Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:01:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Beaver, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 22:25:54
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 februari 2022, 07:18 uur | Bericht #497963
Toenemende stormkansen met name op Donderdag (Dudley) en Vrijdag (Eunice).


Dudley Donderdag en rechts Eunice Vrijdag: netweather.tv


Algemeen:
We hebben te maken met een krachtige westcirculatie deze week. De eerste dagen volgen flinke randstoringen vooral op een noordelijke lijn hun koers. Schotland en dan oostwaarts richting Scandinavie. Vanaf woensdag/donderdag komt de jetstream wat zuidelijker te liggen en daarin kunnen dan forse randstoringen voor onze aandachtsgebied ontstaan. Die worden nou ook al een flink aantal runs getoond.

Voor donderdag is de verwachting al vrijwel zeker. Dit is meer een omvangrijk laag die in vrijwel alle modellen eenduidig erin staat. Deze storm heeft de naam "Dudley" gekregen en trekt via het zuiden van Scandinavie oostwaarts, aan de zuidwestflank hebben we op woensdagavond en donderdag tot ver in de ochtend boven de noordelijke helften te maken met een krachtig windveld. Ook in het binnenland nemen de windstoten al toe naar waarschuwing relevante windstoten. Maar iets later dan de noordelijke helften.

Voor vrijdag moeten we nog iets dichterbij gaan zitten omtrent exacte koers.De meeste modellen laten de kern over het centrale deel van het Verenigd Koninkrijk trekken. Een enkel ander model kiest voor een meer zuidelijke koers en laat de storm vanuit het zuidwesten over nederland trekken. Hoe dan ook de eerste optie heeft zijn voorkeur, en zorgt ook op grotere schaal voor meer wind, met accent op westen/noordwesten en noordelijke helften. De 2 optie is korter en heftiger met name voor zuidwesten/zuiden/zuidoosten en oosten. Noordelijk is het dan iets rustiger maar nog altijd ook waarschuwings relevant. De ontwikkeling van een stingjet zit er in meerdere modellen in, en dat is toch iets om in de gaten te houden.

Uitleg stingjet:



Morgenavond meer hierover dan zijn we een paar runs verder en komen de eerste korte termijn modellen ook binnen. En dan kunnen we wat meer in detail treden. We richten ons eerst op donderdag nou.

Donderdag storm Dudley:
Woensdagmiddag en -avond trekt er een actief lagedrukgebied, storm "Dudley", over Schotland en het noorden van de Noordzee. Aan de zuidflank van Dudley bevindt zich een groot windveld dat onze omgeving woensdagavond al bereikt. In de loop van de nacht naar donderdag steekt aan zee een stormachtige westenwind op, kracht 8. Later is aan de westkust en in het Waddengebied een westerstorm mogelijk, kracht 9, met windvlagen tot ruim 100 kilometer per uur. Een windkracht 10 is in het Waddengebied niet helemaal uitgesloten, de zware windstoten kunnen tot diep in het binnenland voorkomen.


10 meter wind in model Gfs donderdag voor het gemak. Andere modellen komen met vegelijkbare 10 meter wind. De verwachting voor donderdag is zelfs op deze termijn al tamelijk eenduidig ook genoeg ondersteund door de Eps.

Noordelijke helften/waddengebied/IJsselmeergebied:
Hier kan met name boven de wadden tot een storm komen, windkracht 9, mogelijk zelfs 10 bft zware storm. Meer rondom IJsselmeergebied 8-9 bft. Daarbij zijn windstoten mogelijk in de orde van 100-120 km/u.  Wat meer boven de Friesland/Groningen/Drenthe landinwaarts is het van tijd tot tijd onstuimig 8bft veelal 7 bft. Daarbij windstoten van 75-90 km/u tijdens buien mogelijk uitschieters 100+ km/u dit zal vooral in de nacht naar donderdag het geval zijn en donderdagochtend. Dus let goed op als je de weg op gaat.


Boven model harmonie toont vooral gedetaileerd de windstoten tijdens buien, dit noemt men convectieve windstoten. Daaromheen zie je de reguliere windstoten. De zwaarste windstoten zijn dus echt op de buien, en die kunnen in heel het land wel plaatsvinden. Op deze kaart zie je slechts de run van vandaag. Die buien kunnen over een groot deel wel vallen maar heel lokaal dus, en daarmee ook die windstoten. Accent is toch wel het noorden.



Overige delen van Benelux:
Wat verder zuidelijker overige delen NL en Belgie, komen wat verder van de kern af te liggen. Maar altijd nog dichtbij genoeg voor windstoten in de orde van 75-90 km/u tijdens buien uitschieters 100+ aan de zuidwest en westkust komt een stormachtige wind te staan 8 bft. Boven land een vlagerige 7 bft. Boven land is dus geen sprake van storm maar zijn de windstoten een aandachtspunt.

Omtrent vrijdag dus later meer in deze topic.

Met vriendelijke groet,

Tatanka


  | Gewijzigd: 15 februari 2022, 07:25 uur, door Tatanka
there can be only one
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
15 februari 2022, 13:30 uur | Bericht #497965
KNMI heeft reeds een code geel geplaatst die woensdagavond ingaat en voorlopig loopt tot donderdagochtend 



Vanaf woensdagavond zijn er in het gehele land zware windstoten mogelijk van 75-90 km/uur, bij buien 90-100 km/uur. De wind komt eerst uit een zuidwestelijke richting, later uit een westelijke richting.
Waarom deze advertentie?
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2154
Lid sinds: 16 jan. 2010
15 februari 2022, 18:44 uur | Bericht #497966
Misschien ook het vermelden waard dat het vrijdag springtij is... met storm Eunice kan dit voor de strandtenten wel eens een extra uitdagende storm worden.. gok dat de kades in de haven ook wel weer blank komen te staan ( Scheveningen)
Hoogte punt van de storm vrijdag is ook precies op het hoogste niveau van dfe vloed..
  | Gewijzigd: 15 februari 2022, 18:54 uur, door Callie-P
pkd19
Lid
Woonplaats: Burdaard
Berichten: 631
Lid sinds: 9 feb. 2013
15 februari 2022, 19:30 uur | Bericht #497968
Citaat van Callie-P, dinsdag 15 februari 2022, 18:44 uur Misschien ook het vermelden waard dat het vrijdag springtij is... met storm Eunice kan dit voor de strandtenten wel eens een extra uitdagende storm worden.. gok dat de kades in de haven ook wel weer blank komen te staan ( Scheveningen)
Hoogte punt van de storm vrijdag is ook precies op het hoogste niveau van dfe vloed..
 

