Meteorologische zomer start zomers warm en zonnig
Met dank aan een blokkade boven Noorwegen is de wind momenteel oostelijk. Dit voert droge lucht aan waarin wolken weinig kans maken, op een enkel mooiweerwolkje na. Er is echter wel een hoogtelaag ("koudeputje") aanwezig dat retrograad trekt (van oost naar west, in plaats van west naar oost).
Hierdoor is er vanavond en morgen zeker in de noordelijke helft zeker wel een wolkje aan de lucht, in de vorm van sluierbewolking en mindere mate dikkere middelhoge bewolking. De buien behorende bij het hoogtelaag trekken over Denemarken, hier hebben we niet mee te maken (vooral de sluierbewolking dus).
De vore van de onweerskans die Tatanka >hier< beschreef is momenteel nog in ontwikkeling boven Spanje, samen met een zwak thermisch laag (lagedruk die ontstaat door warmte).
Hieronder zie je in het lichtblauw de druklijnen op 500 hPa, in het zwart zie je de luchtdruk aan het oppervlak. Boven Zuidoost-Europa zie je dan mooi het verschil tussen een hoogtelaag (upper-air low) en een depressie (surface low). Een hoogtelaag ontstaat doordat een bel koude lucht stijgende lucht veroorzaakt (triggering dankzij de bovenlucht dus), een thermisch laag ontstaat doordat de lucht aan het oppervlak opwarmt en stijgt (triggering dankzij opwarming aan de grond), een klassieke depressie ontstaat door dynamiek rond fronten en de straalstroom.
De straalstroom blijft op ruime afstand
Door een blokkerend hogedrukgebied in onze omgeving blijft de straalstroom op ruime afstand. Het splits zich voor langere tijd op in een tak over de Middellandse zee & een tak over het noorden van Scandinavië. Hiermee kan koelere lucht (15°C) ons vooralsnog niet bereiken.
Qua temperatuur zien we weinig veranderingen. Morgen wordt de warmste dag met dik 28°C rond de BE-NL grens. In het noorden wordt het 22-24°C, op de Wadden iets koeler.
We zien in de pluim het onweerssignaal van donderdag terug. Dit zijn lokale buien, en de pluim is hiermee van weinig toegevoegde waarde bij het samenstellen van de verwachtingen. Vrijdag tot maandag trekt de neerslagkans zich iets verder terug naar het oosten en zuiden.
Donderdag draait de wind naar het zuiden en stijgt het dauwpunt van 13 naar 18°C. Daarmee wordt het voor het gevoel een stuk benauwder. Later lijkt de lucht weer droger (lager dauwpunt) te worden, maar de oper en control houden het langer vochtig, en dat zien we overigens ook terug in nieuwe neerslagsignalen volgende week.
Ik nodig iedereen uit om aan te vullen met een eigen bericht, groot of klein!
Op naar een mooie zomer!
| Gewijzigd: 1 juni 2021, 12:49 uur, door Thijs.
In De Bilt kwam het tot de tweede landelijke zomerse dag met 27.3 graden. In Eindhoven werd de hoogste temperatuur tot nu toe van 2021 gemeten met 29.4 graden. Op de Wadden bleef het koel doordat de wind over de koele Waddenzee waaide. Hierdoor bleef de temperatuur op Vlieland, Terschelling, en Lauwersoog onder de 20 graden.
Gisteren kregen we ook een stuk meer warmtegetallen erbij waardoor de teller nu staat op 4.0. Nadat er eerder op 9 mei en 1 juni op beide dagen een gemiddelde temperatuur van 18.5 graden werd gemeten.
Aan de horizon verschijnen mogelijk regionaal tropische dagen
We zien de komende anderhalve week (240 uur) voortdurend een overheersing van hogedruk. Dit kan zo zijn, doordat er meerdere keren een nieuwe impuls van hogedruk in de omgeving van Ierland plaatsvindt, die dan het vertrekkende hogedrukgebied vervangt. Dit gebeurt in huidige runs snel genoeg, zodat significante noordenwinden met koele lucht niet verder komt dan het noorden. De (tijdelijke) noordenwind blijft een bron van onzekerheid voor temperatuur en hoeveelheid zon.Hieronder hebben we zo'n overgang in detail. Het gat dat valt tussen de wisseling van de wacht is zo klein dat de wind eigenlijk al binnen 12 uur terug (noord)oostelijk is. Het gevolg daarvan is af en toe een dag waarop de temperatuur 15-19°C is in Friesland-Groningen, in plaats van 23-26°C op andere dagen (temperaturen voor Noord-NL!).
De ketting van hogedrukgebieden zorgt ervoor dat er in de huidige EC runs geen significante neerslag valt over een zone van Polen-Zweden-Benelux-Frankrijk. In GFS viel in de afgelopen 4 runs op 240 uur vooruit een totaal van tussen de 0 en 10 mm. Normaal valt in deze 240 uur 24 mm aan regen. We gaan dus minder neerslag en meer verdamping dan normaal krijgen.
De temperaturen liggen de komende dagen in het zuiden telkens opnieuw op 25-27°C. Alleen zondag de 13de juni zou de tijdelijke noordenwind tijdens de wisseling van de hogedruk-wacht de temperatuur (nét) onder de 25°C kunnen houden in de hele Benelux. Een regionale hittegolf (ergens in Nederland 5 dagen 25+ waarvan 3 dagen 30+) zou daarmee wellicht niet voldoende zomerse (25+) dagen kunnen hebben. Er zitten dus nog veel haken en ogen aan. Vanaf 15 juni zijn er een aantal leden, waaronder de Control en Oper, die het enkele dagen (nét) tropisch 30°C laten worden in het zuiden.
Daarbij is de kans op neerslag klein de komende week. Onstabiel en onweerskansen bevinden zich de komende tijd langere tijd boven Zuid-Duitsland. Héél soms laten modellen een zwak neerslagsignaal in het oosten en zuidoosten zien op dagen dat de onstabiele lucht iets verder onze richting op stroomt. De kans op grootschalige onweerskansen is nog erg klein: CAPE en neerslagkansen voorlopig nog beperkt door de aanvoer van droge lucht.
| Gewijzigd: 8 juni 2021, 10:00 uur, door Thijs.
Na een aantal dagen afwachten is het nu wel duidelijk geworden. Op maandag krijgen we te maken met temperaturen rond een tropische 30 graden in het zuiden van Nederland. In De Bilt blijft het rond de 25 graden. Op dinsdag wordt het iets koeler waardoor dit het perfecte moment is om het huis even te luchten in aanloop naar de hitte. Het wordt op dinsdag rond de 25 graden in het zuiden en iets hoger dan 20 in De Bilt.
Op woensdag wordt er weer een tropische dag genoteerd met 32-33 graden, ook in De Bilt een tropische dag.. De nacht naar donderdag verloopt bloedheet waarbij op enkele plekken de temperatuur niet onder de 20 graden gaat komen, een tropennacht. Donderdag wordt dan mogelijk de absolute topper van de week (al is dat redelijk onzeker) met mogelijk temperaturen tot 35 graden lokaal in het zuiden. In De Bilt kan het dan ook zeer warm worden met temperaturen tot 32 graden. De dagen daarna wordt het aangenamer maar de operationele run van ECWMF blijft met tropische temperaturen.
In de tweede helft van volgende week is er tevens kans op fors onweer. Meer informatie daarover door Tatanka: https://www.onweer-online.nl/forum/topic/47618/algemeen-onweerskansen-topic-2021/
Donderdag warmste dag?
Het gemiddelde ligt donderdag bij zowel GFS als bij EC op 30°C voor Midden-Nederland. Er is een spreiding van 25 tot 35°C.De EC oper was gisteravond bij de minst warme berekeningen, vanochtend is het juist een van de warmste. Het laat ons wel mooi zien tussen welke uitersten de uiteindelijke oplossing komt te liggen.
Voor de warmste regio (de Kempen, Eindhoven-Turnhout-Geel) laten de modellen een spreiding van 29 tot 35°C zien, met als gemiddelde 32°C.
Midden-Nederland (De Bilt) bereikt misschien tropische waardes, en daarmee een landelijk tropische dag. De spreiding loopt van 26 tot 34°C, met als gemiddelde 30°C.
De kustregio is het meest onzeker met een spreiding van 22 (zeewind) tot 31°C. De meest waarschijnlijke uitkomst is hier 25-28°C
Vrijdag zeer grote onzekerheid
Vrijdag kan de tropische hitte aanhouden, maar de afkoeling kan ook met een enorme temperatuursval de hitte weer afstraffen. De reden voor deze onzekerheid is het feit dat wij net aan de rand van de Europese hittegolf-opstoot liggen. GFS gaf zo in de run van vannacht een berekening van 15 tot 20°C op vrijdag. EC zat nog vol in de regionale hittegolf met nog steeds tot 33°C in Zuidoost-Nederland.
De Benelux ligt dus op de rand van de Europese hittegolf. Duitsland bevindt zich in het midden van de hittegolf en daar zouden goed 5-7 tropische dagen op rij voor kunnen komen. De oper gaat in de laatste run zelfs voor 35-38°C in de omgeving Berlijn-Polen.
1ste helft juni al in top-5 warmste ooit, kans op record
Als de tweede helft van juni inderdaad in De Bilt nog talloze zomerse (25+) en enkele tropische (30+) dagen produceerd is het heel goed mogelijk dat deze juni als één van de warmste of de warmste ooit de boeken in gaat. Let ook op de neerslagsom in de eerste 10 dagen, in De Bilt is er nog maar 1,2 mm regen gevallen. Het contrast met een koele en natte meimaand kan haast niet groter zijn. (Er moet wel worden bijgezegd, er zijn nog 31 meimaanden kouder verlopen dan afgelopen mei. Absoluut geen sprake van kouderecords hier!)
| Gewijzigd: 12 juni 2021, 12:30 uur, door Thijs.
Vorst aan de grond in Twenthe
Gisteren ontkoppelde de afkoelende laag vlakbij het oppervlak volledig van de warmere luchtlagen daarboven. Hierdoor viel de wind geheel weg (de hogere windsnelheden uit hogere luchtlagen werder niet meer doorgegeven naar het oppervlak), dit zijn ideale omstandigheden voor forse afkoeling. De ideale omstandigheden voor afkoeling zorgen ervoor dat er een positieve terugkoppeling (feedback) opstreedt waarbij de lucht op klomphoogte steeds verder afkoelt. In Twenthe bereikten we zo zelfs vorst aan de grond.De afkoeling ging razendsnel op sommige momenten. Rond 03:00 daalde de temperatuur aan de grond zelfs met 2,1°C in 10 minuten (als je dit door zou trekken kom je op 12,6°C per uur). Het was geen korte vrije val, de temperatuur bleef er maarliefst 3 uur onder nul. Grondvorst in juni is niet heel uitzonderlijk.
Toen de zon opkwam steeg de temperatuur weer net zo snel, opnieuw met 2,1°C in 10 minuten (12,6°C per uur).
Zo zie je maar wat voor een snelle opwarming en afkoeling je kan vinden in microklimaatjes in de Benelux. Asfalt, duinpannen, kale akkers en tuintjes hebben allemaal een eigen microklimaat.
Citaat van Jarno18, zondag 13 juni 2021, 10:42 uur Goedemorgen!
Komt er ook weer een overzicht met de warmtegetallen dit jaar? Altijd super leuk om te volgen!
Ja, een warmtegetallen topic komt eraan!
Pluim noordwest
De temperaturen voor de meesten zullen tussen de uitkomst in regio noordwest en zuidoost inliggen. Daarom laat ik de twee uiterste regio's zien. Let op de assen, deze verschuiven per grafiek.Pluim zuidoost
Er is kans op een regionale hittegolf, maar dan moet het op heel veel punten net goed gaan:
Optie 1: Met moet morgen (net) tot 25°C komen, dan moet het woensdag, donderdag en vrijdag 30°C worden. Het is nog zeer de vraag of het vrijdag 30°C wordt.
Optie 2: Als het morgen geen 25°C wordt, of vrijdag geen 30°C, is er nog een 2de optie. Met moet dan woensdag en donderdag 30°C worden. Vrijdag en zaterdag moet het tot 25°C komen. Zondag moet het dan weer 30°C worden.
| Gewijzigd: 14 juni 2021, 23:01 uur, door Thijs.
Of die daadwerkelijk klopt ???
40 graden op de Noordzee ????
Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
Of die daadwerkelijk klopt ???
40 graden op de Noordzee ????
Nee voor geen meter hahaha
Schaapscheerderskou is in de Lage Landen de benaming voor een koele periode die met enige regelmaat optreedt in de maand juni. Dit kan met name voorkomen tussen 5 en 20 juni. In deze periode is het vaak bewolkt en relatief koud en kan er zelfs nog nachtvorst optreden.
Komende week staat in het teken van neerslag. Mogelijk veel neerslag die eventueel convectief van aard kan zijn. Meeste kans op een zondvloed is voor het oosten / zuidoosten weggelegd. Details zullen komende dagen volgen.
Totaal neerslag tot en met vrijdag 23:00 uur volgens ECMWF. Vooral het oosten heeft met de enorme hoeveelheid regen te maken waarbij de hoeveelheden kunnen oplopen tot 100+ mm.
Vervolgens vanaf eind volgende week laat ECMWF hoogzomerse aspiraties zien in de pluim. Ja dan begint mijn vakantie inderdaad
Neerslagsignalen lijken verder en verder af te nemen naarmate het weekeinde nadert. Zal de warmte gepaard gaan met onweer? De hoeveelheid leden die CAPE laten zien nemen dan in ieder geval ook toe in zowel ECMWF als GFS, maar dat zijn twee deuren verder.
Temperatuur en neerslag pluim volgens ECMWF. | Gewijzigd: 11 juli 2021, 16:19 uur, door reedtimmer