Magma op 2-3 km diepte bij Askja
Bij de Askja vulkaan zagen we eerder al aardbevingszwermen die duiden op een magmabel die omhoog komt. Waar de magma bij het eiland La Palma nog véél kilometers te gaan heeft (momenteel 8-9 km diepte) en daarmee een grote kans heeft om niet het oppervlak te bereiken, is de magma bij Askja een stuk dichter aan het oppervlak (2-3 km diepte), en is de kans op een uitbarsting groter. Toch kan ook deze bel het oppervlak net niet bereiken en in de laatste kilometers blijven hangen.Stél dat deze vulkaan uit zou barsten zouden we hier veel minder beelden van krijgen dan de Fagradallsfjall uitbarsting, omdat deze vulkaan midden in het binnenland ligt, hemelsbreed 60 km van een grote weg verwijderd en 90 km van de dichtsbijzijnde stad (Akureyri). De vulkaan kent zowel kalme uitbarstingen met lavastromen, als explosieve uitbarstingen met veel as.
Vanaf begin augustus zijn er niet alleen aardbevingen, maar ook opbollingen aan het oppervlak, mogelijk veroorzaakt door magma op diepte.
Announcement today (9 Sep) about the c.7 cm of uplift at Askja volcano over past c.5 weeks, which may be due by magma accumulating at a depth of c.3 km.
— Dave McGarvie (@subglacial) September 9, 2021
Focus of uplift seems to be on the caldera fault system of 1875 eruption.#Iceland #Askja #volcanohttps://t.co/y47CincQ4P pic.twitter.com/lJKqyfSzAV
Uncertainty level declared for the ongoing uplift at Askja volcano https://en.vedur.is/about-imo/news/headline-for-askja-item
Jökulhlaup Grímsvötn
Een jökulhlaup of gletsjeroverstroming wordt veroorzaakt als grote hoeveelheden smeltwater ineens uit de gletjser stromen en het omliggende land overstromen. In het geval van IJsland kan zo'n grote hoeveelheid smeltwater vulkanische oorzaken hebben.Grímsvötn is een vulkaan welke onder een dikke laag ijs ligt (Vatnajökull gletsjer), hierdoor is dit een vulkaan die heel anders is dan de meeste vulkanen. Deze vulkaan is te monitoren door smeltwater te meten (en de concentraties van bijvoorbeeld zwavel in smeltwater), en door aardbevingen. Mocht de vulkaan uitbarsten, dan zorgt de reactie tussen smeltwater en magma voor een grote hoeveelheid as, welke vliegverkeer kan beïnvloeden.
De regio waar het water heenstroomt is vrijwel onbewoond, daarmee moeten boeren in het pad van het water vooral voor hun vee oppassen.
Ik schat de kans op een uitbarsting van de Grímsvötn voorlopig nog vrij klein, op de gletsjeroverstroming na is er vrij weinig dat wijst op een mogelijke uitbarsting. Ik denk dat de gletsjeroverstroming vooral kwam doordat er veel heet grondwater omhoog kwam onder de gletsjer, en zo een deel liet smelten.
Deze vulkanen liggen allemaal honderden kilometers van elkaar, dus er is zeker geen gezamelijke oorzaak, zo'n magmabel is vaak maar tientallen meters tot enkele kilometers breed. Deze vulkanen dienen als onafhankelijk van elkaar gezien te worden.
| Gewijzigd: 16 september 2021, 13:56 uur, door Thijs.