CAPE rond 1.000 J/kg en er is aardig wat windschering, dus het zal waarschijnlijk gaan om goed georganiseerde multicells (lijnvormig).
Later vanavond in het noordwestelijk kustgebied ook nog kans op enkele onweersbuien. Ongeveer evenveel CAPE, maar minder schering, dus minder georganiseerde buien.
Zie hier de Guidance van vanochtend vroeg:
Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 28 juni 2022 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog
Synoptische situatie:
De stroming is zuidelijk. Het polaire front ligt boven het westen van Duitsland. Maandagmiddag trekt een kortgolvige (hoogte)trog over het Noordzeegebied noordoostwaarts. In de avond passeert een grootschalige hoogtetrog (met daarin een oude occlusie). Dinsdag vormt zich een hoog boven het westelijk Oostzeegebied en wordt de stroming oostelijk.
Modelbeoordeling:
De uitvoer is grootschalig gezien consistent. De activiteit bij de trog is verder toegenomen ten opzichte van de uitvoer van vorige runs. In de div. Harmonie uitvoer zijn de uitschieters bij buien bij de trog nu minder geworden, aan de kust nog zeer lokaal 40 kn. Dit lijkt nog wat aan de hoge kant, maximaal circa 30 kn is realistisch.
Aandachtspunten
Temperatuur:
Geen bijzonderheden.
Wind:
Zie neerslag.
Bewolking:
Maandagochtend in het oosten een signaal voor turbulentiestratus/lage sc. Voor buien zie neerslag.
Neerslag:
Toppen bij de buien van de kortgolvige trog zouden tot maximaal FL200 moeten gaan, CAPE lokaal 1000/J/kg, schering circa 30 kn, dus wel duidelijke organisatie, goed georganiseerde multicellen, (ook te zien in de uitvoer, waarin lijnvorming zichtbaar is) ook is er een forcering van convergentie in de grenslaag. Het is moeilijk te bepalen waar de windstoten maandag in de Harmonie40 en Hap1 uitvoer vandaan komen omdat er geen representatieve progtemps zijn. We gaan uit van maximaal ongeveer 30 kn. In het noordwestelijk kustgebied in de avond ook nog enkele buien, toppen tot maximaal FL250, CAPE tot 1000 J/kg. Schering is dan 15-20 kn, dus minder organisatie.
Zicht:
In de nacht naar dinsdag afhankelijk van de mate van ontkoppeling grondmist of enkele mistbanken.
Paraaf meteoroloog: Huiskamp
Uitgifte: 27/06/2022 05.27 uur LT.
Weerkaartje van vanmiddag 12 UTC met daarop de trog (blauwe lijn) waarop de buien in de middag ontstaan.
Enkele beelden van de laatste HARMONIE run (bron: Buienradar)
14:00 uur
16:00 uur
19:00 uur
Eddy.
Stevige regen en onweersbuien verdrijven morgen de ergste hitte.
Voorwoord:
Vandaag geen heel verhaal meer over de hitte van vandaag. Dat is wel duidelijk dacht ik zo. Vandaag op grote schaal flink tropisch weer 35-38 graden. Wadden en direct aan de kust ook tropisch met 30-32 graden. In de zuidelijke helften veelal 38-39 graden, en aldaar kan het lokaal zelfs tot 40 graden komen. Daarna volgt een tropen nacht. We doen een blik naar de onweerskans. Mogelijk vanavond nog een definitief bericht. Ik ben vandaag vroeg, omdat ik straks al vroeg begin met werk (tropenrooster). Morgen 2 rondes met onweer, waarvan de 2e later in de middag het meest uitgesproken is. Onder beschrijf ik globaal wat voor potentie erin zit in 2 delen.
