Onweerskans donderdag 3 juni 2021
De meteorologische zomer is op 1 juni gestart met meteen veel zon en warmte. De 2de helft van deze week gaat hopelijk ook een aantal onweersliefhebbers blij maken.We onderscheiden tot dusver de volgende onweerskansen:
Donderdag (vooral regio oost)
Vrijdag (vooral regio zuid)
Mogelijk kan dit topic later nog uitgebreidt worden naar 5 juni. Modellen hinten op nachtelijk onweer helemaal vanuit Frankrijk.
Momenteel zien we al een vore die warme en vochtige lucht met zich meeneemt. In het luchtmassa-satellietbeeld is dit herkenbaar als de overgang van donkerblauw (droger & warm) naar rozig (vochtiger). Ten noorden ligt nog steeds een hoogtelaag (te herkennen aan de lichtblauwe lijnen van 500 hPa), aan de luchtdruk aan het oppervlak is er niets van dit hoogtelaag te merken (zwarte lijnen). Dit hoogtelaag blijft op veilige afstand.
Situatie omschrijving
We zitten vandaag (woensdag) nog onder de flanken van een groot hogedrukgebied boven Scandinavië. Dit hogedrukgebied verplaatst zijn centrum echter meer richting Finland en daarmee wordt de deur opengezet voor de binnenkomst van enkele fronten. Vannacht trekt er een vore van zuid naar noord over de Benelux, achter deze vore stroomt vochtige lucht binnen.
We kunnen ook nog wat verder kijken, boven Spanje ligt een koufront vrijwel stil, aan de oostzijde van het koufront (aan de warme zijde) ontstaat een thermisch lagedrukgebied (bij de L in spanje). Dit lagedrukgebied zou mogelijk in de nacht naar zaterdag voor onweer kunnen zorgen (nog erg onzeker).
De onweerskans donderdag
Gebaseerd op de KNMI guidance
Donderdag overdag komen alle modellen in de oostelijke helft met onweersbuien op dagelijkse gang in de vore, als de aangevoerde lucht inmiddels vochtig genoeg is. Boven het westen ligt dan inmiddels een laag stabiele lucht op hoogte, terwijl onderin de wind al aanlandig is door een opkomende zeewind (en dus koelere stabielere lucht aanvoert vanaf zee). Alhoewel er consensus is over de oostelijke helft en in mindere mate de timing is dit wel typisch zo'n situatie waarbij buienrestanten de opwarming vertragen waardoor de nieuwe buien pas later ontwikkelen en ook oostelijker. In het noorden kan een zeewindfront nog zorgen voor onweersbuien, hoewel deze buien in COSMO geheel ontbreken.
Donderdag overdag is de CAPE veel hoger, Harmonie komt lokaal met meer dan 2000 J/kg. We gaan uit van Harmonie qua temperatuur, omdat dit model in dit soort omstandigheden beter is. Blijft de temperatuur donderdag echter achter door buienrestanten van de dag ervoor, dan valt CAPE terug naar 1000-1500 J/kg. Schering tussen 0 en 6 km veelal 20-30 kn. Convectiemodus is multicel, maar met een geringe bovenstroming van circa 10 kn kan er lokaal veel regen in korte tijd vallen.
Voornaamste onzekerheid:
Buienrestanten uit het zuiden van Frans/Waalse buien van vandaag. Gevolg hiervan zou zijn dat de regio's met de zwaarste buien verder oostelijk in Duitsland belanden.
Voornaamste aandachtsregio:
Twenthe en in mindere mate de Achterhoek heeft in vrijwel alle modellen tot dusver de zwaarste buien. In het gehele oosten (ik bedoel van Drenthe tot Limburg) ook kans op onweersbuien, maar minder georganiseerd en daarmee is de kans dat de bui over jou heen trekt wat kleiner.
Harmonie (van buienradar.nl)
Door een zeewindfront zien we ook buien terug in Friesland - Groningen - Drenthe.
COSMO:
In dit model reiken de buien getriggerd door de zeewind slechts tot Drenthe. We zien in Cosmo ook dat de eerste buien mooi in het zuiden (Vlaanderen) starten, en gedurende dag worden de exemplaren forser naarmate de buien steeds vaker in Nederland ontstaan. Climax van de intensiteit zien we opnieuw boven Twenthe/Achterhoek.