Dat is niet gelijk zo Callie-P,ik plaats er morgen wel een stukje over als de standen wat duidelijker zijn voor de donderdag t/m zaterdag,slingert nu nog teveel heen en weer om een goed beeld ervan te krijgen,is van veel factoren afhankelijk..
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 februari 2022, 02:02 uur | Bericht #497971

Weerbespreking deel 1 - Oorsprong stormachtig weer vinden we in VS

Stromingspatroon Noordelijk Halfrond
Het stromingspatroon op het noordelijk halfrond is zeer zonaal. Enkel in de VS vinden we enige meandering van de straalstroom (grofweg rode lijn). De straalstroom golft om een rug op de Pacifische Oceaan, en vormt een trog in de VS. In die trog zakt (zeer) koude lucht naar het zuiden uit. Dit versneld de straalstroom (zie "jet streak"). Deze jet streak (versnelling) beweegt zich over de Atlantische oceaan naar Europa.



De stroming is al langere tijd zonaal (west-oost gericht). Dit komt onder andere door een zeer krachtige wind in de stratosfeer die ervoor zorgt dat de straalstroom ook sterk en zonaal blijft (en houdt hiermee een westcirculatie in stand). Winterweer heeft sinds eind december geen schijn van kans.


De stratosferische vortex is om door een ringetje te halen, deze vortex vinden we op 30 km hoogte (10 hPa).

Forse versnelling straalstroom oorzaak
Het zal je niet ontgaan zijn, maar er zijn kansen op een forse storm donderdag 17 februari (Dudley) en met name vrijdag 18 februari (Eunice). In dit eerste deel bespreken we de oorzaak achter deze stormen. De oorzaak ligt in een versnelling van de straalstroom. Deze versnelling zuigt lucht in aan de ingang, en laat lucht uit aan de uitgang. Als een lagedrukgebied precies onder de rechteringang of linkeruitgang ligt, is de overlap perfect. Dan zorgt de jet streak ervoor dat er extra lucht opstijgt, dan daalt de luchtdruk extra snel en nemen windsnelheden rond het lagedrukgebied sneller toe. De straalstroom is momenteel zeer krachtig, en dit is de oorzaak waardoor er grote potentie is voor een zware storm. Bij Ierland haalt de straalstroom 185 knopen of 340 km/u op 10 km. Boven ons hoofd behaald dezelfde jet streak 170 knopen of 310 km/u (10 km hoogte weer) (op basis van GFS).

Als je wilt weten waarom juist de rechter-ingang en linker-uitgang een lagedrukgebied explosief kan laten uitdiepen, dan moet je het filmpje onderaan deze post bekijken.




Oorzaak versnelling straalstroom in VS
Op een bol zoals de aarde is alles met elkaar verbonden. De oorzaak van de versnelling (jet streak) in de straalstroom vinden we terug in een koude-uitbraak boven de VS op 11-13 februari. De straalstroom versnelt zodra de temperatuursverschillen tussen de polaire lucht in het noorden en de subtropische lucht in het zuiden sterker worden. Dit gebeurde in de VS. In het noorden en noordoosten daalde de temperatuur in 24 uur van circa 15,6°C naar -4°C. Op 850 hPa (1.5 km) daalde de temperatuur van +5°C naar -25°C in enkele dagen tijd. Voor de binnenkomst van koude lucht werden recordhoge temperaturen gemeten in het noordoosten van de VS.
Hieronder een weerbericht over de koude uitbraak die op 9 km hoogte de straalstroom aanwakkerde.
 

Hieronder zie je de straalstroom in kracht toenemen, en tegelijk beweegt de versnelling naar Europa toe.

Uitleg jet streak:


Dinsdag voor het laatst kalm en zonnig
Dinsdag zagen we voor het laatst een droog, kalm en zonnig weertype de hele Benelux. Afgelopen avond trok er een warmtefront (en direct daarachter ook een koufront over het land. Deze fronten hoorden bij een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee. Het koufront blijft enige tijd over het zuiden slepen en zodoende kan er veel regen vallen. In de tweede helft van de nacht beweegt het front weer terug richting en noorden en passeert het dus een tweede keer.



Woensdag al veel regen, wind en zachte lucht
1) Regen Er kan in totaal (gerekend vanaf dinsdagmiddag) tot donderdagmiddag 5 tot 25 mm vallen, lokaal kunnen we door buiigheid uitschieten tot 35 mm. Dit valt in 48 uur tijd. De regen valt in verschillende types, in de nacht naar woensdag valt de regen gestaag uit een regengebied (stratiforme neerslag). Na het regengebied wordt het op veel plaatsen kort eventjes droog (rond de lunchtijd). De regen begint daarna echter al vrij snel te vallen in de vorm van buien. Deze buien ontstaan vooral boven het oosten van het land. Hier ligt dus ook de nadruk wat betreft hoge regensommen (lokaal 35 mm).





2) Wind Dudley: Nadruk op windstoten bij buien in het oosten. Geen storm (9 bft)
Dudley laat al woensdagavond van zich merken, dit lagedrukgebied valt zodoende vooral in de nacht van woensdag op donderdag. Aan de kust zal de wind toenemen tot 8 bft, misschien een korte uitschieter naar 9 bft, maar niet meer. Het hoogtepunt van de storm vinden we op de late woensdagavond al. Voor de kust voelt deze storm als weinig bijzonders, windstoten tot 100 km/u komen wel vaker voor aan de kust.