Kans 1:
Morgenochtend trekt een eerste zone door van zuidwesten/zuiden uit naar noordoost-oostelijke richtingen. Lijkt allemaal niet veel voor te stellen, cape dan in de orde van 600-800 j/kg met een effectieve schering van 10 knopen. Allemaal elevated met een vrij hoge basis. Waarschijnlijk lost dit front al op ergens landinwaarts, voor het middaguur. Meeste kansen op onweer zien we dan ook waarschijnlijk nog in vroege stadium, over de zuidelijke helften. (embedded single cel). Na deze buien breekt de zon steeds vaker door. En dan kan het met name landinwaarts opnieuw zomers warm worden met 26-27 graden tot lokaal nog een tropische 30er. Langs de kust is het koeler.
Kans 2:
Morgen in de namiddag en in de avond van zuidwest naar noordoost zien we over het algemeen forse onweersbuien terug. Ik zeg met klem nog over het algemeen. Want ik ben voor een onweerskans natuurlijk wel tamelijk vroeg. Vanavond kijk ik de boel nog eens weer. Maar ik wou gewoon al wat hebben staan. De potentie is er voor enkele forse regen en onweersbuien. De schering rondom de trog is redelijk fors namelijk in alle uitvoeren. Namelijk goed in de 40 knopen. We houden enkele stevige regen en onweersbuien van het zuidwesten-zuiden uit aan, maar vanavond met wat meer inzage en nog een aantal korte termijn modellen die er zojuist nog niet door waren. Kan ik iets meer in detail treden over lokalisering.
Cape kan oplopen achter het eerste frontje (kans 1) tot circa 1000-1500 j/kg. Mogelijk oosten noordoosten in de warmste lucht, iets hoger. Organisatie graad is morgen goed georganiseerd multicel, mogelijk clusterend richting een Squall-line. Uiteindelijk kan het verder noordoostwaarts tot MCS status komen boven (noord)oostelijk NL. De situatie heeft wel wat weg van een paar weken terug. Toen het ook met name over de oostelijke helften tot een vergelijkbare situatie kwam.
Randverschijnselen morgen op vooral deze 2e kans, zijn hagel in de orde van 2-3 cm, vroege stadium, windstoten tot circa 75km, in een lokale burstverschijnsel forse uitschieters (90km/u). Veel neerslag in korte tijd. En een hoge bliksemactiviteit.
Met vriendelijke groet, en vooral sterkte met de warmte vandaag. Denk vooral ook aan mij, ik sta ook nog eens tussen grote machines die ook al flink warmte afgeven hahaha,
Vanavond meer over de kans van morgen!!
Tatanka
| Gewijzigd: 19 juli 2022, 05:08 uur, door Tatanka
Ik doe nou even het eerste stuk tot aan eerste front morgenochtend. Ik heb na een dag heel vroeg opstaan en zon warme dag, er geen puf meer voor. Morgen nog een dagje vroege dienst. En daarvoor gaat om 4 uur al weer de wekker. Dus 'morgen in alle vroegte de update voor de middag en avond kans. We zijn dan weer een paar runs verder, er zijn namelijk nog wel de gebruikelijke onzekerheden. Namelijk hoe snel trekt eerste front door, en daarmee de opwarming.
Die ligt nou actueel in een strook van Brighthon UK-Le havre-Portiers-Toulouse Frankrijk (in Frankrijk geld voor aandachtsgebied aldaar een omvangrijke Level 1 en een Level 2). Een hoogtetrog die later morgenmiddag en avond voor de zwaardere onweersbuien moeten gaan zorgen is hier nog niet op te zien. >>> https://www.lightningmaps.org/#m=oss;t=3;s=201;o=0;b=0.00;ts=0;y=47.7602;x=5.3268;z=6;d=2;dl=2;dc=0;
In de loop van de nacht worden waarschijnlijk de eerste buien verwacht aan de frans belgische grens (vlaanderen) en richting de vroege ochtend zouden het zuidwesten en zuiden van NL met enkele elevated onweersbuien te maken kunnen krijgen. Wat ik vanmorgen ook al aangaf, deze buien trekken noordoostwaarts weg, tot hoever ze nog actief blijven is nowcasten. Van mij part lost het vrij snel al op, kunnen we de warmte in. Dit is ook meteen het hele verhaal in de modellen. De 1 laat het compleet los gaan, de andere toont vrij weinig. De andere net weer boven duitsland en net boven de oostelijke helften. Nog weer een andere komt volledig met een MCS uit Frankrijk in de avond. Kortom ik wil wat dichter op de kans zitten, en kijken vannacht waar dat eerste front dan echt ligt. En aan de hand daarvan kan ik een inschatting maken en kijken of de modellen dit ook terug zien.
Voor de kans boven beschreven: Cape orde 400-700 j/kg effectieve schering 10-15 knopen, een buienlijntje met embedded single cells dus, waarbij onweer kan voorkomen zonder noemenswaardige randverschijnselen.
Tot morgenochtend zeer vroeg!!
Tatanka
| Gewijzigd: 19 juli 2022, 19:09 uur, door Tatanka
Vanmorgen enkele restanten, soms oplevend maar uiteindelijk deactiverend richting noordelijke helften. Daarna volgt nog een zeer warme tot lokaal tropische dag:
Voor de kans van vannochtend is het vooral nowcasten, hoe actief 1 en ander nog is. Van zuidwest naar oost, en noordwaarts trekken dan buien over, en die gaan her en der nog gepaard met onweer. Zijn restanten vanuit Belgie/Frankrijk die soms nog even activeren door middel van outflow. Tot hoever noord/noordoostwaarts dit in het binnenland nog actief gaat zijn is echt even aanzien. Schering is door processen iets opgelopen naar 20 knopen, dus een klein beetje organisatie is mogelijk de Cape is niet veranderd die ligt nog steeds rond de 500-700 j/kg. Naast de kans op onweer, verder geen noemenswaardige randverschijnselen. Wellicht dat in een steviger exemplaar de wind even kan uithalen. Maar verder dan waarschuwingsrelevante windstoten (75+km/u) komt het niet.
Later vanmiddag vanuit zuidelijke richtingen kans op georganiseerd onweer. In de loop van de avond en richting de nacht naar donderdag vanuit het Ruhr gebied een MCS over de oostelijke/noordoostelijke helften. In het oosten en noordoosten komt het dan tot nachtelijk onweer met kans op veel neerslag:
1/2
Deze kans kan ook weer in 2 delen gedeeld worden, later mogelijk connectie tussen beiden, allereerst zien we na bovenstaande verhaal in de middag de boel oplossen noordwaarts, ondertussen stijgt het kwik vooral in het binnenland en langs de gehele oostgrens weer. De temperatuur loopt weer snel op en het wordt 25 tot 27 graden in het westen en 28 tot 32 graden in het binnenland met de hoogste waarden langs de oostgrens.Op de grens van die warme lucht volgen vanuit Vlaanderen/Centraal Belgie enkele stevige onweersbuien. Goed georganiseerd onweer is dit met een effectieve schering van ruim 30 tot lokaal 40 knopen. En CAPE-waardes van ruim 1000 j/kg lokaal 1500 j/kg.Deze buien kunnen zeer actief over eerder genoemde regio's zijn, en later ook over zuidelijk NL. Daarbij is kans op hagel in de orde van 2/3cm, kans op burstverschijnselen met uitschieters richting de 90 km/u. Dit zijn lokale verschijnselen dus op grote schaal zal dit niet gebeuren. Verder een kans op wateroverlast, zeker met de droge ondergrond kunnen de eerste mm's maar lastig weg. Kans op 20-30 of lokaal iets meer is niet uitgesloten.
2:
Kijken we wat oostelijker (gifje boven), dan zien we op de oostflank van het front, boven het ruhr gebied stevige ontwikkeling terug, van georganiseerd onweer ook deze buien gaan vanaf de grond, en met wat meer forcering moet het daar nog makkelijker gaan. De buien daar gaan in een regime van iets meer cape richting de 2000 j/kg, effectieve schering daar ook ruim 30 tot lokaal over de 40 knopen. Deze buien draaien in met het hoogtelaag en zullen naar alle waarschijnlijkheid indraaien grofweg via Achterhoek-Twente. Tegen de tijd dat dit zo is gaat het al aardig richting een MCS geheel, wat dan een tijd lang delen van Overijssel/Drenthe/Groningen, en mogelijk ook Friesland aan doen. Het is echt bekijken of tegelijkertijd de buien van het zuiden uit ook aansluiting vinden. Het meest onweersactieve verhaal zal echter aan de oostkant blijven. Meer westelijk word het stratiform, mogelijk met wat donderklappen. Op de MCS is veel onweersactiviteit mogelijk, en vooral veel neerslag mogelijk aangezien het geheel aardig blijft tollen boven de noordoostelijke helften. 40-50 mm tot zeer lokaal 70 mm komen enkele modellen mee.
De kaarten boven zijn van Arome ter vormgeving, voor de onweerskans zelf werk je met meer modellen daar is het bericht op wegezet. In de meeste uitvoeren is optie 2 hierboven de meest voor de hand liggende. Toch wat meer forcering, en meer in de warme luchtsoort nog dan de zuidwestelijke/zuidelijke kans. Maar ik kan niet anders dan het benoemen, want het zijn wel direct stevige onweersbuien.
Nou goed ik ga me nog een dagje opmaken voor vroege dienst, vanmiddag lekker vroeg vrij. En ik zal vanavond eens kijken of ik op pad kan voor het MCS verhaal.
Tatanka
| Gewijzigd: 20 juli 2022, 04:15 uur, door Tatanka
Vandaag nog flink tropisch, noordoosten kleine kans op een enkele stevige onweersbui:
Vandaag gaat de temperatuur wederom in rap tempo omhoog. Aan het einde van de ochtend is het op veel plekken al 28 tot 30 graden. Uiteindelijk word het vandaag dus op grote schaal weer tropisch met in het noorden 30-31 binnenland 30-32 graden, en in het zuiden een graadje hoger. Op de waddeneilanden is het ook vol op zomers met 27-28 misschien wel 29 graden. Vanmiddag aan het eind van de dag is er in het noordoosten, een kleine kans op een enkele onweersbui. Mochten deze gaan dan kan het ook meteen een stevig exemplaar zijn. Maar met weinig stroming, is het zijn ze zeer plaatselijk. Randverschijnsel is dan ook veel neerslag in korte tijd. Het is niet geheel uitgesloten dat in de nacht naar maandag, op een naderende vore vanuit Belgie, dit ook gebeurd boven de zuidelijke helften.
Morgen volgen meer onweersbuien, vooral binnenland oosten-noordoosten en oosten is hier gevoelig voor:
Morgen verandert het 1 en ander, er komt meer vocht in de atmosfeer. Restanten van een lagedrukgebied (Kern Frankrijk) komen wat dichterbij. Boven het noordoosten ligt nog een ouwe fronten restant. De temperatuur doet wel een stapje terug maar is nog altijd op grote schaal flink zomers en regionaal kan het nog tropisch worden. Echter gaat het daarbij broeierig aanvoelen.De buien van morgen kunnen wat meer organisatie hebben, maar het is allemaal mager na zo'n warme periode. Het is grotendeels de vloek van heel onweer seizoen 2022. Cape morgen orde 1000-1500 j/kg, met een effectieve schering van rond de 20 knopen. Dus het zijn single cellen mogelijk wat organisatie tot multicel. Randverschijnsel met de meeste aandacht is veel neerslag in korte tijd, mede door convectiemodus maar ook door de gortdroge ondergrond, met dergelijke intensiteiten. Kunnen de eerste mm's niet opgenomen worden. Met als gevolg kans op wateroverlast.
In verreweg de meeste oplossingen komen de meeste buien terug in het binnenland-oosten-noordoosten en oosten. Van het zuiden uit. Meer westelijk zijn ook geen buien uitgesloten, maar minder uitgesproken. Een verklaring hiervoor is de hoeveelheid bewolking/dagelijkse gang en en interacties van outflowboundaries van ontstane buien zuidelijker lijken hierbij een belangrijke rol te spelen. Deze halen net niet of wel voldoende onstabiliteit. Dit verhaal kan andersom ook weer meer het accent op zuiden-binneland en oosten hebben. Het is een kwestie van nowcasten. Voor nou ga ik uit van bovenstaand verhaal. Enkele pittige regen en onweersbuien in het binnenland oosten en noordoosten noorden van het land.
Woensdag actief lagedruk gebied aandachtspunt, dan kans op dynamisch onweer:
Modellen hinten op dymanisch onweer, maar we zijn nog niet in de termijn van de korte termijn modellen. De globale modellen komen met waardes van rond de 1000 j/kg en lokaal 1500 j/kg. De effectieve schering ligt vaak goed in de 30 knopen, en in een enkele zelfs ruim 40 knopen. Dus goed georganiseerd onweer is mogelijk. Dinsdag bekijk ik de situatie opnieuw, en dan zijn ook de modellen harmonie/superhd/icon/wrf4km/en arome er goed bij. Ook forse neerslagsommen komen terug, met kans op regionaal wateroverlast.
Met vriendelijke groet,
Tatanka | Gewijzigd: 14 augustus 2022, 08:08 uur, door Tatanka
Beste Maarten,
Klopt helemaal. Ik woon in Doetinchem en voor velen is het een gegeven; komt onweer deze kant op dan is het vaak al uitgedoofd om nog van serieuze bui te spreken. Ik kan het waarom absoluut niet wetenschappelijk onderbouwen, maar feit is wel dat het neerslagtekort hier in de Achterhoek al langere tijd schrijnend is. | Gewijzigd: 15 augustus 2022, 16:13 uur, door Willem Focus
De reden is simpel. De jetstream is in de zomer tegenwoordig uiterst zwak geworden waardoor grootschalige settings steeds minder mogelijk worden. Het is de ''motor'' van ons klimaat die wegvalt. (We hebben overigens de zoveelste onweersarme julimaand achter de rug)
Ook zien we dan het azorenhoog steeds noordelijker komt waardoor depressieactiviteit flink verminderd wordt. Veel neerslag is nog steeds mogelijk door kleinschalige thermische lagen tussen hogedrukgebieden.
Hier in Twente de zoveelste droge zomer sinds 2018. Alleen vorig jaar was een uitzondering. Overigens is deze trend echt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. In Duitsland ook erg droog.
De natuur is hier in vrij erbarmelijke staat. Tijd dat we allemaal Cipressen en Palmen gaan planten die goed tegen droogte en hitte kunnen....... | Gewijzigd: 15 augustus 2022, 16:25 uur, door JOHNNY123
vrijdag volgt een verkoeling doorat de wind noordwestelijk wordt, misschien her en der een regen of onweersbui.
veel zal het niet zijn, lost droogte niet op.
hopelijk in sept dat er echt een weersomslag zal komen .
heb iets vernomen zo rond de 10ee of 12e wat meer een herfstachtig karakter maar dat is nog te ver weg.
misschien vrijdag hier toch nog iets van onweer
gr uit Fryslân
vrijdag volgt een verkoeling doorat de wind noordwestelijk wordt, misschien her en der een regen of onweersbui.
veel zal het niet zijn, lost droogte niet op.
hopelijk in sept dat er echt een weersomslag zal komen .
heb iets vernomen zo rond de 10ee of 12e wat meer een herfstachtig karakter maar dat is nog te ver weg.
misschien vrijdag hier toch nog iets van onweer
gr uit Fryslân
Helaas ook nu weer geen onweer met extreme karakter en de daarbij horende randverschijnselen. Qua september eerst flink droog met her en der een buitje, van herfst echt nog geen sprake, dan moet de temperatuur ook richting 10 graden gaan weer