Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hickman, TN; Lewis, TN; Perry, TN.

18 Dec 2024 14:27:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KY; Marshall, KY; Trigg, KY.

18 Dec 2024 10:31:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Pittsburg, OK.

18 Dec 2024 06:32:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Haskell, OK; Latimer, OK.

18 Dec 2024 06:32:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Christian, MO; Douglas, MO; Stone, MO; Taney, MO.

17 Dec 2024 21:59:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Christian, MO; Douglas, MO; Stone, MO; Taney, MO.

17 Dec 2024 14:42:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Christian, MO; Douglas, MO; Stone, MO; Taney, MO.

17 Dec 2024 08:13:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, AR; Dallas, AR; Hot Spring, AR.

17 Dec 2024 00:29:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Christian, MO; Douglas, MO; Stone, MO; Taney, MO.

16 Dec 2024 22:33:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Christian, MO; Douglas, MO; Stone, MO; Taney, MO.

16 Dec 2024 21:05:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bollinger, MO; Cape Girardeau, MO; Scott, MO; Stoddard, MO.

16 Dec 2024 15:05:17

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, MO.

16 Dec 2024 14:30:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, MO.

16 Dec 2024 14:30:57
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 395
Lid sinds: 31 mei. 2018
10 maart 2021, 12:10 uur | Bericht #496256
Stormkansen 11 maart 2021:

Het staat al enkele dagen in de weerkaarten (sommige tot wel 1 week). We krijgen morgen mogelijk met de eerste storm van 2021 te maken. Aan de kust zijn windstoten van 100-120 km/u mogelijk. In het binnenland veelal in de orde van 80-100 km/u, misschien lokaal een uitschieter naar boven. De hevigste windstoten in het binnenland zit op een actieve buienlijn, een koufront

Harmonie 0z:



KNMI waarschuwing:



 
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 maart 2021, 13:53 uur | Bericht #496258

Guidance KNMI:

Wind:
Vanavond de eerste zware windstoten (rond 75 km/uur) langs de noordwestkust. Windpiek donderdag valt in de tweede helft van de ochtend, begin van de middag. We gaan dan uit van op grote schaal 80-100 km/uur, in het noorden en westen enige uren plaatselijk 100-110 km/uur, overeenkomstig de kansen in het KNMI-EPS (KEPS). In de loop van de middag en vooral 's avonds in buien opnieuw zware windstoten 75-90 km/uur, vooral boven zee en langs de kust.

Bewolking:
Op nadering van het warmtefront toenemende kans op ST, eerst boven zee. ER is sprake van een stabiele opbouw, dien in de warme sector boven land onderin neutraal wordt door sterke turbulentie Duidelijke verschillen treden op bij het koufront donderdagochtend. Hier laten de Harmonies een signaal voor zeer lage bases zien, Hirlam en EC doen dit niet. Gezien de sterke wind kiezen we voor het Hirlam/EC scenario. Licht onstabiele profielen (tot 6000-7000 vt) bij het koufront. Donderdag overdag convectieve bewolking met een stijgende onstabiliteitsdiepte. Er komen dan Cb's met toppen FL200-250/-30 tot -40°C.

Neerslag:
Overdag bij de frontale zone in de middag vanuit het westen regen die zich in de avond over het gehele land uitbreidt. Donderdagochtend passage van het koufront met een smalle zone buiige regen. Daarna toenemende kans op buien, vooral donderdagavond enkele stevige buien met onweer, korrelhagel en zware windstoten (linkeruitgang i.c.m. koude bovenlucht). MuCape rond 500 J/Kg en de effectieve schering loopt op naar ca. 35 kn, er is dus kans op dynamisch goed ontwikkelde cellen, oppassen voor zware windstoten dus.
#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
10 maart 2021, 15:04 uur | Bericht #496262

Waarschuwing KMI


Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2615
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 maart 2021, 16:21 uur | Bericht #496264

Waarom zien we bij Harmonie de zwaarste windstoten boven land?

Normaal is het altijd duidelijk, de zwaarste windstoten zien we op zee. Op volle zee zijn er immers geen obstakels zoals bossen of steden. Ook het het wateroppervlak veel gladder dan het ruwe oppervlak van bijvoorbeeld een grasveld. Op de berekeningen van Arome zien we echter dat het nu omgekeerd is, we zien hogere windstoten boven land i.p.v. net boven zee. Hoe komt dat?

Windstoten kunnen pieken op 110 km/u, voornamelijk in de Hollandse polders. Met name voor het binnenland zal het hard waaien, aangezien de zware windstoten verder landinwaarts komen. Met uitzondering van Brabant en Limburg kunnen de windstoten ook in het binnenland nog de 90 km/u bereiken.

Dit heeft alles te maken met het feit dat het nu lente is, en momenteel is de zee op z'n koudste (circa 6°C). Nu het maart is, is de zon al krachter aan het worden en warmt het land steeds sneller en verder op. Om te controleren of we op het goede spoor zitten, kijken we even of de zon überhaupt iets te zeggen heeft morgen:


We zien wellicht ook een wolkenpatroon terugkomen in de Harmonie verwachting, het lijkt namelijk op wolkenstraten.

Ons aandachtgebied (Zuid & Noord-Holland, vanwege het typische windverschil) heeft dus inderdaad zon. We zien het landoppervlak opwarmen naar 8 - 11°C. Warme lucht heeft de neiging te stijgen, daarmee komt thermiek in aanraking met de wind op circa 100-500 meters hoogte. Deze thermiek (stijgende warme lucht) ontbreekt boven de Noordzee.

Boven het land wordt door de thermiek dus warmte van de oppervlakte verdeelt over de gehele grenslaag (boundary layer, de luchtlaag die dagelijks opwarmt & afkoelt). Waar er lucht stijgt, moet er ook lucht dalen, dit is lucht vanaf 100-500 meter hoogte waar de windsnelheid veel hoger is. De hoge windsnelheden worden hiermee naar het oppervlak gebracht. In een bel dalende lucht komen dus ook veel zwaardere windstoten naar het oppervlak.


Noordzee:
We zien de wind toenemen met toenemende hoogte (verder weg van een afremmend oppervlak). De lucht is stabiel doordat de lucht aan het oppervlak ook vrij koud is (koude Noordzee). Er is hierdoor weinig menging met hogere luchtlagen op circa 500 meter.

Nederland:
We zien het land opwarmen door de zon, hierdoor ontstaat thermiek (rode pijlen). De thermiek zorgt ervoor dat de hoge windsnelheden naar het oppervlak gemixt worden (paarse pijlen). Hierdoor zijn er boven het land mogelijk zware windstoten.


Wind boven het land vlagerig, windsnelheid boven zee constant
Kijken we niet naar de uitschieters in de wind (windstoten), maar naar het gemiddelde, zien we een ander verhaal dat ook logisch te verklaren is. We zien bij de gemiddelde snelheid wel gewoon de hoogste windsnelheid boven zee (nét wel, nét niet 9 BFT). Op het land zien we 5 tot 7 bft (wat door de inwoners van de binnenlanden ook als harde wind wordt ervaren).

De bellen met hoge windsnelheden die van 100-500 meter hoogte komen, worden namelijk gecomenseerd door de momenten waarop lucht stijgt i.p.v. daalt (lucht zal namelijk continu dalen en stijgen = licht onstabiel). Tijdens deze momenten is er juist (secondenlang) geen windstoten. Gemiddeld kom je dan uiteindelijk toch uit op een lagere windsnelheid boven land.
Boven zee ditmaal dus weinig uitschieters met zware windstoten, maar gemiddeld wel een hogere windsnelheid.


Overige zaken
1. Arriveren wind
Vanaf ongeveer 00:00 tot 4:00 's nachts zal het merkbaar harder gaan waaien. De wind zal pas richting donderdag 21:00 wat gaan liggen. Het wordt echter voorlopig niet meer zo kalm als gisteren en vanochtend, het blijft redelijk waaien en mogelijk zien we vrijdag (90 km/u windstoten) en zaterdag (100 km/u windstoten) nieuwe pieken in de wind.

2. Buien koufront en achter koufront

In de nacht passeert het koufront, hierbij kunnen er met name in het binnenland ook nog redelijk pittige buien op zitten, wellicht dat alleen Limburg of de Achterhoek er iets van merkt omdat daar het koufront misschien net in de vroege ochtend valt. Elders valt het mee, of passeert het 's nachts.


Na het koufront koelen de bovenluchten iets af, en zien kleine buitjes met hulp van wat energie van de zon de kans om de kop op te steken. Het binnenland warmt het meeste op, en hier is dus de voorkeurslocatie van deze kleine buitjes. Deze buien trekken snel voorbij, en laten daardoor niet zo veel neerslag achter, wellicht een paar millimeters (0 tot 2 mm).


Overdag zou Nederland wel eens vol kunnen liggen met kleine buitjes, de kuststreek ontvangt minder neerslag, net zoals Zuid-Limburg en het noorden, deze regio's blijven net een fractie langer bewolkt (=geen energie van de zon).
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 maart 2021, 09:49 uur | Bericht #496268

Update 9:00 uur

Het is op dit moment al behoorlijk onstuimig met aan de westkust op veel plaatsen al een ZW 7-8 bft. Vlissingen meldde om 9:00 uur zelfs al een ZW 9 bft en voorschoten had een windstoot van 110 km/uur. De wind neemt de komende uren op veel plaatsen nog verder toe met landinwaarts windstoten van 75-100 km/uur, in het westen/noordwesten en deels ook het noorden windstoten van 90-110 km/uur. Lokaal kan dit nog net wat hoger uitkomen. Het hoogtepunt ligt van de storm/het stormachtige weer ligt rond het middaguur.


Windkracht en windstoten om 9:00 uur vanochtend. Bron: KNMI

Stevige buien
Tevens neemt in de loop van de dag de kans op enkele stevige buien toe. Met capewaardes van rond de 500 J/kg en een shear van circa 35 kn kunnen dit goed ontwikkelde buien zijn met kans op onweer, hagel en windstoten van 75-90 km/uur. De meest actieve buien komen vanavond voor.


Vanavond enkele stevige buien. Bron: WXCharts.com
 
Estofex heeft een level 1 waarschuwing uitgegeven voor deze buien:



Storm Forecast
Valid: Thu 11 Mar 2021 06:00 to Fri 12 Mar 2021 06:00 UTC
Issued: Thu 11 Mar 2021 01:15
Forecaster: GATZEN


A level 1 was issued across southern Turkey into northern Syria and Iraq and across the Aegean Sea and north-east Mediterranean mainly for large hail and severe wind gusts.

A level 1 was issued across north-western France into the Benelux countries and northern and central Germany mainly for severe wind gusts.


DISCUSSION
A strong zonal jet expands across western Europe ahead of an intense Atlantic trough. Downstream, an east-European trough amplifies and diggs across the east Mediterranean. Ahead of this trough, a very strong mid-level jet affects the east Mediterranean. Cold and dry air masses are present across north-eastern Europe. Ridging affects the south-western portions.

DISCUSSION

France into Germany
An intense low pressure system will affect the area with strong to severe wind gusts. Some convective contribution to these gusts is expected. Main focus is the mid-level front that is associated with steep low- to mid-level lapse rates. These may even overlap with the cold front that crosses Germany during the day, so that pre-frontal moisture with dewpoints around 6°C can overlap with modest low-level lapse rates. Weak low-topped CAPE is not ruled out. In the wake of the cold front, further showers and thunderstorms are forecast in an slightly unstable environment.

Given very strong vertical wind shear already at low levels, thermodynamic profiles indicate a typical high-shear, low-CAPE environment. Showers and thunderstorms will have the potential to produce severe wind gusts, especially along bowing segments. Additonally, low-topped mesocyclones may produce tornadoes.

The main limiting factor is the rather weak cold pool potential and the weak low-level convergence indicated by latest models. A well-developed narrow cold-frontal rain band is not indicated by most models, but a broken line or isolated segments of convection. Overall contribution of convective storms to the severe wind gusts occurrence is forecast to be limited for this reason. | Gewijzigd: 11 maart 2021, 09:54 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 maart 2021, 10:39 uur | Bericht #496271

Eerste storm van 2021

Tussen 9:00 en 10:00 uur werd in Vlissingen een uur lang windkracht 9 gemeten waarmee de eerste storm van 2021 een feit is. Ook komen er (zeer) zware windstoten voor, zo werd er in Vlissingen een windstoot van 120 km/u gemeten.



Bron afbeelding: Weerplaza | Gewijzigd: 11 maart 2021, 14:05 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Woonplaats: Swifterbant
Berichten: 50
Lid sinds: 12 jul. 2010
11 maart 2021, 12:59 uur | Bericht #496277

Flinke woei inmiddels
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 maart 2021, 14:45 uur | Bericht #496281

Hoogtepunt storm voorbij, later vanmiddag en vanavond stevige buien


Bron afbeelding: Weerplaza

Het hoogtepunt van de storm hebben we ondertussen gehad. Op veel plekken langs de kust kwam het storm (9 bft) en in Vlissingen en op de Houtribdijk kwam het zelfs kortstondig tot een 10 bft. Ook landinwaarts stond er met een 6-8 bft veel wind. In Cabauw, provincie Utrecht, kwam het zelfs tot een 9 bft. Opvallend waren ook de (zeer) zware windstoten die vrij ver landinwaarts kwamen. Op de Houtribdijk werd op het hoogtepunt van de storm een windstoot van 124 km/uur gemeten. Hieronder een overzicht van de zwaarste windstoten:

1) Houtribdijk: 124 km/uur
2) Vlissingen: 120 km/uur
3) Rotterdam: 114 km/uur
4) Voorschoten: 110 km/uur
5) Schiphol: 108 km/uur

Later vanmiddag en vanavond kans op stevige buien
Later vanmiddag en met name vanavond vanuit het westen enkele stevige buien. Bij deze buien is er kans op onweer, hagel en zware windstoten van 75-95 km/uur. Hieronder de laatste guidance van het KNMI:

Synoptische situatie:
Aan de zuidoostflank van een diep lagedrukgebied noord van Schotland staat er in onze omgeving een krachtige west- tot zuidwestelijke stroming. Bijbehorende trog, met daarin een back-bent occlusie over de noordelijke helft van de FIR, trekt oostwaarts en verlaat de FIR later vanmiddag. Bij deze trog is de gradient het sterkst. Vanavond passeert er vervolgens een hoogtetrog (actueel boven Ierland) met daarin de koudste bovenluchten (T500 naar -30 tot -35°C) en wordt de opbouw dieper onstabiel. Vrijdagochtend wordt de stroming tijdelijk minder cyclonaal alvorens zich vrijdagmiddag en -avond een volgende trog (CAD) aandient.

Wind:
Actueel nog zware tot zeer zware windstoten. In de loop van de middag afnemend. Vanavond wordt de kans op zware windstoten klein, maar kunnen deze bij een bui vooral in de kustgebieden nog wel krap voorkomen. Bij de trog (CAD) van vrijdagmiddag is de kans hierop wat groter.

Bewolking:
Na de backbent-occlusie convectieve bewolking met een toenemende onstabiliteitsdiepte, die maximaal zal zijn in de avond. Er komen dan Cb's met toppen FL200-250/-30 tot -40°C. Vrijdagnacht en -ochtend tijdelijk wat minder Cb's en lagere toppen, vrijdagmiddag en -avond juist weer toenemend naar dezelfde orde. Bij de CAD is lokaal ook St niet uitgesloten.

Neerslag:
Bij de backbent-occlusie regen en motregen. Verder een toenemende kans op buien, vooral vanavond enkele stevige buien met onweer en korrelhagel. MuCape rond 500 J/Kg en de effectieve schering loopt op naar ca. 25-35 kn, er is dus kans op dynamische cellen. Vrijdagnacht en -ochtend tijdelijk afnemende buiigheid, vrijdagmiddag en -avond bij de volgende trog (CAD) opnieuw toenemend.


Later vanmiddag en vanavond stevige buien. Bron afbeelding: WXCharts.com
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2615
Lid sinds: 29 mrt. 2016
11 maart 2021, 20:25 uur | Bericht #496290
Zicht op oorzaak actieve buien
De huidige actieve buien worden veroorzaakt door het binnenstromen van koude bovenluchten. Op 5,5 km hoogte (500 hPa) koelt het af van -20°C afgelopen nacht (relatief warm op deze hoogte) naar -35°C in de komende uren. Hierdoor is het verschil tussen de grond en hoogte ineens ruim 40°C. Dit vormt de energie waaruit buien kunnen ontstaan. De buien bevatten lokaal hagel of een klap onweer.





Zaterdag op herhaling
Zaterdag zien we opnieuw een lagedrukgebied uitdiepen, het zorgt bij ons voor windstoten (minder hevig dan vandaag), wederom gevolgd door buien met kans op een klap onweer en hagel. Tijdens de buien kan het kwik zaterdag ook zakken naar een graadje of vier (ik zou niet raar opkijken als een enkele oplettende regendruppelliefhebber een natte sneeuwvlok zou spotten).


Met 90 km/u zijn er krachtige windstoten, maar we komen niet bij de storm van vandaag in de buurt. Ik heb ICON gekozen, mogelijk overschat EC de windstoten iets (net zoals vandaag) met 100 km/u diep tot in het binnenland.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.887 topics, welke bij elkaar 448.497 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 20 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 20, lezen 1 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden