En uit ervaring vanuit mijn regio hoevaak wij hier net geschampt worden.
Net voor de Waterweg gaat de activiteit eruit... En dan na Den Haag wordt het weer actiever....
De eerdere berekeningen van Harmonie waren sensationeel voor alle regios...
Ik hoop van ganse harten dat ik ongelijk heb.
Mijn water zegt echter morgen max 22 graden boven het Haagse en een Zeewind.
Dit verklaart wel een hele hoop zeg. Je weet dat deze kans op middelbaar niveau gaat. En advectief in Frankrijk fors word opgebouwd. In het brongebied word het morgen wel tropisch warm. De waardes die voor deze kans staan hier staan, om dat in stand te houden. Zitten op middelbaar niveau dan kan het ook wel 17-19 graden zijn daar langs de westkust of 22, dit heeft niks meer te maken met de temperatuur van overdag hier. Voor overdag buien langs de westkust word het idd een ander verhaal. Dan staat er minder SBCAPE. Dat word op totaal andere waardes berekent.
Met theta's van ruim 60 graden en wat MLCAPE, en een flinke bak schering is dit ruim voldoende om in stand te houden en door te laten trekken tot over de wadden. Mocht dit nou toch over de westelijke helften gaan, of meer door het midden. De modus blijft hetzelfde MCS/Bow echo. Mocht ie wat oostelijker uitpakken toch. Dan kan de intensiteit wel forser worden ook nog. Want ook op hoogte zit daar de meest warme lucht. | Gewijzigd: 16 juni 2021, 19:57 uur, door Tatanka
Ik gluur altijd mee, maar wil nu ook even reageren: jullie uitgebreide verwachtingen worden zeer gewaardeerd ! Dus graag zo verder!
Er word niemand geblokt hij mag zijn mening geven, en hij krijgt daar een onderbouwende reactie op terug. Bedankt allemaal voor de berichten maar we zijn ondertussen weer paar berichten verder. En we willen denk ik weten wat er op programma staat, ipv hier mee bezig te zijn. Dus de update komt er zo aan!!
| Gewijzigd: 16 juni 2021, 21:51 uur, door Tatanka
Donderdag overdag binnenland en noordoostelijke helften:
Kleine kans nog steeds toch wel nog niet heel veel veranderd hierin t.o.v mijn vorige bericht, maar aangezien enkele korte termijn modellen toch wel convectie tonen. Is het niet geheel uitgesloten dat er morgenmiddag toch wat geisoleerde buien gaan. Boven genoemde regio's zal dit het geval zijn. Maar dit kan ook prima net even erbuiten vallen. Er zit een zwakke forcering nog boven ons. Wat outflow (vore restant nog van een actueel opbouwende MCS boven het kanaal). Er bestaat ook een kleine kans dat vannacht en morgenochtend nog wat buitjes getriggerd worden op dat front, over de westelijke helften. Om alvorens ergens verderop in het binnenland op de dagelijkse gang weer wat convectie te geven. Cape morgen in die regio's orde 2000 j/kg mogelijk in het oosten 2500 j/kg. Effectieve schering is daarbij veelal rond de 20 knopen, er zijn wel wat verhogingen met schering te vinden. 30-40 knopen alleen moet het dan wel ten tijde van een al zwakke forcering net daarop liggen. Tis geen grote overlap zeg maar!
Modus is dus single/cell multicel veelal mogelijk een enkele met de kenmerken van een SC. Mochten ze toch goed doorprikken, dan praat je meteen over hoge bliksemactiviteit. Zomer hagel in de orde van 2-4 cm. Lokaal iets hoger met name mocht op 1 met Sc kenmerken. Windstoten 75-90 km/u.
De zwakke forcering overdag toont maar lastig de convectie aan, mochten ze wel gaan dan zit er wel een beste bak onstabiliteit onder. De echte forcering ontbreekt nog.
Morgenavond vanuit zuidelijke richtingen kans op een advectieve MCS/Bow echo (wegtrekkend van zuid naar noord) Ik ga er vanuit dat vrijwel alle regio's hier deels mee te maken gaan krijgen in meer en mindere mate. Met accent toch wel dwars door het midden richting het noorden, en de actievere cellen aan de oostkant van dit geheel. Daar is het op hoogte ook warmer.
Alle aandacht gaat morgen toch uit naar een advectieve MCS/Bow Echo vanuit Frankrijk, in de late avond en nacht naar vrijdag. Het is een kans hier op middelbaar niveau waarbij de nachtelijke waardes op hoogte het verhaal overnemen. 850hpa geo potential van ruim 50-60 graden. De opbouw daar gaat op circa 2000-3000 j/kg en een effectieve schering van 40-50 tot lokaal 60 knopen. De buien die boven N-France ontstaan zijn dus van oorsprong supercellen. Wat dan al clusterend een geheel vormt (MCS mogelijk met bowsegmenten). Bij ons staat dan nog MLCAPE in de orde van 700-1000 j/kg en een effectieve schering van rond de 25-30 knopen. Voor nachtelijke kansen is dat ruim voldoende, om telkens nieuwe buien te laten doen ontstaan op de outflow. Dus staat je ook niet teveel op alleen die rooie pluk morgen. Er kan zomaar enkele vooruit gaan die de modellen eens niet tonen.
De arome komt iets later aan, maar is ook nog maar de eerste run die echt bijna volledige de setting toont. Harmonie is een stuk eerder, en heeft hem een fractie westelijker. Het zijn toch dingen die morgen echt bekeken worden doormiddel van nowcasten. Feit is en blijft dat er bij beide doorgang kans is op fors onweer. Harmonie staat wel tamelijk alleen in de vroege optie. En de andere modellen komen toch pas halverwege de nacht. Zoals deze arome.
Onweerskansen zijn hoog morgenavond en nacht. Alle modellen komen er mee Met natuurlijk wel wat timingsverschillen/en lokalisering. Harmonie is verreweg de meest vroege optie, andere komen een uurtje of 2 uur later aan. Ook zit er nog wel een verschuiving in van oostelijker, of terug iets westelijker in. Momenteel lijkt ie dwars door het centrum te gaan van de Benelux . Op dit soort waardes is dit systeem in heel het land te zien. Alleen gaat er natuurlijk wel een intensievere gedeelte over een bepaalde regio's. De andere komen van iets verder weg. Maar liggen ook aardig goed op de waardes daar. De tijdstippen zijn zowel voor de vroege optie, als de wat latere optie beide garant voor fors onweer. En kunnen met gemak doortrekken tot over de wadden vrijdagnacht/ochtend
Zal maar de guidance van knmi aanhouden voor de randverschijnselen. Maar er zijn enkele modellen die nog iets forser zijn.
Hoge bliksemactiviteit grote hagel (lokaal 2-5 cm) en veel neerslag in korte tijd is dan zeer waarschijnlijk. Meeste Harmonie uitvoer komt tot 20-30 mm, Ha40 tot lokaal 70 mm, dit lijkt vanwege de relatief grote treksnelheid (20-25 kt) niet realistisch.Bij de buien van donderdagavond en nacht alleen in de Harmonie uitvoer uitschieters, tot lokaal ongeveer 100 km/uur.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 16 juni 2021, 23:27 uur, door Tatanka
Huidige situatie & donderdagochtend
Huidige situatieMomenteel zien we een MCS tot ontwikkeling komen boven East Anglia/Londen, iets verder zuid bij Bordeaux (ZW-Frankrijk) is er een tweede MCS in ontwikkeling. Deze gaan vannacht een lange adem hebben.
In de OnweerOnline chat kwamen mooie beelden langs van de Franse stranden, daar werd een fraaie shelfcloud gespot:
Ik wil alle meelezers deze beelden niet ontnemen:
https://www.facebook.com/watch/?v=496035101465657Magnifique Arcus en approche au dessus de Brach dans le Médoc. @KeraunosObs @lachainemeteo @meteofrance @Meteovilles @BFMTV @F3Aquitaine @sudouest pic.twitter.com/l92fkXcWtG
— SamMT (@33SMT47) June 16, 2021
Restanten MCS over West-Vlaanderen
Het convectieve systeem boven Oost-Engeland heeft een lange weg voor de boeg, en zal over de Noordzee trekken richting Noorwegen (in Zuid-Noorwegen veel neerslag door de aanvoer van onze MCS-restanten).
Het actieve onweer van Zuidwest-Frankrijk zal zich organiseren tot nachtelijk onweer, en het in actieve vorm volhouden tot de hoogte van Parijs. Daarna groeit de onzekerheid, maar waarschijnlijk zullen de restanten (vrijwel zonder onweer) over West-Vlaanderen trekken.
Consistente timing in modellen, rond 08:00 - 10:00 trekken de restanten over het zuidwesten van de Benelux.
Hoe zien neerslagresten eruit?
Ik verwacht vooral middelhoge bewolking over West-Vlaanderen met her en der wat neerslag uit deze bewolking, zo op de vroege ochtend.
In sommige modellen is het nog dusdanig actief dat er nog wat shelf structuur op zou kunnen zitten (COSMO, harmonie in mindere mate).
Bedreiging voor kansen donderdagmiddag?
De kans op onweer is donderdagmiddag sowieso nog klein. We hebben nog geduld nodig, want onstabiele lucht leidt nog niet meteen tot onweer. Er is kans op onweersbuien richting de avond voor Vlaanderen/Zuidoost-NL.
De bewolking trekt langs de Noordzeekust noordwaarts. Het gebied wordt steeds kleiner en lost verder op, de bewolking is middelhoog.
Er is ook nog een draaiing in windrichting. De wind is eerst zuidelijk, waarmee de temperatuur al vroeg de 30°C aan kan tikken. De wind draait vervolgens naar zuidwest, waarmee de temperatuur weinig meer stijgt en een plateau bereikt. Aan de kust zien we nog een kleine zeewind die later op de dag zeer beperkt het land op kan komen.
Morgen verwacht ik maximaal 34°C in Twenthe.
Conclusie
Daarmee is bewolking van kleine invloed, voornamelijk omdat de nadruk van al het onweer al sinds lange tijd op de late avond en nacht naar vrijdag + vrijdag overdag ligt.
Winddraaiing zorgt er voor dat de hoogste temperatuur bereikt wordt in het oosten, doordat de temperatuurstijging al vroeg stopt in het zuiden en westen. | Gewijzigd: 17 juni 2021, 09:30 uur, door Thijs.
A level 2 was issued across parts of the Netherlands into far NW Germany for (very) large hail and severe wind gusts.
A level 1 surrounds that level 2 for similar hazards with less coverage. In addition a rainfall and isolated tornado risk exists.
Estofex gaat voor level 2 in het noorden. nice!The Netherlands into NW Germany ... somewhat stronger forcing and 0-3 km flow/shear could support a longer-lived MCS event with large hail and severe wind gusts. In addition during CI, multicells/a few supercells are well possible with all kind of severe. Main uncertainty is how deep BL moisture will be as latest data highlights some chances for better diurnal mixing, lowering BL moisture and effective CAPE. Even with the most pessimistic scenario, 800-1500 J/kg MLCAPE is forecast with higher values on a regional scale (maximized BL convergence). Also activity from the previous night could cause some delay although rapid air mass recovery is anticipated thereafter. Mentioned uncertainties with the final geometry of the short wave also add an inhomogeneous picture with regional shear/CAPE maxima - IFS painting a quite dangerous picture, whereas GFS currently being a bit less aggressive.
A level 2 was added for parts of the Netherlands into far NW Germany, where all models show adequate CAPE/shear space for longer-lived and severe storms. (Very) large hail, severe to damaging wind gusts and heavy rain will be the main hazard but there is also a distinct tornado chance with enhanced LL shear and low LCLs.
Convective storms are forecast to spread north starting across south-eastern Spain at noon and reaching the Benelux countries late in the period. These storms will profit from strong vertical wind shear, with 20+ m/s deep-layer and 10-15 m/s 0-3 km bulk shear. Widespread sstorms are forecast to organize along their cold pools, with forward propagating multicells that can develop bow echoes. Swaths of severe wind gusts and possible some extremely severe wind gusts are forecast. If high instability can develop in the pre-storm environment, a dercho may result. However, current thinking is that the late development across France dueing the night and clouds will limit instability and some smaller wind-producing mesoscale convective systems will develop rarther than a very huge system.The MCS will likely become elevated in the northern part of the level 2 and the risk of severe winds will gradually decrease in the morning.
Actueel en komende uren zien we een MCS schampen over Vlaanderen. Mogelijk dat Zeeland daar straks ook nog mee te maken gaat krijgen. Het loont in die regio's zeker even om te gaan kijken. Er zit een imposante shelfcloud op momenteel.
Overdag(oostelijke helften NL kleine kans)
Vandaag overdag een kleine kans op enkele geisoleerde onweersbuien verder richting de oostelijke helften. Grensregio's met Duitsland van de provincies Groningen/Drenthe/Overijssel (Twente). Hoogstwaarschijnlijk gebeurd het net over de grens. hoge CAPE-waardes (2000+ J/kg) i.c.m. een effectieve schering van 20-30 kn zou een enkele multicell kunnen opleveren
De aandacht gaat echt uit naar vanavond en komende nacht. Dan wel kans op meerdere clusters (goed georganiseerd onweer) MCS vanuit Frankrijk/Belgie.
Vanavond laat, en vannacht kunnen dus zoals al een paar x aangegeven goed georganiseerd onweersbuien ons aandoen, en ook ontstaan boven onze regio's. Het word nowcasten, want ik denk persoonlijk uit ervaring dat als het daar vanmiddag (16-18 uur) al gaat ploffen. En met de aanwezige schering. Er outflow boundary's gaan ontstaan. En dan kan het verderop ook al gaan, gewoon boven ons (Zie super Hd onder) en dus eerder. Het zijn processen maar lastig in de modellen aangetoond worden.
De situatie in Super Hd rond 20 uur, en das toch wel een andere wending. Die laat het hier ook al ploffen tussen 18-20 uur. Mogelijk op een outflow boundary van buien verderop in Belgie en/of Frankrijk. Dit is een aandachtspunt, want de meeste modellen tonen de clusteren vanuit Frankrijk alleen.
Situatie rond 22-23 uur/ dan zijn de eerste zware onweersbuien al richting de noordelijke helften.
Halverwege de nacht komt het model nog eens met een forse cluster over de westelijke helften:
Kortom, er komt van alles langs, alles in de goede organisatie klasse van west naar oost van zuid naar noord. Het is gewoon nowcasten, ik had toch voor de kans uit nog weer meer eensgezindheid in de modellen verwacht. Maar dat blijkt dan toch weer niet het geval te zijn. Zwaar onweer, grote hagel (lokaal 2-5 cm) en veel neerslag in korte tijd is waarschijnlijk, en dat kan in elke regio wel lokaal voorkomen.
Morgenmiddag kans op opnieuw zwaar onweer. Dan direct al boven onze omgeving, modellen tonen hier ook weer van alles, van supercells tot Squall-lines. Kortom ook weer goed georganiseerd. Deze kans wil ik voormezelf goed hebben want ik ga chasen. Dat ga ik vanavond en vannacht ook al doen. Dus ik draag het stokje over aan Erland.
Met vriendelijke groet,
Tatanka | Gewijzigd: 17 juni 2021, 09:36 uur, door Lako
Zal nowcasten worden. Het is altijd lastig te voorspellen waar de onweersbuien zullen plaatsvinden. In deze situatie is het zeker lastig nu de modellen niet echt eensgezind zijn. Grofweg verwacht ik dat Limburg niet de volle laag krijgt. De buien zullen eerder over Brabant/Zeeland trekken. AROME zit meer oostelijker, HARMONIE meer westelijker. | Gewijzigd: 17 juni 2021, 11:49 uur, door Extreme Weather NL
Wanneer we het hebben over komende avond/nacht, is de kans dat Limburg onweer krijgt, aanzienlijk kleiner dan pak 'm beet de kans dat een strook tussen Brussel en Utrecht onweer krijgt. In dat opzicht is de kans op een rustige nacht in Limburg groter dan een zwaar nachtelijk onweer.
Dat gezegd hebbende is de kans op zwaar onweer boven Limburg niet geheel afwezig. Als we 6 modellen langs elkaar zetten, is er één model, Arome, dat met een nachtelijk onweer over Limiburg komt. Daarmee is het wel meest oostelijke model.
