Overstromingen in Sicilië, nog meer zwaar weer op komst
Opnieuw wordt Italië getroffen door extreme regenval. De regen valt deze keer in het zuiden, waar landverschuivingen en overstromingen een groter risico vormen dan het noorden. 4 oktober verbrak een plaats in Noord-Italië het Europees all-time regenrecord met 740 mm in 12 uur tijd.Er is al ruim 160 mm gevallen in de laatste 24 uur, lokaal bijna 350 mm in 48 uur (2 dagen) en zelfs 600 mm in 3 dagen tijd. In Nederland valt circa 800 mm in een jaar tijd.
And it looks like one site in eastern Sicily has recorded over 600 mm of rain in the past 72 hours.
— Scott Duncan (@ScottDuncanWX) October 26, 2021
Data via SIAS: https://t.co/TzTMUGBKUf pic.twitter.com/b8xeyo4rgU
Er ligt momenteel een cluster onweersbuien boven de Middellandse Zee. Dit cluster kan uitgroeien tot een tropische storm of zelfs medicane (orkaankracht). Met de stroming wordt telkens zeer vochtige lucht van de zeer warme Middellandse Zee naar de Etna gebracht. Bij de Etna (3300 meter hoog) moet de lucht dus ruim 3 km stijgen, door het stijgen van lucht condenseert de lucht massaal en neemt de vochtinhoud van de wolk dusdanig toe dat er extreem zware neerslag plaatsvindt.
You can see the thunderstorms piling into the east coast of Sicily all day, wrapped around a broader circulation from a developing cyclone to the south.
— Scott Duncan (@ScottDuncanWX) October 26, 2021
Catania (home to over 500,000 people) was in the bullseye for near constant thunderstorms today.
Sat via @metdesk/@eumetsat pic.twitter.com/4oOUl031wS
Truly horrific scenes emerging from Catania, Sicily 🇮🇹
— Scott Duncan (@ScottDuncanWX) October 26, 2021
Continuous thunderstorms today have turned the streets into raging rivers.
Via 🎥 @myrtamerlinopic.twitter.com/fWjO9LR87x
#Italy #Sicily Incredible #storm . #Catania flooded pic.twitter.com/hIydRS5uy9
— Donato Yaakov Secchi (@doyaksec) October 26, 2021
non ne parla nessuno ma Catania è sommersa dall’acqua pic.twitter.com/slmti1N8m7
— chiara🍂 (@chiaraconlach) October 26, 2021
Ho il cuore in gola per #Catania ,città stupenda che amo.
— Elena (@punk_hearts) October 26, 2021
Per favore diamo visibilità al problema. #alluvione #Sicilia #Sicily #Italy pic.twitter.com/6VKrJvvVS9
Ook belangrijke infrastructuur is onder water gelopen, zoals het ziekenhuis van de zwaarst getroffen stad Catania:
| Gewijzigd: 26 oktober 2021, 22:03 uur, door Thijs.Ook Garibaldi-ziekenhuis in #Catania is onderwater komen te staan. https://t.co/VrLXJqoR3Q
— ➡️ RobertDeVries.net (@weermanrobert) October 26, 2021
Overstromingen zijn niet het einde, tropische storm mogelijk
Sicilië, met name de noord- en oostkust van het eiland, liggen mogelijk in het pad van een nog te vormen tropische storm. Met 22 tot 25°C is het zeewater van de Middellandse Zee relatief warm, en met een iets koelere bovenlucht is het hier ook mogelijk om een tropische storm te laten ontstaan. In het Caribisch gebied moet het zeewater eerder 26-30°C zijn voor tropische stormen en orkanen, omdat de bovenlucht daar aanzienlijk warmer is.Gedurende de woensdag en donderdag laten de meeste modellen allemaal een tropische storm of medicane zien welke richting Sicilië trekt, na donderdag lopen de opties sterk uiteen. Bij sommige modellen verdwijnt de storm, bij anderen herpakt de storm zich op de zee tussen Rome en Sicilië.
Hieronder zien we ICON, met een laagste kerndruk van 996 hPa, windstoten van 120-130 km/u op open zee en 140 - 170 km/u in de bergen door berg-effecten. Aan de noord- en oostkust kan nog 200 mm regen vallen, met lokaal nog extremere uitschieters. Deze regen komt bovenop de huidige regensommen.
Hieronder zien we de theta-e temperatuur, dit is een mate voor vocht én temperatuur. Op de kaart zien we het tropische systeem ten noorden van Sicilië met een warme en vochtige kern. Dit is (naast een symmetrisch uiterlijk en een oog) een kenmerk van een tropisch systeem. De kern warmt op door het vrijkomen van latente warmte (bij het condensatieproces). We zien ook een lagere luchtvochtigheid in het centrum, dit zien we ook vaak in het oog van een orkaan.
ICON heeft t/m donderdag steun van vele andere modellen, sommige detailmodellen laten lokaal al regensommen zien van 200 tot 400 mm, in de omgeving van het al zwaar getroffen Catania.
Actuele satelliet (infrarood):
Nieuw scenario mogelijk: storm oostwaarts richting Kreta/Libië
Icon en Arpege komen in de nieuwe runs met een scherpe bocht, waarna de storm in ontwikkeling richting het oosten trekt. Daarbij komt Libië mogelijk in het pad van de storm. Grove modellen zoals EC als GFS houden wel vast aan de koers en "landfall" op Sicilië. In ICON en Arpege komt de storm wel in de buurt, maar maakt circa 100 km voor de kust een scherpe bocht, weg van Sicilië.Icon komt met windstoten tot 170 km/u aan de Libische kust. Dat zou een zeldzaam zware tropische storm betekenen (voor Libië dan). Met een gemiddelde windsnelheid van circa 100 km/u zitten we net onder het orkaan criterium.
Berekende IR satellietbeeld geeft een knipoogje. Je kan nog geen verschijnsel zoals een oog voorspellen, zeker nog op 4 dagen afstand. Dit is puur een virtueel oog van de tropische storm.
UKMO heeft de storm ook in de berekeningen, maar laat de koers iets noordelijker uitkomen. Na de scherpe bocht blijft de storm zo op open zee, en loopt Libië de storm mis. De "C" geeft de current position aan, de Z geeft de positie op maandag 1 november aan. UKMO laat de storm verzwakken tegen de tijd dat het in de buurt van Kreta komt.
We zien wel duidelijk tropische eigenschappen, enige tijd zien we een symmetrische warme kern van de storm. Dit zien we op zaterdag 30-10 en zondag 31-10. Deze eigenschappen verdwijnen in UKMO ook weer richting 1 november.
Huidig satellietbeeld met trajecten
Hieronder zie je het huidige cluster onweersbuien, er zijn grofweg 3 mogelijke routes mogelijk vanaf vrijdag.
En we noemen hem: Apollo / Nearchus!
De universiteit van Berlijn heeft de tropische storm de naam "Apollo" gegeven. Het Grieks meteorologisch instituut (onderdeel van nationaal observatorium Athene) noemt de storm inmiddels Nearchus. Het zeewater is maarliefst 5°C warmer dan normaal, waardoor de medicane de komende dagen nog verder in kracht kan toenemen. Het warme zeewater komt door extreme hitte rond de Middellandse zee eerder dit jaar.Gemiddeld komen er ieder jaar 1-2 medicanes voor in de Middellandse Zee. De sterkste medicane ooit gemeten kwam vorig jaar aan land in Griekenland, en was een categorie 2 orkaan (Ianos). Vaak komen medicanes voor in september en oktober, als het zeewater het warmst is, en de lucht erboven soms al iets afkoelt. Vaak ontstaan ze door een bel koude bovenluchten, waardoor hevige convectie optreedt. De meeste medicanes vormen ten zuiden van Italië en rond Griekenland.
We zien momenteel een ongestructureerd oog op de satellietbeelden, in mijn mening komt dit oog vooral doordat droge lucht vanuit de Sahara in de kern van de storm "gevangen" wordt, en in mindere mate door sterke dalende luchtstromen (zoals in een orkaan). Wanneer er droge lucht ergens in "gevangen" wordt, noemen we dat entrainment.
Developing subtropical storm #APOLLO over the Ionian sea. pic.twitter.com/e46WEqamQG
— Adrian Leyser (@TheNimbus) October 28, 2021
Geel = droge lucht, wit & groen = vochtige lucht. Bovenstaand satellietbeeld laat de totale waterinhoud zien van het oppervlak tot ongeveer de top van de troposfeer.
#Apollo
— Sergio Scandura (@scandura) October 28, 2021
MeteoSat 🛰
Mediterraneo Centrale
12:15 > 18:15 CEST
28 ottobre 2021 pic.twitter.com/ODyox2XvVW
De koers is in de meeste modellen verlegd, na een scherpe bocht voor de kust van Sicilië zal de medicane naar het zuidoosten bewegen, richting de kust van Libië.
While most of the models now agree on the track of #Apollo. There are still major differences concerning its potential intensity. ICON shows one of the strongest , while ECMWF one of the weakest developments. Concerning ECMWF, also the Ensemble is rather reluctant. Curious... pic.twitter.com/jmsyALgqUx
— Marcus Beyer (@meteomabe) October 28, 2021
Some models suggest that #Apollo could develop a deep (!) warm core, which is unusual for tropical-like systems over the Mediterranean, as they are usually associated with a (cold) low in the upper troposphere. pic.twitter.com/JURlTQ83lw
— Adrian Leyser (@TheNimbus) October 28, 2021
Meer lezen? >> Artikel SevereweatherEU <<
| Gewijzigd: 28 oktober 2021, 21:30 uur, door Thijs.
Hoe liep het af met Apollo/Nearchus?
Na mijn laatste bericht 28 oktober piekte de medicane (tropische storm) op 29 oktober. Er viel veel regen in Sicilië, maar de storm kwam niet aan land. De storm trok namelijk na het hoogtepunt naar het zuidoosten, om kort aan land te komen in Libië. Tijdens de tocht naar Libië nam de windschering toe, deze harde wind op hoogte werkt averechts bij tropische systemen en leidt tot verzwakking. Apollo was dus flink verzwakt bij de kust van Libië. Na een korte aanraking met de Noord-Afrikaanse kust trok hij verder richting het oosten. Uiteindelijk kwam hij afgelopen nacht (2 november) definitief aan land in Turkije. Hier was het duidelijk merkbaar als buiencomplex met een merkbaar windveld, windstoten waren bij aankomst in Turkije slechts matig.A storm brewing in the Mediterranean right now. Looks like a 'Medicane' to me with tropical characteristics and an eye feature forming.
— Scott Duncan (@ScottDuncanWX) October 29, 2021
A lot of rain in Sicily... again.
Sat data via @zoom_earth pic.twitter.com/UOM4ZyzTlw
Eindrucksvoll kringelt sich der Subtropensturm #Apollo mit kräftigen Regenfällen bei #Sizilien ein. Im Radarloop ist das Zentrum gut zu erkennen.
— Kachelmannwetter (@Kachelmannwettr) October 29, 2021
Aktuelles Radar: https://t.co/lvlGrUDZK5 /FR pic.twitter.com/MIXAFGp9gn
Extreme precipitation ⛈️ in the last days in southern #Italy as seen from rain gauges ⬅️ and 🛰#sm2rain real time ➡️
— Hydrology IRPI-CNR (@Hydrology_IRPI) October 28, 2021
Note that rain gauges are missing in Western #Sicily and 🛰 precipitation seems to be more accurate there@DPCgov @CopernicusLand @eumetsat pic.twitter.com/i6iTVtklHP
An unusually long-lived subtropical cyclone (#Medicane) traversed the Mediterranean Sea in 9 days (23 Oct-2 Nov), affecting Tunisia, Malta, Sicily, Libya, & finally Turkey in its wandering route E across the basin.
— Philippe Papin (@pppapin) November 2, 2021
Here is its entire lifecycle annotated. Imagery via @zoom_earth pic.twitter.com/Gc4LYfUzkN