Wellicht past een gewoon weerbericht beter hier. Kan je verder de details zelf uitzoeken. Of wellicht dat een ander lid of mod tijd heeft om een bericht te zetten. Ik ga hier geen aandacht meer aan besteden, mooi weer naar mijn eigen groep waarin iedereen gewoon weet wat ie aan de berichten heeft.
Morgen, woensdag en donderdag kan het vooral in het zuiden en oosten van het land regelmatig flink regenen. In het noorden en westen wordt het veel minder nat. Met 20-25 graden is de middagtemperatuur normaal voor juli. Vanaf vrijdag breekt een periode met meer zon en in het weekend ook oplopende temperaturen aan.
Weeronline | Gewijzigd: 12 juli 2021, 20:47 uur, door Tatanka
Weermodellen 12z:
ECWMF: De nieuwe 12z ECWMF run is zeer fors met in Limburg in 5 dagen richting de 200 mm neerslag. Vlakbij Limburg is volgens ECWMF maar liefst 230 mm neerslag mogelijk. De normale maandsom voor juli is 81 mm dus bijna 3x de maandsom, extreem te noemen. Lokale overstromingen en op uitgebreide schaal wateroverlast is mogelijk.
GFS: GFS is iets milder dan EC maar desondanks nog steeds veel neerslag met 70 mm in Limburg.
ICON: ICON gaat voor maximaal 150 mm neerslag in Limburg met onder Limburg tot wel 190 mm neerslag.
ARPEGE: ARPEGE gaat ook voor 150 mm in Limburg en bijna 200 mm onder Limburg.
KNMI meerdaagse guidance:
Synoptische ontwikkeling:
Een hoogtelaag ligt de eerste dagen min of meer stationair boven het Alpengebied. Rondom dit hoogtelaag zijn actieve neerslagbanden gekruld, die van tijd tot tijd convectief van aard zijn en waarschijnlijk tot vrijdag het weer in ons aandachtsgebied beïnvloeden. Na donderdag breidt het Azorenhoog zich uit richting Ierland en Schotland, het hoogtelaag trekt dan langzaam oostwaarts en komt in het weekeinde van 17/18 juli boven de Balkan terecht. Het hoog komt in het weekeinde van 17/18 juli boven Engeland en de Noordzee te liggen, om de dagen daarna langzaam naar Scandinavie te verplaatsen. De hiermee samenhangende hoogterug passeert dinsdag 20 juli.
Modelbeoordeling en onzekerheden:
Aan de noord(west)flank van het hoogtelaag trekken enkele actieve neerslagzones over met name het zuidoosten van Nederland, het westen van Duitsland en het oosten van België. Deze vormen zich voornamelijk door opglijding van warme en zeer vochtige lucht met hoge waterinhoud over de minder warme lucht die onderin met een noordelijke stroming wordt aangevoerd. Waarschijnlijk krijgt vooral het uiterste oosten en zuidoosten daarmee te maken. De precieze positie van de neerslagmaxima is nu nog onzeker, maar lijkt zich te concentreren in een strook van het noordelijk Rijndal via Zuid-Limburg en de Ardennen richting het noordoosten van Frankrijk. Omdat de neerslag van tijd tot tijd convectief van karakter zal zijn (dagelijkse gang, kortgolvige troggen) kunnen de neerslagsommen lokaal fors oplopen, terwijl nabij gelegen gebieden mogelijk veel minder neerslag krijgen. De EPS-info geeft in ieder geval per locatie de mogelijkheid van grote hoeveelheden neerslag, mogelijk ruim meer dan 100 mm in het genoemde gebied. Met de uitbreiding van het Azorenhoog nemen ook de neerslagkansen vanaf donderdag af. De uitbreiding van het Azorenhoog in noordoostelijke richting zien we later in de week in veel EPS-leden gebeuren. Wel zien we vanaf vrijdag een grote spreiding in de temperatuur, dit heeft vooral met de onzekerheid in windrichting (varieert tussen N en O) en windsnelheid te maken.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Woensdag en donderdag veel bewolking vooral in het zuidoosten waarschijnlijk veel regen, mogelijk ook met onweer. Daarna sterk afnemende neerslagkansen en meer zon. De middagtemperaturen liggen meestal rond het langjarig gemiddelde.
Woensdag en donderdag is er in het zuidoosten grote kans op code geel voor grote neerslaghoeveelheden en/of onweer.
Het KNMI en het KMI hebben inmiddels een waarschuwing afgekondigd:
Kans op zware regenval zoals op 13 en 14 juli neemt verder toe door klimaatverandering
De hevige regenval die zorgde voor ernstige overstromingen afgelopen juli in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg is waarschijnlijker geworden door klimaatverandering. De kans en de intensiteit van deze hevige regenval is door klimaatverandering groter. Dit blijkt uit onderzoek van een internationaal team van wetenschappers onder leiding van het KNMI. Een soortgelijke gebeurtenis kunnen we in het huidige klimaat eens in de ongeveer 400 jaarverwachten. Deze kans neemt toe naarmate de aarde verder opwarmt.Figuur 1: Waargenomen neerslagsommen op 13 en 14 juli 2021. Bron: E-OBS/DWD & KNMI
De ernstige overstromingen werden veroorzaakt door de zeer zware regenval op 13 en 14 juli (figuur 1), eerdere natte omstandigheden en lokale hydrologische factoren. Hoewel rivierafvoer en waterstanden belangrijke componenten zijn van de overstromingen, is het onderzoek gericht op de belangrijkste meteorologische oorzaak: de hevige regenval. De waargenomen neerslaghoeveelheden in de Ahr, de Erft en het Belgische deel van het Maasstroomgebied hebben historisch waargenomen neerslagrecords ruim overtroffen (figuur 2).
Figuur 2: Maximale 1-daagse neerslagsom in April-September in het stroomgebied van de Ahr en de Erft. De groene lijn is een 10-jaar lopend gemiddelde. Data: REGNIE & KNMI
Internationale samenwerking
Een internationaal team van wetenschappers van World Weather Attribution (WWA), aangevuld met experts van betrokken landen en experts op het gebied van extreme regenval, hebben afgelopen maand deze studie verricht. Met behulp van gepubliceerde peer-reviewed methoden hebben ze geanalyseerd hoe door de mens veroorzaakte klimaatverandering de maximale 1-daagse en 2-daagse regenval in het zomerseizoen (april-september) beïnvloedde. Daarbij stonden de twee kleine regio's waar de recente overstromingen het ernstigst waren centraal: in de Ahr-Erft regio (Duitsland) en aan de Maas (België). Ook is een grotere West-Europese regio, waaronder Duitsland, België en Nederland, bekeken (figuur 3). Dit onderzoek is gebaseerd op waarnemingen, regionale klimaatmodellen en klimaatmodellen met zeer hoge resolutie die neerslag direct simuleren.
Kans op dergelijke zware regenval neemt verder toe
Uit het onderzoek blijkt dat in het huidige klimaat een dergelijke regenval gemiddeld ongeveer eens in de 400 jaar optreedt op een gegeven (vaste) locatie in de West-Europese regio tussen het noorden van de Alpen en Nederland (figuur 3). Maar het zal vaker voorkomen dat het ergens in de regio zo hard regent.
Figuur 3. Onderzoeksgebied van de extreme regenval met in rood het stroomgebied van de Maas, zwart van de Ahr en de Erft en blauw een grotere West-Europese regio. Bron:WWA & KNMI
Ook blijkt uit de studie dat klimaatverandering de intensiteit van regenval in het zomerseizoen in de West-Europese regio heeft doen stijgen met ongeveer 3 tot 19% ten opzichte van het klimaat rond 1900 toen de wereld gemiddeld 1,2 °C koeler was dan vandaag. De kans op een soortgelijke zware regenval is sinds 1900 dan ook met een factor tussen 1,2 tot 9 toegenomen. Afhankelijk van de uitstoot in de komende decennia, is de wereld al in 2040 mogelijk 2 graden warmer dan rond 1900. Modellen laten zien dat de intensiteit van een dergelijke gebeurtenis met nog eens 0,8 tot 6% zou kunnen toenemen en de kans met een factor 1,2 tot 1,4. Deze toename wordt mogelijk onderschat omdat de waargenomen veranderingen in intensiteit en kansen tot nu toe groter zijn dan dat de modellen laten zien.
Overstromingen zijn afhankelijk van lokale factoren
Lokale factoren hebben een grote rol gespeeld tijdens de overstromingen. Ten tijde van de hevige regenval van 12 tot 15 juli waren de bodems al gedeeltelijk verzadigd. Sommige valleien zijn erg smal met steile hellingen die bij extreme overstromingen tot trechterachtige effecten leiden. Deze factoren waren lokaal ook verschillend, bijvoorbeeld door begroeiing, infrastructuur en waterbeheer, waardoor de verwoesting van de extreme overstromingen werd verkleind of vergroot. Bij de rivier de Ahr wordt de overstroming geschat op een gebeurtenis van vijfhonderd jaar of zeldzamer volgens voorlopige gegevens.
Adaptatie helpt ergste gevolgen te voorkomen
De neerslag had ook op een andere plek kunnen vallen. Hoe dit doorwerkt in overstromingen en dus de impact is erg afhankelijk van de regio. De maatregelen die in Nederland zijn genomen tegen overstromingen hebben geholpen zodat de impact niet nog groter was. Verdere adaptatie helpt om de negatieve gevolgen van zware regenval in de toekomst te verminderen. Snel de uitstoot van broeikasgassen reduceren helpt om verdere klimaatverandering te beperken.
Bron: KNMI.nl