Arome:
Zeer lokale wateroverlast voornaamste aandachtspunt:
Los van het feit dat Cosmo veel meer buien in het zuiden laat zien (dat is niet het punt dat ik hier probeer te maken), laat Cosmo ook duidelijk de lokaal forse neerslagsommen zien.
Waar een bui ontstaat is potentie voor neerslagsommen van 20 tot 40 mm. Tegelijk zien we dat de neerslag zeer oneerlijk verdeelt is, ook in onze aandachtsgebieden zijn er veel plaatsen waar het gewoon vrijwel geheel droog blijft. Daarmee wordt het morgen meer een buienloterij.
Tip: niet onder een bui zitten, maar vanaf de zijkant naar een bui kijken kan ook heel mooie luchten geven!
| Gewijzigd: 2 juni 2021, 13:04 uur, door Thijs.
Precipitable water / atmosferische vochtinhoud wil zeggen: stel dat je al het waterdamp uit de atmosfeer zou condenseren naar waterdruppels, en vervolgens al deze waterdruppels naar de grond zou brengen, hoe diep zou dan die laag water worden?
In de droge lucht zou je dan uitkomen op een vochtinhoud van 10 mm (gele kleuren), maar komende nacht stroomt er op alle hoogtes vochtigere lucht binnen welke meer waterdamp bevat. Daarmee is de vochtinhoud morgen toegenomen tot 30-35 mm.
Dit wil overigens niet zeggen dat er nergens meer dan 35 mm kan vallen, er kan namelijk ook gedurende de bui vocht aangevoerd (opgezogen) worden vanuit omliggende gebieden, waardoor er op de ene plek meer dan 35 mm kan vallen.
Met een zuidelijke stroming neemt de vochtinhoud van de atmosfeer fors toe.
Organisatie buien & schering
Het verband tussen het type bui en de hoeveelheid schering is goed te zien, morgen is er in het noordoosten meer schering en daarmee is de organisatiegraad daar multicel, tegenover singlecel richting het zuidoosten. De buien hangen vrijwel stil, of bewegen zeer traag oostwaarts.
Er ook nieuwe buien kunnen ontstaan naar het westen, zuiden en noorden toe. Trekrichting is dus weinig van belang.
De verwachte ligging van de vore vanmiddag, maar dat kan iets oostelijker liggen of spot on
NO-O-NL
Ik verwacht dat deze overlap regio's met de beide forceringen in de buurt de zwaardere onweersbuien gaan krijgen. Komt ook telkens wel terug in meerdere modellen. Groningen/Drenthe/Overijssel/Achterhoek Gld). Aldaar kan de Cape oplopen in de orde van 1500-2000 lokaal zelfs 2500 j/kg daar zien we ook de hogere schering terug ruim 20 knopen in N0-Groningen en Drenthe zelfs lokaal 30 knopen. Dus convectie modus is daar matig georganiseerd Multicell timing is hierbij cruciaal. Mochten de buien rond een uurtje of 13-14 uur al gaan. Dan natuurlijk minder hoge cape dan 16-17 uur. Dan praat je over 1000-1500 j/kg orde. Das het voordeel van een hogere marge in Cape. Er blijft altijd nog een puike setting over.!
Arome
Randverschijnselen in bovengenoemde regio's kunnen dus fors uitpakken met die waardes.
En die benoem ik dan maar ook. Hagel in de orde van 2-3 cm, lokaal is zelfs 4 cm niet uitgesloten. Bij de buien zijn windstoten mogelijk van 75 km/u zeer lokaal wat forser. Hoge bliksemactiviteit. Pw gaat lokaal naar 40-50 mm aan neerslag in korte tijd. Met clustering helemaal en in combinatie met de sowieso geringe treksnelheid. Met de mindere waardes gaat dit allemaal een stapje terug, maar alsnog redelijk. Dan hagel tot 2 cm of iets meer, iets lagere pw van 30-35 mm etc etc. De schering blijft hetzelfde en daarmee ook de modus.
Overige regio's:
Meer landinwaarts en over de zuid/oostelijke helften, Cape orde 1000-1500 j/kg. En veel minder schering 10-15 knopen. Modus is daar dus pulse, met kans op hagel tot 2 cm, en ook kans op lokaal wateroverlast. Iets mindere pw waardes aldaar, 20-30 mm.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
A level 1 was issued across central and north-eastern France, Benelux, and western Germany for extreme rainfall.