Mits het niet al eerder op gang is gekomen met onweer al in de avond (WRF-ARW scenario), kan je voor het slapen gaan vanavond al een blik werpen op het voorsorteren. Gebied van initiatie (waar onweer gaat ontstaan) in de meeste modellen is Midden-Frankrijk. 2 modellen zitten op dat moment al westelijker, en dat groeit dan ook uit naar een MCS over het westen/midden. Enkel Arome zit een 100 km oostelijker en dat geeft Limburg dan nog een kans.
In Cosmo (ICON-D2) blijft het opvallend rustig met wel enkele pittige embedded elevated buien over zuidwestelijk Benelux. Cosmo is wel erg enthousiast over de kans van vrijdagmiddag, dus we leveren wat in, maar daar krijgen we ook wat voor terug.
Weerplaza laat de neerslag langs de kustlijn schampen, dus dat is het andere uiterste.
WRF-ARW laat het onweer al westelijk het land binnenkomen om 22:00, daarmee is de timing hier een stuk vroeger. Helaas voor Limburg komt het niet oostelijker dan Eindhoven.
Harmonie animatie
Hieronder een mooie animatie van een rightmovende supercel (later MCS trekjes). Je ziet dat de hoge intensiteiten een oostelijker pad volgen dan de algemene stroming.
KNMI Guidance met plaatjes
Synoptische situatie:Een hogedrukgebied boven de Baltische Staten beweegt langzaam oostwaarts en ligt vrijdag boven Rusland. Op hoogte staat er tussen en hoogterug boven Midden-Europa en een hoogtetrog ten westen van de Britse Elanden en zuid tot zuidwestelijke stroming met de aanvoer van warme lucht.
Hoogtetrog op oceaan, uitgezakt tot Portugal. Hoogterug over Italië en richting Polen.
Een koufront boven het midden van de Britse Eilanden trekt langzaam oostwaarts. Ten oosten van het front ligt de warme lucht een lagedrukgebied boven het oostelijk deel van Het Kanaal. In de loop van de nacht en in de ochtend trekt het laag via het zuidoosten van Engeland richting de Noordzee. Een bijbehorende thermische vore beweegt overdag langzaam van zuidwest naar noordoost over het land, er stroomt dan ook wat vochtigere lucht ons land binnen. Tegelijkertijd ontstaat boven het zuidwesten van Frankrijk een volgend thermisch laag. Dit laag krijgt donderdagavond een ZW-NO georienteerde vore richting het noorden van Frankrijk, in de nacht naar vrijdag breidt de vore zich geleidelijk uit tot over ons land.
Het polaire (kou)front loopt van Portugal-Bretagne-Engeland-Noordzee. De vore ligt rond middernacht boven de Benelux.
Vrijdag overdag beweegt het laag via het noordwesten van Frankrijk de zuidelijke Noordzee op, alwaar het in de avond aankomt, de ZW-NO georienteerde vore blijft nagenoeg stationair over ons land liggen, de dauwpunt blijven erg hoog. Het polaire front komt vrijdag boven de Noordzee tot stilstand en wordt later op vrijdag door het noordwaarts bewegende laag zelfs weer iets noordwestwaarts teruggedrongen.
Modelbeoordeling:
Belangrijkste aandachtspunt is de zware convectie, in grote lijnen kan de komende periode onderverdeeld worden in een drietal episodes met zware convectie. Het eerste gebied met convectie beweegt vanochtend over het westelijk deel van de Noordzee en schampt daarbij mogelijk ook het westen van ons land.
De tweede episode met convectie start rond middernacht in het zuiden en loopt door tot vrijdagochtend. Later vrijdagmiddag zien we nog een derde episode met zware convectie die ontstaat a.g.v. convergentie in de vore. De Harmoniemodellen laten zoals altijd qua activiteit een veel realistischer beeld zien dan EC en Hirlam. Wel zien we tussen de modellen onderling steeds verschillen in timing en posities van de buien, dit zal de komende runs nog wel een aantal keren schuiven en veranderen, het is daarom raadzaam om van de grote lijnen uit te gaan en niet al teveel gaan detailleren. De buien in de Harmonies voor vanavond zijn enkele uren vertraagd t.o.v. de voorgaande runs en komen geleidelijk meer in lijn met de timing van Hirlam en EC. We laten de waarschuwingen nu ingaan vanaf middernacht, i.p.v. halverwege vanavond.
Temperatuur:
Harmonie uitvoer lijkt het beste. Vandaag op veel plaatsen boven 30 °C, in het zuidoosten lokaal 33 °C, in het noordwesten en vlak langs de kust blijft de temperatuur met 25-28°C wat minder warm. In de nacht naar vrijdag opnieuw warm met minima rond 20°C. Vrijdag overdag opnieuw warm met 25 tot 30°C, in het zuidoosten mogelijk weer iets daarboven. In het noordelijk kustgebied wordt het aan de noordflank van de voren duidelijk minder warm met maxima die op de Wadden mogelijk niet eens boven de 20°C komen.
Wind:
Vanochtend is er kans op windstoten op de outflow van het onweerscomplex dat langs de westkust (en deels over het westen van het land) noordwaarts beweegt. Boven Frankrijk hebben we al een uitschieter van 95 km/u gezien. Bij de buien van donderdagavond alleen in de Harmonie uitvoer uitschieters, tot lokaal ongeveer 90 km/uur. Vrijdagmiddag zien we bij de volgende zware buien opnieuw zware windstoten tot ca. 90 km/uur. Vrijdagmiddag in het noordelijk kustgebied aan de noordflank van de vore mogelijk seinen voor een stevige noordoostenwind (6 Bft).
Bewolking:
Vdnaag zien we vanochtend enkele velden middelbare bewolking, met een enkele Cb in het westen. In de middag langs de oostgrens mogelijk een enkel geïsoleerde Cb met hoge basis, in de laatste runs blijven deze echter boven Duitsland. Komende nacht van het zuiden uit weer nieuwe Cb's behorende bij de volgende thermische vore, toppen tot ca. 12 km, met overshooting tops mogelijk tot 13,5 km hoogte. Ook bij de buien van vrijdagmiddag steeds Cb's met tophoogtes van 12-13,5 km.
Neerslag:
Tot 14:00 blijft er boven land waarschijnlijk een (zwakke) inversie aanwezig, die diepe convectie vanaf de grond nog verhindert. In middag vooral boven het uiterste oosten mogelijk een geïsoleerde onweersbui overdag hoge CAPE-waardes (2000+ J/kg) i.c.m. een effectieve schering van 20-30 kn zou een enkele multicell kunnen opleveren, blijft waarschijnlijk boven Duitsland.
Vanaf middernacht van het zuiden uit regen- en onweersbuien.
De convectie start waarschijnlijk niet vanaf de grond. De MUCAPE blijft gedurende de avond en nacht naar vrijdag in de ordegrootte 1000-1500 J/kg, lokaal 1500+. De effectieve schering lijkt in de orde 20-30 kn, vrij lastig te bepalen omdat de convectie niet direct vanaf de grond komt. Convectietype wordt waarschijnlijk multicell/squall, de treksnelheid is vrij hoog (snelheid van 40 km/u). De trigger is lokale convergentie en outflow van eerdere buien.
Zwaar onweer, grote hagel (lokaal 2-5 cm) en veel neerslag in korte tijd is waarschijnlijk.
Vrijdagmiddag
Vrijdagmiddag zeer hoge CAPEwaardes van royaal boven de 2500 J/kg, waarschijnlijk richting de 4000 Jkg. De effectieve schering is dan op veel plaatsen 30-40 kn. Ook dan goed georganiseerde multicells, veel onweer, hagel en lokaal veel neerslag in korte tijd. De neerslaghoeveelheden gaan sterk uiteenlopen, maar tot en met vrijdagmiddag kan er op veel plaatsen 20-40 mm vallen, op een aantal plaatsen 40-70 mm, lokaal zelfs nog iets meer. | Gewijzigd: 17 juni 2021, 12:30 uur, door Thijs.
Vrijdagmiddag omstreeks 15.00u verwacht AROME nieuwe onweersbuien op de NL-Belgische grens. Deze kunnen mogelijk uitgroeien en verder naar het NO trekken.
| Gewijzigd: 17 juni 2021, 13:33 uur, door Extreme Weather NL