Extreme hitte op komst British Columbia & Washington
In het zuidwesten van Canada (omgeving Vancouver) en het noordwesten van de VS (omgeving Portland) kan het de komende week extreem heet worden. De kans is groot dat het er dagenlang warmer wordt dan 40°C, GFS laat het tegen de grens van de twee landen zelfs in de buurt komen van 45 tot 50°C. Het hitterecord van British Columbia is 44,4°C, het record van Washington staat op 48°C. Mogelijk worden deze records verbroken, de lengte van de hele hittegolf is ook al erg bijzonder.Temperaturen van 45°F boven de normaal, oftewel 7,2°C boven het oude 30-jarig gemiddelde.
GFS en EC berekenen beiden 8 dagen met 40+ op rij, waarvan GFS 6 dagen 45+ en EC ''slechts'' 3 van 45+.
Italië
In Italië was het ook heet met enkele dagen boven de 40°C. De wind kwam daar recht van Tunesië en bracht zo de heetste lucht over de kortste route over de Middellandse Zee. Het wordt er de komende dagen iets minder extreem heet met 35°C. | Gewijzigd: 24 juni 2021, 10:59 uur, door Lako
Bizarre historische hittegolf Canada met lange aanloop
Al jaren is het bovengemiddeld warm in de omgeving van Seatle en Vancouver. Dit heeft vooral de verdamping doen toenemen, want verdamping is ook afhankelijk van de temperatuur (hogere temperatuur zorgt voor hogere verdamping). Door een toename in verdamping verdwijnt er meer water dan er valt, en droogt de regio langzaam uit. Normaal zorgt een vochtige grond voor een buffer, maar deze buffer is dus in de loop van de jaren kleiner geworden. Door het verdwijnen van de buffer kan intense hitte steeds verder noordelijk doorstoten.We zien dit terug in de 30°C die steeds vaker voorkomt aan de noordkust van Rusland, waar we nog permafrost terugvinden. Nu zal het morgen op dik 600 km afstand van de poolcirkel waarschijnlijk circa 45°C worden. Dat is echt te bizar, zeker als je het vergelijkt met de breedtegraad waar Nederland op ligt. Gelukkig is de situatie in Europa anders, en is 45°C in Oslo veel minder waarschijnlijk dan 45°C op dezelfde breedtegraad in Amerika.
Deze zeer uitzonderlijke hittegolf is door klimaatverandering iets minder waarschijnlijk geworden. Het kan dan snel gaan, bijvoorbeeld van een hittegolf die ééns in de 2000 jaar voorkomt, naar een hittegolf die ééns in de 100 jaar voorkomt. Klimaatverandering laat op minstens 2 punten zijn voetafdruk na. Aan de ene kant is deze extreme hitte veroorzaakt door een geblokkeerd drukpatroon, waar de verandering van klimaat invloed op heeft. Aan de andere kant worden ook de brongebieden warmer.
De noordelijke positie van het hogedrukgebied op de Pacifische oceaan is de voornaamste schakel in de ketting van oorzaak-gevolg voor deze extreme hitte.
Nieuw hitterecord Canada
For the second day in a row, #Lytton, British Columbia has set a new all-time record for Canada’s hottest temperature, today with a high of 47.9°C. #BCHeat #BCHeatwave #Heatwave pic.twitter.com/JJcFIhqmAa
— The Weather Network (@weathernetwork) June 29, 2021
Maatregelen voor volksgezondheid
In Canada zijn zogenaamde koelcentra's opgericht als voorzorgmaatregel. Met name ouderen kunnen overlijden door extreme hitte, vooral 's nachts.
Ook in Nederland is hitte een gevaar voor met name ouderen. Aan de hand van de hittegolf van augustus 2020 heb ik een klein heel simpel onderzoekje gedaan, daaruit blijkt dat ook in Nederland een hittegolf voor duidelijke oversterfte zorgt.
Wat heb ik gedaan?
Ik heb de pixels geteld van het gebied tussen de rode en grijze lijn. Daarmee weet je het oppervlak tusssen de lijnen. Dat is de oversterfte. Als ik de oversterftes met elkaar vergelijk kom ik uit op het volgende resultaat: een coronagolf heeft 17 tot 20x meer overstefte gehad dan de hittegolf.
Dat betekend dus dat 17 tot 20 hittegolven zoals augustus 2020 evenveel slachtoffers hebben als een coronagolf. Met de aanname dat 2020 in de huidige opwarmende trend geen uitzonderlijk jaar was, heb je dus iedere 17-20 jaar evenveel slachtoffers als door de coronagolf. Dat is nog zonder toekomstige opwarming (misschien krijgen we wel intensere hittegolven, of 2 hittegolven zoals augustus 2020). Als je toekomstige opwarming erbij zou betrekken kom je wellicht uit op 10-15 jaar.
Je kunt het eenvoudige sommetje zelf maken, de getallen die onder de golven staan, zijn de hoeveelheid pixels.
Augustus 2020 telde bijna een hele week gedurende de Tgem (gemiddelde temperatuur) boven de 25°C lag. Er waren 5 dagen achter elkaar met regionaal 35°C. Er waren ook 10 dagen achter elkaar met (regionaal) tropennachten (20°C).
| Gewijzigd: 29 juni 2021, 13:01 uur, door Thijs.
Bijna 50 graden in West-Canada
En opnieuw is het hitterecord in Canada verpulverd. Werd het maandag in Lytton, op ongeveer 3 uur rijden ten noordoosten van de in het westen van Canada gelegen stad Vancouver 47,9 graden, gisteren steeg de temperatuur er tot een onvoorstelbare 49,6 graden. Bijna 50 graden dus. Warmer dan het in de woestijn bij Las Vegas ooit is geweest.Verder lezen: Weer.nl
| Gewijzigd: 30 juni 2021, 12:52 uur, door LakoUPDATE: For the third day in a row, #Lytton, British Columbia has set a new all-time record, hitting 49.6°C as of 5pm PT this afternoon, the hottest temperature ever recorded in Canada. #BCHeat #BCHeatwave #Heatwave pic.twitter.com/sgvl3yNmsx
— The Weather Network (@weathernetwork) June 30, 2021