In het binnenland zijn windstoten tot 100 km/u echter ook mogelijk, en hier is dit vrij uitzonderlijk. De windstoten zijn gekoppeld aan pittige buien die boven het land ontstaan en naar het oosten trekken. De wind is hierbij erg variabel, er is lokaal 100 km/u mogelijk, maar het kan ook beperkt blijven tot 80 km/u, dit verschilt van plaats tot plaats. De buien ontwikkelen zich nog verder en pakken boven Duitsland nog verder uit met lokaal mogelijk 120 km/u. Mochten de buien al eerder op hun piek komen, dan zijn deze windstoten ook mogelijk aan de Duitse grens, zijn de buien traag in ontwikkeling, dan verplaatsen de windstoten zich nog meer naar Duitsland en komen we aan de lage kant uit (80 km/u).


Correctie: de windsnelheid in België schat ik op 85 km/u.


Gemiddelde wind piekt op grote schaal aan de kust niet hoger dan 8 bft.

Zeer zachte lucht
De extreem hoge temperaturen verdienen ook wat aandacht, de temperatuur stijgt - nadat woensdagochtend een warmtefront weer overtrekt - naar 11 tot 13°C.



 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 februari 2022, 05:57 uur | Bericht #497972
Storm Dudley van woensdag op donderdag een laatste blik. En een kleine vooruitblik naar Eunice vrijdag!!

Algemeen:

We doen nog even een laatste blik naar storm Dudley, inmiddels begint die vorm te krijgen boven Schotland. Deze trekt oostwaarts om vervolgens in de nacht naar donderdag over Denemarken te trekken. Hierbij zit een omvangrijk windveld die ver tot over ons land reikt. Ik zie dat mijn voorganger niet met storm komt. Ik ben van mening dat dit wel gebeurd, nuance hierin is dat dit wel alleen rondom het noordelijk kustgebied gebeurd. En waarschijnlijk niet boven vaste land. Aandachtspunt zowel waddenregio's als binnenland blijven de (zeer) zware windstoten. Vooral boven het noordelijk kustgebied kunnen ze wat zwaarder uitpakken. Ze zitten daar in de koude bovenluchten en er is ook wel wat marginale CAPE aanwezig. Met een vrij forse schering leverd dit veelal lijnconvectie op. En op zulke lijntjes kunnen ze extra uitpakken met de windstoten. Onder zal ik in detail wat meer per regio aangeven wat er te verwachten valt.  En onder zal ik alvast een blik naar de storm doen waar de meeste aandacht naar uit gaat (Eunice).

Noordelijk kustgebied:

In de loop van de avond komt een harde tot stormachtige wind 8bft te staan met kans op windstoten tot 100 km/u. In de 2e helft van de avond en in de nacht naar donderdag bereikt de wind op de Wadden een windkracht 9. Ook rondom het IJsselmeergebied is met vlagen een 9 bft mogelijk. Maar veelal 8bft. Met name in de noordelijke delen van Friesland/Groningen kan het vannacht en morgenochtend ook stormachtig waaien met 8bft. Wat zuidelijker richting Drenthe 7-8 bft. Reguliere windstoten zonder buien zijn hier veelal in de orde van 75-90 km/u. Aangezien er boven deze delen wat Cape beschikbaar is. Zijn tijdens buien forse uitschieters mogelijk van 100+ km/u zeer lokaal zelfs 120 km/u. Een klap onweer tijdens die buien is ook niet geheel uitgesloten dus, lijnconvectie is mogelijk.


Hierboven zien we slechts 1 convectieve model, model arome. Harmonie is een ander model die convectieve windstoten beter pakt. Het betreffen de windstoten die potentieel op de boven en onder beschreven buien kunnen zitten. Het is niet zo dat die bui daar onder in zuidwesten daar daadwerkelijk zo valt. Die kan ook wat verderop vallen, wat zuidelijker/noordelijker etc. Accent zien we duidelijk wel terug over de noordelijke en noordoostelijke helften.

Gehele westkust:
Langs de westkust komt regelmatig een stormachtige wind te staan 8bft (periode vanavond t/m morgenochtend/middag). Met windstoten van 75-90 km/u tijdens buien uitschieters van 100 km/u.

Overige delen van NL/Belgie:
Landinwaarts staat veelal een 6-7 bft, waarbij de 7bft het accent heeft noordelijk.De windstoten zijn hier ook veelal in de orde van 75-90 km/u. Tijdens een bui of buien uitschieters ook richting de 100 km/u.

Eunice:
Een kleine blik op vrijdag, dan staat storm Eunice op het programma. Het is de storm die in de modellen het meest zwaarst terugkomt. Komende nacht zal ze ontstaan ongever net ten noorden van de Azoren en dan trekt ze noordoostwaarts tussen Ierland en Engeland door. Althans dit is de meest terugkomende optie. Model Icon valt net buiten de jetstream en dan is het meteen niet meer dan een afgevlakt laag. Ik weet dat iedereen graag wil weten wat deze storm gaat doen. Maar ik wacht liever even een dagje nog, morgenochtend zijn ook de korte termijn modellen er echt goed bij. En dan wil ik eens zien hoe die de vlag erbij hebben hangen. Dit tezamen met de huidige modellen die dan ook weer wat runs verder zijn. Morgen moet dat beeld wel duidelijk zijn.


Kijken we toch even naar de nieuwe Gfs die net binnen is. Dan is die toch wel weer fors te noemen. Een volle 10 bft langs de kust en IJselmeergebied (zware storm) buitengaats 11bft (zeer zware storm) als de storm verder trekt komt dit model momenteel met een 11bft voor noordwesten (Kop NH-Texel/Vlieland/Terschelling.landinwaarts kustregio's 9 bft (storm) Wat dieper landinwaarts op grote schaal 8bft das stormachtig tot over de grens met dld aan toe.



Windstoten op grote schaal landinwaarts 100 km/u, noordelijke helften 100-120 km/u. Kust 110-130 km/u, richting het noordwesten en wadden word er geflirt met 130ers.


Morgen meer dus over Eunice, vanavond en morgen eerst maar een Dudley

Met vriendelijke groet,

Tatanka
there can be only one
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
16 februari 2022, 08:54 uur | Bericht #497973
Estofex is er ook weer bij:



DISCUSSION

... UK through BENELUX towards Poland ...

A long-lived convective windstorm is expected to cross the region between Wednesday evening and Thursday morning.

Ahead of the cold front, abundant low-level moisture with mixing ratios exceeding 7g/kg will be available. Combined with strong forcing and steepening mid-tropospheric lapse rates, marginal CAPE will develop along the cold front with MLCAPE values between 100 and 200 J/kg. Kinematics along this front will be impressive as the 1 km AGL flow reaches 35 - 40 m/s, yielding 0-1 km bulk shear values of 20 - 25 m/s. As low-level lapse rates steepen with mixing ahead of the front, effective downward transport of momentum is forecast. Numerous convection-allowing models simulate the development of one or more convective lines that will progress SE across the area. Widespread convectively enhanced severe to extremely severe gusts will occur along these lines. The threat will pick up in the 15 - 18 UTC timeframe over the UK, between 21 - 00 UTC over BENELUX and W Germany, and towards 06 UTC over central Poland.

Besides the wind threat, an isolated tornado risk will be present along the convective line, especially if line-echo wave pattern develops. ICON D2 simulates a number of enhanced vorticity tracks, suggestive of areas of rotation within the convective line. The tornado threat will be augmented by the presence of rather large SRH (> 300 m2/s2 in the 0-1 km layer) ahead of the cold front, low LCLs, and steep low-level lapse rates. A strong tornado can not be ruled out given large magnitudes of low-level shear.
| Gewijzigd: 16 februari 2022, 09:11 uur, door Sven
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 februari 2022, 10:04 uur | Bericht #497975

Wat staat er op de agenda?

Een overzicht:



Aandachtspunt buien:
Naast de focus op wind moeten we ook de buien in de gaten houden, de pittige buien trekken vandaag rond 21:00 het noordwesten binnen, en kunnen nog tot donderdag 09:00 in het oosten blijven voorkomen. De buien kunnen lokaal 10 tot 20 mm aan regen achterlaten. De nadruk ligt op de provincies Flevoland, Utrecht, Gelderland en Overijssel.



 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
pkd19
Lid
Woonplaats: Burdaard
Berichten: 631
Lid sinds: 9 feb. 2013
16 februari 2022, 10:30 uur | Bericht #497978
Om nog even op de hoogwatervraag terug te komen,hieronder 2 kaartjes met de verwachtte waterstanden.

Hoek van Holland:


Zoals in afbeelding is te zien,is er vrijdag/zaterdag geen overlap tussen de zwarte (astronomisch) en groene (windopzet) lijnen.
Hierdoor valt de waterstand lager uit,echter valt wel op dat ondanks dat de zwarte lijn daalt richting zaterdag,de storm zo'n enorme massa water meeneemt,dat hij een extra piek meeneemt rondt 22:00 op de 18e.


Delfzijl:



Hier zien we al een betere overlap op zaterdagochtend de 19e tussen de zwarte&groene lijnen,daardoor schiet de verwachting ook omhoog naar nu ongeveer +340cm NAP.
Coupures sluiten bij een verwachting van 300cm NAP.


NB: Deze standen staan uiteraard nog lang niet vast voor de vrijdag/zaterdag,blijft afhankelijk van de verwachtte koers en windsnelheden,en over wat voor een oppervlak hij meeneemt van de Noordzee met name voor de noordelijke provincies hangt daar veel van af,dat kan zo een 20-40cm meer of minder worden.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 februari 2022, 13:44 uur | Bericht #497979

Dudley op komst

Dudley en Pre-Eunice (Eunice is nog niet ontstaan) liggen aan een atmosferische rivier. De atmosferische rivier zien we op dit satellietbeeld uit de hoek linksonder naar het noordoosten gaan. De afgelopen 24 uur is de luchtdruk al gedaald van 984 hPa naar 973 hPa. De komende uren zal de luchtdruk verder dalen naar circa 966 hPa.











Het windveld van Dudley komt momenteel aan bij Ierland. Het windveld gaat nog sterker worden zodra de luchtdruk verder daalt. Ierland meet om als beginnetje windstoten van 79 km/u. De windstoten op de Britse Eilanden gaan de komende uren toenemen naar 120 km/u.



 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 februari 2022, 21:44 uur | Bericht #497980

Eunice is "geboren"

Tot kort geleden rekenden de weermodellen nog met een lagedrukgebied dat nog moest ontstaan. Ik zie nu echter een beginnetje op de oceaan verschijnen, dit moet nog flink groeien tot de storm Eunice die we voor vrijdagavond in de berekeningen terugzien. In de tussentijd kunnen we ook Dudley volgen op de satellietbeelden, en op luchtdrukmetingen.


Satellietbeeld van ongeveer 12 UTC


Satellietbeeld van 18 UTC
 


In Wales en Schotland al windstoten tot 160 km/u, maar die spelen "vals" met heuvels en bergtoppen. De Engelse oostkust meet ook al zo nu en dan 100 km/u windstoten. Deze snelheden gaan bij ons ook zeker voorkomen bij buien. Ik verwacht geen windstoten van meer dan 120 km/u zoals in Schotland en Wales.






Weerkaart van middernacht 00 UTC

Buien komen eraan, nu nog op Noordzee
We zagen de afgelopen avond al zware buien op de Britse regenradar. Het is ook geen toeval dat precies bij deze buien de zwaarste windstoten in Engeland voorkwamen (105 km/u).


De buien kwamen dus al enkele uren geleden voorbij in Engeland, maar het duurt nog ~30 minuten voordat de buien hier zichtbaar worden. De buien bevinden zich volgens mij nu nog op de Noordzee, buien optimaal bereik van de radar in Den Helder.




Update agenda
| Gewijzigd: 16 februari 2022, 22:15 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 februari 2022, 21:57 uur | Bericht #497982
113 km/u op Vlieland

Als we de focus weer naar de Benelux verleggen, zien we de hoogste windsnelheid tot dusver op Vlieland gemeten. Snelheden van circa 110-115 km/u kunnen de komende avond en nacht op meer plaatsen voorkomen, maar de windstoten zullen bij storm Dudley niet veel hoger dan dit worden. Bij Eunice worden wél hogere windstoten verwacht i.c.m. windkracht 9 of 10.



Hieronder is de positie van de buienlijn om 21:00 aangegeven. Inmiddels ligt de lijn met hoogste windsnelheden rond de Wadden.

KNMI guidance

Een actief laag, Dudley genaamd, ligt ten oosten van Schotland en zal in de loop van de nacht richting Denemarken trekken. Vanavond komen we in een warme sector, het ONO-WZW georiënteerde koufront bereikt het noorden rond 19 UTC en verlaat einde van de nacht het land. In de warme sector staat een stevige gradiënt en geleidelijk wordt de opbouw onstabiel (koude lucht op hoogte), waardoor de uitwisseling versterkt wordt.
Morgenmiddag wordt de stroming licht anticyclonaal en begint deze langzaam in kracht af te nemen. In de avond volgt er nog wel een zwakke storing (combinatie van een flauwe trog en hogere theta-w waarden). In de nacht naar vrijdag passeert een ZO-NW georienteerde rug, vrijdagochtend gevolgd door het warmtefront van storm Eunice.

Modelbeoordeling:

Alle modellen laten v.w.b. de beschreven synoptische ontwikkeling een vergelijkbaar beeld zien. De nieuwste modellen zijn consistent met hun voorgangers. Vanaf vanavond worden zware windstoten verwacht en die kunnen in het noorden aanhouden tot morgen aan het begin van de avond, hiervoor staat code geel uit. De modellen zijn redelijk eensgezind v.w.b. het windveld later vanavond en komende nacht, met het zwaartepunt in de knijpzone aan de zuidflank van Dudley. Voor morgen valt op dat Ha40 bijna geen buien geeft overdag in het oosten, overige modellen doen dat wel en daar gaan we gezien de progtemps wel van uit.

Wind:

Vanavond 8-9 Bft en uitschieters van 75-90 km/uur, aan de kust en bij buien landwaarts lokaal tot ca. 100 km/uur. In de nacht in het Waddengebied een volle 9 Bft en mogelijk tot 110 km/uur.
Morgen overdag neemt de wind geleidelijk van het zuiden af, tot ca. 6 Bft aan het einde van de avond. Vrijdag in de loop van de ochtend is de wind weer toenemend op nadering van Eunice.

Neerslag:

Opvallend is het activeren van de neerslag vanavond voor het warmtefront uit en in de warme sector (op nadering van het koufront), vooral in het noorden en oosten wordt de neerslag buiig van karakter, waarbij de organisatiegraad groot is. Het lijkt op een overlap van WA-0maximum met het zuidelijk deel van een PVA-maximum. Na koufrontpassage vooral in het (noord)oosten buien onder de linkeruitgang. Onder de rechter-uitgang is de activiteit minder. Donderdag in het oosten nog een enkele bui. Op het warmtefront van Eunice lichte tot matige regen.

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 februari 2022, 06:04 uur | Bericht #497996
Dudley raast nog even uit vandaag, morgen komt Eunice. Kans op zware storm 10 bft, noordwesten en wadden kleine kans zeer zware storm 11bft. Tijdens de storm kunnen op grote schaal in het binnenland zeer zware windstoten voorkomen (100-120 km/u). Aan de (noord)westkust en waddenregio's mogelijk 130+km/u

Algemeen:

Terwijl Dudley actueel en ook nog wel een groot deel van de dag zijn ding doet, ga ik mij verdiepen in de eerste meer gedetailleerder blik naar Eunice. De windstoten van Dudley waren gisteravond en actueel spot on. Worden ruimschoots gehaald binnen alle regio's, en In IJmuiden en op Vlieland kwam het gisteravond tussen 20:00 en 21:00 uur al tot een gemiddelde windkracht 9. Hiermee is officieel sprake van storm en het is daarmee alweer de derde storm. Ondertussen is dat in het 2e gedeelte ook al het geval, boven de wadden. Vrijdag trekt storm Eunice via het noorden van Engeland naar de Noordzee om vervolgens in de avond boven het noorden van Denemarken te arriveren.



Eunice
Vanaf vrijdagmiddag gaat het opnieuw hard waaien. Dan zijn er (zeer) zware windstoten mogelijk van 90-120 km/uur ver landinwaarts, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer tot ca. 130 km/uur. Langs de gehele kust komt een zware storm te staan 10 bft, mogelijk een kleine kans op 11bft zeer zware storm noordwesten en wadden. Maar momenteel te klein om volledig te benoemen. Eveneens de forse uitschieters daar van 140+ in enkele modellen. Deels landinwaarts komt het tot storm 9bft zeker rondom het IJsselmeergebied en later in de noordelijke regio's. De oostelijke helften krijgen wat minder wind, daar verwacht ik dat het met vlagen tot een stormachtige 8bft komt. Maar ook daar zijn windstoten mogelijk van 90-110 km/u.

Dit is een voorzichtige verwachting, maar globaal wel wat het meest terugkomt, want er zijn zeker nog kleine verschuivingen mogelijk. Om nog meer gedetailleerd een bericht te zetten, wil ik nog even wat meer runs bekijken. En er druppelen nog wat modellen binnen dit zijn 24 uur modellen. En natuurlijk lopen de runs van andere modellen ook door. Op basis hiervan zitten we al op grote schaal in oranje criteria, en ik denk dat alle kustregio's richting weeralarm gaan. Criteria oranje is 100 km/u landinwaarts, en langs de kust 120 km/u, er zijn zelfs delen landinwaarts die met weeralarm spelen. De impact zal groot zijn omdat de tijdspanne tussen circa 15-22 uur is de piek valt precies tijdens de spits. Maar goed dit is niet aan mij, we gaan kijken waar het knmi mee gaat komen.


