Het ziet er nu echt beter uit voor de komende dagen, trage start deze week maar hopelijk dan een goede voorzetting.
Harmonie laat een mooi systeem zien op de kaarten (morgen laat) en ik word er blij van ,een slecht seizoen met misschien een mooie eindspurt!
Actueel zien we boven het oosten nog wat buiige regen met daarin eerder vanochtend een paar CB's. Hierin was vanochtend af en toe een klap onweer, maar inmiddels is de activiteit eruit en lijken de buien verder op te lossen.
Vanmiddag en vanavond
Een aandachtspunt zijn nieuwe onweersbuien aan het einde van de middag en het begin van de avond. In een vrij klein tijdsbestek, pakweg tussen 16:00 en 19:00 (aldus de Guidance van vanochtend vroeg) is er een kans dat er op dagelijkse gang plaatselijk enkele nieuwe buien zullen ontstaan boven het land. Mochten deze buien ontstaan, dan kunnen ze fors uitpakken met onweer, hagel, windstoten tot 30kn (55 km/u) en veel neerslag in korte tijd. CAPE 1000-1500 J/kg met een effectieve schering van 20-30kn, dus multicell. Kans op afgifte code geel door het KNMI is mogelijk.
Voorbehoud voor deze pittige buien is wel dat het vanmiddag voldoende opwarmt. Verwachting is dat dit op enkele plaatsen in het land wel gaat lukken. Het zal waarschijnlijk gaan om slechts enkele buien, dus je zult net geluk (of pech :-X ) moeten hebben dat er één in jouw omgeving plaatsvind.
Hier nog 2 kaartjes van de laatste HARMONIE run van Buienradar.
Eddy.
Richting eind oktober nog onweerskans
- Warmtefront
Er trekt morgen allereerst een warmtefront van zuid naar noord over de Benelux. De bewolking van het warmtefront ligt in de vroege ochtend al over het zuiden, en ligt in de middag nog boven Noord-Nederland. Op het warmtefront komen mogelijk nog wat regen voor, mogelijk enkele (embedded) buien op het warmtefront.
- Na warmtefront: instabiele lucht
Na het warmtefront blijft het morgenmiddag een beetje chaotisch qua bewolking. Er kan in het zuiden en westen soms wat zon schijnen, de meeste zon waarschijnlijk zondagmiddag in het zuidwesten. Er blijven velden met sluierbewolking en middelhoge wolken aanwezig.
Er wordt fors warme lucht aangevoerd, die lucht wordt ook toenemend onstabiel. De temperatuur loopt 's middags op naar 17°C in het noorden tot ruim 20 graden in het uiterste zuiden.
- Koufront vanuit het westen: kans op buien
Onze aandacht gaat uit naar de buien die vanuit Noord-Frankrijk (Calais) naar het noorden zullen trekken. De kans op pittige buien met mogelijk (zware) windstoten is het grootst op de Noordzee, en mogelijk over West-Vlaanderen, Zeeland en Zuid+Noord-Holland. Om de windstoten even een getal te geven: kortstondig 70-90 km/u is meest waarschijnlijk. Aan de Engelse oostkust laten modellen vaker 100+ km/u zien. Een 100 km/u is boven de westelijke helft niet uit de sluiten, maar dan zou het wel plaatselijk zijn.
Bij de buien kan ook onweer voorkomen, maar er is een kans dat de ontladingen op zee blijven.
Achter het warmtefront wordt warme en vochtige lucht aangevoerd, daardoor wordt het steeds onstabieler richting de avond.
KNMI Guidance
Een complex lagedrukgebied met kernen bij Ierland en noordwest van Portugal zorgt boven het aandachtsgebied voor een zuidelijke stroming met aanvoer van vochtige en zeer zachte lucht. Een zuidoost-noordwest georienteerde rug trekt vanavond over het land. Het laag noordwest van Portugal diept nog iets verder uit en wordt uiteindelijk het sturende laag. Dit laag trekt noordoostwaarts en wordt zondagavond nabij zuidwest Engeland verwacht. Rond dit nieuwe sturende laag heeft zich een nieuw frontaal systeem ontwikkelt dat zondagmiddag het zuidwesten van ons aandachtsgebied nadert. Het warmtefront hiervan trekt in de loop van de middag van zuidwest naar noordoost over het land, later in de avond en nacht naar maandag passeert het (diffuse) koufront.
Modelbeoordeling
De buien op en voor het koufront kunnen wel fors uitpakken. Lucht is erg onstabiel forcering in de bovenlucht (kortgolvige hoogtetrog/linker-uitgang) lijkt een rol te spelen.
Wind:
De buien van zondagavond kunnen lokaal forse windstoten opleveren. Modellen geven hiervoor een (redelijk) sterk signaal waarbij HAR40 boven de Engelse oostkust helemaal losgaat met meer dan 75 kn (140 km/u). Andere Harmonies geven ook lokaal zware windstoten, het zwaartepunt steeds boven zee maar mogelijk ook de kustprovincies.
Neerslag:
Zondagmiddag op nadering van het warmtefront hier en daar regen, mogelijk wat buiig van karakter. In de (potentieel) onstabiele lucht daarachter enkele regen- of onweersbuien. CAPE (orde 1000 J/kg), effectieve schering is echter gering 10-15 kt) omdat buien niet vanaf de grond ontstaan. Meeste en actiefste buien boven zee.
Windstoten
Omdat de straalstroom zondag precies over de Benelux loopt, geeft dit de buien een extra zetje:
- De buien hebben een hogere treksnelheid
- De buien zijn feller
- Er is een kans op windstoten
Directe oorzaak van de kans op windstoten is de straalstroom die recht boven de Benelux ligt. | Gewijzigd: 23 oktober 2022, 00:47 uur, door Thijs.
Kansen voor vanavond
Vanuit Noord-Frankrijk (Calais) zullen er in de namiddag en avond een aantal stevige (onweers)buien richting het noordoosten over de Benelux trekken. De kans op de meest stevige buien met mogelijk (zware) windstoten tot meer dan 80 km/u zijn weggelegd voor de Noordzee, West-Vlaanderen, Zeeland, westelijke deel van Noord-Brabant, Zuid- en Noord-Holland. Verder landinwaarts kunnen de buien ook plaatselijk stevig uitpakken. Naast windstoten kan er hagel voorkomen. Randverschijnselen zoals wind- en waterhozen zijn ook niet uitgesloten.
Volop activiteit boven Noord-Frankrijk
Rondom Normandië zijn de eerste buien al aan het ontstaan. Het is afwachten hoe ver het activeert wanneer het richting het zuidwesten van de Benelux trekt.| Gewijzigd: 23 oktober 2022, 16:44 uur, door James BobQuel orage en ce moment au sud d’Evreux !@meteofrance @KeraunosObs @infoclimat @meteo60 @FabienDel69 pic.twitter.com/MlEqiIZlI0
— Lord'Aliosha🧙 (@alexislintS) October 23, 2022
MESOSCALE DISCUSSION
N France, Benelux ...
A cluster of storms including supercells is entering the Hauts-de-France region as it moves northeastward at 20-25 m/s. A particularly severe long-lived supercell near Amiens has a history of producing large hail of around 5 cm. Potentially tornadic damage has been reported near the mouth of the Seine.
The cluster of storms should continue to move Northeast into Belgium and Netherlands during the coming hours. As it does so, it should encounter an air mass with long curved hodographs with about 300 m2/s2 SRH01 per ICON-D2/ICON-RUC. This suggests that strong tornadoes could form.
Hahahaha, ik weet niet wat ik zie... Unieke situatie voor eind Oktober met die Supercells