In het oosten lokaal veel hinder door zware regen- en onweersbuien
In het oosten van het land ondervindt het verkeer veel hinder door zware regen- en onweersbuien. Onder meer op de A50 bij knooppunt Valburg kreeg het verkeer een flinke hagelbui over zich heen. Rond de Veluwe ontving KNMI station Deelen ruim 60 mm. Op verschillende plaatsen viel zeer lokaal ruim 60 mm, lokaal is zelfs 90 mm opgevangen uit buien die telkens opnieuw aangroeiden.Vanuit andere plaatsen komen meldingen van zware regenval. Onder meer in Epe, waar een bewoner op Twitter spreekt van "nieuwe rivieren" in de Noord-Veluwse plaats. Bij het meetstation van Deelen, ten zuiden van Apeldoorn, werd door het KNMI vandaag ruim 57 millimeter neerslag geregistreerd, bij Hoogeveen ruim 27.
Ook vanuit oostelijke delen van Gelderland, Drenthe en Overijssel komen meldingen van ondergelopen wegen, straten en weilanden als gevolg van de regen.
Lees verder: https://nos.nl/artikel/2383498-in-het-oosten-lokaal-veel-hinder-door-zware-regen-en-onweersbuien
30 minuten later: pic.twitter.com/Aog5fpz32s
— Ad Hofsink (@AdHofsink) June 3, 2021
⛈️ Forse wateroverlast zojuist in Westerbork, Drenthe! Er is naar schatting 30-40mm regen gevallen binnen een half uur... #onweer @helgavanleur @weermanreinier @Fliep @RTVDrenthe pic.twitter.com/8qr6TZAZDI
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) June 3, 2021
⛈️ Enorme wateroverlast zojuist bij Ekehaar, ten zuiden van Assen. Naar schatting is hier minstens 60-70 mm neerslag omlaag gekomen! #onweer pic.twitter.com/dGJxNfHnNG
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) June 3, 2021
Les rues de #Reims sont en proie à de nombreuses #inondations suite au violent #orage ayant circulé sur la région dans la dernière heure. Circulation parfois très difficile sur ce secteur.
— Guillaume Séchet (@Meteovilles) June 4, 2021
Vidéo : Champagne FM pic.twitter.com/8PdUE1Wiw6
Énormes inondations à #Reims. De nombreux véhicules bloqués. Les sous-sols sous l'eau. pic.twitter.com/xsGLVD8ujr
— Damien Canivez (@DCanivez) June 4, 2021
Centrum St Genesius Rode zwaar getroffen door de massa water van de omliggende straten.
— Koen BERT (@koenbert) June 4, 2021
Aan de kerk staan huizen en handelszaken onder water…#onweer @NoodweerBenelux #orage @VTMNIEUWS @vrtnws @HLN_BE @Nieuwsblad_be @MeteovistaBe pic.twitter.com/JUz39iJY2w
De grond heeft een bepaalde infiltratie-capaciteit (infiltreren = water dat door de grond naar beneden stroomt). Dat betekent dat er een moment is waarop er meer regen valt dan er door de grond opgenomen wordt. Een logisch gevolg is dan dat er water ophoopt aan het oppervlak. In de vele vlakke gebieden die de Benelux rijk is ontstaan dan plassen. In de gebieden met relief zoals Zuid-Limburg, de Veluwe of de Vlaamse Ardennen gaat het water dan stromen naar het laagste punt in het landschap.
Deze beelden zijn gemaakt in de Vlaamse Ardennen. In de Vlaamse Ardennen bevat de grond relatief veel kleileem. Kleideeltjes zijn de kleinste gronddeeltjes. Klei is minder stabiel en spoelt dus sneller weg. Dit verklaard ook de waarnemingen. Op de Veluwe zul je dit minder snel zien omdat de grond daar meer grotere zandkorrels bevat.
Beelden gemaakt door forumlid Dewolf
Op 2:28 een mooie downburst die aan de grond al breder wordt doordat de downburst zich aan de grond nu eenmaal horizontaal moet uitbreiden na zijn "val" naar beneden. Fraaie beelden!
Spoor run-off
— Weerstation Pajottenland (@studiodewolf) June 6, 2021
Locatie: Halle
Naam: Joris Dewolf#vrtweer pic.twitter.com/l8jXIbMO21
Modderoverlast
— Weerstation Pajottenland (@studiodewolf) June 6, 2021
Locatie: Beert
Naam: Joris Dewolf#vrtweer pic.twitter.com/DsnPlEXZ1N
Bodemerosie
— Weerstation Pajottenland (@studiodewolf) June 6, 2021
Locatie: Beert (Pepingen)
Naam: Joris Dewolf#vrtweer @frankdeboosere @Leovanvreckem @sabinehagedoren @FNuffel @Weerkunde @weerennatuur @meteoBram @MeteoWard #erosie #modder pic.twitter.com/WAjQJicgZi
Voordat dit topic in het archief gaat, wil ik er ook nog de radar-samenvatting van forumlid Patrick aan toevoegen:
| Gewijzigd: 6 juni 2021, 22:38 uur, door Thijs.