Vanavond dus meer hierover!!!
  | Gewijzigd: 17 februari 2022, 06:13 uur, door Tatanka
there can be only one
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
17 februari 2022, 10:33 uur | Bericht #498001

Code oranje voor delen van Belgie


Van 18/02 12u tot 19/02 00u : Tussen vrijdag 14-15u en 18-19u verwachten we een zware zuidwesterstorm (10 Bf) en eventueel zeer tijdelijk en plaatselijk zeer zware storm (11 Bf) op de Belgische Noordzee, met per provincie volgende maximale rukwinden in km/u, waarvan het eerste cijfer het meest optimistische scenario is en het tweede het meest pessimistische:

Kust: 120-150 ;
West-Vlaanderen: 100-140 ;
Oost-Vlaanderen: 100-130 ;
Henegouwen: 90-120 ;
Antwerpen: 100-130 ;
Vlaams- en Waals-Brabant: 80-120 ;
Namen: 80-120 ;
Limburg: 80-120 ;
Luik: 80-120 ;
Luxemburg: 80-110.

Er moet rekening worden gehouden met schade die in bepaalde gebieden verspreid en aanzienlijk kan zijn. Ook het verkeer kan ernstig gestoord worden.

Het is niet uitgesloten dat de Kust en/of West-Vlaanderen vrijdagochtend opgeschaald worden naar code rood.


 
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 februari 2022, 13:10 uur | Bericht #498008

Eunice ontwikkeld zich tot 966 hPa storm

Eunice ontwikkeld nu een kern, en heeft een kerndruk van circa 1005 hPa. De luchtdruk zal de komende uren snel dalen naar 985 hPa. De laagste luchtdruk zien we uiteindelijk boven de Noordzee, zo'n 966 hPa.



Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 februari 2022, 13:56 uur | Bericht #498009

Synoptische situatie:

Een westelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Vanmiddag wordt de stroming licht anticyclonaal en neemt deze verder in kracht af. Een occlusie schampt vanmiddag nog het noordoosten van de FIR. In de avond beweegt er een zwakke storing (combinatie van een flauwe trog en hogere theta-w waarden - van oorsprong een CAD) over de zuidelijke helft oostwaarts. In de nacht naar vrijdag passeert een ZO-NW georiënteerde rug. Vrijdag trekt stormdepressie Eunice via het noorden van Engeland naar de Noordzee om vervolgens in de avond boven het noorden van Denemarken te arriveren. Bijbehorend NW-ZO georiënteerd warmtefront trekt in de ochtend vlot oostwaarts over het land. In de middag volgt het N-Z georiënteerde koufront. De backbent-occlusie schampt in de middag en avond de noordkust.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien geen grote verschillen, wel nog in de exacte koers en timing van het sterkste windveld. Het belangrijkste aandachtspunt zijn de windstoten vrijdagmiddag en avond, waarbij er nog onzekerheid is over hoe groot het gebied zal zijn met op uitgebreide schaal windstoten van (ruim) boven de 100 km/uur. We gaan er voorlopig vanuit dat dit waarschijnlijk het hele land m.u.v. het zuidoosten zal zijn. In de kustgebieden lijken ook windstoten van boven de 120 km/uur waarschijnlijk; langs de kust en in het Waddengebied 120-130 km/uur, lokaal mogelijk 140 km/uur. Een deel van de onzekerheid wordt ook veroorzaakt door de aanwezigheid van buien (en dus extra uitwisseling) op het koufront en bij de back-bent occlusie. Dit alles ook rekening houdend met de mogelijk lichte overschatting van Harmonie en onderschatting van EC.

Wind:

6-7 Bft, in het noorden aanvankelijk nog windstoten tot 75 km/uur. Vannacht tijdelijk geen seinen (< 6 Bft). Morgenochtend sterk toenemend 8-9 Bft, in de middag 10 Bft, in de avond en nacht van het zuidwesten uit afnemend naar 7-8 Bft. Voor de windstoten zie de modelbeoordeling.

Neerslag:

In het oosten enkele buien, bij de ex-CAD buiige regen. Bij het warmtefront lichte tot matige regen, op het koufront tevens enkele ingebedde en opgelijnde buien (hoge organisatiegraad). Vervolgens bij de backbent opnieuw buiige regen. De kans op onweer en hagel lijken vooralsnog verwaarloosbaar.

Eerder W. in t Erland (Winterland)
pkd19
Lid
Woonplaats: Burdaard
Berichten: 631
Lid sinds: 9 feb. 2013
17 februari 2022, 14:26 uur | Bericht #498012
Update verwachte waterstanden:

Voor de hele westkust verwacht ik geen grote problemen qua waterstand,is nog steeds niet echt een overlap op 1 van de meetpunten aldaar te vinden.
Probleem daar wordt eerder de golfhoogte die waarschijnlijk wel wat duin gaat opeten maar ook weer niet in extreme mate.


Een andere verhaal wordt het vanaf Den Helder/Harlingen,en dit heeft vooral te maken met de verwachtte windkracht en oppervlaktebestrijking.
Aangezien hij zowat over een groot gedeelte van de Noordzee het water deze kant op blaast,gaat dat erg interressant worden.


Harlingen nu +330cm NAP om 22:50u op de 18e,precies de grens voor hoogwater (stormvloed) 



Delfzijl nu +380cm NAP om 00:50u op de 19e,ook precies de grens voor hoogwater (stormvloed)



Dit wordt waarschijnlijk voor Harlingen de hoogste waterstand sinds december 2013,toen stond het +3,42cm NAP
Voor Delfzijl wordt het ongeveer gelijk aan januari 2015.

Ook dijkbewaking wordt bij de hoogwatergrens ingesteld


Lauwersoog is nog niet meegenomen omdat ze die nog niet aangepast hebben





  | Gewijzigd: 17 februari 2022, 14:39 uur, door pkd19
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
17 februari 2022, 18:13 uur | Bericht #498015

Code oranje


Nog precies niet gepost, maar KNMI heeft voor heel Nederland (met uitzondering van Limburg voorlopig) code oranje geplaatst.
Zowel bij het KNMI als KMI zou er morgenochtend nog opgeschaald kunnen worden naar code rood (Belgische kustprovincie, westelijke en noordelijke delen Nederland)

 
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 februari 2022, 22:36 uur | Bericht #498024
Eunice wordt een zware 10bft tot zeer zware storm 11bt, dit laatste vooral een kansje in het noordelijk kustgebied. Ook landinwaarts komt het tot stormachtig tot lokaal storm. Langs de kust komt het tot zeer zware windstoten 130 km/uur, noordwestkust en wadden mogelijk nog hoger ICON/APERGE komen zelfs met 150+ km/u dit zijn wel de extremere oplossingen. Landinwaarts op grote schaal 100-120 km/u is ook fors te noemen. In Limburg lijkt het wat rustiger uit te gaan pakken met windstoten van 75-90 km/u lokaal 100 km/u. Een opschaling naar weeralarm is zeker niet uigesloten.

