Dreigingsniveau IJslandse vulkaan verhoogt na aardbevingen
Aardbevingen rond Krýsuvík, met zijn modder- en stoombronnen.
Je hoeft alleen maar te googelen op "iceland volcano erupt" en je krijgt een waslijst aan berichten dat een vulkaan mogelijk kan uitbarsten in IJsland. 9 oktober 2020, 27 januari 2020, 22 juni 2020, 10 april 2020. Dit zijn allemaal dagen waarop de media aan kwam draven met "een mogelijke kans op uitbarsting".
Vulkanisme in sommige regio's is erg onvoorspelbaar (in tegenstelling tot de Etna die regelmatig kleine uitbarstingen heeft). Je weet niet wanneer vulkanen opnieuw uit kunnen barsten. Pas enkele dagen van tevoren, wanneer er verschuivingen aan het oppervlak zijn, die kunnen duiden op magma wat zich naar het oppervlak verplaatst, kan je enigszins een uitbarsting voorspellen.
Bijzonder veel aardbevingen
De huidige situatie verschilt wel wat van alle vorige berichten in de media. De aardbevingsactiviteit is de afgelopen dagen ongebruikelijk hoog in het deel van IJsland waar o.a. de internationale luchthaven, en de hoofdstad Reykjavík ligt.
Alle groene sterren zijn aardbevingen met een magnitude boven 3. Alle rode stippen zijn zeer recente aardbevingen van binnen de afgelopen 4 uur.
Het paars aan het westelijke uiteinde van het schiereiland geeft de luchthaven aan, op circa 30 km afstand van het epicenter van de aardbevingen. Bij het paars waar het schiereiland eindigd ligt Reykjavík, de hoofdstad van IJsland, waar 90% van de bevolking woont. Reykjavík ligt ook op 30 km van het epicenter van de aardbevingen. Veel bevingen zijn dus ook voelbaar voor het overgrote deel van de bevolking.
Waarschuwingsniveau verhoogt naar geel
Deze keer zijn de aardbevingen voor de geologen van het IJslandse KNMI (IMO) wel voldoende aanleiding om het waarschuwingsniveau iets te verhogen. Als de aardbevingen weer afnemen, wordt dit weer afgeschaald naar code groen (niets bijzonders), maar als de aardbevingen aanhouden, en er signalen van magmabeweging zijn, kan er opgeschaald worden naar oranje of rood.
YELLOW: Volcano is experiencing signs of elevated unrest above known background levels.
| Gewijzigd: 2 maart 2021, 19:08 uur, door Thijs.
1/3 An intense earthquake swarm started on the Reykjanes Peninsula on February 24th with an earthquake M5.7 followed by an M5.0.
— Icelandic Meteorological Office - IMO (@Vedurstofan) March 2, 2021
Since then, quite a few earthquakes over M4.0 have been detected and two earthquakes over M5.0. They occurred on February 27th and March 1st.
2/3 Such intense swarms are not unknown, e.g. on June 10th in 1933, five earthquakes M4.9-M5.9 were recorded in Fagradalsfjall.
— Icelandic Meteorological Office - IMO (@Vedurstofan) March 2, 2021
The swarm is still ongoing and since February 24th. the SIL system has detected around 14 000 earthquakes in the area.
The swarm is still ongoing and the SIL system has detected around 15 000 #earthquakes in the area.
— Icelandic Meteorological Office - IMO (@Vedurstofan) March 3, 2021
March 1st an earthquake of magnitude M3.3 occurred 16 km NNE of Grímsey island.
Today (March 3rd) at 02:12 an M4.1 magnitude earthquake was detected around 2 km SSW of #Keili.
Het IMO (IJslandse KNMI) heeft 6 mogelijke ontwikkelingen's geschetst:ORANGE: Volcano is exhibiting heightened unrest with increased likelihood of eruption.
1. De aardbevingen nemen af gedurende de komende dagen en weken
2. The aardbevingen nemen toe in intensiteit, mogelijk met een aardbeving van magnitude 6.
3. Een aardbeving met een magnitude 6.5 kan getriggerd worden.
4. Magma blijft zich omhoog bewegen in door de aardbodem.
5. De magma valt stil en zal uiteindelijk stollen, risico uitbarsting geweken.
6. Een effusive (uitbarsting van "vloeibare" lava, relatief minder grote aswolken). The lavastromen komen waarschijnlijk niet in de buurt van bewoond gebied, enkel een belangrijke verbindingsweg ligt in de omgeving.
Originele tekst:
Possible developments:
The ongoing seismicity reduces in the coming days and weeks.
The seismic swarm will increase in intensity, possibly with an earthquake up to magnitude 6 in size nearby Fagradalsfjall.
An earthquake up to magnitude 6.5 in size could be triggered in the Brennisteinsfjöll mountain range, over 20 km east of Fagradalsfjall.
Magma intrusions continue in the vicinity of Fagradalsfjall.
The intrusive magma movements stop and eventually solidify.
An effusive volcanic eruption could occur, resulting in lava flows that should not threaten inhabited areas of the peninsula.
Er vliegen helikopters over het gebied heen, om mogelijke signalen van een uitbarsting op te pikken. Een uitbarsting zou in uren of dagen voor kunnen komen, maar zoals hierboven beschreven is er ook een reëele mogelijkheid dat de magma niet verder omhoog komt en langzaam in hard gesteente veranderd.
Hieronder zien we de verschuivingen van de aarde naar aanleiding van de zwaarste aardbeving tot dusver. Deze verplaatsing zou mogelijk kunnen komen door magma dat onderweg is naar het oppervlak. Het is daarmee nog niet gezegd dat de magma ook daadwerkelijk het oppervlak gaat bereiken.A magnitude 4.5 earthquake was measured at 08:54 at Fagradalsfjall. The quake was felt in the southwest corner of the country. Unrest has not resumed in conjunction with the quake.
— Icelandic Meteorological Office - IMO (@Vedurstofan) March 4, 2021
This is the largest earthquake since March 2 at 03:05 which was 4.6 in size.
Unwrapped interferogram from #Sentinel1 data, Feb 24 M5.7 #earthquake in Reyjkanes peninsula, Iceland. Ground displacement in line-of-sight (LOS). 1/2 pic.twitter.com/pw7toB4Ndl
— Sotiris Valkaniotis (@SotisValkan) February 26, 2021
360° panorama of the #earthquake area on Reykjanes - now with earthquake locations of events larger than M 4 from @Vedurstofan https://t.co/hNAc1E8KVI
— sigridurkristjans (@sissakristjans) March 3, 2021
Het feit dat er nog geen uitbarsting geweest is, is wellicht iets opluchtend voor de IJslanders.
| Gewijzigd: 4 maart 2021, 20:47 uur, door Thijs.
Magmakamer op 1 kilometer diepte - Aardbevingen gaan door - Nog geen magma aan oppervlakte
Het is - ondanks het intreden van de 21ste eeuw - nog steeds een zeer lastig te voorspellen tak van de wetenschap.De signalen die wezen op een mogelijke uitbarsting zijn er nog steeds, de aardbevingen gaan nog door, en de activiteit verplaatst zich iets naar het zuidwesten. Het risico voor lava rond de zéér belangrijke weg van het internationale vliegveld Keflavík naar de hoofdstad Reykjavík is daarmee kleiner geworden. Aan de andere kant kruipt de potentiele stroomrichting van de lava iets meer richting het dorp Grindavík (2800 inwoners), wat het dagelijks leven met een constante stroom aan aardbevingen dag en nacht nog wat lastiger maakt. Voor de IJslandtoeristen onder ons, de Blue Lagoon ligt hier vlakbij, maar deze plek blijft waarschijnlijk buiten schot.
De kans dat het gelukkig voor de IJslanders afloopt met magma die tot stilstand komt en stolt tot een nieuwe injectie gesteente, is nog steeds aanwezig. Het risico op een uitbarsting moeten we echter niet negeren, omdat zo'n uitbarsting natuurlijk gevolgen kan hebben voor de omwonenden.
Mooi om te zien hoe de aardbevingen schommelen rond de as van van het Krýsuvík systeem. Er wordt daar flink wat magma geïnjecteerd. pic.twitter.com/K92il8JPDi
— Sam (@samgerrits) March 1, 2021
Dat wordt dan iets als de Holuhraun. Geen gevaar voor aswolken die de luchtvaart blokkeren, zoals ttv Eyjafjallajökull, omdat er niet een complete gletsjer ligt, waar een vulkaan met grote kracht doorheen moet barsten. pic.twitter.com/r8aDwmsjyw
— Sam (@samgerrits) March 2, 2021
Deze #spleeteruptie, als hij komt, wordt geen Eyjafjallajökull 2.0. Er ligt geen ijs, dus geen aswolk, gebied is onbewoond, lava bereikt geen woonkernen. Hooguit wat SO2 bij verkeerde wind, maar stuk minder dan wat de Etna produceerde in februari. Gaat lijken op deze Holuhraun. pic.twitter.com/bSps8wGtGO
— Sam (@samgerrits) March 3, 2021
Rond 10.00 uur onze tijd werd een aardbeving van M 4,5 gemeten op Fagradalsfjall. De beving werd gevoeld in de gehele zuidwestelijke hoek van #IJsland. Dit is de zwaarste aardbeving sinds 2 maart om 04:00, een M 4,6. Bedenk dat deze bevingen net als in Groningen zeer ondiep zijn. pic.twitter.com/g6Shu7WsyN
— Sam (@samgerrits) March 4, 2021
Met dank aan https://twitter.com/samgerrits voor het bijhouden van een twitterdraadje!Dat het #magma op #Reykjanes naar het Z.W. beweegt is minder goed nieuws voor het vissersstadje Grindavík (pop. 2800), zoals de bijgewerkte #potentiële lavastroomkaart aangeeft. De rode gebieden zijn de mogelijke uitbarstingslocaties. Gebied rechts is nog altijd waarschijnlijkst. pic.twitter.com/FW9H2WuObl
— Sam (@samgerrits) March 7, 2021
en hoe staat het met de vulkaan op ijsland daar dicht bij Reykjavik,
was weer een aardige aardbeving daar vanmorgen, iets meer bekent ?
Er was inderdaad een flinke aardbeving, ook vanmiddag eentje van 5.3 magnitude, deze was voelbaar in grote delen van zuidwestelijk IJsland.
'Doet ie het of doet ie het niet' deel 86: 5.3 aardbeving op #Reykjanes #IJsland te zien op webcam gericht op dal waar eruptie zou kunnen beginnen. Aardbeving was ook zo ongeveer hier.. https://t.co/JTZ07hISYZ
— Bernd Andeweg (@BerndAndeweg) March 14, 2021
Verder zijn er aanwijzingen (aardbevingen) dat de magma nog steeds in beweging is (naar boven, en iets naar het zuidwesten toe). Het gaat echter langzaam, je weet tenslotte niet wat er precies gaande is in de grond. Satellietmetingen geven ook belangrijke informatie over de verschuivingen van het aardoppervlak die dan weer herleid kunnen worden naar magmabewegingen. Hier heeft men echter ook last van de brand in een datacenter in Straatsburg (net zoals meteociel). Hierdoor zijn deze gegevens er voorlopig nog niet, als ik het juist begrepen heb (!). Zo zie je maar dat het toch behoorlijk kwetsbaar is voor een brand in een datacenter.
Locatie magmakamer
Reykjanes intrusion keeps moving south, ~500m each day. If it erupts in the current location -Nátthagi- lava flows could reach ocean in 6-12h. If the intrusion moving south it may erupt offshore. Pic and @Vedurstofan interview from @RUVohf https://t.co/bkVA0OpXzM pic.twitter.com/d28no8Ylxr
— Evgenia Ilyinskaya (@EIlyinskaya) March 12, 2021
Dit gebied heeft ook vroeger (lees: honderden tot enkele duizenden jaren geleden) veel uitbarstingen gehad. De meest recente uitbarstingen zijn nog herkenbaar aan de grond, en op satellietbeelden:
In zwart: locatie magmakamer, met in de cirkel de meest waarschijnlijke locatie van uitbarsting.
In rood: "recente" lavavelden ("hraun" in IJslands).
Op de grond zijn lavavelden ook nog duidelijk herkenbaar aan de stroperige lijnen op het gesteente, een duidelijke handtekening van gestolde lava.
Type uitbarsting:
Meest waarschijnlijk een weinig gevaarlijke uitbarsting waarbij lava een vrijwel onbewoond gebied overstroomd, enkel wegen en stroomkabels zijn dan slachtoffer, maar hier worden al preventieve maatregelen voor genomen om schade te beperken. Er bestaat risico op zwaveldampen die het dorpje Grindavík kunnen bereiken. De hoeveelheden as worden verwacht klein te zijn.
Er bestaat een kleine kans dat de uitbarsting net op zee gebeurt, dan komt lava in aanraking met water en kunnen er explosies voorkomen, en de asproductie is dan veel groter. In dat geval zou er wel een gevaar voor scheepvaart en het dorpje Grindavík zijn. In vergelijking met de impact van
Eyjafjallajökull 2010 is de kans groot dat het meevalt.
We kunnen ook nog niet uitsluiten dat de magma stolt op enkele honderden meters van het oppervlak.
De afgelopen maand baande magma zich een weg naar boven onder de aardkorst van IJsland. Magma zoekt de weg van de minste weerstand. Dit is in dit geval een dunne breuk in de aarde. Deze breuk zorgt voor een interessante omvang van de magmakamer (aldus onderstaand filmpje). De magmakamer, of in dit geval een magmadijk genoemd, is vaak slechts één meter breed. Aan de andere kant is de magmadijk 8 kilometer lang, en wordt 5 kilometer diep geschat (met onzekerheid). Dan kom je uit op een geschatte omvang van 40.000.000 m3 aan magma.
Daarmee zou je (met een grove berekening) het grootste deel van Amsterdam of Antwerpen met 1 meter lava kunnen vullen.
In tegenstelling tot veel andere gebieden in IJsland waren er vooraf vrij weinig breuken in het gesteente aanwezig. Dit is waarschijnlijk de reden dat de magma zo lang doet over de laatste 500 tot 1000 meter.
Door de flinke aardbeving (5.3) van 14 maart is de spanning op de aardkorst tijdelijk afgenomen, de aardbevingen zijn nu iets lager in magnitude. Inwoners van een klein nabijgelegen vissersdorp Grindavík zijn niet zozeer bang voor een uitbarsting, maar hebben meer last van slaapgebrek door de voortdurende aardbevingen. Daarom nemen sommigen een pauze door naar rustigere delen van IJsland te gaan.
De kans is klein dat Grindavík in het pad van de lavastromen komt, maar als voorzorgmaatregel wordt er al wel rekening gehouden dat ze met buldozers het pad van de lavastromen gaan (proberen te) manipuleren met dammen. In het verleden probeerden ze al de lavastromen te vertragen door ze nat te houden met zeewater (zie onderstaand filmpje). Laten we hopen dat dit nu niet nodig is. De kans is nog steeds het grootste dat de uitbarsting in geheel onbewoond gebied plaatsvindt met hoogstens een weg die onder lava bedolven kan worden.
Kort:
Langere video:
Hier nog eens de vorming van het magmalichaam, uitgelicht uit het filmpje van @RagnarHeidar. Bernd vermoed dat W. van Grindavik een NNW ZZO segment kan openen, dat de 2 O.W. lopende segmenten met hun zijschuivende breuken, verbindt. De laatste uitbreiding gaat rap ZZW. #Spannend. pic.twitter.com/CimYHmh26i
— sam_gerrits (@samgerrits) March 17, 2021
Aardbevingschaal is logaritmisch
De ene aardbeving is de andere niet, het gaat allemaal om de magnitude. Anderzijds zijn voortdurende lichte aardbevingen ook schadelijk, maar niet zo zwaar als een aardbeving net 1 magnitude hoger.
De aardbevingsschaal is logaritmisch @RTLnieuws, dat maakt de verhoudingen zoals in dit filmpje, dat van M5 tot M8 loopt. Maar exact hetzelfde geldt ook van M2.6 tot de M5.6 aardbeving, die de premier deed opschrikken. Dus 90% van de aardbevingen, daar slaap je gewoon doorheen. pic.twitter.com/EuwwBOG9ay
— sam_gerrits (@samgerrits) March 17, 2021
Vulkaan Fagradalsfjall op IJsland uitgebarsten
Status van de vulkanen op IJsland.
Vanavond, rond 23:00 uur Nederlandse tijd, is de vulkaan Fagradalsfjall op IJsland uitgebarsten. Dit is bevestigd door de Icelandic Meteorological Office (IMO). Op dit moment is er nog veel onduidelijk over het formaat en exacte locatie van de uitbarsting. Het IMO is op dan ook bezig met het verzamelen van extra data, onder andere doormiddel van helikoptervluchten. Uit voorzorg is het waarschuwingsniveau verhoogd naar rood. Waarschuwingsniveau rood houdt in dat er een grote zekerheid is op een uitbarsting met veel as emissie of dat dit type uitbarsting bezig is. Fagradalsfjall is onderdeel van het Krýsuvík vulkanisch systeem.
Volcanic eruption has begun in Fagradalsfjall. Flight color code is red but very little turbulence is seen on seismometers.
— Icelandic Meteorological Office - IMO (@Vedurstofan) March 19, 2021
Potential #eruption started in #Fagradalsfjall - being investigated after reports of bright lights from the area #Reykjanes #Iceland #volcano #icerupt pic.twitter.com/j0DE5SwVuc
— Gisli Olafsson (@gislio) March 19, 2021
It has been confirmed by @krjonsdottir at @Vedurstofan that a volcanic eruption has started in #Fagradalsfjall on #Reykjanes peninsula in #Iceland - photo from @Vikurfrettir pic.twitter.com/6v4NJRMOAh
— Gisli Olafsson (@gislio) March 19, 2021
| Gewijzigd: 20 maart 2021, 00:41 uur, door LakoAdditional photos of the glow from the #volcanic #eruption in #Fagradalsfjall on the #Reykjanes peninsula in #Iceland #icerupt pic.twitter.com/XyQUzGuNhV
— Gisli Olafsson (@gislio) March 19, 2021
The source of the volcanic eruption began at Geldingadalur, close to Fagradalsfjall on the Reykjanes Peninsula. pic.twitter.com/JIbXnsmH7o
— Icelandic Meteorological Office - IMO (@Vedurstofan) March 19, 2021
Más imágenes de la erupción en #Fagradalsfjall, Islandia#Reykjanes #Iceland
— Daniel Martín (@Platinspa) March 19, 2021
Fotos vía https://t.co/MpJf6bV7ir, @oddurbauer y Tina Bjork Stefansdottir pic.twitter.com/IkZWurHn5a
An eruption has begun in Iceland near #Fagradalsfjall. There are currently two flights inbound to KEF. https://t.co/oxyahCBoFBhttps://t.co/zb2mwYVcC9 & https://t.co/8jpSn2yMc7
— Flightradar24 (@flightradar24) March 19, 2021
A SIGMET has been issued for the area warning aircraft to avoid any volcanic ash. pic.twitter.com/1pXAyjqV9x
| Gewijzigd: 20 maart 2021, 00:24 uur, door LakoVoorzorg in de buurt #uitbarsting #IJsland: verwarming aan om overdruk in huis te regelen zodat er weinig lucht met zwavel binnen kan komen. https://t.co/i0ML3wPshV
— Bernd Andeweg (@BerndAndeweg) March 19, 2021
De kustwacht heeft samen met het IMO de eerste beelden gemaakt van de uitbarsting. Geschat wordt dat de speelt/scheur waar de lava uitkomt op dit moment circa 200 meter lang. Het dichtbijzijnste is Suðurstrandarvegi, een de IJslandse zuidelijke ringweg (2.6 km zuid van de uitbarsting).
| Gewijzigd: 20 maart 2021, 00:57 uur, door Thijs.Fyrsta mynd af gosinu. Tekin úr þyrlu Landhelgisgæslunnar. Syðri endi tungunnar er um 2,6 km frá Suðurstrandarvegi. Miðað við fyrstu upplýsingar er sprungan um 200 m löng. pic.twitter.com/MeRCLCtcrv
— Icelandic Meteorological Office - IMO (@Vedurstofan) March 19, 2021
Photos from @visir_is of the #Fagradalsfjall #eruption in #Iceland #icerupt pic.twitter.com/tta2SfeYkg
— Gisli Olafsson (@gislio) March 20, 2021
| Gewijzigd: 20 maart 2021, 10:35 uur, door LakoAccording to scientists from @Vedurstofan and @almannavarnir the eruption activity has greatly reduced from when it started at 20:45 last evening. This is now a minor eruption with limited activity. #icerupt pic.twitter.com/AVHqG4Zuxn
— Gisli Olafsson (@gislio) March 20, 2021
Screenshot van de livestream
| Gewijzigd: 20 maart 2021, 12:34 uur, door LakoEspectaculares imágenes de la erupción del volcán islandés en #Fagradalsfjall https://t.co/Uw5Spsb6lQ vía @mblfrettir pic.twitter.com/55mko3C3hM
— IGEO (CSIC-UCM) (@IGeociencias) March 20, 2021
The small eruption poses no immediate danger and could last for a day or a month, according to Professor Magnús Tumi Guðmundsson #Reykjanes #volcano #eruption https://t.co/V8VDH07DTT pic.twitter.com/5Xc6wbPDJo
— RÚV (@RUVohf) March 20, 2021
De uitbarsting heeft plaatsgevonden in geheel onbewoond gebied. Het nieuwe uitbarstinkje ligt weliswaar op circa 2,5 kilometer van de ringweg van IJsland, 8 kilometer van een vissersdorpje en 20 kilometer van de hoofdstad Reykjavík. De uitbarsting is met name 's nachts goed zichtbaar vanuit de hoofdstad (de wolken lichten rood op).
De kleine uitbarsting vindt echter plaats in een afgesloten vallei. Deze vallei zou dus eerst grotendeels met lava moeten vullen voordat de lava überhaupt ergens anders heen kan stromen.
Momenteel zien we op de webcams redelijk wat drukte rondom de uitbarsting. Er vliegen meerdere helicopters af en aan, en op minimaal 10 meter afstand staan er genoeg mensen te kijken (of metingen nemen). Er komen vast mooie beelden binnenkort online!
Ik schat de lavafonteinen circa 50 meter hoog. Activiteit is beperkt tot enkele uitbarstingkegels waaruit de lava stroomt. De lava stroomt ongeveer 200 meter weg van de kegel. In totaal is een gebied van 350 bij 350 meter bedekt met een laag lava.
De activiteit is momenteel laag, er is weinig as en de uitstoot van zwavelgassen is momenteel het voornaamste gevaar. De activiteit kan afnemen of toenemen, afhankelijk van processen diep in de aardkorst. Er is weinig tot geen uitstoot van asdeeltjes, al het vliegverkeer kon na een kort oponthoud gewoon weer verdergaan.
Gezien de lage activiteit zou dit een kort uitbarsting kunnen zijn, maar als de activiteit weer toeneemt zou de uitbarsting potentieel ook weken tot maanden kunnen duren (afhankelijk van de instroom van nieuwe magma).
Rood: geschatte locatie actieve uitlaatpunten lava - oranje: bedekt met lava - bruine stippellijnen: beschikbaar volume "badkuipvormige vallei" - grijze pijlen: mogelijke uitbreiding na vullen badkuip.
Kaart: http://kortasja.lmi.is/mapview/?application=kortasja
Het in meer detail, en met luchtfoto's.
Vergeleken met de Etna is deze uitbarsting erg klein, op de Etna kunnen de lavafonteinen makkelijk honderden tot soms zelfs duizend meter hoog worden. | Gewijzigd: 20 maart 2021, 15:38 uur, door Thijs.
Close up beelden van de grootste krater en het lavaveld vanuit een helicopter vanmiddag. Heli for scale, een Aerospatiale AS 350 B2 ditmaal. Rotordiameter 10,7 m. pic.twitter.com/hHdfuAJHXZ
— samgerrits (@samgerrits) March 20, 2021
Iceland truly lives up to its name “the land of fire & ice”. After weeks of earthquakes, Iceland yesterday experienced its first volcanic eruption in 6 years. Starting last night at the mountain Fagradalsfjall on the Reykjanes peninsula, the glow of the lava can now be seen. pic.twitter.com/5EL6ilhl0I
— Icelandair (@Icelandair) March 20, 2021
This footage of the Fagradalsfjall eruption is amazing 🤯 It's just... beautiful https://t.co/dVIoGdUiss pic.twitter.com/UoeB6jmCXz
— Anne-Kathrin Kreft (@Anne_Kreft) March 20, 2021
This is the youngest part of Iceland, fresh lava from Geldingadalur which our amazing scientists picked up earlier today and are now analyzing.https://t.co/ppsVSJXAvj pic.twitter.com/KVAk0CY5lk
— University of Iceland (@uni_iceland) March 20, 2021
| Gewijzigd: 20 maart 2021, 20:44 uur, door LakoNew photos from @gaeslan of the #Fagradalsfjall #eruption in #Iceland #icerupt pic.twitter.com/22MYjBYios
— Gisli Olafsson (@gislio) March 20, 2021
360 graden panoramafoto van gisteren: iceland360vr.com
Images straight from the field - the benefits of having a photographer in the family. Thanks David Arnar (https://t.co/PUs45sjeEZ)! #icelandvolcano #icelanderuption #Fagradalsfjall #Reykjanes #Iceland pic.twitter.com/xwr3gkgRMn
— Jamie Johnston (@JJWanderings) March 21, 2021
#Fagradalsfjall, #Islandia🇮🇸
— SkyAlert (@SkyAlertMx) March 21, 2021
Parte del borde inferior del cráter colapsa.
Al menos se observan 4 hornitos (pequeños centros de emisión). La erupción es de baja intensidad pero aún hay mucho magma dentro de la corteza.
Crédito video: Sigurjón Ólason pic.twitter.com/34qjrPSFMB
The volcanic eruption in Fagradalsfjall on the Reykjanes peninsula, Southwest Iceland pic.twitter.com/l61JeMrB5n
— ragnaraxelsson (@ragnaraxelsson1) March 21, 2021
Back at the car now. Lifelong dream has been well and truly fulfilled. Can’t put into words how unimaginable and surreal today was 😭 #Reykjanes pic.twitter.com/fTAxwXhD7W
— Dan Manns 🌋 (@DJCManns) March 21, 2021
Geldingadalsgos. pic.twitter.com/zWkhEPUlXz
— Ásdís Thoroddsen (@ThoroddsenAsdis) March 21, 2021
| Gewijzigd: 21 maart 2021, 23:05 uur, door LakoRT @TheAtlPhoto: Photos of Iceland’s Fagradalsfjall Volcano - a handful of early images from Iceland's most recent eruption, about 25 miles from Reykjavik. https://t.co/t7TVmRwEvt pic.twitter.com/DbiP3LXX9n
— Vasyl Pawlowsky (@uamuzik) March 21, 2021