Timing kerstwinter perfect, maar wel zeer zacht einde 2021?
Waar stonden we bij de vorige update?Bij het vorige bericht stonden we aan de vooravond van een 2-daagse koude periode. Deze periode leverde woensdag de eerste regionale ijsdag op. In het noordoosten bleef de temperatuur eergisteren enkele tienden onder nul. Verder kwamen er ook Hellmanngetallen binnen, op een handvol stations na is iedereen van de nul af. Hier lees je meer over in een Hellmanngetal topic dat vandaag of morgen start.
Pluim 19 december 18z
Inmiddels is het kwik overal gestegen, vanmorgen was het warmste moment. In het noorden was het toen met 7,7°C relatief het koudste, in de randstad was het met 10,2°C het zachtste.
De modelberekeningen hebben zich de afgelopen week gedragen als ware slingerklokken. Meteorologen konden nog niets zeggen over het weer rond en ná kerst, want de modellen gaven een grote spreiding, en verschillende keren slingerde het hele ensemble van de warme zijde naar de koude zijde, en visa versa.
Verschillende momenten leek het vanaf vandaag tot aan oud & nieuw heel zacht te verlopen, op andere momenten leek vanaf de kerst de winter in te vallen, om ons tot het einde van 2021 niet meer te verlaten. Modellen zijn gekomen met sneeuwbommetjes (tijdens kerst) boven de Benelux, vergelijkingen met februari 2021 werden gemaakt (en uiteraard hoopten zij dan op de herhaling van feb. 2021).
24 & 25 december: Koude lucht trekt binnen, verdringt zachte lucht
Uiteindelijk zijn de modellen tot een compromis gekomen. Koning winter mocht uiteindelijk de kerstdagen hebben, de BBQ-koning kreeg de periode tussen kerst en oud & nieuw. (Iemand een betere naam voor zachte walm? ).
Stap 1: Occlusiefront
Momenteel is de grens tussen koude en zachte lucht een tweetrapsraket. De eerste stap is een temperatuurval van 8-9°C naar 5-6°C. Deze zien we momenteel op de temperatuurskaart van Nederland. Vanochtend zakte de temperatuur in het noorden al dit eerste stukje, momenteel ligt dit front dwars over Midden-NL.
Stap 2: Koufront
Het occlusiefront strekt zich niet uit in de hoogte, en bestaat uit regen uit lage bewolking. Op onderstaande satellietbeeld is daardoor alleen het 2de front te zien. Dit is een koufront dat zich wel in de hoogte uitstrekt en voorlopig gepaard gaat met wat lichte neerslag.
We zien de grens met koude lucht (koufront) vanuit het noorden aankomen op het satellietbeeld. Achter het front liggen opklaringen waar het noorden op eerste kerstdag mee te maken krijgt (zon dus).
In het zuiden is het momenteel nog 8-9°C met een zuidwestenwind. Tussen de 1ste en 2de stap in ons afkoelplan is er weinig stroming. Nadat het koufront (2de stap) is gepasseert steekt er een oostenwind op. Het koufront passeert vanavond en vannacht. Morgenochtend ligt het front boven Zuid-NL.
Het occlusiefront (1ste stap) is herkenbaar als een band met regen (groene kleur) van Saksen (DE) tot de Achterhoek. Het koufront bestaat voorlopig nog uit flarden lichte neerslag, op bovenstaande kaart ter hoogte van Hamburg. Het sneeuwgebied boven Duitsland trekt helaas van ons weg in oostelijke richting.
1ste Kerstdag: Kans op lokaal (natte) sneeuw door samenpersen fronten
De restanten van de fronten zullen uiteindelijk samenklonteren, morgenochtend komt er een actief front vanuit het zuiden aan die tegen de samenklontering aanbotst. Uit dit actieve front valt in Vlaanderen morgenochtend regen. Boven Zuid-Nederland botst dit front tegen de droge en koude lucht die vannacht bezit neemt van Nederland.
Het resultaat van de kou is dat de neerslag boven Brabant overgaat in (natte) sneeuw. Het resultaat van de droge lucht is dat de neerslag vervolgens zeer snel afzwakt.