Algemeen:

We doen even een laatste blik van mijn kant omtrent Eunice (Rapid Cyclogenesis) meer info onder in bericht. De titel geeft al aan wat er te verwachten valt dus ik ga hieronder niet meer verder op in. Wel is er de laatste runs een aandachtspunt bij gekomen, namelijk een felle buienlijn voorafgaand. Met daarop eerst al zeer zware windstoten. En daar ga ik onder even wat verder op in. Het wordt morgen gewoon opletten geblazen. Dit zijn stormen die niet jaarlijks, even om de hoek komen kijken. Doe tot zover je kan je dingen gewoon thuis, en hou de berichtgeving goed in de gaten. Hou er rekening mee dat bepaalde diensten gedeeltelijk of helemaal uit kunnen vallen. En dat er her en der vertraging kan zijn. Door omgevallen bomen, en ander materiaal.


Arome komt morgen met een felle buienlijn, het windveld van Eunice ligt hier nog achter. Maar op deze lijn kunnen al zware danwel zeer zware windstoten voorkomen lokaal. Deze lijn trekt vrij snel over, en duren meestal maar 5 a 10 min max. En kunnen zeer gevaarlijk uit de hoek komen.


Koufront voorafgaand reguliere windveld Eunice. Wijdverspreid kans op zeer zware windstoten al:
Onder nog wat aanvullende info, omtrent een koufront die vooraf gaat. Deze bevat nog wat marginale onstabiliteit 200-300 j/kg met een gigantische bak schering. Bij het koufront duidelijk signaal voor lijnconvectie, het meest uitgesproken in Arome. Op deze lijnconvectie (LEWP) zijn verspreid windstoten mogelijk van ruim 100 km/u echter zijn ze lokaler dan het windveld die gewoon bij de storm horen. Er zijn uitschieters mogelijk van 120+ km/u. Het kan wel zo zijn dat je hier de zwaarste windstoot op pakt, maar de windstoten op het reguliere windveld zijn langduriger. Deze lijn gaat met zo'n rotgang dat het max 5 a 10 min echt even heftig kan worden. En lang niet op de gehele lijn is het even heftig altijd. Ik denk zelfs dat Estofex hier vanavond nog met een update voor komt, ook voor Eunice zelf.


Rapid Cyclogenesis:


Een Rapid Cyclogenese (RaCy) kenmerkt zich in het begin door een snelle en intensieve ontwikkelingsfase. In de meeste gevallen gebeurt dit binnen ongeveer 12 uur. Een dergelijke ontwikkeling gaat gepaard met bijzondere wolkenconfiguraties in satellietbeelden. Ze tonen de ontwikkeling van een wolkenkop aan de poolzijde van een voornamelijk west-naar-oost georiënteerde frontale wolkenzone tot een sterk ontwikkelde cyclonale wolkenspiraal. Sommige wolk configuraties wijken af ​​van klassieke cyclogeneseprocessen. Na de snelle verdieping zal de cycloon, met zijn volledig ontwikkelde wolkenspiraal, in de meeste gevallen enkele dagen aanhouden. 

Voor nou mijn laatste update, in tegenstelling dat ik andere in algemene stuk waarschuw niet op pad te gaan. Ga ik dat morgen wel, ik zorg dat ik al ruim op tijd op locatie ben. En vanuit die locatie heb ik al overnachting geregeld. Vanuit dat punt bekijk ik de situatie, plan is om beelden te maken bij Holwerd. Ook naar gelang van wat ik zelf in mijn kennis heb, en ervaring besluit ik ook hoe en wat. Mocht het echt linke soep worden dan kies ik ook eieren voor me geld. En dan blijven we lekker binnen aldaar.!!

Met vriendelijke groet,

Tatanka





 
there can be only one
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2605
Lid sinds: 29 mrt. 2016
18 februari 2022, 02:31 uur | Bericht #498028

Level 1 - level 2 forecast ESTOFEX


Geldig vrijdag 06 UTC tot zaterdag 06 UTC

A level 2 was issued across parts of Benelux into Germany, Poland and Czechia mainly for severe to extremely severe wind gusts. A few tornado events are possible.

The level 2 was surrounded by a level 1 with similar risks but with less coverage.


SYNOPSIS
A dangerous and very dynamic cyclone is ongoing over NW Europe. The main focus will be a deep and highly anomalous depression (regarding its MSLP) just S of Ireland around 06Z, which is about to finish the cross-jet motion towards the pole side of the jet.

Alle EUmetrain kaarten zijn van vrijdag 00 UTC. http://www.eumetrain.org/ePort_MapViewer/index.html

An intense deepening rate into a Shapiro-Keyser (SK) type cyclone should hence start to level off. Induced impressive irrotational flow into the upper jet weakens the anomalous strong 250 hPa jet- a coupled jet configuration evolves which opens a broad area with extreme upper divergence. However, displaced nature of the upper divergence to this cyclone supports ongoing but more relaxed deepening and also broadening of the depression's core over the North Sea into S Scandinavia during the day.

Divergentie in de bovenlucht (upper air divergence) zorgt voor extra stijgende lucht in een ontwikkelende storm, hierbij diept de storm extra snel uit. Zo kan explosieve cyclogenesis (bomcycloon) plaatsvinden.
Uitdiepen = dalende luchtdruk in kern lagedrukgebied.


IFS-ENS features rather tight clustering of the center with pressure readings in the 965-970 hPa range over S Norway/Sweden during the forecast. In addition, a second vortex tries to spin up over the S North Sea which races E towards/over Denmark during the night.

In de (late) avond van vrijdag ontstaat in de meeste modellen een secundaire vortex. Hierdoor versnellen de windstoten boven de Wadden tot mogelijk 140 km/u, tot dit moment hebben we "slechts" 130 km/u op de weerstations aan de kust.

Phasing of the trough (which accompanies the deep cyclone) with a progressive ridge over the W into CNTRL Mediterranean keeps an impressive gradient wind alive over CNTRL Europe.

De storm Eunice diept niet gek ver uit (967 hPa ongeveer). Het drukverschil wat voor de zware storm zorgt komt ook voor een groot deel doordat de luchtdruk snel stijgt zodra je naar het zuiden gaat. Boven Spanje is de luchtdruk juist relatief hoog. Deze tegenstellingen zorgen voor het drukverschil.

Surface frontal pattern starts SK-ish with dominant frontogenesis along the warm front and a fractured cold front. Betimes the cold front starts to connect back to the warm front while crossing CNTRL Europe to the E.

Een weerkaart om in te lijsten.

DISCUSSION
Ongoing from the previous night a potential sting jet event affects S Ireland into the Celtic Sea with gust regionally well in excess of 150 km/h (mainly offshore/along the coast). No upright convection is forecast although shallow convection (CSI driven) may add some momentum transfer. This event was not highlighted by any level/lightning areas.

Correctie: Staart natuurlijk i.p.v. straart. In mijn ogen zien we hier een indicatie dat een sting jet zich al ontwikkeld voor de kust van Ierland. Een sting jet is een dalende portie extreem droge stratosferische lucht. Zodra hier neerslag in valt, verdampt dit, verdamping kost energie en de lucht koelt af. Koude lucht heeft een hogere dichtheid = zwaarder, en dus versnelt de wind zolang de lucht "als een baksteen" naar beneden valt.

During its passage over UK before noon, a broadening and temporarily filling depression sets the stage for an enlarging wind field with a rather intense cold jet (CJ) event. Some NWP discrepancies exist, so a mixture of both jets or even an ongoing sting jet event cannot be ruled out yet. However this change also goes hand in hand with gradually increasing chances for upright convection along the weak/detached cold front, which crosses S-UK from W to E.

Zoals Tatanka beschreef, vergeet de windstoten op het koufront niet. Mogelijk halen we hier al lokaal 100 km/u. De passage van het koufront zal kort (5-10 minuten) maar krachtig zijn. Het koufront is in het oosten al beter georganiseerd.

CAPE will be meager in a strong shear environment (15-20 m/s 0-1 km layer and 25 m/s 0-3 km layer), which raises questions regarding the resistance of those updrafts. Strong to severe wind gusts are possible, but the main CJ remains displaced to the W (same for the postfrontal pressure surge) with weak cross-veer along the front, which should also keep the tornado risk very isolated. Combined with weak convection at that stage we kept this event in a level 1. Beside the limited convective part, (extremely) severe straightline winds are forecast.

Windstoten op koufront
Later-on, from Benelux to the E into N-Germany, the CJ spreads rapidly E and overspreads the cold front with impressive readings as H85 winds approach 85 kn. SHR1/3 km increases to 20m/s / 30m/s respectively with even higher values during the afternoon over N-Germany.
The combination of a diurnal driven and advective increase of the LL lapse rates with prefrontal LL mixing ratios around 6 g/kg, increasing LL forcing along the consolidating cold front and LLCAPE in the 50-100 J/kg range plus deepening updrafts all indicate a high chance for effective downward momentum transfer of those wind speeds. Extreme wind gusts are possible with this line of convection (e.g. confined swaths of 33 m/s and more).

Interessant stuk over tornadokans, deze is bij voorbaat al klein/afwezig voor de Benelux.
Initially the tornado risk seems to be low (for the Benelux) but increases slightly as LL mass response of the deepening vortex to the N assists in some backing of the postfrontal flow. More discrete cells evolve along this line over N-CNTRL Germany before weakening thereafter due to outrunning forcing and loss of instability. It is this stage (NW into N-CNTRL Germany), where current expectation are the highest for an isolated tornado risk. Again, further E, weakening is forecast into NE Germany but any convection /shower is able to bring severe wind gusts well into N-Poland during the night. If LL forcing along this CAPE tongue remains stronger than currently forecast, a forced line of broken convection could cross NE Germany into N Poland which is shown by a few models. This would take a low-end tornado and scattered to widespread severe wind gusts risk further E. Given the dynamic nature of this event and (some) NWP tendency to suppress convection too fast, the level areas were extended accordingly.

Over situatie koufront in Oostenrijk/Tsjechië
Further S, better LL convergence along the more active part of the cold front pushes a well structured NCFR E/SE and although wind field weakens somewhat, swaths of 25 m/s gusts are likely before weakening until midnight over Austria/Czechia. Overall ingredients for QLCS tornados seem to be present although current data indicates a rather solid line of convection. Unpredictable mesoscale/orographic influence could still cause an isolated tornado event.

Secundaire vortex zorgt voor windversnelling over Waddeneilanden (vrijdagavond 21:00 - 00:00)
Finally, the aforementioned second vortex maximum approaches far S Denmark/extreme N Germany after midnight with a final CJ or sting jet event. This should switch the upright convection back to CSI activity, so convective input should be low with this event. Extreme wind gusts are certainly possible in the 30-40 m/s range. Convection increases thereafter from the NW but with weakening shear.


Onweer blijft beperkt
Overall lightning probabilities remain low (especially in the NWP guidance). However, temporarily strong LL convergence and pockets of EL temperatures around -20C indicate a chance for some electrified activity. With this in mind, we have to add the level areas accordingly.

Level 3 overwogen, maar niet afgegeven
A confined level 3 was considered over parts of NW into N-CNTRL Germany, but uncertainties regarding the convective activity and LL forcing were still too high for adding.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 2
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 528 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 528, lezen 7 mensen het topic "Waarnemingentopic Lente 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden