Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 maart 2021, 12:04 uur | Bericht #496350

Geen toename van vulkanische activiteit wereldwijd

Hoewel vulkanen veel in het nieuws zijn, is er geen sprake van een wereldwijde toename van vulkanische activiteit. Dagelijks zijn er zo'n 40 tot 50 vulkanen verspreid over de wereld in uitbarsting. Op dit moment bijvoorbeeld in het Geldingadalur, nabij Fagradalsfjall op IJsland, de Etna in Italië en de Kīlauea in Hawaï.

Wereldwijd zijn er circa 1500 vulkanen die geologisch gezien als actief worden beschouwd. Met ‘actief’ bedoelen vulkanologen dat ze in de afgelopen tienduizend jaar ten minste een keer uitgebarsten zijn. Iets meer dan een derde van deze vulkanen is in de afgelopen tweeduizend jaar uitgebarsten. 

Overzicht active vulkanen in google earth

Als we kijken naar het aantal gerapporteerde vulkaanuitbarstingen over de afgelopen eeuwen (figuur 1) dan lijkt er wel een toename te zijn. Als we echter de rapportages vergelijken met andere gegevens, zoals het aantal bekende vulkanen en de wereldbevolking, wordt duidelijk dat er geen werkelijk toename is.

Figuur 1: Het aantal gerapporteerde vulkaanuitbarstingen per jaar sinds 1400. Rode lijn: het gemiddelde. Bovenste dunne zwarte lijn: aantal bekende vulkanen op land. Gestreepte lijn: toename van de wereldbevolking. Bron afbeelding: KNMI

Verklaringen schijnbare toename in aantal uitbarstingen
Tot het jaar 1400 waren er wereldwijd slechts zestig vulkanen bekend. De meeste hiervan lagen in Japan (18) en IJsland (7). Vanaf 1500 waren het met name ontdekkingsreizigers zoals Columbus en Vasco da Gama die de kennis van het bestaan van vulkanen wereldwijd lieten toenemen. En nog steeds worden er nieuwe actieve vulkanen ontdekt door de ontwikkeling van nieuwe meetinstrumenten, waaronder sensoren op satellieten. De schijnbare toename in het aantal geobserveerde uitbarstingen in de laatste zeshonderd jaar is dus niet het gevolg van een daadwerkelijke toename van vulkanische activiteit, maar simpelweg te verklaren omdat; 
  1. Er meer vulkanen bekend zijn geworden
  2. De monitoring van deze vulkanen gemoderniseerd is en we dus beter weten of er een uitbarsting is, zelfs in onbewoonde gebieden
  3. Er meer mensen in de buurt van vulkanen zijn gaan wonen zodat een uitbarsting zelden onopgemerkt blijft 
  4. De communicatie enorm verbeterd is

Toename uitbarstingen jaren 90 door satellietobservaties 
Als we in meer detail (figuur 2) kijken naar het meest recente deel van de grafiek in figuur 1, zien we een aantal opvallende dingen. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn er minder uitbarstingen gerapporteerd. En in de jaren na een grote uitbarsting, zoals die van Krakatau in Indonesië in 1883 (>36.000 doden) en Mont Pelée op het Caraïbische eiland Martinique in 1902 (~29.000 slachtoffers), was de gevoeligheid voor uitbarstingen groter met als gevolg meer meldingen. Eind jaren negentig zien we een sterke toename van het aantal geobserveerde uitbarstingen. Dat is te verklaren door de vele satellieten die vanuit de ruimte vulkanen begonnen te observeren.

Figuur 2: Het aantal gerapporteerde vulkaanuitbarstingen per jaar sinds 1800. Rode lijn: het gemiddelde. Bovenste lijnen tonen alle uitbarstingen terwijl de onderste lijnen alleen grote uitbarstingen (>0.1 km3) weergeven. Bron afbeelding: KNMI

Effecten grote uitbarstingen blijven nooit onopgemerkt 
We bekijken het aantal grotere uitbarstingen (>0.1 km3) door de tijd gemarkeerd in figuur 2. Omdat de effecten van een uitbarsting van dit kaliber verstrekkend zijn, blijven deze nooit onopgemerkt. Het feit dat deze grote uitbarstingen constant zijn door de tijd, bevestigt dat er geen werkelijke toename in vulkanische activiteit is.

Als we kijken naar de cijfers van de afgelopen dertig jaar is te zien dat het totale aantal uitbarstingen, na de schijnbare toename eind jaren negentig door de introductie van satellietobservaties, stabiliseert. Ook het aantal grote uitbarstingen blijft stabiel. Deze recente data laten zien dat ook vandaag de dag er geen toename is van de vulkanische activiteit wereldwijd..

Figuur 3 : De groene lijn toont het totaal aantal gerapporteerde vulkaanuitbarstingen per jaar sinds 1990 en de blauwe lijn geeft de grote uitbarstingen. Bron afbeelding: KNMI

KNMI monitort vulkanen
Het KNMI beschikt in Caribisch Nederland, de bijzondere gemeenten Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, over seismometers en andere sensoren om aardbevingen en vulkanische activiteit te registreren. Dit meetnetwerk is met name ingericht om de activiteit van de vulkaan Mount Scenery op Saba en vulkaan the Quill op Sint Eustatius te monitoren en wordt ook gebruikt om aardbevingen te registreren en tsunami-waarschuwingen uit te geven. Beide Nederlandse vulkanen zijn actief. De kans dat ze binnenkort uitbarsten, is klein. Maar als het gebeurt, zijn de gevolgen mogelijk rampzalig. De vulkanoloog, in dienst van het KNMI, monitort beide vulkanen en doet er onderzoek naar.

Bron: KNMI.nl
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 182 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 182, lezen 5 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden