Algemeen:
We gaan er eindelijk weer aan beginnen de eerste kansen topic voor onweer in het jaar 2021, mogen vele volgen!. Vanmiddag passeert het bijbehorende warmtefront van zuidwest naar noordoost ons land, waarna warme, maritiem tropische lucht wordt aangevoerd. Een gebied met hoge theta-w waardes (kenmerken Spaanse pluim), komt vandaag via Frankrijk geleidelijk dichterbij en zal zondagochtend over ons land N-NO-waarts bewegen. Met aanwezigheid van laag dichtbij zal het morgen meteen een zomerse dag (maar vooral ook vochtige dag worden). Zoals altijd moeten we in dit soort situaties rekening houden met onzekerheden over de exacte timing en positie, het geheel kan ook zomaar 50-100 km westelijker of oostelijker uitkomen. Dit betreft met name nog de kans op morgenavond. Op weer gebied in het grotere geheel stellen dat soort verschuivingen niets voor. Echter, in de Benelux zijn verschuivingen grote verschuivingen. Voor nu tonen de modellen genoeg potentie morgenochtend al, op onweer binnen onze landgrenzen dat er al ruimte is voor een aparte kansen topic ( onder andere door de aard van de buien) ze kunnen fors uitpakken.
Onweersbuien morgenochtend Z-ZW-W en en deels landinwaarts:
Morgenochtend vroeg zien we in de meeste modellen al een stevige cluster over de westelijke helften deels landinwaarts over de Benelux trekken (mogelijk advectief MCS uit Frankrijk). Dus deze kans kan al tamelijk aardig wegezet worden. Deze cluster trekt weg N-NO helften van NL in de loop van de ochtend , nog voor de middag zijn de buien ook daar vertrokken over de wadden Daarna volgt een zomerse, maar klamme dag.
Situatie:
Een gebied met vrij hoge theta-w waardes trekt over N.W.-Frankrijk en laat daar in de 2e helft van de nacht buienvorming zien. Dit gebied trekt vervolgens ook over de westelijke helften en deels landinwaarts van Belgie en NL, N-NO waarts weg. Met 600-1000 j/kg MLCAPE en een effectieve schering van ruim 30 knopen (kunnen dit goed georganiseerde multicellen zijn, en mogelijk nog vorming tot een MCS).
Randverschijnselen morgenochtend:
Hoge bliksemintensiteit waarbij het echt nowcasten is in hoeverre dit het geval gaat zijn verderop N-NO waarts. De boel heeft dan al een vrij lange weg achter de rug. Lokaal kans op wateroverlast, windstoten in de orde van 75-90 km/u. En er is een kleine kans op zomerhagel in de orde van 2-3cm.
Avondkans opnieuw vanuit het zuidwesten/zuiden uit forse onweersbuien.
Deze kans is nog even een deurtje verder. Er daar zijn nog wel verschuivingen mogelijk met oostwaartse uitbreiding. Duidelijke forcering zit boven de westelijke helften van de Benelux in de modellen. Maar de oostkant zit in veel warmere lucht. Het proces kan makkelijk oostwaarts uitgebreid worden.
Maar dat zijn processen die pas duidelijk worden als de boel loopt. We gaan eerst uit van stevige regen en onweersbuien van het zuidwesten uit boven de westelijke helften met dus de optie naar uitbreiding oostwaarts.
Onstabiliteit:
De buien die op de namiddag avond kans vinden hun opbouw in NW-N Frankrijk en/of Belgie. En clusteren in de avond uren over Vlaanderen/CNTRL Belgie door richting NL. Grofweg driehoek Calais-Parijs-Brussel, de capewaarden lopen daar op tot 1000-1500 j/kg en daarbij staat een effectieve schering van 35 knopen. Convectiemodus ligt dan ook in de orde van goed georganiseerd multicell onweer, en mogelijk dat een enkel cel kenmerken heeft van een supercel (vooral boven vlaanderen/zeeland zou dit het geval kunnen zijn) Mocht er een bui vanaf de grond ontstaan, dan is er zelfs 45-50 knopen beschikbaar en dan is de modus wel supercell eveneens op bovengenoemde regio. Echter moet hiervoor wel een convectietemperatuur van 27/28 graden gehaald worden. En dat lijkt in die hoek niet te gebeuren, verder oostelijk wel naar de Ardennen. Het is niet uit te sluiten dat daar orografisch wat gaat nog. In de avond is de onstabiliteit (warme theta-w) en de schering voldoende boven NL om de buien in stand te houden, en voldoende om nieuwe buien te produceren (mogelijk komt het ook weer tot een MCS).
Randverschijnselen:
Hoge bliksemactiviteit, lokaal kans op wateroverlast. windstoten in de orde van 75-90 km/u in een burstverschijnsel fors hoger 100+ km/u. En hagel in 2-4cm vooral op de eerste buien begin van de avond boven Vlaanderen en centraal Belgie kan dit het geval zijn. Boven NL neemt die kans af aangezien we dan dieper de avond in gaan.
De kaarten boven zijn slechts 1 model puur voor beeldvorming. In mijn bericht worden een flink aantal andere modellen meegenomen.
Met vriendelijke groet,
Tatanka | Gewijzigd: 8 mei 2021, 10:26 uur, door Tatanka
Modelbeoordeling:
Belangrijkste aandachtpunt voor deze periode is de kans op (zware) convectie, er lijken zich drie episodes af te tekenen waarin zich dit kan gaan voordoen. Zondagochtend bij het binnenkomen van de hoge theta-w waardes, zondagavond op passage van de thermische vore en later in de nacht naar maandag en maandagochtend vroeg wanneer het koufront weer passeert. Steeds lijkt de nadruk te liggen op de westelijke helft van ons land, de zwaarste buien worden voor zondagavond berekend. Maar zoals vaker in convectieve situaties moeten we altijd rekening houden met onzekerheden. Ten eerste is het altijd even afwachten of de buien zich qua heftigheid gaan ontwikkelen zoals de modellen ons voorschotelen, ten tweede is er ook onzekerheid qua positie en timing van de buien. Van model tot model en van run tot run zien we steeds wat verschillen. Zoals altijd wordt convectieve neerslag door de hoge resolutiemodellen altijd realistischer weergegeven. Vooralsnog alleen code geel uitgegeven voor het westen van het land, maar het zal morgen ook een kwestie van nowcasten worden.
Neerslag:
Bij het warmtefront stratiforme neerslag. Zondagochtend en avond op het gebied met hoge theta-w waardes zien we stevige (onweers)buien. Met een MUCAPE van 700-1000 J/kg en lokaal een effectieve schering (1-6 km) van 20-30 kn kunnen er goed georganiseerde multicells ontstaan, mogelijk zelfs een MCS. Echte dynamische forceringen zijn lastig te vinden in de modelvelden, mogelijk speel sterke warmteadvectie bij het binnenlopen van de hoge theta-w waardes een rol. Bij de buien in de avond speelt convergentie bij de thermische vore zeer waarschijnlijk een rol, de MUCAPE is met 1000-1500 dan hoger dan in de ochtend, de effectieve schering blijft ongeveergelijk. De verscholen buien bij het koufront maandagochtend speelt PVA aan de voorzijde van een inkomende hoogtetrog mogelijk een rol. Onweer is bij deze buien zeer waarschijnlijk, de Harmoniemodellen komen met hoge bliksemintensiteiten en geven ook een signaal voor zomerhagel, bij de buien van zondagavond is dit signaal wat sterker dan bij de buien van zondagochtend.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 8 mei 2021, 19:03 uur, door Tatanka
Oorsprong van deze onweerskans
Velen zullen bij de oorsprong van depressies denken aan de Atlantische Oceaan of Newfoundland (Canada). De oorsprong van lagedrukgebieden ligt misschien wel vaker dan we tot dusver dachten in grote onweerscomplexen in het zuiden van de VS (Texas tot Georgia), in plaats van de Atlantische Oceaan. De trigger komt dus vaak al van bijvoorbeeld een MCS die zich voedt met warme en vochtige lucht vanaf de Golf van Mexico. Deze restanten van de MCS geven dan later de aanleiding voor een barokliene zone (zone met grote tegenstellingen in temperatuur) waar de fronten zich gaan ontwikkelen. Rond Newfoundland zorgt de straalstroom ervoor dat de luchtdruk verder zakt en de stormwind gaat waaien. Het grote werk is dan dus echter al gedaan.We traceren nu de onweerskans terug tot de bron.
Spaanse pluim setting
De neerslag behorende bij het warmtefront dat zaterdag overtrok is nu het land uit. Achter het front stroomt warme lucht binnen. Deze warme lucht is afkomstig van Spanje. Dit is een typische Spaanse pluim setting waarbij warme en vochtige lucht vanuit het zuiden/zuidwesten komt. Deze setting is geheel te danken aan het lagedrukgebied op de Atlantische oceaan. Dit lagedrukgebied gaan we verder terug volgen.
Dit lagedrukgebied was zaterdag fraai te zien op de satellietbeelden. Het occlusiefront maakte een mooie krul.
WF = warmtefront, KF = koufront, OCCL = occlusiefront.
Verder waren er gisteren ook polaire buien te herkennen, net zoals een cumuluspatroon boven Duitsland & Polen.
Oorsprong in Texas
Het lagedrukgebied verantwoordelijk voor onze onweerskans had zaterdag een luchtdruk van circa 964 hPa. Het lagedrukgebied is echter 8 dagen terug te traceren, zijn origine lag in een neerslag-event in Texas op de 1ste van mei.
Een diepe trog tot Spanje zorgt ervoor dat de zuidelijke stroming eveneens diep is, en warme en vochtige lucht naar onze omgeving brengt. Tegelijk ligt hier de rechter ingang van de straalstroom. Hier stroomt lucht de straalstroom in, luchtdeeltjes stijgen extra makkelijk in deze regio. Deze stijgende bewegingen zijn extra gunstig voor de ontwikkeling van onweersbuien.
Morgen al vroeg onstabiel
Momenteel is het in Frankrijk door advectie (toevoer) van onstabiele lucht op circa 1 km hoogte al voorzichtig convectief. Dit noemen we dan "elevated convectie". Deze buien ontwikkelen zich en komen morgen vanaf 9 uur het zuiden van Vlaanderen binnen. Ze blijven echter nog tot grofweg 14:00 rond de Waddenregio hangen.
Ochtendbuien (Harmonie & Arome):
De huidige Arome laat minder activiteit zien t.o.v. vorige runs. Harmonie heeft goed ontwikkelde onweersbuien die in zwaartepunt ook verder oostelijk komen.
Avondkansen (Arome & Harmonie):
Doordat de trog ver doorzakt draait de stroming zondag zelfs nog wat sterker zuidelijk (i.p.v. zuidwestelijk). Hierdoor heeft het westen een wat grotere kans op onweersbuien. We zien dat Arome en Harmonie in de avond de nadruk ook wat meer leggen op de westelijke helft, met zelfs soms onweersbuien over de Noordzee.
| Gewijzigd: 9 mei 2021, 01:12 uur, door Thijs.
Informatie Estofex:
A level 2 was issued across eastern Spain and southwestern France mainly for damaging wind gusts, large hail, excessive rainfall and tornadoes.
A level 1 was issued across Spain mainly for damaging wind gusts and large hail.
A level 1 was issued across central / northern France and parts of BENELUX mainly for large hail and to the lesser degree for severe wind gusts.
A level 1 was issued across Denmark mainly for large hail and to the lesser degree of heavy rainfall.
SYNOPSIS
An extensive ridge stretches from the central Mediterranean into central Europe and southern Scandinavia, contributing to a highly amplified flow pattern. Deep troughs surround the ridge, one over the Atlantic and another one over the Black Sea. The Atlantic trough will slowly progress eastwards, with a short-wave attached to its base moving fast towards southern Portugal and Spain. A wavy frontal boundary is observed along the forward flank of the trough as very warm airmass has been advected from the southern Mediterranean towards northern Germany. The Black Sea trough will also progress eastwards, affecting eastern Turkey and the Caucasus region along with a cold front.
... Central France to Denmark ...
NWP is in disagreement regarding the occurrence of an uncapped warm sector ahead of the wavy frontal boundary. Forecast Skew-Ts clearly reveal substantial MUCAPE in the wake of the front with moist profiles, suggesting elevated chances of convective initiation. Convective coverage is uncertain over the discussed area due to the lack of synoptic-scale support at the mid to upper troposphere.
In the belt from central France to Denmark, the highest likelihood of surface-based storms will be over central France, decreasing towards north. Here, severe weather threat will be the highest and isolated supercells may produce large hail and severe wind gusts.
Forecast hodographs show substantial shear above the inflow layer also for the elevated storms in the wake of the frontal boundary, so that elevated supercells / well-organised mutlicells will be possible also over parts of Denmark. Large hail and isolated heavy rain event may occur with stronger
Nee. Het oosten maakt ook wel wat kans op onweer, al lijkt het meeste weggelegd te zijn voor het westen, en daarvoor is nu ook gewaarschuwd. Sowieso heeft het niet zoveel zin om de weermodellen te bekijken om een exacte locatie te krijgen van het onweer. Het wordt vooral nowcasten.
Satelliet-interpretatie 9 mei 2021
We zien actueel onweersbuien wegtrekken, de laatste bevinden zich boven het noordwesten (behorend bij de vore van vanochtend). Nu breekt een wat rustigere periode aan waarin opklaringen (met sluierbewolking, dat wel) het land binnentrekken. Hieronder is sluierbewolking aangegeven met "CI" (van Cirrus).Als we even uitzoomen zien we het sturende lagedrukgebied bij Ierland liggen. Dit lagedrukgebied beweegt nauwelijks, dit geeft de ruimte aan het front om te gaan golven. We zagen vannacht meerdere golven in het front (hieronder te zien als afwisselend koufront-warmtefront). Deze golven worden echter vandaag platgestreken. Waar er nu zowel kenmerken van koufronten als warmtefronten te vinden zijn, zullen we morgen alleen nog maar de kenmerken van warmtefronten terugvinden.
L+24h geeft de positie van het lagedrukgebied over 24 uur aan.
Vanuit Frankrijk nadert de vore die met name het westen vanavond nog een nieuwe kans op onweersbuien geeft. Hier zoomen we hieronder even op in.
We zien de opklaringen nu al boven Zeeland en Zuid-Holland liggen. Het is niet 100% wolkenvrij, er is nog cirrus (sluierbewolking). Het westen moet kijken naar de ontwikkeling rond Parijs-Lille. De ontwikkelingen daar bepalen de onweerskansen voor vanavond. Het oosten is nog wat onzekerder. Misschien dat er nog een onweersbui aangroeit boven de Ardennen, maar die kans is kleiner dan de kansen die het westen ziet.
Situatie aandachtsgebied west
In het aandachtsgebied voor west zien we opklaringen. De vore is al merkbaar als een band met wat gedrup.
We zien een dunne band met gedruppel tussen Rouen en Bordeaux. Rond Bordeaux is de neerslag behoorlijk intensief, maar er komt geen onweer bij voor.
In de omgeving van Parijs is het al ruim 25°C, lokaal 27°C. Dit is positief aangezien dat dichtbij de convectietemperatuur ligt. Als de convectietemperatuur bereikt wordt, worden de buien niet meer gevoed door elevated instabiliteit, maar dan ook daadwerkelijk vanaf de grond. Hierdoor neemt de schering verder toe, wat de kansen op randverschijnselen zoals hagel, windstoten en supercel-trekjes vergroot.
In het aandachtsgebied voor het oosten is het minder warm (hoewel we hier wel triggers hebben in de vorm van heuvels). De kans op onweer voor het oosten, en met name het zuidoosten is daarmee vooralsnog wat kleiner.
| Gewijzigd: 9 mei 2021, 15:16 uur, door Thijs.
Situatie Benelux tot dusver
In dit bericht kijken we juist wat meer terug. We zagen vanochtend op veel plaatsen meldingen van undulatus wolken. Dit is een wolkensoort die lijkt te glooien of golven.Fraaie golvende wolkenstructuren boven Zierikzee, Zeeland! Deze wolkensoort wordt ook wel 'undulatus asperitas' genoemd en komt hoofdzakelijk voor bij #onweer ⛈️
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) May 9, 2021
Fotocredits: @HesterLoeff pic.twitter.com/wuNfeW4GDf
Ook een enkele shelfcloud melding is voorbijgekomen:
⛈️ Fraaie shelfcloud zojuist in de kop van Noord-Holland! Ook vanavond zijn dit soort wolkenpartijen met wat geluk te spotten.. #onweer
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) May 9, 2021
Fotocredits: @Jelle_Muller pic.twitter.com/CqZb0hiMSh
Actuele temperatuur
We hebben vandaag in het uiterste oosten (Twenthe en Arcen) de 27°C aangetikt. Door de buien rond 13u is de temperatuur op veel plekken echter iets gedaald (circa 2 graden daling). Ik verwacht dat de temperatuur de komende uren weer gaat stijgen, naar max 23 - 25°C uiteindelijk.
| Gewijzigd: 9 mei 2021, 15:30 uur, door Thijs.
We moeten nog minstens een uur wachten voordat er onweersbuien ontstaan boven Noord-Frankrijk, tenzij buien al eerder kunnen ontstaan dan de modellen nu tonen. Dit is mogelijk gezien de temperatuur in de aandachtsregio (die is nabij convectietemperatuur, waarbij spontane buienvorming gevoed vanaf de grond mogelijk is).
Hieronder een infrarood-animatie van Arome:
Een onweersbui is hier te onderscheiden aan de oranje-rode kleur, die laat zien dat de wolkentop kouder is (-55 tot -70°C). Des te kouder de wolkentop, des te groter het verschil met de grond en zodoende is de kans op onweer ook groter.
Groen-blauwe kleuren geven eerder bewolking of wat gedruppel weer (zonder onweer), met lagere en daarmee warmere wolkentoppen (-25 tot -50°C).
Het meest actieve onweer trekt vanavond in de meeste modellen van Gent (Vlaanderen) naar de Randstad. Daarbij is er een reëele kans dat het meest actieve onweer ook een stuk Noordzee van bliksems voorziet. Hierachter zouden er nog enkele minder actieve onweersbui van zuid naar noord kunnen trekken, mogelijk dan ook iets verder naar het oosten (zodat een strook van Eindhoven naar Leeuwarden wellicht nog iets krijgt).
Grove indicatie (!) van onweersbuien.
| Gewijzigd: 9 mei 2021, 15:55 uur, door Thijs.
Tot dusver loopt het volgens plan. In het aandachtsgebied zijn inderdaad een uur geleden onweersbuien ontstaan. De voorste bui kan ieder moment de Frans-Belgische grens bij Lille oversteken [Link naar webcam Lille]
Radar Frankrijk:
https://www.meteociel.fr/observations-meteo/radarzoom.php?x=4048.23&y=1560.53&ech=11&zoom=1.1#
We kunnen de buien opdelen in twee delen. We zien een een trein buien ten noorden van Parijs, deze buien lijden aan zware concurrentie voor voeding (ze verstoren elkaar namelijk). Alleen de meest noordelijke cel heeft vrij spel (cel nabij Lille), daardoor daait het in deze lijn vooral om de meest noordelijke cel, de andere onweersbuien blijven het continu lastig hebben. Deze kan het meest uitgroeien tot een forse onweersbui. Trekrichting is richting Vlaanderen en West-NL.
Het andere deel (Noordzeebuien) trekt niet achter elkaar aan. Hierdoor is de organisatie hier beter, en is er meer blijvend sprake van een lijn. Deze lijn trekt echter de Noordzee op.
Voor de regio's oost van de lijn Brussel-Utrecht-Zwolle is er meer onzekerheid. De kansen op een onweersbui zijn hier kleiner, vooralsnog is er geen cel ontstaan in deze regio. De onstabiliteit is er echter wel, dus wellicht dat we later nog wel een enkele onweersbui zien.
We zien hieronder duidelijk dat van de buien ten noorden van Parijs alleen de bovenste onweersbui het heeft overleefd. De andere buien hebben al enige tijd geen ontlading meer gehad, omdat ze weinig voeding krijgen doordat andere buien in de weg zitten.
Blitzortung ontladingkaart:
https://map.blitzortung.org/#6.04/49.859/3.081
Stormtracker OnweerOnline
Op de site is ook een eigen tool te vinden waarmee je de onweersbuien kan volgen. Hij staat ook dit onweersseizoen weer voor jullie klaar! | Gewijzigd: 9 mei 2021, 19:19 uur, door Thijs.
Groningen heeft gedurende de hele onweerskans vandaag een vrij kleine kans op onweer gehad. De nadruk heeft vanaf de eerste post op het westen gelegen.
Het oosten blijft vannacht nog even in de warme lucht, maar een sterke trigger voor onweer in het oosten ontbreekt. Vannacht kan er nog een losse onweersbui voorkomen, maar de kans is weinig groot. De energie voor onweer is op hoogte (500 - 2000 m) nog steeds aanwezig. Voor mijzelf reken ik niet meer op een onweersbui deze nacht. | Gewijzigd: 10 mei 2021, 00:27 uur, door Thijs.