Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

19 Dec 2024 23:13:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL.

19 Dec 2024 02:23:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colquitt, GA; Mitchell, GA; Worth, GA.

19 Dec 2024 00:16:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Schley, GA; Sumter, GA.

18 Dec 2024 23:49:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Newberry, SC; Saluda, SC.

18 Dec 2024 23:12:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chattahoochee, GA; Marion, GA; Stewart, GA; Webster, GA.

18 Dec 2024 22:18:10
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 januari 2022, 17:47 uur | Bericht #497819

Berichtgeving vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, Tonga

De vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai gelegen in de eilandengroep Tonga (Stille Oceaan) is vanochtend rond 5:00 uur Nederlandse tijd uitgebarsten. De uitbarsting was zeer krachtig en produceerde een wolk van as en waterdamp die tot diep in de stratosfeer reikte.
 
Tevens veroorzaakte de uitbarsting een tsunami van 1-2 meter hoog. Deze tsunami heeft schade veroorzaakt in de eilandengroep Tonga maar informatie over eventuele slachtoffers is niet bekend. Deze tsunami werd ook gemeten in onder andere Alaska waar deze nog circa 30 cm hoog was.
 
De uitbarsting produceerde ook een schokgolf die tot in Nieuw Zeeland, circa 2000 km van de vulkaan, gehoord werd. Deze schokgolf wordt en werd tot ver van de vulkaan gemeten in de vorm een verschil in luchtdruk.
 
De vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai is al langere tijd onrustig met eerdere erupties in december 2021 en gisteren, 14 januari. Deze erupties waren bij lange na niet zo sterk als de eruptie van vandaag maar leverden wel spectaculaire beelden op. Meer informatie over de vulkaan vindt je op de website van het Global Volcanism Program.
 

 
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 januari 2022, 14:01 uur | Bericht #497832

De voorgeschiedenis van Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkaan

Hoe komt de vulkaan aan zo'n lange naam?
Hunga Tonga-Hunga Ha'apai was de naam van het eiland dat is ontstaan bij de uitbarsting van 2014-15. Voor deze uitbarsting waren het slechts twee losse eilanden, genaamd Hunga Tonga, en Hunga Ha'apai. Toen vond er een explosieve uitbarsting plaats die aswolken tot aan 3 - 10 km hoogte bracht. De uitbarsting vond plaats tussen de twee losse eilanden, en zodoende werden deze eilanden met elkaar verbonden door de nieuwe vulkaankegel.


Voor 2014 hadden we twee losse eilanden (rood omlijnd). Vanaf 2015 werden deze verbonden door een nieuwe vulkaankegel.

Het eiland Hunga Tonga-Hunga Ha'apai ligt aan de rand van een oude caldera (explosiekrater) van 100-200 meter diepte. De steile rand komt nog terug in het verhaal. Aan de andere zijdes is het eiland omringd door de stille oceaan (1000-1500 meter diep). Het eiland is bijna 4 km in doorsnede, vanaf de oceaanbodem gerekend is de vulkaan 1500 meter hoog.

Uitbarsting 20 december tot 5 januari - eiland groeit
Op 20 december barstte de vulkaan uit, na 7 jaar stilte. De vulkaan was opnieuw explosief, mede omdat de vulkaan op zeeniveau ligt, en er veel zeewater in contact komt het de magma. Hierdoor ontstaat er razendsnel stoom. Stoom (hete waterdamp) neemt meer ruimte in, en explodeert zo. Het explosieve karakter komt dus door een razendsnelle omzet van vloeibaar water naar stoom.

Explosies waren toen al te horen tot een 170 km radius. Dat is vergeleken met Nederland een uitbarsting in Utrecht die hoorbaar is van Groningen tot Luik. Een wolk van stoom en as steeg tot 16 km hoogte. De uitbarsting duurde tot 5 januari 2022. Toen werd het weer stil rond Hunga (afgekortte naam). Het eiland was gegroeit, en daardoor nam het gewicht op de steile kliffen toe, een situatie die nu dus instabiel bleek te zijn.
 
Meer informatie, zie GeologyHub updates - https://www.youtube.com/watch?v=A78YTvmcy3s - https://www.youtube.com/watch?v=aEP0GNVk8hs

Uitbarsting 14 januari - uitbarsting en kleine aardverschuiving & tsunami
Tot de verrassing van vulkanologen, bleek de magmakamer onder de vulkaan nog steeds gevuld met nieuwe magma (de kamer bleek nog niet leeg na de uitbarsting rond de feestdagen). De uitbarsting was wederom explosief door contact met zeewater. Een wolk met vooral stoom steeg tot 17 km hoogte. De uitbarsting werd gevolgd door een kleine tsunami (30 cm). Nadat de rust weer was teruggekeerd (uitbarstingen zijn kort maar zeer explosief) was op satellietbeelden een gat te zien. Een (klein) deel van het eiland was de caldera in gegleden. Dit was alvast een voorwaarschuwing dat er mogelijk ook een groter deel instabiel is, en weg kan glijden.
 

Er zijn bij mijn weten geen close-up beelden van de uitbarsting van 15 januari (de grote uitbarsting), dat zou ook logisch zijn aangezien de uitbarsting van 15 januari zo krachtig was dat een filmer dat wellicht niet overleefd had.



Uitbarsting 15 januari - de meest explosieve uitbarsting van de afgelopen 30 jaar
Tot zover de voorgeschiedenis. De eerdere uitbarstingen verstoorden dus het evenwicht en veroorzaakten zo indirect de huidige grote uitbarsting. Later vandaag ga ik dieper op de uitbarsting van afgelopen zaterdag in. Hieronder alvast een filmpje met updates:


Bovenstaande filmpjes zijn niet hetzelfde, alleen de preview is hetzelfde. | Gewijzigd: 17 januari 2022, 18:59 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 januari 2022, 18:14 uur | Bericht #497835

Nog veel onduidelijk over situatie op Tonga, nog dagen problemen met communicatie

Australië en Nieuw-Zeeland hebben vliegtuigen naar de eilandengroep Tonga gestuurd om te bekijken hoe de situatie daar nu is. Tonga werd zaterdag getroffen door een tsunami als gevolg van een onderzeese vulkaanuitbarsting. Over de situatie daar is nog veel onduidelijk. Het lijkt er volgens de Australische minister voor de Stille Oceaan vooralsnog niet op dat er veel doden zijn gevallen, maar er is volgens hem wel veel schade aan huizen rond het kustgebied.

Verder lezen: NOS.nl
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 januari 2022, 18:41 uur | Bericht #497836

15 januari 2022, de dag van de grote uitbarsting

Historische satellietbeelden
Dit was de eerste uitbarsting in het digitale tijdperk van deze omvang. We konden daardoor met onze moderne apparatuur op satellieten de uitbarsting bijna realtime zien.
De satellietbeelden lieten ons de wolk van stoom en as zien, we zagen via infrarood meteen de temperatuur en konden daarvan afleiden hoe hoog de wolk reikte (temperatuur liep in stratosfeer op van -90°C naar -30°C, dus komen we uit op een hoogte van circa 30 km). Ook was er te zien hoe een schokgolf door de explosie over de planeet heen trok..
  Hieronder zien we infrarood satellietbeeld, ingekleurd. Zwart = laagste temperaturen, richting groen-blauw-grijs-zwart wordt het steeds warmer. Omdat het in de stratosfeer weer warmer wordt het hoogte, moet je hier omgekeerd kijken. Dit verwarde mij eerst ook even. De blauw-groene kleuren in de aswolk zijn nu dus de hoogste delen (en je ziet ze aan het eind overigens ook weer wat kouder worden, de wolk zakte dus weer iets lager).

Vulkanische bliksem
Nu komen we bij iets wat iedere zomer hier op OnweerOnline langskomt: de bliksemdetectie. Doordat deeltjes as en ijskristallen met elkaar botsen, ontstaan er ladingsverschillen. Hierdoor kan een vulkaanuitbarsting voor zijn eigen ontladingen zorgen. Door middel van bliksemdetectie hebben we daar mooi zicht op. We hebben 5000 - 6000 ontladingen per minuut gemeten, dat zijn een kleine 100 ontladingen per seconde!
 
Luide knal steekt Stille oceaan over
De uitbarsting ging gepaard met een zeer luide explosie. Deze explosie was zeer luid op de Tonga-eilanden. Ook in Nieuw Zeeland (2000 km) en Alaska (9000 km) werd het geluid gehoord. Dat is bizar, in de vergelijking met Nederland zou je hier dan een geluid van de vulkaanuitbarsting in Japan horen. >Bron Alaska<
Geluid aan, zet je geluid niet te hard!
Geluidsgolf is een drukgolf
Wat wij horen als geluid zijn in feite allemaal drukgolven. Als wij praten veroorzaken we kleine golven in luchtdruk. De knal was dus in feite een drukgolf. Deze drukgolf ging ook door, nadat het niet meer hoorbaar was. Deze drukgolf ging zelfs de hele planeet over, wel bijna 2x. Zo kwam het dat ieder weerstation op de wereld (met een barometer) een drukgolf gemeten heeft van 1 tot 2 hPa. In Nederland kwam rond 20:20 de eerste drukgolf over, die via de Noordpool. Rond 3 uur 's nachts kwam de 2de drukgolf via de Zuidpool ook in de Benelux langs (deze was al iets afgezwakt).
 
