Het winter discussietopic 2021-2022!
16 oktober scoorden we al de eerste regionale vorstdag in Twenthe en Ell
November liet zich tot de 20ste weinig van de koude kant zien, warmterecords bleven gelukkig uit, al kwamen we er soms met slechts 0,9° verschil wel dichtbij. In de laatste 10 dagen veranderde dit, de temperatuur kwam beneden de normaal te liggen, waardoor we over de gehele maand nog maar 0,2°C boven het langjarig gemiddelde eindigden. In de laatste 10 dagen viel er lokaal sneeuw (Brabant en Veluwe) en hadden we de eerste 2 vorstdagen in De Bilt. De koudste temperatuur tot dusver is -4,2°C gemeten in Woensdrecht. Hopelijk gaan we de komende winter vaak veel lager scoren!
Vorig jaar begonnen we dit wintertopic met:Kans op windstoten van 70 tot 115 km/u, later ook kans op (natte) sneeuw!Kunnen we dit jaar zeggen dat we een betere startpositie hebben?
We gaan in deze startpost langzaam inzoomen op de situatie in de Benelux. We beginnen met het algemene plaatje:
Toestand op 300 hPa of 9 km: straalstroom
We zien momenteel een grote meandering in de straalstroom. Opvallend is dat de straalstroom erg noordelijk ligt bij IJsland, dat heeft alles te maken met een hogedruk rug op de oceaan. Boven de Benelux schuift de straalstroom vaak heen en weer, we wisselen komende tijd regelmatig van warme naar koude zijde van de straalstroom. Italië ligt juist bijzonder vaak aan de koude (noordelijke) zijde van de straalstroom. Mede daardoor werd er ook sneeuw waargenomen op Sicilië (eiland met bergen tot 2000-3000 meter).
Toestand op 500 hPa of 5,5 km: koude bovenluchten?
Dan laten we ons naar 5,5 km zakken in de atmosfeer. We komen aan bij de grote weersystemen die een stempel drukken van het weer van week tot week. We zien dat de koude bovenluchten (< -30°C) nog tweemaal de Benelux kunnen bereiken. We zien op donderdag 2 december de temperatuur al kort zakken naar -37°C, en op zondag 5 december naar -34°C. Hiertussen komen we in warme bovenluchten terecht.
Inzoomen in tijd: interessante punten komende week
- Vannacht en morgen: Harde windstoten
Een lagedrukgebied nabij Schotland trekt momenteel zuidoostwaarts over de Noordzee en diept nog verder uit. Woensdagmiddag wordt het laag boven Sleeswijk-Holstein verwacht met een kerndruk van 970 hPa. Daarbij draait de wind boven de Benelux van zuidwest naar noord. Hierbij trekt er morgenvroeg ook nog een koufront over. De wind is morgenochtend nog eventjes krachtig in het binnenland, met 60-70 km/u windstoten. In het noorden, en vooral aan de Waddenkust zijn de krachtigste windstoten mogelijk met max. 90 tot 100 km/u. Aan de noordkust houden de windstoten ook nog de hele dag aan, terwijl de wind in het binnenland al in de middag minder wordt.
Na afloop van de storm is de wind noordelijk en kan de wind gebruik maken van de volle Noordzee, hierdoor kan de wind aan de gehele kust in de nacht naar donderdag bij buien nog uithalen naar 90 km/u. In het binnenland dan geen significante windstoten. Donderdagmiddag wordt het pas aan de hele kust rustiger.
- Donderdag: kans op winterse neerslag
Achter het koufront vooral nabij de trog geclusterde buien, erachter meer verspreide buien. Nabij de trog en erachter kans kleine hagel en aan de kust een ook onweer. CAPE ongeveer 500 J/kg, in de nacht naar donderdag wat meer. Toptemperaturen tot -30 °C. Schering is 10-15 kn. Vanaf de nacht naar donderdag buien soms ook natte sneeuw, accumulatie is vooralsnog niet waarschijnlijk. Donderdagochtend zijn er dan nog polaire buien, de buien zijn het meest actief in de kustprovincies. In de loop van de middag verdwijnen de buien.
Het sneeuwsignaal in EC dient gezien te worden als een kans op natte sneeuw.
Op termijn: gevecht zachte en koude leden in pluim
We zien rond pakjesavond de spreiding in windrichting toenemen. We zien kort een meerderheid voor noordoostelijke tot noordelijke richtingen. De wind gaat in de meeste leden echter alweer vrij snel over richting ZO > Z > ZW. De fractie leden die een wind uit noordelijke tot oostelijke richtingen houden neemt af van 60% naar 30%, terwijl de fractie met zuidelijke richtingen toeneemt van 10% naar 55%.
KNMI lange termijn
Synoptische ontwikkeling:
Tot en met het weekeinde van 4 en 5 december houden we te maken met een westelijke stroming waarin enkele actieve storingen de omgeving passeren. Daarna zien we in de meerderheid van het ensemble een overgang naar een geblokkeerd weerpatroon, met lagedrukgebieden ten zuiden van ons en hogedruk boven het hoge noorden. Het gevolg is een aflandige stroming waarmee duidelijk koudere lucht ons kan bereiken. Een kleiner deel van het ensemble behoudt een zonale stroming waarin de lagedrukgebieden door of ten noorden van onze omgeving trekken, waarmee we in een zachtere en vochtigere luchtsoort blijven.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
Tot en met zaterdag blijft het zeer wisselvallig met veel neerslag en soms ook veel wind, bij temperaturen die eerst boven en later rond normaal liggen. Na zondag neemt de spreiding in zowel windrichting als temperatuur fors toe. De kans op kouder weer ligt nu zo rond 80% en de neerslagkansen nemen af naar 30-40%. In de nachten is er dan een grote kans op lichte, mogelijk zelfs matige vorst. De kans op winterse neerslag is daarbij zo'n 20-30%, een significant deel van de neerslag zou dan dus als (natte) sneeuw kunnen vallen. Vanaf het volgende weekeinde zien we de verhouding verschuiven naar 50-50%, waarbij ongeveer de helft van het ensemble een overgang laat zien naar licht wisselvallig maar vooral minder koud weertype.
Om terug te komen op het begin: onze startpositie is deze december wederom beter dan vorig jaar, komende week biedt ons mogelijk al twee erg interessante weerdagen! Op naar winter 2021-22 met hopelijk veel winterweer!
Nog enkele interessante topics voor de komende winter:
- Ardennen sneeuwtopic 2021-2022: Om alle sneeuwkansen te bespreken in de meest sneeuwrijke regio van de Benelux
- Het klets- en waarneemtopic Winter 2021-2022: Hier ben je welkom om te kletsen over alles omtrent de winter en doorgeven hoe het weer is op jouw locatie. Natuurlijk kan je ook een eigen kletstopic aanmaken in de Koek en Zopie kletscorner. Klagen is hier ook toegestaan, maar hou het netjes.
Wind op retour in het zuiden, wind nog maximaal in het noorden
De wind piekte in het binnenland op 5-6 beaufort.
De wind piekt aan de kust momenteel met 8 bft. Vlieland heeft al 9 bft gehaald en daarmee is de storm officieel.
Het binnenland kreeg windstoten van 55 tot 70 km/u, de kust 85 tot 100 km/u. Er kunnen momenteel aan de Waddenkust lokaal nog windstoten tot 100 km/u voorkomen. Vannacht bij kustbuien zou er mogelijk nog een windstoot van 100 km/u bij kunnen zitten, deze windstoten halen alleen lokaal nog 90+ km/u.
De scheepvaart naar de Waddeneilanden gaat nog wel door, maar had wel hulp nodig bij het afmeren.
De Friesland had wat hulp nodig om af te meren met deze harde WZW wind met uitschieters 10 bft. De Hurricane en Skua zorgden dat de veerboot netjes afmeerde…. #terschelling #storm @RederijNoordgat @rederijdoeksen #wadden #tug #ferry @BuienRadarNL @Weerplaza pic.twitter.com/yifpZffUYc
— JacobaJ (@Jacoba_) December 1, 2021
De veerboot #Friesland van @rederijdoeksen loopt de haven binnen met bft. 9 met hulp van 2 sleepboten van @RederijNoordgat word ze tegen de kant geduwd. @weeronline @StormchaserNL @weermanreinier @WilliamHuizinga @Talpaweer @Weerplaza pic.twitter.com/pGF75r6DD7
— Marjolein (@MarjoleinVr) December 1, 2021
Lastige voorspellingen
Om even te beginnen gewoon een stukje uit de KNMI guidance:
Tja, het ensemble beweegt de laatste dagen alle kanten op, waarmee de onzekerheid groter lijkt te zijn dan dat de spreiding van de pluim laat zien. Een overtuigende zonale stroming is het dan ook allerminst en er zijn nog wel scenario's mogelijk waarin we (nog iets) langer in de koude lucht verblijven. Maandag is de kans op winterse neerslag in elk geval nog vrij groot en ook woensdag zou er nog wat natte sneeuw kunnen vallen, alvorens de koude lucht wordt verdreven.
Welke winterse kansen zien we in de kaarten?
Er komen naar alle waarschijnlijkheid verschillende kansen aan op winterse neerslag, we spreken hier meestal over gewoon natte sneeuw. Zoals steeds, kan dit lokaal bij voldoende intensiteit of wat hoger gelegen gebieden, een tijdelijk dekje opleveren (zeker op gras/wagens/daken/...).Ik ga nog niet teveel in detail gaan kijken, maar ik splits het even op per dag/kans
Zondag
Op zondag keert een neerslagzone verbonden aan een kleinschalig laagje terug op zijn stappen. Terwijl de depressie zuidwaarts over de Benelux trekt, neemt deze koudere bovenluchten mee. Vooral in het uiterste NO maken ze kans op wat vlokken, maar ook langs de oostgrens kan dit zomaar. Het is de vraag hoe actief het allemaal nog zal zijn en of het niet gewoon in Duitsland blijft hangen. Later daarover nog meer.Hieronder een beeldje van Harmonie 12z (verder gaat de run nog niet) met signaal voor winterse neerslag die net het NO nog niet bereikt (neerslagzone zakt mee zuidwaartst)
Maandag
Op maandag komt een neerslagzone opzetten vanuit het westen botst op koudere bovenluchten. In eerste instantie zou de neerslag winters van aard kunnen zijn. De neerslag verzwakt wel, dus is het de vraag hoe actief het nog allemaal zal zijn en of de volledige Benelux hiermee te maken zal krijgen. Vanaf morgen krijgen we ook zich op de korte termijn modellen hiervoor. Alvast wat modellen ter illustratie.ICON 12z:
GFS 12z:
ECMWF 0z:
Woensdag
En we gaan nog een stapje verder kijken. Woensdag zouden we een gelijkaardig scenario kunnen krijgen zoals maandag. Maar is natuurlijk weeral een straatje verder kijken. Snel even een kaartje uit de ochtenrun van ECMWF.Conclusie:
Zoals reeds aangegeven zijn de voorspellingen zeer lastig momenteel. De modellen proberen er al even een strakke westcirculatie uit te persen met snel en stevig uitdiepende depressies, maar de koude lucht is nooit veraf.Een sneeuwdek zou ik momenteel niet verwachten (of misschien tijdelijk), maar de nodige vlokken zijn zeker een mogelijkheid. Als we snel even verder kijken, dan komt GFS in de meest recente run zelfs met een sneeuwdek opzetten aanstaande donderdag. Maar goed, daarover later weer meer!
Maandagavond kans op (natte) sneeuw
Vandaag trok er een front over, van west naar oost. Hieruit viel 2 tot 6 mm, lokaal in Zuid-Limburg zelfs 10 mm. Na dit front klaarde het op, maar omdat de zon al onder gegaan was viel dit weinig op. Dit occluderende front gaat in Duitsland voor sneeuw zorgen, hierover - en over andere sneeuwkansen - in deze post meer informatie.Lagedrukgebied boven de Benelux, sneeuw in Noord-Duitsland
Een lagedrukgebied boven de Noordzee koerst zuidzuidoostwaarts en wordt zondagochtend boven de Benelux verwacht.
Een bijbehorend koufront trok zaterdag noordoostwaarts en komt vannacht uiteindelijk boven de Noordzee en Noord-Duitsland tot stilstand, om dan op zondagochtend zeer traag terug zuidwaarts te trekken. Het front beweegt zeer traag en neemt in activiteit rap af. De restanten komen waarschijnlijk niet verder dan de noordelijke provincies.
Radar- en satellietbeeld van 18 UTC, inmiddels verlaat de neerslag de provincie Groningen.
Hetzelfde front trekt tweemaal over, eerst afgelopen dag als actief front van west naar oost, morgen als zeer zwak/afbrokkelend front van noord naar zuid.
Naar modellen, wat valt er te verwachten?
Door een opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië draait de wind in het noorden van Duitsland naar het oosten en wordt er koude lucht aangevoerd (koude advectie). Hierdoor valt er momenteel sneeuw bij temperaturen rond 0°C in de omgeving van Hamburg. Gezien de huidige radarbeelden verwacht ik dat de grens tussen een witte en een groene wereld inderdaad rond 30-40 km buiten de Nederlandse grens komt te liggen. De modellen zijn momenteel vrij accuraat, in Duitsland is 2-5 cm sneeuw mogelijk.
Enige kans op (natte) sneeuw?
Zoals eerder gezegd valt het front nu stil, nét ten noorden van de Waddeneilanden. Het front brokkelt gedurende zondag snel af, en de vraag is of er überhaupt nog een front over is. Naast een front zijn er in het westen ook nog buien vanaf zee. Uit polaire buien vanaf de zee valt waarschijnlijk alleen regen, maar er is een kleine kans op een klapje onweer bij de westkust. Ik verwacht zelf geen natte sneeuw, sowieso blijft het morgen grotendeels droog. Er is morgen wel veel lage bewolking.
Maandag kans op natte sneeuw
De zondag is dus grotendeels droog maar vrij grijs, zondag draait de wind wel geleidelijk naar het oosten, daarmee daalt de temperatuur vanaf zondagavond. De temperatuur daalt van 3-6°C zondag naar 1-2°C op maandag.
De afgelopen dagen bouwde zich boven Scandinavië een hogedrukgebied op, dit zorgde ervoor dat het actieve front van afgelopen zaterdag stilviel boven Duitsland. Een zwakke oostelijke stroming voert vervolgens op zondag en maandag koudere lucht vanuit Polen/Oostzee aan.
Maandagavond nadert een front vanuit het westen met zachte lucht erachter. Dit zou je een "dooiaanval" kunnen noemen, maar ik plaats het tussen aanhalingstekens omdat het niet eens gevroren heeft. Deze aanval van zachte lucht lijkt te mislukken, en de koude lucht kan met name in Oost-Nederland standhouden (temperaturen circa 1-2°C). Met deze temperaturen is er maar een klein beetje neerslagafkoeling nodig om tot (natte) sneeuw te komen. Inderdaad geven modellen signalen voor een front met regen vanuit het westen, welke halverwege de Benelux overgaat in (natte) sneeuw.
Er is potentie voor 0 tot 3 cm in EC en GFS. EC laat sneeuw in een groter gebied zien (ten oosten van Utrecht -- Eindhoven), met max 3 cm op de Veluwe. GFS laat enkel een sneeuwdek zien in de 3 noordelijke provincies. Ik verwacht dat het sneeuwdek van korte duur is, en vrij snel weg smelt. De temperatuur stijgt namelijk zodra het weer droog is naar 2-4°C, het westen zit overigens al die tijd eerder op 6°C en valt buiten het aandachtsgebied.
Eigenlijk zou je mislukt ook tussen aanhalingstekens kunnen zetten. De dooiaanval "mislukt" niet echt, we zitten de komende dagen in een status quo waarin zowel de zachte lucht (5-10°C) als de diepvrieslucht boven Scandinavië (onder 0°C) niet wint. We kwakkelen van kantje-boord sneeuwkans naar de volgende kantje-boord sneeuwkans waarbij het noordoosten continu beter zit dan het zuidwesten.
Over de bomcycloon (24 hPa daling in 24 uur, snel uitdiepend lagedrukgebied) later meer.
Let bij Ierland ook eens op de bomcycloon, de luchtdruk daalt in EC in 24 uur van 1001 hPa naar 955 hPa.
Let bij Ierland ook eens op de bomcycloon, de luchtdruk daalt in GFS in 24 uur van 995 hPa naar 960 hPa.
24 uur later (dinsdagavond) opnieuw kans op (natte) sneeuw
Hetzelfde verhaal herhaalt zich dinsdag nog een keer. Overdag is er een zwakke westelijke stroming en stijgt de temperatuur naar 4-6°C, bij de nadering van het front draait de wind naar het zuid-zuidoosten en daalt de temperatuur in het oosten naar 2-4°C omdat koudere lucht vanuit Duitsland aangevoerd wordt. Neerslagafkoeling kan daarna de overgang van regen naar (natte) sneeuw mogelijk maken.
EC heeft wederom het dikste sneeuwdek met 0 - 4 cm, GFS komt met 0-1 cm. Ik denk dat EC de dikte mogelijk iets overschat, en GFS het iets onderschat. Beiden modellen komen met een sneeuwdek ongeveer ten oosten van de lijn Den haag -- Antwerpen. We pakken misschien dinsdagavond dus een iets groter gebied mee.