Lokaal kan je het geluk hebben om op 1ste kerstdag sneeuw te zien vallen, maar een grootschalig sneeuwdek zal waarschijnlijk niet vallen. Ik verwacht de maximale sneeuwdikte van 2 cm, dus de spreiding aan sneeuwdiktes wordt dan 0 tot 2 cm.
In Harmonie zwakt het front zodra het de koude droge lucht bereikt dusdanig snel af, dat het zelfs maar de vraag wordt of er voldoende activiteit zal zijn om überhaupt tot een sneeuwdek te komen boven Zuid-Nederland. Mogelijk lukt dit slechts in een dunne strook van west naar oost. De locatie van deze strook is nog onzeker, maar komt waarschijnlijk dus ergens boven het zuiden van Nederland uit.
Harmonie: 1 cm in een dunne strook
Arome: slechts enkele vlokken in bredere strook
Bij het arctische front gaat de neerslag mogelijk kortdurend over in natte sneeuw of sneeuw, maar waarschijnlijk met een lage neerslagintensiteit, waardoor het de vraag is of het genoeg zal zijn voor accumulatie. Wolkentoptemperaturen zijn dan in de buurt van -10°C, vermoedelijk wel koud genoeg dat de bewolking voor >50% uit ijsdeeltjes bestaat. Zaterdag zien we in de nacht en ochtend boven het zuiden een tijdelijke activering van de neerslag, vooralsnog (vrijwel) geheel in de vorm van regen. Aan de noordrand van de neerslagzone zien we onderin al koudere lucht erin komen, terwijl op enige hoogte lokaal nog een dunne smeltlaag aanwezig is. Zeer lokaal zou dit aanleiding kunnen geven tot ijsregen/onderkoelde regen, maar na verloop van tijd ook sneeuw. Kans op accumulatie van sneeuw lijkt vooralsnog klein, omdat de intensiteiten niet heel groot zijn en de Tweg aanvankelijk nog boven nul is.
Zachte lucht trekt binnen, verdringt koude lucht
Helaas is het resulaat van de modeluitvoer dat de koude lucht maar tijdelijk zal zijn. Deze speldenprik wordt gevolgd door de opmars van zachte lucht. De opkomst van zachte lucht verloopt ook in 2 stappen. Allereerst trekt er op hoogte zachte lucht binnen (start vanaf de ochtend van 2de kerstdag), pas in de avond van 2de kerstdag begint de temperatuur aan de grond ook te stijgen.
Let op: deze kaart laat theta-e (indicatie zachte/koude luchtsoort) op 850 hPa of 1,5 km! Deze kaart verschilt van de grondtemperatuur!
Koude lucht dringt binnen van vandaag 18:00 tot de avond van 1ste kerstdag. Zachte lucht begint daarna zijn opmars, eerst op hoogte (deze kaart laat de luchtsoort op 1,5 km zien).
2de kerstdag: kans op ijzel!!
De koude lucht blijft dus nog langer plakken aan de grond, terwijl de temperatuur in hogere luchtlagen al boven nul komt. Hierdoor smelten sneeuwvlokken eerst, om vervolgens als ijzel weer te bevriezen op de grond. Er is op 2de kerstdag dus een kans op gevaarlijke ijzel.
De start van de ijzelkans zien we al op de late ochtend van 26 december. De meeste modellen laten de eerste ijzelsignalen boven West-Brabant en de randstad zien, zo rond 12:00.
Vervolgens zal deze zone met ijzel over het land trekken. De nadruk ligt boven de rivieren, het is nog de vraag in hoeverre Zeeland, Brabant en Limburg met ijzel te maken krijgen. De laatste ijzelsignalen zien we boven Groningen, op maandagochtend.
Guidance (meerdaagse)
Gedurende de zondag trekt de brede frontale zone langzaam noordoostwaarts over het land. Mogelijk wordt dit een typische 'opglijdingssituatie'. Gezien de timing van de meest recente EC-runs kan dit reeds in de nacht en ochtend voor winterse neerslagvormen zorgen. De onzekerheid in timing en activiteit is nog wel erg groot.
Hoe gaat het verder na 2de kerstdag?
Na een korte winterprik met winterweer (vorst, regionale ijsdag, klein sneeuwkansje & ijzelkans), stijgt de temperatuur tussen 26 en 30 december met 10°C. Waar het 26ste december nog ongeveer 0°C is, ligt de temperatuur op 30 december rond de 10°C. We zien dus geen aanwijzingen voor enig winterweer in de laatste week van 2021. Wat het nieuwe jaar ons gaat brengen is nog onzeker, er zijn leden weer vorst brengen, maar deze zijn in de minderheid, aan de keerzijde vinden we ook leden met temperaturen van 10-14°C. De spreiding neemt in 2022 weer toe, en verschillende opties liggen dan nog voor ons open...
- De sneeuwkans voor Zuid-Nederland (25 december) in het kort
Regen vanuit Vlaanderen gaat boven Brabant zaterdagochtend over in (natte) sneeuw. Er kan een strook ontstaan met een dun sneeuwdekje. Het zal eerst blijven liggen op gras & auto's, het wordt pas volledig wit als de neerslag langer aanhoudt, helaas lijkt de neerslag snel af te zwakken. Pin me er niet op vast, maar ik zou de strook leggen van Rotterdam - Eindhoven - Venlo.
- Hoe koud wordt het boven de rivieren?
Ik begin met nachtvorst, de noordelijke rivieren kunnen twee nachten met matige vorst verwachten. In de nacht van 25 op 26 december kan het kwik zakken tot -7, lokaal is -9°C mogelijk. Midden-Nederland kan lichte vorst verwachten. Overdag stijgt het kwik uiteindelijk in Midden-Nederland net boven nul op beide kerstdagen. In het noorden is er kans op 2 ijsdagen, het wordt dan niet warmer dan -2°C tot 0°C (zon kan op 1ste kerstdag de temperatuur gevaarlijk dicht bij 0°C brengen).
- Enige kans op kou voor Vlaanderen en Zuid-Nederland?
In deze regio duurt het het langste voordat de temperaturen zakken, en zullen ze op 2de kerstdag ook weer als eerste gaan stijgen. 1ste kerstdag verloopt wel vrij koud, ook in Vlaanderen. Rond 12:00 ligt de temperatuur dan rond 0 - 2°C. Aan nachtvorst zien we misschien nog net -2°C in de koudste delen. Op 2de kerstdag is de zachte lucht er vroeg bij, en zal de beleving vooral bewolkt en zacht zijn met 2 tot 7°C.
- IJzelkans 2de kerstdag in het kort
Neerslag vanuit het zuidwesten nadert, terwijl de temperatuur aan de grond boven de rivieren nog onder nul is. Er is ijzel mogelijk, vooral gedurende de middag, avond van 2de kerstdag. Maandag 27 december kunnen de noordelijke provincies ook nog ijzel zien. Pas in de middag van de 27ste zien we geen ijzelsignalen meer in het uiterste noorden.
Het stoplicht: oranje
Gezien het huidige winterweer staat het stoplicht nu nog op oranje. Dit winterweer loopt op zijn einde wanneer op 26/27 december de zachte lucht binnenkomt. Er staan ná 27 december geen signalen voor winterweer in de modellen, dus het is waarschijnlijk dat het stoplicht helaas helaas na de kerst op rood komt te staan.Daarom een advies: Geniet van de winterse kerstdagen!
Vergeet even de weerkaarten en kijk gewoon eens naar buiten, beleef het weer.
Fijne feestdagen!
Termijn: tot 10 dagen vanaf plaatsing
Groen: Het is winter binnen de gestelde termijn.
Groen/oranje: Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn.
Oranje:
Bij een voorgaande winterperiode: lijkt deze op zijn einde te zijn.
Bij een voorgaande zachte periode: is er reële kans op winterweer, of kleine kans op winter.
Oranje/Rood: Er is geen kans op winter, maar er is een kleine kans dat winterweer in de steigers wordt gezet.
Rood: Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn.
Definitie winterweer:
De volgende weersomstandigheden kunnen binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig:
- (Stralings) vorst
- Hagel
- Sneeuw (nat en droog)
- IJzel
- IJsregen
Dezelfde weersomstandigheden als bij winterweer alleen hierbij is sprake van (bijna) elke nacht vorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.
Extra uitleg stoplicht: ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.
Extraatje: incidentele waarneming sneeuwvlokken
Lokaal komen er nu meldingen van (natte) sneeuw, dit blijven voorlopig incidentele gevallen, ik verwacht geen grootschalige witte verrassing. Het verhaal blijft gelijk aan mijn eerdere post. Voornamelijk Brabant en Limburg kunnen een strook met 1 à 3 cm verwachten.
Temperatuur gedaald tot 1 graad bij gewoon droge sneeuw in de kerstnacht! Sprookjesachtig! Zou het dan toch nog??? #DeLutte @RTVoost @CReppWx @janvissersweer @weeronline @BuienRadarNL @Weerplaza @WilliamHuizinga @Alpenweerman @talpaweer @helgavanleur @floridiancreat1 pic.twitter.com/WIxxLR1HhD
— Tonny Morsink (@tonnymorsink) December 24, 2021
Wintervoorspellingen in november gaven aan een zeer koude december en gem. veel sneeuw en ijs t/m januari
werkelijkheid --> een warm december en de voorspelling tot half januari -->
Vooruitzichten lange termijn (brond KNMI)
zaterdag 01 januari tot en met zaterdag 08 januariGrote kans (90%) op een voortzetting van het zachte weertype met af en toe regen
kortom het is weer ouderwets hollands winterweer
Wintervoorspellingen in november gaven aan een zeer koude december en gem. veel sneeuw en ijs t/m januari
werkelijkheid --> een warm december en de voorspelling tot half januari -->
Vooruitzichten lange termijn (brond KNMI)
zaterdag 01 januari tot en met zaterdag 08 januariGrote kans (90%) op een voortzetting van het zachte weertype met af en toe regen
kortom het is weer ouderwets hollands winterweer Om hier even op in te pikken:
- Maand/seizoensvoorspellingen zijn vaak nog experimenteel. Globaal kan er enigzins wel iets worden gezegd, maar lokaal zoals voor kikkerlandjes als Nederland en Belgie is dit praktisch onmogelijk.
- Als we maandvoorspellingen niet kunnen hanteren, waarom spreek je dan al tot half januari? Dat het einde van het jaar zacht tot extreem zacht gaat verlopen, klopt naar alle waarschijnlijkheid. Wat daarna gebeurd zien we dan wel weer.
- En misschien eens vooral genieten van deze kerst, het is maar zelden dat die zo koud verloopt met een ijsdag voor een groot deel van Nederland
- En het voelt best fris aan ook
Ja het is even door de zachte periode heen bijten en dan in het nieuwe jaar kijken of er weer meer winterse mogelijkheden zijn. Gezien de termijn is het vrij logisch dat je ook meer spreiding en dus ook meer winterse opties gaat krijgen. Het komt ook al sporadisch voorbij in de hoofdruns waar er meer drukopbouw is waar we het willen. Maar zeker nog niets schokkends of iets dat winterweer zou kunnen geven.
Of ja, je kan er ook de ochtendrun van GEM bijnemen :p
Ja het is even door de zachte periode heen bijten en dan in het nieuwe jaar kijken of er weer meer winterse mogelijkheden zijn. Gezien de termijn is het vrij logisch dat je ook meer spreiding en dus ook meer winterse opties gaat krijgen. Het komt ook al sporadisch voorbij in de hoofdruns waar er meer drukopbouw is waar we het willen. Maar zeker nog niets schokkends of iets dat winterweer zou kunnen geven.
Ja precies, als er binnen de 96 of 120 uur een flink koudecluster in de pluimen komt de staan wordt het voor mij een serieuzere kans, in tegenstelling tot wat gerommel in de marge zoals nu. Als ras-optimist vind ik het echter altijd lastig om de ULT te negeren als daar wat lijntjes naar beneden duiken. Je zou zeggen dat ik mijn lesje wel heb geleerd na de vele kansen die op niets zijn uitgelopen in mijn relatief korte periode als weer-nerd (sinds 2012) | Gewijzigd: 27 december 2021, 10:01 uur, door TimL97