Central and north-eastern France, Benelux, and western Germany
In weak flow, diurnally driven single cell storms are expected to develop in a moist and unstable air mass. Focus of convection initiation will be outflow boundaries left behind be previous storms. These are capable of extreme local rainfall due to expected skinny and moist profiles, rather extensive warm cloud depth, and the slow storm motion.
De volgende onweerskans: vrijdag en zaterdag
Vandaag is de warme lucht niet verdreven, vannacht koelt het weinig af met minima van 12 tot 16°C. Vannacht is er nog voldoende vocht in de lucht om van tijd tot tijd plakken middelhoge bewolking over te laten trekken. Vannacht in de eerste helft nog een buienrestant in Vlaanderen & Z-Limburg, verder droog.Morgen starten we de dag op veel plaatsen met een mix van middelhoge wolken en zon. Er is morgen geen vore meer over het oosten van Nederland, dus de dag zal daar droog verlopen met meer tijd voor de zon. Doordat de zon langer kan schijnen stijgt de temperatuur weer naar 26-28°C in Oost-NL, aan de kust zet in de loop van de middag een (vanaf 12-15u) zeewind in. Daar daalt de temperatuur dan van 23 naar 15°C. De zeewind is verder niet van grote invloed op enige onweerskans.
Vlaanderen & Zuidoost-NL - Vrijdag overdag enkele buien
Vrijdag overdag beperken de buien zich tot Limburg en Vlaanderen. Al vroeg in de ochtend kan er (net zoals vandaag) her en der wat buien vallen, waarschijnlijk vroeg op de ochtend nog zonder echt onweer. Richting de middag neemt de onstabiliteit toe tot 900-1200 J/kg. Schering is gelijk aan vandaag, maar waar er vandaag het meeste windschering was in het noordoosten, zien we dit morgen terug in het zuidwesten. Shear/schering is dan 10 tot 20 knopen.
Ikzelf denk dat het tot diep in de middag nog meevalt met de hoeveelheid buien, het zal beperkt blijven tot talloze pogingen van stapelwolken die het buienstadium niet bereiken. De buien die er zijn kunnen fors zijn, maar ik verwacht dat de buien die er zijn beperkt blijven tot de regio's naast de Frans-Nederlandse taalgrens.
De verschillen tussen de modellen zijn groot, Harmonie laat de eerste buien pas om 19:00 aanvangen, Arome doet dit al om 11:00 's ochtends. Zodra er één bui goed ontwikkeld is, kan deze de buien in de gehele regio triggeren. Er liggen dus twee scenario's op tafel voor morgenmiddag.
Situatie 15:00 in HarmonieVrijdagmiddag beperken de voor diepe convectie gunstige condities zich tot het zuidoosten. Ook nu weer een convergentiezone icm voldoende Cape. De schering is vergelijkbaar, rond 15 kn, in het zuidwesten wat meer, daar is de organisatiegraad beter. Er is dan veel richtingsschering, waarschijnlijk zullen de buien ook weer op min of meer dezelfde plaats aangroeien en ontstaan, zodat plaatselijk veel neerslag kan vallen.
Stapelwolken bereiken buienstadium niet/amper. Het blijft bij enkele pogingen in Zuid-Limburg en West-Vlaanderen.
Situatie 15:00 (13:00 UTC) in Arome
Buien slagen erin om vanaf 11:00 in westelijk Vlaanderen door te breken
Zuid-NL, Oost-NL & Vlaanderen - nacht naar zaterdag
De buien die er al dan niet in geslaagd zijn om door te breken in Vlaanderen en Zuid-Limburg zakken bij het beginnen van de avond weer weg. Als we de lucht boven ons niet als één geheel zien, maar als meerdere lagen, kunnen we ons een beeld vormen waardoor er in de nacht naar zaterdag nachtelijk onweer mogelijk kan zijn. Overdag is de grond opgewarmd, en warmen we de twee onderste lagen op. Deze lagen worden al instabiel, maar worden nog tegengehouden. Dan wordt het nacht en koelt alleen de laag dicht bij de grond sterk af (de wordt stabiel). De luchtlaag erboven blijft onstabiel en heeft in de nacht naar zaterdag nog zogenoemde mid-level CAPE. Deze onstabiliteit op hoogte kan met een trigger worden omgezet in onweersbuien.
Tijd om het concreet te maken, we zien een sterke trigger in de vorm van een convergentiezone/koufront dat vanuit het zuiden (komt Benelux rond 16-20:00 binnen) naar het noorden trekt (rond 00-05:00 in Midden-NL). Deze trigger kan gebruik maken van onstabiliteit op hoogte, daarmee blijven buien 's nachts actief. Een nachtelijke MCS staat niet in de verwachtingen.
Zoals is te zien in mijn tijdschattingen is de onzekerheid in timing en lokalisatie groot.
In de avond neemt de forcering vanaf de grond af, maar de convergentiezone (dan op enige hoogte boven de grond) blijft wel een trigger vormen. Deze verplaatst zich langzaam noordwaarts, maar hoe snel dat gaat is een onzekerheid. Waarschijnlijk ligt de zone met de meeste buiigheid zaterdagochtend boven het oosten, in het westen valt voornamelijk door opglijding veroorzaakte dynamische neerslag.Ik verwacht mogelijke onweersbuien het meest actief ten oosten van de lijn Brussel - Tilburg - Wageningen. Nachtelijk onweer dus vooral in het ruime zuidoosten van de Benelux. Er kan op grotere schaal wel regen vallen 's nachts door opglijding, maar dit is dan meer stratiforme neerslag, met weinig onweer.
Situatie 23:00 in Harmonie
Onweersbuien in een lijn boven provincie Antwerpen en Vlaams-, Waals- en Noord-Brabant
Situatie 23:00 (21:00 UTC) in Arome
Onweersbuien zijn Brabant en Vlaanderen al lang voorbij en liggen op de lijn Enschede-Amsterdam.
Vrijdag 23:00 in Swiss HD
Sterke overeenkomst met Harmonie (let op, West-België valt buiten Swiss HD).
Kleine vooruitblik naar zaterdagochtend
Ondanks grote onzekerheid een kleine vooruitblik naar zaterdagochtend. Dan ligt een front over het land. Het oosten en noordoosten liggen nog aan de warme vochtige zijde met mogelijk nog 22°C in het noordoosten. De stroming is daar nog oostelijk. Alles west van het front ligt aan de koele zijde met een noordenwind, het wordt dan maar 14 tot 20°C met wolken en stratiforme neerslag.
Er is een kans dat vanaf de vroege ochtend, de onweersbuien weer activeren in Twenthe, Drenthe en Groningen. We zullen morgen verder kijken hoe dit loopt.
| Gewijzigd: 3 juni 2021, 23:08 uur, door Thijs.
Is de onzekerheid heel groot? Moet je toch iets schrijven, gebruik het toverwoord "nowcasten".
Dit is ook morgen mijn advies, pak een radar erbij, houd Blitzortnung erbij. Ga lekker zonder te grote verwachtingen de onweersloterij volgen!
26 juni 2020
Voor de onweerskans voor vandaag gaat de aandacht vooral uit naar brongebied Ardennen regio. En de stevige buien die daar gaan ontstaan. De opbouw is daar zo sterk. Dat mesoschaalkenmerken zoals outflow boundries, instralingsgradiënten en orografie,en later ook het thermisch laag. Gaan bepalen waar en wanneer convectieve zal optreden. En dat kan tot ver langs de oostgrens gebeuren. Van Limburg tot later aan Drenthe toe, een thermisch laag actueel boven Midden Frankrijk, trekt vandaag naar het zuidwesten van Duitsland noordoostwaarts. Het maakt het voor de modellen erg lastig. En je moet eigenlijks de actuele situatie gaan bekijken, uitstippen in wat voor tijdspanne hij in een regio komt, en hoelang kan het nog opwarmen. En zelf aan de slag met Cape, er kan vanmiddag 1000 j/kg boven de voorkeurs regio's zitten (Ardennen) maar ook 2000+ j/kg. Onder zal ik beschrijven per regio wat te verwachten.
Ardennen/Oost Brabant/Limburg in de loop van de middag en later vandaag vanavond en nacht landinwaarts en oostelijke helften van NL:
Boven de Ardennen en Eifel (DLD) zien we vandaag een overlap terug van grofweg,1500-2000 j/kg mocht het thermisch laag nog even treuzelen orde 2000-2500 j/kg met daarbij een effectieve schering van ruim 20 knopen. Lokaal zelfs iets meer dan 30 knopen. De forceringen zijn de orografische ligging van deze regio's en het thermisch laag. De opbouw daar vanmiddag word dan ook stevige multicellen die kunnen uitgroeien tot clusters. En die schuiven dan langzaam op noordwaarts telkens aan de warme zijde. Verderop richting de nederlandse grens staat er minder Cape, maar het proces blijft zich dus vooruit stuwen met advectief in de zuidelijke helften stevige clusters. En verderop langs de gehele nederlandse oostgrens door outflow boundries met pulse buien (zie afbeelding 1 en 2). Randverschijnselen zijn zomerhagel in de orde van 2-3 cm, lokaal veel neerslag in korte tijd. Maar het blijven lokale verschijnselen. 40-50 mm. Veelal 20-30 mm. Maar er kan met gemak ook 1 bijzitten met 70+ mm. Bliksemactiviteit is hoog, maar veelal CC ontladingen. Het is vanmiddag en vanavond en vannacht bekijken hoever noordelijk deze situatie zich voor gaat doen.Mogelijk word het rustig in de late avond, maar kan de boel ergens noordelijk weer oplaaien elevated onweer in de nacht. Dit kan gebeuren boven midden-oost nl en richting het noordoosten (zie afbeelding 3)
De outflow boundries van de stevige buien boven de ardennen/zuidoosten en het ruhr gebied. Kunnen een flinke pak verderop buien triggeren.Dat zien we onder terug op de neerslag kaart.
Nachtelijke opleving, vroege ochtend!! Rondom het thermisch laag zit nog altijd flinke onstabliliteit op ML orde 500-1000 j/kg. Maar het is echt nowcasten wat het allemaal gaat doen. De warme zijde logischerswijs actiefste onweer. Aan de westzijde is onweer ook niet uitgesloten maar minder uitgesproken. Overdag (zaterdag) kan in het noordoosten ook nog weer onweer voorkomen.
Meer de centrale regio's van Belgie en NL:
1000-1500 j/kg Centraal Belgie en zuidelijk NL. Daar minder schering, en dus pulse mogelijk organisatie van de multicellen oostelijk. Meer langs de kustregio's staat zeewind dus daar een pak minder cape. Maar dat neemt niet weg dat daar onweer advectief, of op de outflow kan ontstaan. Ook dit zijn pulse buien gewoon. In de nachtelijke uren denk ik dat de westzijde van het thermisch laag minder actief is dan de oostzijde.
A level 1 and level 2 are issued for parts of BeNeLux, Germany, France and the Alpine region mainly for excessive convective precipitation and to a lesser degree for large hail and severe convective wind gusts.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 4 juni 2021, 07:40 uur, door Tatanka
Met vriendelijke groet,
Tatanka
Mooie post Tatanka
Namens leden en meelezers willen we je vandaag even in het zonnetje zetten. Je posts worden veel gewaardeerd, en dat precies vandaag al 10 jaar lang.
Proficiat met je jubileum, hopelijk is OnweerOnline nog lang jouw thuis!
Je hebt het verdient ouwe!
Guidance KNMI
Vandaag overheerst wederom de convectie en daarom houden we de Harmonies aan als voornaamste model. De belangrijkste trigger voor de convectie is convergentie in de grenslaag in combinatie met dagelijkse gang. Komende nacht gaan de modellen wat verder uit elkaar lopen, de Harmonies hebben dan ook het zwakke laag een stuk noordelijker liggen. EC en Hirlam zitten meer op dezelfde zuidelijkere lijn. In de loop van zaterdag beginnen ook EC en Hirlam wat neerslag betreft meer en meer uit de pas te lopen.
Zaterdag komt het front dat nu boven de oostkust van Engeland/Schotland ligt naderbij. De activiteit hiervan zwakt af en er lijkt slechts beperkt sprake te zijn van stratiforme neerslag, aan de oostkant (warme kant) zijn nog wel onweersbuien mogelijk.
Cape vandaag loopt in het zuidoosten op richting 2000-2500 J/kg. Schering rond de 15 kn. Dat levert modus Pulse storm op, tegen Multicell aan. Doordat de convergentiezone zich langzaam verplaatst ontstaan buien herhaaldelijk op min of meer dezelfde plaats, zodat lokaal veel neerslag (20-50 mm) valt. Ook is er lokaal hagel tot ongeveer 2 cm mogelijk. In de loop van de avond neemt de forcering vanaf de grond af, maar de convergentiezone (dan op enige hoogte boven de grond) wordt sterker waardoor de buiigheid mogelijk activeert. Deze verplaatst zich langzaam noordwaarts, maar hoe snel dat gaat is een onzekerheid. Waarschijnlijk ligt de zone met de meeste buiigheid zaterdagochtend boven het (noord)oosten, in het westen valt voornamelijk door opglijding veroorzaakte dynamische neerslag.