Let op de groei van de bomcycloon, het lagedrukgebied wat daarnet klein was, is nu flink gegroeid. Bij Ierland zijn windstoten tot 150 km/u mogelijk.
GFS & EC netjes op één lijn - verzachting komt er uiteindelijk wel
Waar GFS en EC eerder fors uiteenliepen, zijn ze nu redelijk gelijk. Dat zien we sowieso al aan bovenstaande kaartjes die heel erg op elkaar lijken.
Ze zijn het ook beiden eens dat het gekwakkel rond de 2-5°C zal stoppen met de binnenkomst van zachte lucht (8-12°C). 10-11 december staat momenteel een succesvol warmtefront in de kaarten. Daarmee zal de temperatuur hier stijgen, in Scandinavië komt mogelijk ook een verzachting, dit is nog onzeker.
Zie de abrupte grens van de zeer koude lucht boven Scandinavië (8 tot 16 graden onder gemiddeld). De wind in Midden-Europa vaak oost tot zuidoost, dus daardoor zal de zeer koude lucht ons waarschijnlijk niet bereiken.
Samengevat
Morgen is het grijs en waterkoud. Maandagavond is er kans op natte sneeuw, maar een kleine verschuiving kan ook de hele Benelux in zachte lucht zetten. De grens tussen warm-koud komt rond de Benelux te liggen, met enige onzekerheid of het iets ten westen, precies over ons, of iets ten oosten zal zijn. Dinsdagavond is deze onzekerheid er opnieuw. Na dinsdag 7 december blijven we nog enkele dagen kwakkelen met 0-4°C (kans op nachtvorst), kansen op (natte) sneeuw zijn dan vrijwel afwezig. 10-11 december is er een grote kans op verzachting.
Later vanavond/vannacht kans op tijdelijk sneeuwdek
Zoals reeds uitvoerig besproken hierboven door Thijs, komt later vandaag een neerslagzone opzetten die eigenlijk een beetje een vals dooifront is. Doordat deze botst op koude bovenluchten zal de regen overgaan in natte sneeuw, lokaal ook droge sneeuw. Door isothermie (neerslagafkoeling) kan zal de temperatuur lokaal richting het vriespunt gaan waardoor het kan gaan accumuleren.Omdat de neerslagzone in activiteit afneemt naarmate deze meer NO komt, is het de vraag in hoeverre de isothermie zijn werk nog kan doen. Dit van belang of er al dan niet accumulatie kan gaan optreden. Langs de andere kant loopt er ook een (hoogte) trog op in die net weer voor wat activatie kan gaan zorgen. Nowcasten dus maar, of nog beter: snowcasten
Vooralsnog ga ik uit van een mogelijk lokaal sneeuwdek van 1-2cm waarbij een lokale verrassing nooit uit te sluiten valt. Hierbij denk ik dan vooral aan de Veluwe die net hoger ligt wat van belang is. Het betreft wel een tijdelijk sneeuwdek want na de neerslag loopt de temperatuur weer op.
Hieronder nog even wat kaartjes van ECMWF, Harmonie en Arome. Bij ECMWF en Harmonie dient wel te worden opgemerkt dat zij steeds de bodemtemperatuur onderschatten waardoor accumulatie te hoog wordt geschetst.
Code geel
Het KNMI heeft een code geel geplaatst voor de provincies Gelderland en Overijsel, dit zijn ook de plaatsen waar de focus het meest op ligt voor een tijdelijk sneeuwdekMorgenavond krijgen we een zowat identieke setting, maar daarover later meer | Gewijzigd: 6 december 2021, 10:35 uur, door Sven
KNMI Guidance
Synoptische situatie:Een noord-zuid georiënteerde occlusie boven de Britse Eilanden trekt westwaarts, bereikt vanavond het zuidwesten van het land en passeert komende nacht het noordoosten. Deze occlusie wordt vrij snel gevolgd door een trog, die boven de Noordzee uitdiept tot een klein lagedrukgebied. Dit laag trekt oostnoordoostwaarts en verlaat komende nacht het noordoosten van het luchtruim.
Modelbeoordeling:
Momenteel veel stratusbewolking en lokaal nog mist. Modellen verschillen op detailniveau maar geven de situatie redelijk goed weer. De vraag is hoe snel de condities nu gaan verbeteren. In België breekt het momenteel open (ook wegens zuidelijke wind in combi met de Ardennen), van het zuiden uit zullen opklaringen ons land dus bereiken.
Neerslagsoort bij de occlusies die passeren is een belangrijk aandachtspunt.
Vanavond, naarmate de neerslagzone oostelijker komt, neemt de kans op (natte) sneeuw toe. Modellen laten dit op eenzelfde wijze zien. Kijkende naar de temps is er zeker in het oosten maar sprake van een dunne smeltlaag (op ca. 150 meter), westelijker ligt de nulgradengrens iets hoger. Intensiteiten op het front zijn over het algemeen zodanig dat na enige tijd doorvallende regen er oostelijker in het land al snel sprake zal zijn van (natte) sneeuw.
Mogelijk blijft deze sneeuw kortstondig liggen, zeker gezien de vaste neerslagfractie in Harmonie (in het oosten en midden lokaal meer dan 75%). In het noordoosten lijkt de kans daarop iets kleiner (lagere intensiteiten) en in Limburg is de kans ook wat kleiner (meer warmte in het verticale profiel).
Het bekende Harmonie/EC-probleem van een te langzaam wegsmeltend sneeuwdek zien we overigens uiteraard ook nu weer optreden.
Ten westen van het aandachtsgebied kost accumulatie meer moeite (accumulatie op autoruiten), richting het oosten is de sneeuw droger zodat ook op gras, daken en autoruiten enkele centimeters (1-3 cm) kunnen vallen. In het uiterste noordoosten is de intensiteit van de neerslag lager en zullen de vlokken niet meer zo dik zijn.
Hoogtepunt rond late maandagavond. Blauw = regen. Geel = natte sneeuw. Rood = sneeuw
Temperatuur:
In doorvallende sneeuw zakt de temperatuur richting het vriespunt. Hetzelfde geldt dan voor de wegdektemperatuur. Zolang de sneeuw aan het smelten is blijft de temperatuur zo'n 0°C.
Wind:
Op nadering van de eerste occlusie 4-5 Bft in de kuststreek, met lokaal 8 bij de trog (deels convectief, hier ook kans op zware windstoten van 70-80 bij Texel). Op nadering van de trekrug verdwijnen alle seinen weer.
Bewolking:
Momenteel op veel plaatsen stratus bewolking. De condities verbeteren langzaam wegens een aantrekkende zuidelijke wind. Van het zuiden uit opklaringen (boven Belgie steeds verder brekende/oplossende bewolking). In het noorden kan het nog lang duren voordat daar de stratus weg is.
Neerslag:
Vooral boven zee is de Cu/Sc lokaal dik genoeg om lichte regen of motregen te produceren, tevens is daar een bui mogelijk. Ook boven land komt Sc voor, maar is het lokaler van karakter.
Bij de occlusie eerst regen, na verloop van tijd overgaand in sneeuw die tijdelijk kan blijven liggen. Na passage occlusie smelt de gevallen sneeuw weer weg. Bij de trog enkele buien, vooral boven zee met onweer en hagel. CAPE hier rond 500 J/kg, met schering 0-6 km rond 20 kn. Multicel.
Zicht:
Langzaam oplopende zichtwaarden. Vervolgens bij de occlusie weer teruglopende zichtwaarden, in sneeuw teruglopend naar minder dan 1000 m.
Vooruitzicht 2de occlusie morgenavond
Morgenochtend bereikt een zuidoost-noordwest georiënteerde trekrug het zuidwesten van het luchtruim, trekt noordoostwaarts en verlaat dinsdagmiddag het noordoosten. Een CAD, actueel ten zuidoosten van Nova Scotia, diept uit onder invloed van de rechteringang van de jet en loopt in op het polaire front waar een golf in slaat. Dit geheel bereikt aan het einde van dinsdagavond als NNW-ZZO georiënteerde occlusie het uiterste zuidwesten van het land. Op hoogte (850 hPa) is er voor passage al enige warmte aanwezig, wat in feite de geöccludeerde golftop is die daar vlak vooruit aanwezig is.
Bij de tweede occlusie morgenavond eerst regen, later eveneens overgaand in natte sneeuw/sneeuw, met name in het noordoosten. Op nadering van de tweede occlusie trekt de wind aan naar 4-5 bft, op de Wadden mogelijk 6-7 bft. De wind komt uit zuidoostelijke richting. 75 - 90 km/u windstoten op de Wadden.
Met name bij Ierland kans op zware windstoten, op de oceaan zelfs windstoten tot 200 km/u mogelijk. Bij ons in het binnenland dinsdagavond amper windstoten, maar op de Wadden wel al 75-90 km/u.
Hoogtepunt rond middernacht van dinsdag op woensdag. Blauw = regen. Geel = natte sneeuw/regen. Rood = (smeltende) sneeuw | Gewijzigd: 6 december 2021, 13:34 uur, door Thijs.
1,8°C stijging in 10 minuten te Vlissingen en Hoek van Holland
De temperatuur schiet ook weer zeer snel omhoog in het zuidwesten. Ik verwacht niet dat het in de rest van het land ook zó enorm snel warmer zal worden.Geel = natte sneeuw volgens het algoritme van Buienradar. Oranje = droge sneeuw.
Komende nacht kleine kans op tijdelijk sneeuwdekje
Komende avond en nacht zien we een herhaling van gisterenavond/nacht waarbij het lokaal tot een sneeuwdek kwam van 3-4cm. Alleen is deze kans kleiner en ook te beperken tot het uiterste noorden/noordoosten van Nederland.Lokaal kan er een tijdelijk sneeuwdek vallen van 1 tot misschien 2cm, maar meer valt zeker niet te verwachten.
KNMI heeft hiervoor ook een code geel uitgegeven:
Op de iets langere termijn heb ik vooral een oog op vrijdag waarbij de modellen een mogelijkheid schetsen op een kleinschalig laag dat door de Benelux zou trekken (komt in verschillende modellen sporadisch terug). Dit zou kunnen resulteren in een tijdelijk sneeuwdek. Gezien de kleinschaligheid en positie zo van belang zijn, is het heel lastig om hier al iets zinnigs over neer te gaan pennen To be continued!
Edit: even wat plaatjes om te illustreren wat mogelijk kan zijn (uit GFS en ICON 12z)
Zoals eerder aangegeven, moeilijk om al veel in detail te gaan vanwege het kleinschalige laagje (zeker de positie hiervan). Gelukkig hebben we morgen al zich op de korte termijn modellen.
| Gewijzigd: 7 december 2021, 17:49 uur, door Sven
Vrijdagmiddag & avond kans op (natte) sneeuw voor zuidoosten
Vrijdag 10 december is de straalstroom voor de laatste keer duikend (van noord naar zuid waaiend in onze omgeving). Na vrijdag liggen we aan de zuidzijde van de straalstroom, met warme bovenluchten en zuid-zuidwestelijke stromingen. Zaterdag wordt waarschijnlijk de laatste koude dag, die snoepen we er nog bij, ondanks de ongunstige straalstroom. Zaterdag is het 2 tot 6°C. Zondag trekt een warmtefront over, aan het eind van de dag is de temperatuur gestegen tot 10°C.Ons weer komt vaak uit het westen, op de onderstaande weerkaart kunnen we ook mooi ons weer aflezen als we stroomopwaarts richting het westen kijken wat er onze kant op komt. Eerst vrijdag een lagedrukgebied met een front, dan zaterdag een rug van hogedruk (bewolkt, soms wat zon), dan zondag zeer zachte lucht na een warmtefront.
Ik heb met de rode pijl warmte-aanvoer getekend, het warmtefront gaat aan de warmte-aanvoer vooraf.
Wat gebeurt er vrijdag?
Met de duikende straalstroom bewegen de voornaamste weersystemen van noordwest naar zuidoost. Zo beweegt er ook een occlusiefront naar het zuidoosten. Dit front valt uiteindelijk stil boven de Benelux. Uit de restanten van het front ontstaat boven de Benelux een nieuw apart lagedrukgebiedje. Ten noorden van het punt waar het gebiedje ontstaat zal het front terugkeren en traag westwaarts terug bewegen. Ten zuiden van het gebiedje blijft het front traag naar het oosten bewegen.
De exacte locatie wáár het front stil zal vallen en het aparte lagedrukgebiedje precies zal beginnen is onzeker. De meeste modellen laten momenteel het aparte lagedrukgebiedje vormen rond Vlaanderen/Zuid-NL.
1) Daar waar het front stilvalt zal er langdurig neerslag vallen.
2) Vlakbij de kern van het lagedrukgebiedje blijft de intensiteit hoog.
3) De temperatuur is dusdanig hoog dat hoogte van doorslaggegevend belang kan zijn.
Factoren 1+2+3 bepalen waar de kans op langdurig intensieve neerslag en daarmee gepaard gaande neerslagafkoeling het grootst is.
De modellen laten tot dusver de meest gunstige kaarten zien voor Oost-Brabant en NL+BE Limburg. Ik verwacht daarmee vooral natte sneeuw in deze regio, met in de Limburgse heuvels kans op 1-2 cm na een langzaam dalende sneeuwvalgrens. EDIT: gezien de 12z runs zou ik de kans nog niet afschrijven voor andere regio's. Het aandachtsgebied verschilt nog per run.
Verschuiving waar front stilvalt
Verschuiving naar oost? Dan zou er eerder richting de Veluwe & Achterhoek wat (natte) sneeuw kunnen vallen.
Verschuiving naar west? Arome 06z speelt met deze gedachte, dan zou er vooral sneeuw vallen in de Ardennen, met enige tijd natte sneeuw in Vlaanderen.
De situatie vlak voordat het aparte lagedrukgebiedje ontstaat. Het front vertraagd, en valt uiteindelijk stil. Vermoedelijk vlak voordat het Oost- en Noordoost-Nederland bereikt (alweer).
Vervolgens beweegt het front aan de noordzijde weer iets westwaarts terwijl de noordzijde afbrokkelt. Rond het centrum van het laagje valt de meeste neerslag.
Ik vind de situatie toch redelijk complex, ik zie dat Harmonie speelt met de gedachte om 2 aparte kleine lagedrukgebiedjes te vormen. De runs gaan helaas nog niet verder, dus voor meer duidelijk moeten we nog 24 uur wachten.
2 lagedrukgebiedjes maken de situatie wat lastiger. | Gewijzigd: 8 december 2021, 17:45 uur, door Thijs.
Update vrijdag
Zoals reeds in vorige posts aangegeven, is er morgen kans op natte sneeuwval met lokaal ook een kans dat het tijdelijk wit wordt. De modellen springen nog wel eens per run aangezien het om een kleinschalig laagje gaat waarvan de positie van belang is voor welke regio's het interessant kan worden.Kijken we even naar de laatste runs, dan laten de meeste modellen het laagje over België heen trekken (de ene al wat meer zuidelijk dan de andere). Daardoor ligt de focus vooral op België en de zuidelijke delen van Nederland.
Hieronder even de modellen ECMWF, Arpege, Harmonie en Arome onder elkaar
Harmonie zit nog een stukje zuidelijker dan bovenstaande modellen:
Maar het kan ook nog anders verlopen zoals bijvoorbeeld ICON laat zien in de laatste run:
Conclusie:
Het wordt nowcasten waar het laagje zich exact gaat bevinden om te kijken welke de aandachtsregio's worden. Sowieso laten de modellen in (stevige) neerslag de temperatuur aardig zakken tot net boven het vriespunt. Hierdoor zal de de fractie natte sneeuw steeds groter worden. Bijgevolg kan het lokaal (zeker op gras, wagens,...) tijdelijk wit komen te liggen. Zoals steeds overschatten Harmonie en ECMWF een eventueel sneeuwdek in hun modellen want die komen lokaal met 7-8cm wat niet realistisch is.| Gewijzigd: 9 december 2021, 13:12 uur, door Sven
Wel gunstige grafieken. Een wintertje, die zomaar kan binnen sluipen, (als de computer de waarheid in pacht heeft....)
De kaartjes en analyses van mensen hier die er veel meer over kunnen vertellen dan ik, zullen de komende dagen wel verschijnen, hoop ik.
(Mijn 500e bericht zie ik nu ) | Gewijzigd: 13 december 2021, 09:58 uur, door Raymond
De kaartjes en analyses van mensen hier die er veel meer over kunnen vertellen dan ik, zullen de komende dagen wel verschijnen, hoop ik.
(Mijn 500e bericht zie ik nu )
Om de elf jaar een serieuze winterkans. Laatste echte winter voor nederlandse begrippen was december 2010. Dussss wie weet!!!!
En nu maar hopen op het uitzakken van de koude lucht naar deze contreien. Zelfs Ed Aldus, de erg voorzichtige en behoudende weerman van RTV Rijnmond, die niet zomaar iets roept, durfte vanochtend op de radio voorzichtig te hinten naar een misschien wel koude periode.
https://www.weer.nl/nieuws/2021/echte-winters-beginnen-rond-de-kerst-gebeurt-dat-dit-jaar-ook
Wordt nog spannend.
Edit Thijs: Link aanklikbaar gemaakt | Gewijzigd: 14 december 2021, 21:47 uur, door Thijs.