Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
5 december 2021, 16:06 uur | Bericht #497559

Dodental uitbarsting vulkaan Semeru loopt op naar veertien

Gisteren barstte de Semeru vulkaan op Java uit. Het dodental van de uitbarsting van de vulkaan Semeru op het Indonesische eiland Java is inmiddels opgelopen naar veertien. Ook raakten tientallen mensen gewond. De meesten van hen hebben brandwonden opgelopen. De evacuatie van mensen uit het getroffen gebied is voorlopig stilgelegd vanwege hete wolken met vulkanisch materiaal. Veel mensen in de omgeving zijn op de vlucht geslagen en honderden mensen zijn uit voorzorg naar schuilplaatsen gebracht. De bevolking is opgeroepen om zeker 5 kilometer uit de buurt van de krater te blijven. 

Voor de komende drie dagen wordt regen verwacht, zegt de Indonesische weerdienst. De verwachting is dat het slechte weer de evacuatie moeilijker maakt. In totaal zijn al ongeveer 1300 mensen uit het getroffen gebied gehaald. Bovendien vergroot de regen de kans op lahars. Een lahar is een modderstroom van heet vulkanisch as. Door deze combinatie van de as uit de vulkaan en de vele regen van de afgelopen dagen is al een dikke laag modder ontstaan. Daardoor zijn volgens de autoriteiten twee bruggen en meerdere huizen verwoest.

Aangepast van NOS.nl

De vulkaan is al jaren actief, maar deze uitbarsting is veel groter dan de eerdere activiteit. De vulkaan stuurde een aswolk tot 15 km hoogte. Vervolgens is deze aswolk onder zijn eigen gewicht ingestort en vormde het pyroclastische stromen en lahars. De aswolken verduisterden de zon en maakte het zo, dat het overdag soms wel nacht leek.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
9 december 2021, 23:32 uur | Bericht #497590

Hoe het weer mogelijk invloed had op de uitbarsting

Zware buien destabiliseerden de groeiende lava dome. Een lava dome is een bult met zeer stroperige lava, welke langzaam stolt en amper wegvloeit. Het is het beste te vergelijken met een molshoop, de lava dome groeit langzaam door aanvoer uit de vulkaan eronder.

Zo'n lava dome groeide al sinds 2014 langzaam bovenop de Semeru vulkaan. Regen spoelde elders op de vulkaan materiaal weg, en maakte deze dome waarschijnlijk extra zwaar en daarmee groeide de kans dat deze dome zonder waarschuwing in zou storten. Wanneer een deel van de lava dome wegglijdt de berg af (lahar) wordt de druk op de lavatoevoer ineens veel minder (alsof je een champagnefles ontkurkt). Hierdoor schoot er ook ineens heel veel gas uit de lava omhoog (en daarmee vormden zich hoge aswolken).

Begrippen lahar & pyroclastische stroom
Een lahar is een vulkanische modderstroom die alles bedekt onder een laag vulkanische modder.
Een pyroclastische stroom is een hete lawine uit steenscherven en asdeeltjes, deze lawine werpt alle bomen, huizen en andere obstakels omver en bedekt alles met een laag as.


De uitbarsting is nog steeds relatief klein, dus om enige klimaatimpact maak ik me geen enkele zorgen. De huidige uitbarsting (VEI 3) is nog steeds 1000 keer kleiner dan de uitbarsting van de Pinatubo (1991, VEI 6) welke een effect had op de gemiddelde wereldtemperatuur gedurende een paar jaar na de uitbarsting. De Tambora uitbarsting (de grootste waargenomen uitbarsting in de mensheid, VEI 7) was 10.000 keer zo groot.

De uitbarsting van de Semeru vulkaan heeft wel in enkele dagen tijd evenveel vulkanisch materiaal uitgestoten als de Cumbre Vieja vulkaan op La Palma heeft uitgestoten in bijna 3 maanden. Dat laat wel het grote verschil in type uitbarsting zien (explosief versus effusief).

Ook het aantal slachtoffers laat een duidelijk verschil zien, op La Palma viel 1 dode doordat een huis instortte onder het gewicht van de as. 3000 gebouwen werden vernield. Rond de Semeru vulkaan vielen helaas al 43 doden en ruim 100 gewonden. 5200 gebouwen zijn rond Semeru vernield.
 Informatie is te lezen op de graphic.
| Gewijzigd: 9 december 2021, 23:35 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1031 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1031, lezen 5 mensen het topic "Lente discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden