Landen dienen (veel) te zwakke klimaatdoelen in voor klimaattop Glasgow
Bron afbeelding: OnweerOnline
Nieuwe klimaatdoelen van landen leveren slechts een achtste op van de uitstootverlaging die nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Dat blijkt uit een doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Vóór de aanstaande klimaattop in Glasgow moesten landen ambitieuzere klimaatdoelen indienen om daarmee de kloof tussen de afspraken uit het Parijsakkoord en de werkelijke uitstoot van broeikasgassen te dichten.
Verder lezen: NU.nl
En toch is het lang niet zo erg als ze willen doen voorkomen,waarom heeft bijvoorbeeld KNMI gegevens van vroeger allemaal gewist? juist! zodat er weer meer nieuwe records komen,en ze kunnen roepen van 'zie je wel,het klimaar verandert' en omdat die gegevens van vroeger 'niet betrouwbaar genoeg' zouden zijn.
Daarnaast vergeten veel mensen voor het gemak ook dat door opkomst van internet/mobiel etc je nu binnen paar minuten weet wat er op de andere kant van de wereld speelt,dat was 20-30 jaar terug nog heel anders,nee het gaat er bij mij niet in dat het zo zwart wit is als ze ons voorschetsen.. | Gewijzigd: 14 oktober 2021, 16:57 uur, door pkd19
En toch is het lang niet zo erg als ze willen doen voorkomen,waarom heeft bijvoorbeeld KNMI gegevens van vroeger allemaal gewist? juist! zodat er weer meer nieuwe records komen,en ze kunnen roepen van 'zie je wel,het klimaar verandert' en omdat die gegevens van vroeger 'niet betrouwbaar genoeg' zouden zijn.
Daarnaast vergeten veel mensen voor het gemak ook dat door opkomst van internet/mobiel etc je nu binnen paar minuten weet wat er op de andere kant van de wereld speelt,dat was 20-30 jaar terug nog heel anders,nee het gaat er bij mij niet in dat het zo zwart wit is als ze ons voorschetsen..
Er zijn absoluut geen weergegevens gewist, als jij meent van wel mag je me een link doorsturen, dan zal ik er naar kijken. Ik denk dat het misverstand komt door de homogenisatie die het KNMI uitvoerde in 2016. Dat is al tig keer uitgelegd en onderbouwd, maar een minderheid blijft het als argument gebruiken om de klimaatwetenschap te wantrouwen.
Voor zij die "homogenisatie" voor het eerst horen, dit is een berekening van de meetgegevens om het verschil in temperatuurverloop tussen twee locaties of meetmethodes weg te halen in een doorlopende meetreeks.
Maandgemiddelde temperatuurverschillen (pagode – Stevenson) voor de minimum (dTn), maximum (dTx) en gemiddelde temperatuur (dTmean). Berekend met behulp van de 2-jarige periode september 2016 – augustus 2018. ©KNMIVan de KNMI-stations De Kooy (Den Helder), Eelde (Groningen), De Bilt, Vlissingen en Beek (Maastricht) zijn de dagwaarden van de temperatuur (gemiddelde, minimum- en maximumtemperatuur) gehomogeniseerd voor stationsverplaatsingen. In het geval van De Bilt is ook gehomogeniseerd voor de verandering van het type weerhut. De volgende stationsverplaatsingen hebben plaatsgevonden:
- 1 augustus 1972 werd station Den Helder, gelegen aan de Noordzeedijk verplaatst naar De Kooy, zuidoost van Den Helder in de polder;
- Op 27 augustus 1951 werd het station De Bilt ca. 300 meter verplaatst naar een meer open locatie. Kort daarvoor, op 16 september 1950 werd het nieuwe type weerhut in gebruik genomen;
- Eelde werd in 1951 in gebruik genomen en is een voortzetting van het station Groningen dat 10 km noordelijk in de stad was gelegen;
- Vlissingen was tijdelijk verplaatst naar Souburg in het tijdvak 1947-1958. Souburg ligt ca. 1,8 km ten noorden van Vlissingen. Vlissingen is gelegen aan het water.;
- Het station Maastricht was gelegen in de stad. Bovendien werd er op 20 meter hoogte gemeten in een toren. In 1951 is het station verplaatst over een afstand van 9 km naar het vliegveld Beek. Beek ligt ca. 65 meter hoger dan Maastricht.
Op alle stations is parallel (tegelijkertijd) gemeten op zowel de oude als nieuwe locatie. De benodigde correcties, nodig voor de homogenisatie, zijn afgeleid door beide temperatuurreeksen met elkaar te vergelijken. Voor diverse temperatuurniveaus zijn per maand correcties afgeleid die vervolgens op de reeksen van het ‘oude’station zijn toegepast.
De nagebouwde pagodehut en de Stevenson thermometer hut op de nieuwe locatie na 1951 ©KNMI
Met name 's middags en in de zomer wordt het in een pagode dus warmer dan in een stevensonhut. Dat verschil kan je meten en corrigeren. "Corrigeren" is een vervelend woord, aangezien er geen "foute" meting bestaat. De metingen van vóór en na 1951 zijn nu beter met elkaar vergelijkbaar. Sowieso moeten we ons bewust zijn dat het gemiddeld over een jaar maar om kleine aanpassingen gaat, de algemene trend in klimaatopwarming wordt er niet veel anders door.
Je 2de punt snap ik niet pkd19. Door de opkomst van internet en social media zouden er nu gevoelsmatig meer weersextremen zijn? Dat kan, maar er zijn simpelweg tegenwoordig ook vaker extreme temperaturen (tot dusver bijna uitsluitend hitte-extremen). Als we de meetreeks van Nederland erbij pakken en een hitte-index maken, zien we duidelijk de extreem hete dagen toenemen.
De index accumuleerd alle Tg 22°C dagen, zoals het bekende warmtegetal dat doet bij 18°C. Ik zie een dag met een daggemiddelde van 22°C als warmte-extreem. Dit is een dodelijk extreem, zo stierven er in augustus 2020 honderden mensen (oversterfte) doordat het enkele dagen achter elkaar extreem heet was (Tgem lag boven de 22°C). Dit waren mensen met onderliggende ziektes, maar die volgens medisch onderzoek zonder deze hittegolf nog jaren te leven hadden.
Hier een afbeelding uit een simpel onderzoekje dat ik eerder al op het forum plaatste. Stel dat het weer van 2020 zich gedurende 17-20 jaar zou herhalen, dan zou je evenveel sterfte hebben als één coronagolf. Aangezien de verwachting is dat het snel warmer wordt dan 2020 zal deze periode in de toekomst (veel) korter zijn.