan de voorwaarden voor een hittegolf. Heino kwam het dichtste bij, maar ook daar verliep de donderdag 2,5°C te koel. De periode van hitte duurde uiteindelijk te simpelweg kort voor de titel "hittegolf". Donderdag was het soms regenachtig en tussen de 18 en 22°C. Een regionale hittegolf was pas mogelijk geweest als het donderdag 25°C of warmer was geworden.
Code GEEL voor tropische temperaturen in België
Woensdag bereiken of overschrijden de temperaturen in een significatief deel van verscheidene provincies (en zeer lokaal ook elders) 32 graden. Vooral in de provincie Luxemburg is dit ook donderdag nog het geval. Neem uw voorzorgen tijdens deze hittepiek.| Gewijzigd: 1 augustus 2022, 15:08 uur, door James Bob