Kansentopic onweer en wateroverlast 21 & 22 augustus 2021
Bron afbeelding: forumlid Lako.
De situatie is de komende 24-36 uur nogal complex te noemen. Vandaag hebben we op nadering van een vore + koufront te maken met zuidoostelijke stroming die warme lucht aanvoert. Hierdoor loopt de temperatuur op naar 22'C in het noordwesten tot 26'C/27'C in het zuidoosten. Dit frontale systeem trekt vanavond en vannacht vanuit zuidwest naar noord/noordoost over de Benelux waarbij de vore onder invloed van een naderend hoogtelaag uitdiept. Dit laag en zijn bijbehorende fronten hangt zondag ergens boven het noorden van Nederland om vervolgens in de namiddag en avond/nacht weer naar het zuiden weg te trekken.
Deze setting is op te delen in drie delen. Het eerste deel is de kans op stevige onweersbuien in het zuiden/zuidoosten en deels ook het oosten van de Benelux in de avond. Deze onweersbuien ontstaan op het eerder genoemde frontale systeem bestaande uit een vore + koufront. De capewaardes lopen voor dit systeem op naar 1000 - 1500 J/Kg en met shear van max. 40 kn kans op goed georganiseerde multicells/mcs-achtige structuur. Bij de buien kans op hagel en veel regen in korte tijd.
Stevige buien in het zuiden/zuidoosten vanavond. Bron afbeelding: WXcharts.eu
Naarmate deze buien noordelijker trekken neemt de kans op onweer af maar dankzij de invloed van het hoogtelaag blijven de buien wel actief met (zware) buiige regen. Vanaf hier neemt ook de onzekerheid toe met betrekking tot het uitdiepen van de vore in een apart grondlaag. Afhankelijk van de positionering en de mate van uitdiepen van dit grondlaag kan er in de noordelijke helft op zondag veel regen vallen waarbij hoeveelheden van +50 mm goed mogelijk zijn. Hierdoor is er kans op wateroverlast.
Grote neerslaghoeveelheden in onder andere Harmonie voor morgen. Dit gaat de komende runs waarschijnlijk nog wat veranderen. Bron afbeelding: Weerplaza.nl
Het derde deel van deze setting is de kans op enkele onweersbuien op de zondag(middag) in het midden en zuiden van de Benelux. Deze buien ontstaan door dagelijkse gang met capewaardes van max 1000 J/kg en weinig shear. Hierdoor is de organisatiegraad single cell.
Waarschuwingen
KNMI
KMI
| Gewijzigd: 21 augustus 2021, 12:46 uur, door Lako
Neerslag gaat in namiddag afzwakken
Momenteel zien we een grondlaagje met de kern boven Friesland. Daar is ook de meest actieve neerslag aanwezig, welke vrijwel stil ligt of wat rond het laagje tolt. Dit grondlaagje kon zich snel ontwikkelen doordat er een goede overlap is met een hoogtelaag. Dit hoogtelaag trekt echter verder richting het oosten, terwijl het grondlaagje boven Nederland blijft tollen. Hierdoor neemt de activiteit van de neerslag vanavond snel af.
Hoogtelaag op 500 hPa trekt verder naar het oosten, waardoor het grondlaag alleen achterblijft en afzwakt.
Het grondlaag is goed herkenbaar aan de windrichtingen, het grondlaag blijft in Nederland en zal de komende uren al afzwakkend naar het zuiden weer wegzakken.
Wateroverlast
We vinden wateroverlast in Friesland, lokaal is al 50 tot 80 mm gevallen (afgaande op radaraccumulaties en regenmeters).
Woudsend na een regenbui, de zoveelste keer in de Paterstrjitte/Leegwar. Doe er wat aan @SWFryslan. En kom niet, zoals de vorige keer, met het antwoord: als u verwacht dat het hard gaat regenen verplaats dan uw auto. Makkelijk hé…😤😤 pic.twitter.com/fBOL96vd8e
— Alex van der Vegt (@alexvandervegt) August 22, 2021
Wonen aan het water 💦 #Woudsend pic.twitter.com/gDKzgvwz43
— Thea (@TheadeJong3) August 22, 2021
Ondertussen in Stavoren#regen #noodweer #wateroverlast pic.twitter.com/PPxyil3Wcm
— Willem Zwaan (@ZwaanWillem) August 22, 2021
#Woudsend #Grip1 #wateroverlast pic.twitter.com/TdRn9T9YhE
— Thea (@TheadeJong3) August 22, 2021
>110mm regen in #Woudsend. #wateroverlast pic.twitter.com/JfgX6s87vE
— Xander van der Vegt (@Xandervegt) August 22, 2021
#Wateroverlast in #Woudsend 🌧 @SWFryslan pic.twitter.com/GLaKeFquGR
— Xander van der Vegt (@Xandervegt) August 22, 2021
Modelbeoordeling:
Actuele neerslag is een aandachtspunt. We zien aan de westflank van het laagje nu de flinke neerslaghoeveelheden optreden, met name in het zuiden/zuidwesten van Friesland, met lokale wateroverlast. Er is daar op veel plekken 20-30 mm gevallen lokaal loopt dit op tot 30-50 mm, er kan komende uren nog wat bijvallen, waardoor de eerdere uitgangspositie van 40-70 mm (lokaal) toch een goede inschatting bleek te zijn (o.a. EC), De nieuwste Harmonies, zitten hier nu ook aardig op, en zijn in die zin wat naar beneden bijgedraaid. We zien verder dat vanmiddag het systeem, naarmate het zuidwaarts gaat trekken, sterk in intensiteit gaat afnemen, dit komt dat de dynamische forcering in de vorm van de kortgolvige hoogtelaag/trog wegloopt van het grondlaagje.
Neerslag:
Rond de vore/het laag een band met regen en ingebedde buien, boven zee en wateroppervlakken af en toe met een klap onweer. Doordat deze regenband tot stilstand boven het noorden komt zijn lokaal, zoals genoemd in de modelbeoordeling, grote neerslaghoeveelheden en wateroverlast mogelijk. Elders vooral landinwaarts op dagelijkse gang enkele single cells (max 500-1000 J/kg SBCAPE met 10-15 kn schering) met onweer. Maandagochtend in Limburg mogelijk nog wat lichte regen, daarna droog.