Tsunami door aardverschuiving
Doordat een deel van de vulkaan instortte, en ineens verschoof, ontstond er een tsunami. De hoogte van de tsunami was op de nabijgelegen Tonga-eilanden 1-2 meter. Hierdoor is er langs de kust schade aan huizen. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers vanaf Tonga. De tsunami verplaatste zich naar de rest van de Stille oceaan. Van Japan tot de VS en Chili werd een tsunami waargenomen van 10 tot 100 cm. Dit kostte aan 2 personen het leven in Chili, zij negeerden de waarschuwingen.
 hieronder beelden uit dichtbij gelegen eilanden.
Hier beelden uit Californië en Chili. In Chili trok de zee zich eerst terug, voordat de tsunamigolf kwam.

Zeer grote uitbarsting, of toch niet?
Vulkaanuitbarstingen zijn lastig met elkaar te vergelijken. Je hebt explosieve en effusieve vulkanen (effusief zoals IJsland of La Palma). De schade of slachtoffers die een vulkaan veroorzaakt is van veel zaken afhankelijk (ook zaken zoals bevolkingsdichtheid). Je kan ook kijken naar de hoogte van de as/stoomwolk, je kan kijken naar het volume aan as, het volume van alle gassen, naar de duur van de uitbarsting, ect..

Gangbaar voor vulkanologen is de VEI (Vulcanic Explosivity Index). De bepaling van de VEI kan je vergelijken met een misdaadonderzoek. De vulkanologen discussiëren ná de uitbarsting over wat de VEI is geweest, daarbij dragen ze verschillende bewijsstukken aan. Bij deze uitbarsting heb ik tot dusver gelezen dat de vermoedens richting een VEI 4 of VEI 5 gaan. Een VEI 5 stoot 1000x zoveel materiaal uit als een VEI 4.

Het is opvallend dat de schokgolf wel zeer sterk was, en de stoomwolk tot 30 km kwam (Pinatubo 1991 kwam tot 40 km). Aan de andere kant was de uitstoot in zwaveldioxide (SO2) relatief laag (0,1 tot 0,4 miljoen ton), vergeleken met 17 - 20 miljoen ton bij de Pinatubo uitbarsting. Pinatubo had een tijdelijke globale afkoeling van 0,4°C gedurende 1 tot 3 jaar.
Om enig globaal temperatuureffect te bereiken, moet er veel SO2 in de stratosfeer (boven 20 km) terecht komen. Omdat de uitstoot in SO2 bij deze uitbarsting aanzienlijk kleiner was dan 1991 Pinatubo, is de kans op enig tijdelijk effect op de globale temperatuur klein.

Pinatubo was een VEI 6 uitbarsting, dus als dit een VEI 4 wordt, is Pinatubo nog steeds 1.000.000 (een miljoen) keer zo groot, bij een VEI 5 is Pinatubo nog 1000x zo groot.
  | Gewijzigd: 17 januari 2022, 21:46 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 januari 2022, 18:58 uur | Bericht #497837

Omvang vulkaan in perspectief

Onderstaande animatie geeft goed weer hoe groot de vulkaan eigenlijk is. Het grootste deel van de vulkaan ligt onderwater, wij zien alleen het puntje dat boven de zee uit steekt. Zoals Lako zojuist deelde, is bijna het hele deel dat boven de zeespiegel uitsteekt verdwenen (de diepzee in gegleden).

De eilanden zijn daarmee vrijwel helemaal verdwenen. Hunga Tunga-Hunga Ha'apai bestaat niet meer († 2022). Het zijn nu weer 2 losse eilanden. Onder water bestaat de vulkaan nog steeds, de caldera (explosiekrater) zal waarschijnlijk wel fors groter zijn geworden.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 januari 2022, 22:04 uur | Bericht #497839
En dat is drie!
De drukgolf vanaf de noordpool heeft nu voor de tweede keer een rondje rond de wereld gemaakt. Hij is herkenbaar als schommeling in de luchtdruk van circa 0,5 hPa. Ik verwacht niet dat er nóg een golf komt. De golf over de noordpool is nu 2x langs geweest, de golf over de zuidpool 1x. Dat brengt het totaal op 3.

De golf kwam 08:00 vanochtend aan op de Wadden, en was rond 08:20 bij Maastricht.
  | Gewijzigd: 17 januari 2022, 22:04 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 januari 2022, 20:17 uur | Bericht #497851

Drukgolf al 6x gepasseerd

De explosieve uitbarsting veroorzaakte een drukgolf die zich in alle richtingen uitbreidde. De schokgolf passeert iedere plek 1x vanaf de kortste weg, 1x vanaf de langste weg (via de andere kant). Alle golven zijn al 3x rond de wereld geweest, en in totaal zijn er dus al 6 passages geweest. De passages worden steeds slechter zichtbaar op je barometer, dus om ze goed te zien zou je nu al de verandering in druk op een grafiek moeten zetten.
 
Als je goed op de satteliet kijkt dan zie je zelfs de 2de en 3de ronde rond de wereld terug. Je moet er wel heel goed voor kijken, in onderstaand satellietbeeld is de drukgolf eruit gefilterd. Je ziet dat dit de andere kant van de wereld is, in de Sahara komen van alle kanten de drukgolven weer samen (éxact de andere kant van de planeet).
 
En nog de drukgolf die duidelijk Japan passeerde, zo'n kaart is er voor bijna ieder land wel op het internet te vinden:
 
Hieronder 2 updates van GeologyHub



| Gewijzigd: 20 januari 2022, 20:17 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 januari 2022, 00:23 uur | Bericht #497855

Meer informatie van Tonga na tsunami

De tsunami verstoorde alle communicatie met de eilanden van het koninkrijk Tonga. We hadden daardoor geen goed beeld van de omvang van de tsunami. De tsunami ontstond doordat een deel van de vulkaan wegzakte en er een grote aardverschuiving onder water plaatsvond.

De explosieve uitbarsting zelf onstond doordat grote hoeveelheden zeewater de magmakamer instroomde, en daar explodeerde van de vloeibare fase naar de gasfase (stoom). Er kwam vrij weinig magma bij kijken, hierdoor is er niet heel veel zwaveldioxide en as.

De golf werd geschat op 1-2 meter, maar door de vorm van de kust kan de golf lokaal veel hoger uitpakken. Zo zijn er nu schattingen van een tsunami van lokaal 15 meter hoog in Tonga. Op Tonga was wel enige asval, hierdoor is het drinkwater (verzameld regenwater) er nu giftig. Het is dus van belang dat Tonga snel verpakte waterflessen krijgt van dichtbijgelegen Nieuw Zeeland.

Hieronder de schade op Tonga, vele huizen hebben enige beschadigingen, en planten zijn weggespoeld, bedorven onder as of hebben last van zure regen.
 


Olieramp in Peru
Een olietanker voor de kust van Peru is gekanteld door de tsunami, hierdoor verloor het schip olie. De olie veroorzaakt nu een kleinschalige milieuramp op enkele kilometers aan stranden.



Hieronder nog nadere beelden van de impact op Peru:
 
Drukgolf veroorzaakt meteotsunami
Een meteotsunami wordt veroorzaakt door een verstoring in luchtdruk. Meteotsunami's komen soms wel voor aan de Nederlandse kust, als een onweersbui een verstoring in luchtdruk veroorzaakt. In het Carribisch gebied zorgde de drukgolf ook voor een meteotsunami van ruim 10 cm.

Record voor verst geregistreerde hoorbare knal
De uitbarsting ging gepaard met een enorme knal (een drukgolf). De knal was zelfs nog hoorbaar in Alaska. Daarmee verbreekt de vulkaan het record voor grootste afstand hoorbaar. Hierbij moeten we wel zeggen dat dit vooral komt door de huidige moderne communicatie. Vroeger zullen er misschien een paar boeren raar op hebben gekeken bij een zachte knal, om vervolgens weer gewoon door te werken (zonder te weten dat er aan de andere kant van de planeet een vulkaan uitbarst). Zoiets komt dan natuurlijk niet in de boeken, en wij kunnen nu niet weten tot hoe ver bijvoorbeeld Krakatoa (1883) exact te horen was, we weten het slechts ongeveer.



Nieuwe trigger onweersbuien: een vulkanische knal
Ik heb - na goed kijken - het vermoeden dat de drukgolf misschien wel massaal beginnende buien in zijn omgeving een zetje heeft gegeven om het buienstadium te berijken. We zien op de satellietbeelden dat er op een golfbeweging allemaal buien tegelijk beginnen (de wolkentoppen koelen af, dus de bui groeit tot een aambeeld).
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
31 januari 2022, 15:45 uur | Bericht #497905

Een nieuw zeldzaam type uitbarsting? Ha'apaiaanse eruptie?



De drukgolf en meteotsunami door de ogen van een meteorologisch wetenschapper


 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 februari 2022, 23:03 uur | Bericht #498067

As- en stoom kwam 58 km hoog

Notitie: voor een tijdelijk effect in wereldwijde gemiddelde temperatuur moeten we vooral naar SO2 uitstoot kijken, deze uitstoot is bijzonder laag voor zo'n hoge wolk. 
 

 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 690 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 690, lezen 4 mensen het topic "Fototopic onweer 26 augustus 2011".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden